Начало Бизнес
02 Април 2020 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 02 Април 2020 17:34
Четвъртък, 02 Април 2020 15:38
Четвъртък, 02 Април 2020 14:27
Четвъртък, 02 Април 2020 14:26
Четвъртък, 02 Април 2020 14:20
Четвъртък, 02 Април 2020 13:30
Четвъртък, 02 Април 2020 11:06
Четвъртък, 02 Април 2020 10:03
Четвъртък, 02 Април 2020 10:00
Четвъртък, 02 Април 2020 09:16
Четвъртък, 02 Април 2020 09:11
Сряда, 01 Април 2020 16:28
Сряда, 01 Април 2020 14:41
Сряда, 01 Април 2020 14:29
Сряда, 01 Април 2020 09:37
Сряда, 01 Април 2020 09:23
Сряда, 01 Април 2020 09:23
Вторник, 31 Март 2020 15:34
Вторник, 31 Март 2020 15:16
Вторник, 31 Март 2020 15:08
Вторник, 31 Март 2020 14:23
Вторник, 31 Март 2020 14:11
Вторник, 31 Март 2020 13:08
Вторник, 31 Март 2020 12:29
Вторник, 31 Март 2020 11:45
РЕКЛАМА
Бизнес
За безопасността на пътя е изключително важно да поддържаме спирачната система в изрядно състояние Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Търговия
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 02 Април 2020 14:27
autodocСпирачните дискове са едни от най-важните елементи на спирачната система. За това е много важно да се следи състоянието им и да се поддържат правилно.
Знаете ли какви са най-разпространените видове спирачни дискове? Те са следните:
     Плоски дискове
     Спирачни дискове с канали
     Перфорирани дискове
     Нарязани и перфорирани дискове
     Вентилирани дискове
     Нарязани дискове
     Дискове с вълнообразен външен ръб
Какви проблеми е възможно да се появят при тях? Какви са причините и как можем да ги предотвратим?
- Едно от нещата, които могат да доведат до понижаване на производителността на спирачките е прегряване. Прегряването може да се причини от триене на спирачните накладки в диска поради блокирането им, блокирал спирачен апарат или шофиране с натиснат педал на спирачките.
- Когато спирачните дискове се деформират, при спиране скърцат, а автомобила започва да се тресе. Ако силно повредени дори могат да започнат да се белят. Можете да избегнете такива проблеми, ако проверявате дали всички компоненти се движат свободно и няма съпротивление на спирачките.
- Ръжда. Тя може да се появи заради солта, която се хвърля по пътищата през зимата, влага или дълги периоди, в които колата не се кара, особено с активирана ръчна спирачка или блокирал спирачен апарат. Ръждата води до прегряване, трептене, скърцане, ниска спирачна сила и вибрации. Можете да предпазите спирачните си дискове от ръжда, ако не паркирате колата на открито за дълго време, но ако все пак ви се налага да паркирате за продължително време на открито, пробвайте да натискате спирачките плавно и внимателно, за да отстраните ръждата.
- Възможно е да се появят пукнатини около монтажните дупки, около колесните болтове. Те обикновено са впоследствие от прекалено силното затягане на гайките и болтовете или затягането им в неправилна последователност, несъвпадане на монтажните ъгли между главината на колелото и спирачния диск. Това може да причини тресене на спирачния диск веднага след монтажа или известно време след това. Ако излагате спирачния диск на високи натоварвания, той може да се изкриви и напука. За да не повредите дисковете, винаги трябва да следвате инструкциите на производителя за силата и последователността на затягане на болтовете. Следете за правилното равнинно-паралелно подравняване между главината и спирачния диск.
Нарязана повърхност. Възможно е да попаднат външни предмети между контактните повърхности на съединените части, които да причинят нарязване на повърхността им. Има спирачни дискове направени от меки материали, които са изложени на по-висок риск от това,както и нискокачествените части. Прорезите понижават силата на спирачките и водят до неприятно скърцане при активирането им. Можете лесно да избегнете този проблем, ако почиствате старателно накладките и спирачните дискове при монтаж, ако използвате качествени части и сменяте накладките заедно с дисковете.
Много компании произвеждат спирачни дискове: Brembo, Bosch, Delphi, TRW и JURID други.
EuAvtoChasti.bg е водещ интернет магазин за авточасти.

