Начало Избори 2015 Плевен и региона Листите за съветници - пълно пренареждане
19 Ноември 2019 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Листите за съветници - пълно пренареждане Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Избори 2015 - Плевен и региона
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 27 Октомври 2015 11:02
lista MK Ниският праг на преференциалния вот за общински съветници, гласуван в новия Изборен кодекс, доведе на отминалите местни избори до пълно разбъркване на кандидатските листи. Прагът е 7% от общинската избирателна квота, или за Плевен сега той е 86. Масово събралите преференции кандидати са го преминали, доста от тях – с по 3-4 пъти! Това се оказва особено важно при по-големите групи.
На база публикувания в сайта на ЦИК протокол на Общинската избирателна комисия – Плевен, подредихме листата на МК „Плевен може – Плевен побеждава”. Те вкарват с общия си резултат 8 съветници. Но заради силното преференциално гласуване (в 64 на сто от бюлетините), в групата на коалицията, водена от Георг Спартански, единствено той и Калин Поповски са имената от първата осмица. Водачът Спартански получава и всички гласове без преференции, или 457 с отбелязана преференция + 3 572 прави 4 029. На втора позиция, с цели 579 преференции идва Катя Христова, а вторият в партийната листа, д-р Калин Поповски отива на третото място, защото има 453 преференции. Кандидатът на 16-а позиция, Георги Велков е получил личен вот от 392-ма избиратели и става четвърти. На пето място идва 36-ият Ибрям Мусов, с 366 преференции. Шести става 13-ият в регистрираната листа, а именно Сузан Зечири, с 350 гласа. Следва 22-ият Светослав Донов, получил 301 гласа. А на осма позиция е Милчо Илиев, който тръгва от 20-о място, но е получил 256 предпочитания. Любопитно е, че има двама кандидат-съветници с еднакъв брой преференции – Пепо Петков (пети) и Красимир Владов (8) – по 209. Но тъй като те са извън общия брой мандати за формацията, няма да се наложи теглене на жребий кой ще стане съветник, каквото е правило при такава ситуация.
Все пак, дали това ще е окончателният състав на групата в ОбС – Плевен на МК „Плевен може – Плевен побеждава”, предстои да видим. Но е ясно, че пренареждането не е заради ефекта 15/15, а на база съзнателен избор.
Очаквайте информация какви ще са съставите на групите на ГЕРБ и БСП.

Последно променен на Вторник, 03 Ноември 2015 17:15