Начало Бизнес
23 Октомври 2018 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 22 Октомври 2018 17:09
Понеделник, 22 Октомври 2018 17:08
Понеделник, 22 Октомври 2018 16:45
Понеделник, 22 Октомври 2018 14:21
Валути
РЕКЛАМА
Бизнес
НАП проверява осигуряват ли строителните работници по обектите в страната Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Производство
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 22 Октомври 2018 13:29
stroiteliНАП започна проверки за спазването на осигурителното  и данъчно законодателство при наемането на работници по строителните обекти в страната.
Инспекторите на приходната агенция следят за това дали служителите имат сключени трудови договори, дали се осигуряват върху реалния доход, който получават, дали се спазва обявеното работно време или формално е деклариран намален работен ден, а в действителност се извършват строителни работи по-дълго.
Ревизорите проверят също дали се подават редовно задължителните осигурителни и данъчни декларации, дали се превеждат осигурителните вноски на работниците в срок, както и дали не са нарушени по някакъв начин техните трудови права. Инспекторите на НАП избират за проверка строителни компании на база издадените от общините разрешения за строеж, свързването им с електрическата мрежа и потреблението на електрическа енергия, като комбинацията от тези фактори е индикатор за очаквания брой заети на обекта. 
До момента са възложени проверки на над 80 строежа на територията на цялата страна.
Строителството е един от рисковите браншове по отношение на спазването на осигурителното и данъчно законодателство в страната. Част от мерките, с които НАП третира риска от неспазването на задълженията в този сектор, е информационната кампания на приходната администрация  - „Заплата в плик“. Инициативата има за цел да запознае работниците и служителите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния  им доходи и вземат част от заплата си в плик. На специално създаден сайт – https://zaplatavplik.bg, всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар. „калкулатор на загубите“. Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии. Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61% от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже.
Калкулаторът е изработен съвместно от експерти на НАП и НОИ, за да подкрепи кампанията на приходната администрация срещу укриването на част от трудовите възнаграждения на наетите лица. Инициативата на НАП се осъществява и със съдействието и на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Министерство на труда и социалната политика, синдикатите, големите работодателски и браншови организации.

 
Близо 18 000 земеделци декларираха доходите си за месец Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Земеделие
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 18 Октомври 2018 16:15
zemedelsko stopanstvoБлизо 18 000 земеделци, получили субсидии през миналата година са подали декларации за доходите си след писмена покана или телефонно обаждане от НАП в последния месец, от които около 250 в офис Плевен. Информационната кампания на приходната администрация продължава, като се очаква броят на декларациите значително да нарасне до края на годината, допълват от НАП. 
Припомняме, че през септември агенцията за приходите съобщи за 50 000 регистрирани земеделски производители, получили субсидии в общ размер 120 млн. лв. през 2017 г.,  които не са подали данъчни декларации и не са платили данъци върху тях. Данните бяха предоставени от Държавен фонд „Земеделие“. Има и значителен брой земеделци, които са подали данъчни декларации, но в тях са посочили по-малък доход от получения. Най-голям брой отклонения са засечени в Кърджали, Хасково и Благоевград, сочи анализът на данъчните. За офис Плевен земеделците с недекларирани и неправилно декларирани доходи са около 1 000.
Национална агенция за приходите провежда и в момента информационна кампания към всички земеделски производители, които са допуснали неточности в данъчните си документи. Заедно с уведомленията за корекции, земеделците получиха и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета
НАП обменя данни с много институции и в резултат от това разполага с информация за доходи, които подлежат на облагане. В момента  приходната агенция изпълнява програма за подобряване данъчната дисциплина  в земеделския бранш.

 
ДФЗ: С 50 000 лева се увеличава бюджетът за директни доставки Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Земеделие
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 18 Октомври 2018 09:53
dfz logoС 50 000 лева се увеличава бюджетът за 2018 г. по схемата на държавната помощ „Инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски стопани, осъществяващи директни доставки на малки количества суровини и храни от селскостопански животни“, реши УС на ДФ „Земеделие“. Средствата по схемата, чрез които животновъдите получават подпомагане за 50% от направените разходи за мобилни хладилни витрини и млекомати, се увеличават за втори път - от 100 000 лева на 150 000 лева.
В началото на 2018 г. УС на ДФЗ утвърди бюджет по схемата в размер на 50 000 лева. Поради повишения интерес, с решение на УС от 12.07.2018 г., бюджетът бе увеличен на 100 000 лева.
До момента по схемата са поети финансови ангажименти за 96 767 лева по 9 проекта, от които са изплатени три на обща стойност от 27 650 лева.  Интересът на животновъдите към закупуване на хладилни витрини и млекомати е целогодишен. По информация на областните дирекции на ДФЗ в момента има още запитвания на земеделски стопани, които се подготвят да кандидатстват по схемата.
Държавната помощ ще се прилага до 31 декември 2020 г. Тя дава възможност за възстановяване на част от извършените разходи за закупуването на млекомати, построяването или приспособяване на съществуваща сграда или помещения за нуждите на обект за търговия на дребно, закупуването на хладилници, хладилни витрини и друго специфично търговско оборудване. Повече информация е публикувана на сайта на ДФ „Земеделие“.

