Начало
17 Януари 2022 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
КНСБ настоява за актуализиране на доходите на най-бедните още от 1 юли Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Момчил ЦВЕТКОВ   
Четвъртък, 26 Май 2011 13:58
От КНСБ настояват от 1 юли тази година минималната работна заплата, допълнителните плащания към пенсионерите и помощите за най-бедните категории от населението да бъдат актуализирани в ново равнище.
От Конфедерацията са готови на протестни действия, ако исканията им не бъдат изпълнени, защото доходите стоят замразени от три години насам, а инфлационните процеси продължават. Ако до края на юни няма промяна в доходите и не са договорени нови равнища за минимални работни заплати по категории и браншове, от КНСБ ще започнат консултации с "Подкрепа" за готовност за протестни действия. От КНСБ настояват за ръст на минималната работна заплата от 240 на 290 лева, а при заплатите в частния сектор увеличение със 7.35%. Процентът е изчислен на базата на средната годишна инфлация за миналата година и производителността на труда.
Според КНСБ заплатите в бюджетните сектори трябва да бъдат компенсирани със средногодишната инфлация за 2009 и 2010 г. от 5.3 процента, както и с натрупаната за първо полугодие на настоящата година. Парите за това, според синдикатите, ще дойдат от несъбраните приходи на НАП, от по-високия ДДС заради повишените цени на стоките, от продажбите на емисиите парникови газове и от приватизацията. По техни изчисления това са общо около 1 милиард лева.
“Искането ни не е ново. Взехме вече да забравяме откога го искаме, още от миналата година, а те го изкарват като нещо ново. Работодателите и правителството намериха причина да отложат искането досега. Искаме и вдигане на семейните помощи за деца и индекса на пенсиите. Цените са невероятно високи, а заплатите са безобразно ниски. Търсим глътка въздух за народа, малко да се поогледа, а не да се живее на границата на бедността, а някои и под нея”, коментира лидерът на КНСБ - Плевен Янчо Андонов.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Четвъртък, 26 Май 2011 10:59