Смятате да сменяте спирачни дискове, накладки, спирачни апарати или други авточасти? Посетете онлайн магазина ни, за да купите всичко нужно от едно място и да спестите време и пари. Нашите компетентни служители ще ви помогнат да изберете правилните части за колата ви и с радост ще отговорят на всичките ви въпроси относно продуктите, начините на плащане и условията за доставка.
Изберете EuAvtoChasti – получете най-доброто!
Последно променен на Четвъртък, 02 Април 2020 15:03
 
ЧЕЗ Електро препоръчва разумно потребление на електроенергия Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Услуги
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 02 Април 2020 14:26
elektromer„ЧЕЗ Електро България” АД напомня на клиентите да продължават да следят и активно да контролират потреблението на електроенергия в домовете си и през периода на извънредната ситуация. Поради изпълнение на разпоредените мерки за ограничаване възможността от заразяване с коронавирус, в голяма част от домакинствата повече членове на семейството остават вкъщи и дистанционно изпълняват своите служебни или други ангажименти.
Използването на електрически уреди за по-дълго време - осветителни тела, електронна техника, по-честото приготвяне на храна, както и отоплението през дните с ниски температури, ще се отразят и върху размера на месечните фактури за електроенергия.
Тъй като консумацията е основен фактор при формиране на сметката за ток, „ЧЕЗ Електро България” АД призовава към разумно потребление и прилагане на мерки за енергийна ефективност. Някои от действията не изискват нито специални усилия, нито закупуването на нови уреди, но със сигурност водят до по-голям контрол на разходите за електроенергия в домакинствата, без да нарушават комфорта.
Прилагането на мерки за енергийна ефективност би могло да спести до 20 % от разхода за енергия без да наруши спокойствието и уюта на домакинството. Използването на енергийно ефективни лампи, прането на дрехи на 30° C, изключването на електроуреди от мрежата, когато не се използват, са част от мерките, изискващи малки или никакви инвестиции, които също водят до намаляване на месечните сметки за ток.
Икономии при отоплението с електроуреди могат да се постигнат с намаляване на температурата в помещенията с 1 градус. Това ще понижи потреблението на ток с до 10 %. Разходите за подгряване на вода ще се намалят също с до 10 %, ако температурата на нагревателя се понижи от 60° C на 55° C.
Изключването на електрическите уреди от контакта, когато не се използват, може да намали сметката за електричество с до 5 %, както и да предотврати евентуалните повреди по тях при по-дълго отсъствие от дома.
Ако при готвене се използва остатъчната топлина на фурната и тя се изключва 10 мин. преди края на времето за печене, може да се спести до 18 % от сумата, която се заплаща за електроенергията за нейната работа. Близо 20 % икономия на електроенергия ще осигури готвенето с капак и използването на тенджера под налягане, както и намаляването на фурната с 20° С, когато се приготвя ястие в керамични или стъклени съдове. Те задържат по-добре топлината, затова при готвенето с тях е нужна по-малко енергия. Върху котлоните на готварската електрическа печка е препоръчително да се поставят съдове с размер, съответстващ на размера на котлона, с дебело и равно дъно – неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15 % електроенергия.
Около 6-10 % от всяка сметка за електроенергия на едно домакинство са за осветление. Модерните технологии позволяват да се пести енергия от осветлението в дома без да се нарушава необходимият комфорт за осветеност. Замяната на крушките с енергоспестяващи – например компактни луминисцентни или светодиодни (LED), може да осигури до 80 % икономия на енергия от осветление.
Полезна информация и други практични съвети за пестене на енергия в дома са публикувани на корпоративния уебсайт www.cez.bg, в раздел „За клиента”, секция „Енергийна ефективност” и във фейсбук профила на „ЧЕЗ Електро България” АД на @cezelectrobg.
 
