Начало
25 Януари 2022 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
20 лесни и бързи рецепти за щастливо семейство Печат Е-мейл
( 2 Гласа )
Светски новини - Семейство
Написано от "Посредник"   
Петък, 20 Ноември 2009 15:07
Семейство. Ние, които го имаме, често го приемаме за даденост. Както с повечето неща, оценяваме ги едва когато ги загубим. Далеч по-хубаво би било да ценим щастието си на момента и да се грижим за него.
Кризисните времена по естествен начин водят до обръщане към семейството, нарастване на човеколюбието и връщане към духовните ценности. Но понякога нараства агресията, хората са стресирани и отчаяни. При всички случаи обаче сред най-близките си  в семейството, трябва да се чувстваме добре  защитени и обичани.
Животът ни  у дома и на работа, често се превръща в омагьосан кръг от задължения, отговорности, битовизми и недостатъчно сън, което постепенно ни роботизира и отчуждава един от друг, а това се оказва и причината за болшинството семейни и лични проблеми, които изпитваме.
Малките забавления със семейството, с децата, с любимия човек ни дават онази енергия и сила, която ни е нужна, за да се справим с ежедневните трудности, освобождават ни от стреса и ни изпълват с обич, което внася смисъл в живота ни.
Семейството е онзи микросвят, който ни дарява любов и вяра в нас самите, в който ни е уютно и се чувстваме обичани. За да можем да поддържаме това прекрасно усещане или пък да го възстановим, ако по някаква причина сме го разрушили, е нужно малко усилие, което дава невероятни резултати.
Какъв по-хубав повод за това от Деня на семейството. Сега, на Въведение Богородично, ви предлагаме няколко лесни и приятни начина да помогнете на семейството си да бъде щастливо.

1. Играйте заедно навън
Идва зима - излезте да поиграете на снега или под дъжда. След това се приберете вкъщи и изпийте заедно по едно топло какао, чай или по чаша мляко с кафе. Замерянето със снежни топки, пързалянето с шейна или простото въргаляне в снега и оставяне на отпечатък, са любими удоволствия за деца и възрастни. Дори и под дъжда можем да открием забавление. И не бива да оставяме страхът от настинка да ни плаши  по време на играта се загряваме достатъчно, за да не се разболеем, а топлата напитка е един чудесен завършек на едно перфектно удоволствие  хем ни сгрява, хем е много вкусно.
2. Домашно кино
Изпечете си огромна купа с домашни пуканки и седнете всички заедно да изгледате един семеен филм. Това си е огромно удоволствие  работата през деня отнема толкова много време, че дори седенето на дивана един до друг вечер дава безкрайно приятно усещане, а гледането на романтичен семеен филм и проронването на няколко сълзи породени от мъката и щастието на героите, пречиства емоционално.
3. Направете си пикник
Излизането сред природата, дори и само за разходка и хапване, е изключително полезно за разтоварване от стреса. А при лошо време, можете да си направите пикник у дома. Само емоцията по приготвянето на храната и нейното съвместно изяждане е незабравимо удоволствие.
4. Семейна прегръдка
Погушкайте се заедно в леглото някоя студена зимна неделя. Мързеливото излежаване в почивния ден заедно с децата е прекрасен начин за споделяне на любовта.
5. Дълга закуска
Направете си дълга неделна закуска, съчетана с гледане на филм. Неделното кино може да се превърне в традиционно любимо удоволствие за семейството. В неделя сутринта няма за къде да бързате, така че можете да се поглезите.
6. Поиграйте си на скоропоговорки
Опитите да изречеш бързо трудно произносими изрази са голямо забавление. Пробвайте например с „Шише с уши на шосе се суши“ или „Петър плет плете, през три плета преплита. Плети, Петре, плета” и т.н. Или по-сложни, като „Карикатуристът окарикатурява неокарикатурените карикатури“, което си е пълна безсмислица, но пък е много смешно да я кажеш бързо няколко пъти, докато ти се върже езика на фльонга. А историите за кралица Клара и крал Карл са абсолютна класика („Кралица Клара крала кларинети”).
7. Споделяйте
По време на вечеря нека всеки от семейството да сподели по едно хубаво и едно лошо нещо, които са им се случили през деня. Хубавите неща са приятни за споделяне и повдигат самочувствието. Лошите пък дават възможност на човека да преразгледа случката от друг ъгъл и с друга емоция, както и шанс на цялото семейство да помогне със съвет.
8. Създайте заедно приказка
Това е невероятно забавление. Идеята е всеки да измисля по едно изречение и така се създава история, в която никой не знае какво ще се случи по-нататък. Още по-забавно е да се пробвате да напишете стихотворение заедно.
9. Разгледайте стари семейни албуми
Това упражнение винаги носи приятни спомени от миналото, дава повод за разказване на позабравени случки и преживявания и е чудесна форма на сближаване в семейството.
10. Пригответе заедно семейни сладки или пица
Включването на децата в готварските занимания е весело и полезно нещо. Можете да го практикувате и при консервиране на туршии, но идеята със сладките или семейната пица е великолепна. Всеки член на семейството има правото да си гарнира сам своето парче пица по свой собствен вкус. Приготвянето и нареждането на плънката става весело преживяване, а изяждането на готовата пица е върховно удоволствие за всеки.
