Начало Екология Бедствия и аварии
13 Ноември 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 12 Ноември 2019 16:29
Вторник, 12 Ноември 2019 16:16
Вторник, 12 Ноември 2019 10:10
Вторник, 12 Ноември 2019 09:15
РЕКЛАМА
Бедствия и аварии
В неделя, 28 юли, в Плевен се очаква температура над 35 градуса, има опасност от пожари Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Бедствия и аварии
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 27 Юли 2019 18:30
meteo 280719Националния институт за метеорология и хидрология е обявил жълт код и за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София област и град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Хасково и Ямбол. Възможни са здравословни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.
В планините около и след обяд е възможно бързо развитие на летни бури. Около и след обяд в Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевични бури.
За отделни райони в областите Плевен, Велико Търбово и Русе за утре е обявен екстремален индекс за пожароопасност. Според НИМХ там са възможни бързо разпространяващи се много силни и трудни за овладяване пожари. За останалите територии на трите области опасността от пожари е много голяма. Такава опасност има и на места в областите Монтана, Разград, Силистра, Добрич, Стара Загора, Хасково, Ямбол и Бургас.
fire 280719
На хората се препоръчва да бъдат внимателни сред природата, да не палят огън на открито, нито да изхвърлят незагасени цигари.
Последно променен на Петък, 16 Август 2019 17:13
 
Страховита градушка засипа град в Мексико с лед Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Бедствия и аварии
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 01 Юли 2019 11:12
gradushka guadalaharaСилна градушка се изсипа над Мексико. Мощната буря, придрожена с градушка, изненада жителите на Гуадалахара вчера. 
Валежите са били изключително интензивни, а вследствие на това шест квартала са били напълно покрити с ледени късове. На места покривката е достигнала до над метър. Редица автомобили и дори ТИР-ове са затрупани до половина. Според властите на 200 сгради са нанесени материални щети, десетки првозни средства са пометени или пострадали, но няма пострадали хора.
В последните дни температурите в Гуадалахара са около 30 градуса. В района и преди е имало градушки, но не така страховити.
Природното явление е определено като безпрецеденто за града.

Снимка: Reuters
 
Любка Александрова: „Огромни са щетите за земеделските стопани“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Бедствия и аварии
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 21 Май 2019 12:15
gradushka Levski3По думите на Кмета на община Левски Любка Александрова, последната градушка, която падна в района е унищожила 100% земеделска продукция 100% в селата Асеновци, Малчика, Аспарухово, Козар Белене и Левски. Няколко хиляди декара земеделска земя са недостъпни. „ От днес вече се подават заявления за оценка на щети, за да сме на ясно за реалните загуби, които ще претърпят нашите земеделски производители.“ съобщи Александрова.
Поразени са и градините на хората в населените места, но за щастие сега няма силно увредени къщи, цигли, настилки, но щетите, които са нанесени на икономиката много дълго време ще бъдат преодолявани .
Вече приключват комисиите в Българене, където беше градушката преди седмица.
Кметът на Левски обяви, че е разговаряла с шефа на областната земеделска дирекция .От утре ще има комисии, които ще оценяват и щетите в землищата. След ден - два се очаква да има по-ясна представа за реалния размер на загубите .
В момента се разчистват улиците, където има нанос на кал и паднали дървета. Заедно с градушката бурята е изкоренила и изпочупила дървета в Асеновци и е наводнена главната улица в Малчика.
gradushka Levski1 gradushka Levski2

„Работим сериозно, но на практика след като за трета поредна година община Левски и общините Летница, Свищов и Пордим са толкова сериозно засегнати от градушките за този регион, трябва сериозно да се помисли, а не само да разчитаме на застрахователи и на това до колко може държавата да помага. Държавата трябва да се включи с разработване на политики за района. Видно е че трябва да се построят площадки за разбиване на градоносни облаци.
В противен случай се опасявам, че от догодина застрахователите няма да искат да застраховат повече нашите площи и нашите населени меса или ще го правят при непосилно високи застрахователи премии, което ще затрудни хората допълнително.
Единственият по-сериозно развит поминък на нашите общини, на който хората разчитат, е земеделието. Ако няма сериозна държавна политика регионът да бъде защитен по някакъв начин, мисля че още повече ще се обезлюди. Чувам хората да казват, че ще се откажат да се занимават със земеделие. А отказвайки се да се занимават със земеделие, те ще потърсят препитание в чужбина или някъде другаде… А това не е добро…“ песимистична е Любка Александрова.
Последно променен на Вторник, 21 Май 2019 13:21
 