От 15 април започва прием на заявления по Мярка 14 от ПРСР 2014-2020 Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Земеделие
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 02 Април 2020 10:00
kraviОт 15 април до 15 май 2020 г. животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от ПРСР 2014-2020 г. Съгласно Заповед на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ – РА, заявления за подпомагане ще се приемат в областните дирекции на фонда по местонахождение на животновъдния обект.
Стопаните следва предварително да си запазят час за подаване на документите. Часовете ще се записват в съответните областни дирекции, в които ще се подават заявленията за плащане. Промяната се прави във връзка с наложените противоепидемични мерки, свързани с разпространение на COVID-19 на територията на Република България. Запазването на часове се предприема с цел осигуряване на условия, щадящи здравето на бенефициентите, както и осигуряване на тяхното удобство. По този начин ще може да се съблюдава броят бенефициенти, планиращи да подадат заявления за плащане, в конкретен ден, като се избягва тяхното струпване.
В рамките на обявения прием, земеделските стопани, поели през 2017 г. доброволни петгодишни ангажименти, могат да увеличават броя на животните, одобрени за подпомагане с първото заявление, както и да заявяват нова дейност или по мярката, без да поемат нов ангажимент. Животновъдите, които кандидатстват за първи път през настоящия прием не поемат многогодишен ангажимент.
Подробните изисквания и наборът документи за плащане по мярката са разписани в Наредба № 4 от 8 август 2017 г. за прилагане на мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от ПРСР 2014 – 2020 г. Допълнителна информация и образци на изискуемите документи за участие в мярката ще бъдат публикувани на интернет страницата на ДФ „Земеделие“.
Стопаните предварително следва да актуализират данните за отглежданите от тях животни в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ (чл. 30, ал. 2, т. 3 от ЗПЗП). Актуализацията включва както мястото на отглеждане на животните, така и и капацитета на обекта. За дребните преживни животни се изисква изрично да е посочено и тяхното предназначение.
Всички постоянни животновъдни обекти (ЖО), в които се отглеждат едри и дребни преживни животни, трябва да бъдат регистрирани (чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност). За проверка на изискването, стопаните следва да предоставят копия на издадените удостоверения при подаване на заявленията за плащане по мярката. В тази връзка е необходимо за временните ЖО, регистрирани на името на кандидата, в поле „Вид обект“ в системата на БАБХ да бъде изрично посочено „пасище“, за да не се изисква предоставянето на удостоверение по реда на чл. 137 от ЗВД.
За животни от вид телета/малачета е необходимо предоставяне и на съответните кантарни бележки във връзка с определянето на съответната категория за всяко животно. В случай, че не бъде предоставена кантарна бележка животното ще се счита за теле/малаче от категория „над 220 кг.”.
Кандидатите, които желаят да актуализират своите данни или заявяват нови ЖО трябва да предоставят становище, предварително издадено от БАБХ, във връзка с доказване на наличие на достатъчно осигурена свободна площ в животновъдния обект. Изискването е по образец и е част от критериите за допустимост по Мярка 14.
 
И по електронен път може да бъде издаден код за ползване на услугите на Осигурителния институт Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Услуги
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 01 Април 2020 14:29
noi logoНационалният осигурителен институт (НОИ) предоставя възможност за подаване на искане за издаване на Персонален идентификационен код (ПИК) и по електронен път, съобщават от института.
Услугата се осъществява през Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) на Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ). Системата насочва искането за издаване на ПИК към съответното териториално поделение на НОИ, като издаденото удостоверение се получава също от там.
Използването на услугите на ССЕВ изисква регистрация и наличието на валиден квалифициран електронен подпис (КЕП). Лицата, които не разполагат с КЕП, могат да се възползват от възможността за издаване на едномесечен безплатен електронен подпис от доставчици на удостоверителни услуги, които предоставят онлайн възможност за заявяване на подписа.
От НОИ акцентират, че възможността за заявяване на ПИК по електронен път е част от пакета от мерки за ограничаване на посещенията на клиентите в офисите на институцията в цялата страна в условията на извънредно положение. В него влизат още решението подаването на документи, свързани с отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица, да се извършва в бюрата по труда заедно с регистрацията като безработен, както и предстоящото служебно преизчисляване на пенсиите на всички работещи пенсионери.
Последно променен на Сряда, 01 Април 2020 15:02
 
НАП удължава срока за осигурителните вноски на едноличните търговци до 30 юни Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Услуги
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 02 Април 2020 13:30
upravlenie na opashkiteДо 30 юни се удължава срокът за деклариране и внасяне на окончателните социални и здравни осигурителни вноски за едноличните търговци, включително плащащи патентен данък и за земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци. До края на юни, заедно с годишната си данъчна декларация, те трябва да подадат и декларация образец № 6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски, съобщават от Националната агенция по приходите. 
За останалите самоосигуряващи се лица срокът за деклариране и внасяне на окончателните осигурителни вноски за 2019 г. остава 30 април 2020 г.
Приходното ведомство напомня, че подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи, както и плащането към бюджета  могат да се извършват чрез портала за е-услуги: https://inetdec.nra.bg/ с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП.
Националната агенция за приходите съветва клиентите си да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги. Структурите на НАП продължават да работят и да обслужват клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.
 
Над 7 000 безработни са постъпили на работа от 13 март насам Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Пазар на труда
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 02 Април 2020 09:16
denica sachevaОт 13 март до вчера 7 281 безработни са постъпили на работа, само вчера 683 души са постъпили на работа. Това каза на брифинг в Министерския съвет социалният министър Деница Сачева.
Данните не са застрашаващи, те са динамични. Системите са на място, имаме достатъчно средства в момента, но трябва да осигурим ликвидност и да се подготвим за най-лош сценарий. По думите на Сачева, хората, които са работили без договор или са работили без осигуровки, биха могли да се регистрират като безработни и след това да кандидатстват за социални помощи.
Общият брой на всички болнични листа към момента по всички видове диагнози е 176 086, броят на болничните по причина на карантина е 5 282, а броят на издадените с указания за коронавирус е 2 072. "Ако миналата седмица средният брой на издадените болнични е варирал около 300-350, от началото на седмицата до момента този брой варира в порядъци от 680 до 700 на ден", каза още тя.
„Броят на подадените заявления по мярката 60/40 е 59. Очакванията са днес броят им да нарасне, а до края на тази седмица да бъде получено одобрение от Европейската комисия, за да могат да се извършват и разплащанията”, добави тя. „Това не пречи заявленията да бъдат подавани. Те ще бъдат разглеждани. От следващата седмица, надявам се, ще имаме възможност да започнем да изплащаме сумите на тези, които са получили одобрение“, каза  Сачева.
45 млн. лева са насочени към българските общини, за да могат да осигурят патронажна грижа. Над 17 000 души ще бъдат с подсигурен топъл обяд. Предстои предоставянето на индивидуални хранителни пакети съвместно с БЧК, от тази мярка ще бъдат обхванати около 45 000 души.
В пощите ще бъдат създадени условия хората да си взимат пенсиите по график и при необходимата дистанция. По изключение пенсиите ще могат да се изплащат на син, дъщеря и друг близък роднина срещу лична карта и удостоверено пълномощно за целта. Хората, които получават пенсията си по сметка, ще я получат на 7 април.
"Днес ще издам заповед за безопасните условия на труда в условията на извънредно положение. Сред препоръките ми ще са дезинфекция поне 2 пъти на ден, ако са на сменен режим след всяка смяна, осигуряване на респираторна хигиена чрез проветряване, отстраняване от работа на хора с грипоподобни симптоми", обяви още Сачева.
 
Последно променен на Четвъртък, 02 Април 2020 09:31
 
Министър Танева: Няма заразяване чрез храната Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Земеделие
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 01 Април 2020 09:37
desislava tanevaКатегорично няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храната. Ние следим всички научни становища, които излизат по различни институти по света. Няма доказателства, че заразяване чрез такова пренасяне е възможно.
Това заяви в предаването "Здравей, България" по Нова ТВ министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.
"Всичко обаче, което се направи в повече, според мен, е по-добре за нас. Всяко по-високо ниво на хигиена е добре дошло за нас“, каза тя.
Танева съветва плодовете и зеленчуците да се измиват добре.
"Трябва да вземем всички противоепидемични мерки, за да запазим здравето на хората. Лично аз не съм си правила тест за коронавирус, защото не съм почуствала неразположение или признак, който да говори за него", каза още тя.
"Когато получим сигнали за спекула с цените на храните, уведомяваме КЗП за това. Вчера получихме сигнал за джинджифила, че цената в магазин е по-висока и то два пъти по-висока, отколкото преди седмици", категорична бе още Танева.
Според нея един от най-големите проблеми в сектор „Земеделие" е липсата на възможност за износ.
"Ако успеем логистично да провокираме доставката в магазините да бъде от българските производители ще премахнем рисковете в доставките", каза още тя.
"България произвежда агнешко и е готова да посрещне нуждите за Великден и Гергьовден", увери още земеделския министър.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 312
Фейсбук коментари
Сподели статията