11. Играйте настолни игри
Варианти има много, в зависимост от възрастта на децата. Например “Не се сърди човече”, “Скрабъл”, “Монополи”, редене на пъзел и много други. Добре е играта да бъде такава, че всички да могат да участват заедно. Шахът и таблата могат да оставят усещането за изолираност у някои членове на семейството. Ако децата ви са по-големи, пробвайте игри с карти, например семеен белот  деца срещу родители. Много е важно да не оставяте винаги децата да побеждават, а да играете сериозно, за да можете да ги стимулирате да се борят и да побеждават наистина, а не защото мама и тати са се предали. Истинската  отвоювана победа, ще им донесе страхотно удовлетворение.
12. Излезте на разходка
Дали в близкия парк, или някъде извън града, една разходка сред природата или кратък туристически преход заедно с цялото семейство е много отпускащо нервите и зареждащо мускулите упражнение. В същото време тишината, красотата и спокойствието ни предразполагат към по-интимно общуване  нещо, което в забързаното ежедневие все по-често пропускаме да правим.
13. Посетете музей или изложба
Когато децата са малко по-големи, посещението на музей или изложба, а дори и паметник, е полезно и приятно изживяване (а дори и за по-малките :-), пък и нали нашият Плевен е известен като град на паметниците). Независимо дали ще е природен или исторически музей, или пък картинна галерия, това е шанс за взаимно споделяне на знания и емоции, което изгражда по-голямо доверие на децата в родителите и сплотява семейството.
14. Излезте навън и поскачайте на въже
Участието в детските игри радва децата ни изключително много, но, оправдавайки се с умора от работата (а всъщност често маскираме мързела си като умора), ние много рядко се включваме в простите детски забавления. Скачане на въже или на ластик, игра на футбол или криеница, са класически удоволствия за децата от всички поколения. Нужна е само малко воля да се надигнем от удобните си дивани и да си организираме едно забавно и полезни спортуване.
15. Направете си домашна дискотека
Просто си пуснете любимата музика и потанцувайте заедно. Освободете се от задръжките и си представете, че сте звездата на вечерта. Колкото по-свободно се „кълчите“, толкова по-релаксиращо за вас и по-забавно за децата. Забравете за синдрома „какво ще кажат другите“  у вас няма кой да ви гледа  важното е да си направите купон.
16. Направете си модно ревю
Изкарайте най-дълбоко заровените в гардероба си дрехи и направете едно „дефиле“ пред децата. Тъкмо ще проверите дали все още ви стават. Още по-забавно става, когато децата облекат вашите дрехи и аксесоари и се опитват да се правят на големи. Няма дете, което да не обича да облича дрехите на мама, а шоуто е незабравимо.
17. Направете си караоке вечер
Крайно време е да спрете да демонстрирате певческите си умения само в банята, а да ги представите и пред публика. Това не е никак сложно технически  всеки домашен компютър, оборудван с микрофон, става за тази цел. Все пак, няма да правите записи за нов албум, нали? Дайте микрофона на всеки  тук не е важно дали си голям певец  важно е да покажеш голямо желание. Ако пък го съчетаете с модната вечер, ще можете да си приготвите и специални сценични костюми.
18. Направете си куклен театър
Това е весело забавление, което започва с изработката на самите кукли. Най-лесно е да си направите кукли за ръце, които стават лесно от стари чорапи, парцали или торбички, копчета, конци, джувки и т.н., а и децата могат да вземат дейно участие в тяхната изработка. Оставете ги да развихрят фантазията си както в изработката на куклите, така и в самото представление. С колкото по-прости средства разполагат децата, толкова по-изобретателни стават. Това е много интересен феномен, но подпомага изключително тяхната креативност. Понякога дори с истински кукли не се постига такова забавление, както с няколко парцала, нахлузени върху ръката.
19. Направете колаж от снимки
Изрежете снимки от списания или от стари семейни фотографии и ги залепете върху картон, така че да излъчват някакво послание. Може за допълнителна украса да използвате и флумастери. Това упражнение така увлича и големи, и малки, че понякога са необходими няколко дни, за да бъде постигнат желания ефект. Добра идея е, след като сте получили оригинален колаж, да го ламинирате и сложите в рамка - това си е истински семеен шедьовър.
20. Направете си шантави снимки
Цифровите фотоапарати ни позволяват да си правим всякакви фото-експерименти, при това напълно безплатно (имайки предвид, че вече не хабим лента). Дайте на всеки възможност да се прояви както в ролята на фотограф, снимайки всички в различни пози и от различни ъгли, така и в ролята на модел  демонстрирайки грим, прическа, облекло или просто шантави физиономии. Не е задължително после да ги качвате в интернет  по-добре ги запазете като един интимен спомен, към който да се връщате от време на време за забавление.
Разбира се, има и много други неща, които едва ли могат да бъдат изброени, особено различните видове спорт и игри, които можем да играем заедно родители и деца  посещение на боулинг, пързаляне с кънки, футбол, баскетбол или волейбол в училищния двор, тенис на маса в парка и какво ли още не. Важното е да намерим начин да бъдем по-често с партньора и децата си и да създадем среда на обич и забавление, която да ни носи щастие и удовлетворение от живота. А така и всекидневните задължения стават по-леки.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Петък, 20 Ноември 2009 13:24