Заради повишаване на нивото на Дунав, общините Долна Митрополия, Гулянци, Никопол и Белене са поставени в първа степен на готовност Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Бедствия и аварии
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 07 Юни 2019 12:01
Dunav visoko nivoСчитано от 12 часа на 7 юни 2019 година, петък, областният управител Мирослав Петров издаде заповед за обявяване първа степен на готовност за общините по поречието на река Дунав на територията на област Плевен. Решението е взето на основание чл. 32, ал.l от Закона за администрацията и чл.5 от Закона за защита при бедствия, във връзка с повишаването на нивото на река Дунав при Никопол над кота 668, за изпълнение на областния план за защита при бедствия в част „Защита при наводнение” и приложение №44 към областния план за защита при бедствия.
Областният управител нарежда кметовете на общините Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене и управителят на „Напоителни системи” (НС) ЕАД-клон СД в Плевен да определят длъжностни лица за наблюдение на застрашените участъци на предпазните диги на река Дунав и реките Искър, Вит и Осъм до хкм 5+000 от устията им нагоре по течението. Длъжностните лица да извършат подробен оглед на застрашените участъци на дигите и поддържат връзка с ОбСС на общините и ОЦ на РД ПБЗН-Плевен. При констатиране наличието на непроходими участъци по короната на дигите в следствие на прорасла храстовидна и дървесна растителност управителят на „НС” ЕАД-клон СД- гр.Плевен и кметът на община Белене (за дигата в регулация) незабавно да предприемат дейности за почистване и осигуряване на достъп на длъжностното лице за наблюдение. При констатиране наличие на дупки от земеровещи животни в тялото на предпазните диги, наличие на неизправни колектори и др. хидротехнически съоръжения, преминаващи през дигите, управителят на „Напоителни системи” ЕАД - клон СД- гр.Плевен и кметът на община Белене незабавно да предприемат дейности за тампонирането им. Управителят на „Напоителни системи „ЕАД”-клон СД- гр.Плевен привежда в готовност изградените отводнителни системи : ОПС, отводнителни канали и др. отводнителни съоръжения. Кметовете на общините да организират проверка относно обезпечеността с материали, техника и хора на общинските планове за защита при бедствия –част наводнение. При необходимост се предприемат мерки за допълване на липсващите материали , техника и хора. Управителят на „НС” ЕАД да организира проверка относно обезпечеността на аварийните планове на съоръженията с материали, техника и персонал. При необходимост да се попълнят аварийните складове с липсващите материали и инструменти, да се извърши ремонт на аварирала техника. Ръководството на всички мероприятия да се извършва от кметовете на общините Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене и управителят на „Напоителни системи” ЕАД-клон СД- гр.Плевен в съответствие с правомощията им.
 
Любка Александрова: „...В много кратко време на хората беше дадена надежда, че не са сами в ледения ад…“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Бедствия и аварии
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 08 Май 2019 07:36
gradushka LevskiСлед ледената стихия в село Българене на Гергьовден, в която градушката помля на 100% реколтата на хората, кметът на община Левски Любка Александрова съобщи, че са сформирани екипи, които ще минат по домовете, от където са подадени сигнали. Целта е да бъде направена оценка, да бъдат описани щетите и до края на деня в сряда, 8 май, да има по-ясна представа за финансовото им изражение. Александрова потвърди обявения от земеделския министър Румен Порожанов ангажимент, че след като бъдат обследвани площите 80% от разходите на земеделците да бъдат поети от държавата.
„Радвам се, че в много кратко време на хората беше дадена надежда, че не са сами в ледения ад… Огледахме общински обекти, които може да са по-сериозно засегнати и на които общината може да е полезна - училището, здравната служба и църквата. Още утре ще бъде направена оценка на щетите, за да бъде пуснато заявление към комисията по бедствия и аварии. Да може да търсим варианти държавата да ни разреши да ползваме възможността да възстановим щетите и да очакваме тяхното заплащане. Очакваме сигнали от граждани, за да може общинските екипи да минат, да огледат и да подготвят заявления, които да пуснат към комисията по бедствия и аварии или към механизма на службите за социално подпомагане”, заяви кметът на Левски.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 48
Фейсбук коментари
Сподели статията