Начало Екология Природа В общините Белене и Иваново България вече разполага по програма на WWF с шест електро-велосипеда, които могат да се зареждат на две зарядни станции
16 Септември 2019 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 14 Септември 2019 12:11
Петък, 13 Септември 2019 16:12
Петък, 13 Септември 2019 15:44
Петък, 13 Септември 2019 14:22
РЕКЛАМА
В общините Белене и Иваново България вече разполага по програма на WWF с шест електро-велосипеда, които могат да се зареждат на две зарядни станции Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 03 Юни 2019 10:34
WWF elektro velosipedi Повече от 70 национални парка и 1000 „Натура 2000“ зони осигуряват широк спектър от екосистемни услуги в Дунавския регион. Но в много области статутът на защита често се възприема като възпрепятстващ местното развитие. В същото време икономическият потенциал остава недооценен, макар все повече проучвания да показват многобройните ползи, които проектите носят. Заради запазената си природа, богатото културно наследство и социалната си значимост, селските райони в България са сред най-ценните територии в Европа.
В тази връзка природозащитната организация WWF задено с 13 партньора от седем държави по поречието на Дунав вече две години и половина работи за създаването на нови възможности за препитание и бизнес въз основата на непокътнатото природно и културно наследство и чрез разумното използване на екосистемните продукти.
На 5 и 6 юни WWF България, заедно с общините Белене и Иваново, ще проведе журналистически тур в района за да покаже резултатите от упоритата работа през годините. На 5 юни в 12:30 ч. в Белене ще се състои пресконференция, на която ръководителят на проекта LENA Диана Андреева ще разкаже подробности за постиженията на инициативата и за това как тя постепенно променя облика на района.
Чрез LENA (Местна икономика и опазване на природата в региона на река Дунав) WWF работи с 11 защитени територии, покриващи повече от 375 000 ха и над 15 „Натура 2000“ зони, избрани поради забележителната си природна стойност и неизползван икономичеки потенциал. Това засяга и над половин милион души, повечето живеещи в общности с нисък икономически статус, разполагащи с месечен доход между 200 и 500 евро, сблъскващи се със засилена миграция и застаряване на населението.
WWF подкрепя местните хора да запазят и развият производството на традиционни продукти. Природозащитната организация обучава земеделски производители, рибари и представители на общинските администрации как да прилагат методи за добив и производство, съвместими със защитата на околната среда.
Заедно с общините Белене и Иваново, WWF работи активно в природните паркове „Персина“ и „Русенски Лом“, където спомага за разширяването на пазара за билки и създава възможности за устойчив транспорт. България вече разполага с шест електро-велосипеда, които могат да се зареждат на две зарядни станции. А в Дунавския регион вече има и изградена мрежа от туристически водачи. 97 гида от шест страни, сред които и България, преминаха обучение и ще вдъхнат нов живот на редица изоставени места в региона.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията