Начало Анкета Морски орли на “Милка” със сателитни предаватели
22 Ноември 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
РЕКЛАМА
Морски орли на “Милка” със сателитни предаватели Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Написано от Ваня КЮРЧЕВА   
Понеделник, 30 Май 2011 12:58
Два млади морски орли бяха маркирани със сателитни предаватели на 27 май на остров Милка - един от дунавските острови в резерват „Персина” до Белене.
Подобно проучване на този застрашен вид се извършва за първи път в страната.
Преди две седмици експертите на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) посетиха същото гнездо и установиха две малки орлета и едно неизлюпено яйце. Тогава орнитолозите прецениха, че птиците са още малки и няма да понесат теглото на трансмитера, затова само ги опръстениха. Сателитният предавател представлява малко устройство, което се прикрепва на гърба на птицата със специално проектирани презрамки. Предавателят тежи само 70 грама, така че птицата свиква напълно с тежестта му и може да го носи до края на живота си. Устройството има соларен панел, който зарежда батерията с енергия от слънцето и премахва зависимостта от електрическия заряд на стандартните батерии.
Сателитните предаватели ще позволят на експертите от БДЗП да проследяват полета на орлите почти в реално време, да научават повече за начина им на живот и за местата, които посещават и където ловуват, но най-вече - да събират и анализират информация за заплахите, пред които този рядък вид е изправен.
Събраните данни от телеметрията са изключително ценни за природозащитниците, тъй като дават ценна информация за поведението и скитанията на младите птици и им позволяват да предприемат още по-адекватни мерки за тяхното опазване и защита.
През  1980 г. у нас е имало само една двойка морски орли. Благодарение на дългосрочните природозащитни мерки в България и целия ареал на вида, популацията му постепенно се възстанови и днес в България гнездят вече 20 двойки. БДЗП започна действията си по спасяването на морския орел още в началото на 90-те, когато постави първите изкуствени гнезда по дунавските острови.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Понеделник, 30 Май 2011 09:58
 
Фейсбук коментари