Начало
26 Май 2018 г., Събота
НОВИНИ
Фен зона
Валути
ДНЕС обмисля протести срещу топлото Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Ваня КЮРЧЕВА   
Четвъртък, 07 Февруари 2013 10:31
Вчера и от гражданско движение ДНЕС алармираха за подготвян протест - заради високите сметки за топлото. Нищо, че температурите навън са пролетни - сметките за ток и парно в почти цялата страна са като за сибирски студове. “Дойдоха “дългоочакваните” и скандализиращи със стойността си сметки за потребена топлинна енергия. Прекомерното завишение, уви, не беше изненада, защото системното наблюдение и анализи, направени от наши експерти, показваха, че това неизбежно ще се случи. Не само в Плевен - за всички градове с централно топлоснабдяване, например от години съществува и прогресивно нараства обществено недоволство от едностранно налаганите от монополните топлофикационни дружества беззаконие и подчертана неравнопоставеност спрямо клиентите им”, сподели в отговор на въпрос на “Посредник” Зинаида Георгиева, регионален координатор на ДНЕС в Плевен.
Разбира се, най-сериозно е недоволството на клиентите на най-голямата топлофикация - софийската. Но на много места в страната хората изпищяха от двойно и тройно по-високи сметки и за парно, и за ток (бел.авт. - във вторник стана ясно, че от ЧЕЗ разпоредили проверки на сметки, но само в югоизточната част на страната, което означава, че за плевенските потребители остава единствено да подадат сигнал и да се надяват, че някой изобщо ще го забележи).
В случая със софийската топлофикация от гражданско движение ДНЕС са категорични, че разпределението на топлинната енергия за битово горещо водоснабдяване е порочно, нереално и нонсенсосно.     
“Топлофикационните дружества като цяло неправомерно, незаконно и с настървение начисляват лихви върху недоказаните си по основание, размер и срок финансови претенции към клиентите си. По икономическото си съдържание лихвата е форма на доход, когато парите са в качеството на стока, а не на платежно средство. Тоест лихвата е цена на парите, когато са предмет на кредитна сделка. По принцип между топлофикационните дружества и клиентите им няма подписани договори за продажба на топлинна енергия, респективно няма сделка. Ако има сделка, то тя ще бъде търговска сделка (за продажба на стока или услуга), а не кредитна (за продажба на пари). По тази причина лихвата няма приложно поле и всички претенции за лихви от страна на монополиста са неоснователни. Освен това клиентите на топлофикационните дружества системно не получават легитимни и законни документи, издадени от тях за парични задължения. Никъде в тях не стои подпис на клиента като знак за съгласие и приемане на такива задължения. Следователно клиентите нямат безспорно доказано парично задължение към топлофикационното дружество и поради това не дължат и лихви С други думи, претендираното вземане не може да се смята за доказано по безсъмнен начин само поради това, че топлофикационното дружество е изчислило индивидуалната му сметка по начина, посочен в издаденото от него “Съобщение към фактура”, обясняват експертите на ДНЕС. И допълват, че ако продавачът на топлинна енергия изпълни задължението си по чл. 149(1), т. 6 от Закона за енергетиката и чл. 38, т. 2 от Наредбата за
топлоснабдяването и сключи с клиентите си договор за продажба на топлинна енергия, то вече става въпрос за отношения по търговска сделка и следователно лихва не се дължи, а неустойка, която обаче изрично трябва да се договори.
“Движението за национално единство и спасение ДНЕС повече от две години води системен диалог и упражнява натиск в законна форма с компетентните държавни и общински органи за решаването на тези проблеми. Документацията с възможните им решения са внесени в Народното събрание и вече има уточнени взаимни ангажименти. Остава да се изпълняват”, казва още Зинаида Георгиева. И допълва, че тъй като търпението и поносимостта от страна на гражданите вече са изчерпани, ДНЕС планира да проведе мерки и инициативи с по-настоятелен и дори радикален характер. “Всички проблеми са решими и е необходима воля и действие от компетентните и отговорни органи и лица. Тези качества и подходи трябва да бъдат издействани”, обобщава Зинаида Георгиева.
А от движението вече обмислят организирането на протести в цялата страна.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти