Начало
05 Април 2020 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Маша Мескин, директор на Художествена галерия “Дарение Светлин Русев”: Не може и не бива да се печели от духа на нацията Печат Е-мейл
( 3 Гласа )
Култура - Изкуство
Написано от Радослав ХРИСТОВ   
Петък, 30 Октомври 2009 15:52
Художествена галерия "Дарение Светлин Русев" отдавна се е превърнала в една от емблемите на Плевен. В богатата й дарителска колекция до шедьоври на Гоя, Дьолакроа, Пикасо и Салвадор Дали, присъстват и имена на родни творци от ранга на Иван Лазаров, Златю Бояджиев, Кирил Петров. Част от картините, показани в експозицията, са включени в Златния фонд на България, а от доста време галерията представлява интерес и за туроператорските фирми, които я включват в дестинациите си. Повече около живота на популярната галерия разказва директорът й Маша Мескин.
- Г-жо Мескин, приключи ли напълно реконструкцията на сградата на Художествена галерия “Дарение Светлин Русев”?
- Може да се каже, че всичко е приключено, а може и да се каже, че не е започвано. В тази сграда до миналата година се помещаваше Клубът на дейците на културата и се налагаше да се направи преустройство, за да се приспособи всичко необходимо за музей на изкуството, но, за съжаление, дочакахме точно годините на кризата. Общината все пак отпусна средства и миналата година започна една много сложна реконструкция. В процеса на работа тези пари се оказаха недостатъчни, тъй като излязоха усложнения - все пак това е сграда на повече от сто години. Още в миналогодишните планове на Общината са предвидени допълнителни средства и аз съм оптимист, че все някога реконструкцията ще бъде завършена. Не искам да коментирам, че има много богати българи, за които тези пари не представляват трудност, но за да дадеш пари за изкуство, трябва да си израснал духовно.

Това би била една инвестиция в духовното ни наследство и за следващите поколения

Планирали сме да обособим една зала за гостуващи изложби и колекции, но на първо място в проектите ни е графичният кабинет. Още преди 25 години акад. Светлин Русев подготви една уникална и огромна графична колекция, но така и до ден днешен тя не е включена в дарението, поради липсата на пространство. На този етап сме приспособили подкуполното пространството за една малка графична колекция от около 80 творби.
- А имате ли подкрепа от местната администрация?
- Като цяло не мога да се оплача от различните кметски екипи, с които сме работили през годините.

Всички са декларирали своето уважение към дарителя и високата си оценка

за художествената стойност на творбите, но не знам защо през годините все не оставаха пари и така вече четвърт век.
- Защо сред гражданите на Плевен сградата, в която се помещавате, а преди години е функционирала като баня, и до днес е по-популярна като Старата или дори Турската баня?
- Наистина сред плевенчани тя е известна като бившата турска баня, но аз неведнъж съм подчертавала, че всъщност сградата е строена в свободна България, двадесетина години след Освобождението, и архитектът й е българинът Никола Лазаров. Той я прави наистина уникална и нетрадиционна и в проекта си я нарича “турско-римска баня”, освен заради архитектурните елементи - и римски, и турски, но и поради чисто функционалните части на римската и турската баня. Не зная защо, обаче, повечето плевенчани мислят, че това е баня от епохата на турското робство.
- Поддържа ли се висок интересът към дейността на галерия “Дарение Светлин Русев”?
- Ще кажа, че само от книгите за впечатления можем да съберем три тома. Години наред посрещаме хора от цял свят, идвали са гости от най-големите европейски и американски музеи. Мога да ви кажа, че

те не просто са възхитени, но на първо място са изненадани

Някои от тях са ми казвали “Ние не знаехме дори къде се намира България, а такова богатство, при това в нейната провинция, е нещо уникално”. Тъжното е, че те са сигурни, че ние не можем да го оценим. Разбира се, има хора с потребност за досег до изкуството - те идват и оценяват. Но най-мили и ценни са ми тези посетители, които може би някак си случайно прекрачват прага на галерията, а впоследствие разбират значимостта на експозицията и изключителната щедрост на дарителя Светлин Русев.

Не съм видяла човек, който да влезе тук, независимо в какво настроение, и да излезе разочарован

Е, разбира се, има и целево злонамерени хора към личността на Светлин Русев и неговата дейност, но това си е техен проблем.
- А какви хора посещават най-често галерията?
- Като възрастови групи няма диференциация - тук идват и млади, и стари. По време на кризата в православната ни църква, когато се създаваха нови синоди, много от вярващите граждани бяха разочаровани. Интересното е, че тогава те идваха да се помолят при нас, тъй като имаме икони и то подредени много храмово. Има и такива, които идват специално при картината на баба Ванга, чийто автор е акад. Русев. А аз смятам, че

този портрет има наистина невероятно въздействие върху посетителите

- Според вас гражданите на Плевен могат ли да оценят, че тяхният град притежава такава безценна колекция?
- Има и такива, които много я ценят, а има и такива, които нямат лошо чувство към нея, но просто не могат да вземат отношение. Въпреки това, аз смятам, че изкуството най-истински се възприема от непредубедени хора, които не се занимават с такава дейност. Изкуството е създадено да действа директно на душата.
- В галерията входът е свободен. Не е ли това странно дори на фона на икономическата криза?
- Това е волята на дарителя - той можеше да го направи така, че  да печели от цялата работа. Идеята на Светлин Русев беше тази безценна колекция да достигне до хората, а той много добре знае, че онези, които се интересуват от изкуство, обикновено нямат пари. Според мен

една такса за вход само би върнала посетителите, това е една психологическа преграда

И още повече, не сме го открили ние - на запад има също такива галерии с дарения и по волята на дарителя там не се плаща. Има и музеи - с археологически ценности например, където такса за вход не се плаща, за да могат хората от съответната държава да се докоснат до националните си ценности и да се гордеят с тях. Не може да се печели от духа на нацията и това западняците са го разбрали много отдавна.
- Галерията е предпочитано място за различни културни мероприятия, на какво отдавате това?
- Както казват някои специалисти, тук има разкош от пространство. Освен това в архитектурен план сградата е като раковина, а знаете какъв проводник на звуци е раковината. Когато тук има концерт, той може перфектно да се слуша дори от втория или третия етаж.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."