 
Кметът Спартански на среща с бизнеса: Всеки инвеститор е добре дошъл в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Пазар на труда
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 17 Октомври 2018 14:36
BTPP1Българската търговско-промишлена палата и Търговско-индустриалната камара – Плевен събраха на среща днес представители на бизнеса от региона, на местната и централната власт и медии за провеждане на дискусия за икономическото състояние и развитието на Плевенския район. Участваха председателят на БТПП Цветан Симеонов, изпълнителният директор на Търговско-индустриалната камара – Плевен Георги Русинов, кметът на Община Плевен Георг Спартански, директор дирекция АПОФУС в Областна администрация Александър Костов, фирми от региона.
В приветствието си към участниците г-н Спартански акцентира на някои от основните проблеми за икономическото развитие като демографската катастрофа, лошата инфраструктура и забавянето на строителството на магистрала „Хемус”, липсата на дуална система в българското образование, което не може да отговори на настоящите нужди на бизнеса и др. Кметът на Община Плевен подчерта отново, че никога не е делил инвеститорите на малки и големи, български и чуждестранни и че всеки е добре дошъл. Той припомни, че след две година и половина преговори и в конкуренция с още няколко български града крупната немска компания "Леони" избра именно в Плевен да построи новия си завод, разкривайки 2 000 работни места.
На срещата бяха представени данни от анкетно проучване на БТПП сред фирми от Плевенския регион. Според тях бизнесът е удовлетворен от начина на провеждане на обществени поръчки от Общината и прозрачността на процедурата. Представителите на фирмите са доволни и от администрацията като посочват, че услугите се извършват на „едно гише”, бързо, качествено, без преференции и по електронен път.

 
Обновеният по европейски проект билетен център отвори врати Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Услуги
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 18 Октомври 2018 11:52
bileten-centar2Обновеният по проект „Развитие на интегриран градски транспорт - гр. Плевен” център за продажба на превозни документи за градския транспорт отвори врати. След ремонтните дейности са обособени работни места във фронт офиса, специализирано помещение за обработка на данните от електронната система за таксуване на пътниците, сървърно и санитарно помещение. Сумата за проектиране на преустройството и ремонт е 40 525 лв. Ползващите градски транспорт могат вече да закупуват абонаментни карти отново от центъра на ул. „Дойран” № 43.
Работното време на центъра е:
От понеделник до петък – от 08.00 до 17.00 часа;
Събота и празнични дни – от 09.00 до 16.00 часа;
В деклнични дни от 25-о число на текущия месец до 2-о на следващия месец, от 08.00 до 18.00 часа;
В събота и празнични дни - от 25 до 2-о число – от 09.00 до 16.00 часа. Неделя е почивен ден.
Проектът  „Развитие на интегриран градски транспорт -  гр. Плевен” се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020 г.” с Договор BG16RFOP001-1.007-0003-С01.

 
Зърнопроизводителите вече ще декларират добива един път в годината Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Земеделие
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 17 Октомври 2018 14:45
zemedelska tehnikaНа днешното си заседание Министерският съвет одобри проект за изменение и допълнение на Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.
Съгласно една от промените се предвижда да отпадне задължението на земеделските производители да подават декларации всяко тримесечие за произведени количества зърно по видове. Декларация ще се подава веднъж годишно от всички производители, с което се намалява административната тежест, а получената информация ще обхваща цялото произведено зърно.
Във връзка с премахването на производствените квоти за захар и изоглюкоза в ЕС от 1 октомври 2017 г. от закона отпадат разпоредбите, уреждащи производствените квоти и одобрението на рафинериите и на производителите на изоглюкоза. Промяната в сектор „Захар“ е свързана и с приемането на Регламент на Комисията, който урежда задължение за предоставянето на данни от държавите-членки до ЕК относно цени, производство и информация за пазара на захар и изоглюкоза.
Последно променен на Сряда, 17 Октомври 2018 15:14
 
„Метро“ - Плевен празнува 10 години с доволни клиенти и отлични резултати Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Търговия
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 17 Октомври 2018 08:50
metro10 6Хипермагазинът посрещна празника с обновен деликатесен отдел и томбола с примамливи награди

metro10 2metro10 3metro10 4metro10 5metro10 1Със свежо и изискано тържество беше отбелязана на 16 октомври 10-годишнината от откриването на магазин от веригата „МЕТРО КЕШ&КЕРИ“ в Плевен. Специално за празника тук беше оперативният директор на „МЕТРО КЕШ&КЕРИ“ България, Жан Котан.
Управителят на плевенския магазин Павел Илиев приветства гостите и описа с няколко думи 10-те изминали години като време на предизвикателства и много работа, изискваща всекидневното вземане на различни трудни решения. „Но екипът на магазина успя да запази своя дух и своята амбиция да върви напред.Две са нещата, които са помогнали за това - вие, нашите клиенти и партньори, а второто са служителите ни. Благодаря на всички! Днес имаме и друг повод за гордост - обновяването на нашия отдел „Деликатеси“, в който сме добавили много сирена, кашкавали и други млечни продукти. Заповядайте!“.
Жан Котан поздрави присъстващите на чист български с „Добър ден!“, но продължи на родния си френски език. „За тези 10 години всички вие успяхте да създадете тесните връзки между нас. Успяхме за това време да създадем този богат магазин - нещо, което местният пазар сам не би могъл да създаде. Благодаря ви, скъпи клиенти, защото той съществува благодарение на вас. Искам да благодаря и на всички колеги, които работят тук. 40 процента от тях работят от самото начало и са много усърдни“, сподели г-н Котан.
Думите му „Може би най-парадоксалното е, че това е най-младият, а същевременно най-успешният екип от всички наши магазини в страната“ бяха посрещнати с бурни аплодисменти. „Може да се каже, че това е екипът шампион. Говорим за шампионат по футбол, шах, тенис на маса“, пошегува се г-н Котан. И добави: „Но те най-вече са шампиони във връзките с клиентите и затова бих искал да им благодаря и да ги аплодираме. Браво!, каза оперативният директор на „Метро” под аплодисментите на всички присъстващи и завърши с думите: „На 10 години човек преминава в друга фаза от живота си - тийнейджърството, юношеството. Пожелавам на колегите от Плевен да бъдат щастливи в предстоящите години и да се развиват все така успешно“.
Кметът на община Плевен Георг Спартански заяви: „Дали 10 години са много или малко? Тези малки госпожици и техните кавалери от детска градина „Щурче“, които след малко ще ни зарадват с прекрасните си изпълнения, преди 10 години не са били родени. А аз ясно си спомням как тук, в един топъл майски ден, около Празника на Плевен, в присъствието на наши чуждестранни гости и партньори направихме първа копка за „Метро“ - Плевен. И ето как неусетно 10 години изминаха. Бизнесът е млад,  но за такъв период може да покаже дали го бива или не. Мисля, че съвременна България трудно можем да си я представим без трайното, значимо и забележимо присъствие в търговията с хранителни и нехранителни стоки на търговската верига „Метро“. И това важи не само за Плевен. „Метро“ предоставя услуга на такова качество и с такъв асортимент, каквато много малко търговски вериги биха могли да предоставят. Печеливши от хубавото и успешно развитие на „Метро“ са клиентите и аз благодаря на ръководството, но и на персонала на „Метро“ - Плевен, които правят така, че ние, клиентите да се чувстваме тук наистина като желани не просто гости, а партньори, да задоволяват и най-малките прищевки, за да се чувства човек винаги доволен и да идва пак и пак, както го правят хиляди плевенчани и гости на града. Завършвам с пожелание след 10 години отново тук да има такова мило тържество и нека ние, клиентите пак да бъдем така доволни и благодарни от партньорството с „Метро“. Успешен път напред и нагоре“, завърши поздравлението си кметът Спартански.
С прекрасно изпълнени народни песни и танц малчуганите от детска градина „Щурче“ поздравиха гостите на празника. След тях се изявиха и младите танцьорки от клуб „Синчец“.
Георг Спартански и Павел Илиев разрязаха празничната торта. После всички вдигнаха наздравица с чаша вино.
Купувачите в „Метро“ Плевен до края на деня имаха възможност да се регистрират за участие в голяма празнична томбола с награди от асортимента на магазина: сервизи, електоуреди и други примамливи неща.

 

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 265
Фейсбук коментари
Сподели статията