Начало Култура
15 Ноември 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 14 Ноември 2019 15:44
Четвъртък, 14 Ноември 2019 14:41
Четвъртък, 14 Ноември 2019 14:18
Четвъртък, 14 Ноември 2019 12:32
РЕКЛАМА
Култура
Плевенска гимназия вече разполага с модерна лаборатория за контрол на качеството на храни и напитки Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 14 Ноември 2019 15:44
laboratotiya otkrivane2Нова модернизирана лаборатория за контрол на качеството на храни и напитки на стойност 66 000 лева бе открита в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор”. Лентата прерязаха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и инж. Лилия Петкова - директор на гимназията. Оборудването в лабораторията е закупено по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Модернизиране на системата на професионалното образование”.
Гости на събитието бяха заместник-кметът на Община Плевен Стефан Милев, заместник-министърът на образованието Таня Михайлова, заместник областният управител Татяна Божинова и началникът на РУО в Плевен, Албена Тотева. Присъстваха преподаватели, директори на плевенски гимназии и управители на фирми, с които ПГХВТ „Луи Пастьор” си партнира.
Възпитаници на гимназията показаха как се извършват различни видове анализи и микробиологични показатели на храни и напитки, при които се използва модерната апаратура. Лабораторията разполага и с микроскопи, свързани с мултимедия, което дава възможност учениците да наблюдават изследваното на широк екран.
laboratotiya otkrivane1
Последно променен на Четвъртък, 14 Ноември 2019 15:54
 
В събота откриват паметникът в Плевен на Девета пехотна дивизия Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
История
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 14 Ноември 2019 14:41
pametnik deveta1Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще открие паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия в Плевен на 16 ноември, събота. Мемориалът е първият от такъв мащаб, издиган през последните 75 години и посветен на една от най-големите победи на Българската армия през Първата световна война – битката при Дойран. На тържествената церемония ще присъстват и представители на ръководството на Щаба на отбраната, командири на видовете въоръжени сили, представители на местната власт, депутати, дарители, членове на инициативния комитет за издигане на паметника.
Тържествата в Плевен ще започнат в 10,45 ч. на площад „Възраждане“ с изпълнения на военни духови оркестри и демонстрация на строеви хватки с оръжие. В 11,30 ч. участниците ще се отправят към площад „Свободата“, където в 12 ч. ще се състои официалният ритуал по откриване на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия. Мемориалът представлява архитектурно- художествена композиция от пет скулптури – на ген. Владимир Вазов и четирима от войници.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е патрон на инициативата за изграждането на паметника. Министерството на отбраната активно участва в осигуряването на финансови и материални средства за изработване на скулптурните композиции. С лични дарения се включиха и народни представители, общественици, политически партии и граждани.
През годините са правени няколко опита да бъде изграден паметник за увековечаване на подвига на българския войник в битката при Дойран. През 1936 г. в Плевен е учреден Инициативен комитет за изграждане на паметник на героите от 9-а пехотна Плевенска дивизия. Изготвен е проект, започва усилено събиране на средства. Военновременната обстановка в страната, както и последвалите драматични събития около и след 9 септември 1944 г. осуетяват намеренията на плевенската общественост. Събраните средства за паметника изчезват безследно.
През 2000 г. е взето решение за издигане на паметник, но липсата на достатъчно финансови средства принуждава организаторите да се задоволят само с поставянето на паметна плоча в района на паметника на 4-и пехотен Плевенски полк в Градската градина. На 16 март 2018 г., под патронажа на министър Каракачанов беше създаден инициативен комитет „Героите на Дойран“ за изграждането на паметник, във връзка със 100-годишнината от битката при Дойран и края на Първата световна война. Проектът бе утвърден от Областната комисия „Военни паметници“, съгласно Закона за военните паметници. Макет на проекта мина и на обществено обсъждане в Плевен.
 
Д-р Лозана Василева ще посети животновъдно стопанство в село Петърница в рамките на кампанията „Супер фермер“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 13 Ноември 2019 15:41
super fermer logoВ четвъртък, 14 ноември 2019 година, от 10 часа, заместник-министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева ще се срещне с ученици от Професионална гимназия по селско стопанство „Проф. Иван Иванов“, съобщават от министерството. Срещата ще се състои в животновъдното стопанство на Галина Мирчева в Петърница, Община Долни Дъбник. На събитието ще присъства и заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.
Срещата е в рамките на инициативата на Министерство на земеделието, храните и горите в партньорство с Министерство на образованието и науката - „Супер фермер“. Тя е насочена към учениците от професионалните гимназии по селско стопанство, които на този етап от живота си правият своя професионален избор.
Кампанията „Супер фермер“ се провежда на територията на цялата страна, под формата на „Дни на отворените врати“. Учениците посещават стопанства на земеделски производители, бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), като могат да се запознаят от близо с дейността им.
Последно променен на Сряда, 13 Ноември 2019 15:45
 
Възпитаници на арт школа „Колорит” триумфират на световен конкурс в Япония Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 13 Ноември 2019 09:42
Japan Kolorit triumf2Върховният Златен медал на 49-тия световен конкурс за детска рисунка в Токио – Япония е присъден на 9 годишния Румен Константинов за пастелната му рисунка „Котка”, информира Майя Ананиева - ръководител на арт школа „Колорит” в Плевен. Със Сребърен медал е удостоена 8 годишната Лилия Янкова за живописната творба „Плувци”. Бронзов медал печели 6 годишната Ева Христова за рисунката си „Моята котка”.
В надпреварата участват 51 888 творби на деца от 36 страни от всички континенти. Организатор на конкурса е Фондацията за изкуство и култура на Япония с партньорството на „Pentel” - лидер в производството на арт материали. За Майя Ананиева това е изключителен успех в един от най-авторитетните световни конкурси при много силна конкуренция. Дванадесет членно жури от известни японски художници е направило селекцията и е присъдило наградите. Плевенското присъствие в луксозния каталог на победителите потвърждава лидерската позиция на школатата.
Japan Kolorit triumf1
Последно променен на Сряда, 13 Ноември 2019 09:49
 
В Медицинския университет започват да обучават хирурзи в среда на виртуална реалност Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Наука
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 14 Ноември 2019 14:18
hirurzi VR obuchenieМедицинският университет в Плевен (МУ-Плевен) оборудва и разкри Лаборатория за обучение на хирурзи в среда на виртуална реалност (VR). Лабораторията е създадена по европейски проект за изграждане на Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия. Целта на специално оборудваното VR студио е изграждане на цялостен процес за научноизследователски дейности и обучение на хирурзи, млади лекари и студенти чрез 360-градусово наблюдение на хирургични манипулации във виртуална реалност с помощта на VR очила. От високотехнологичното студио могат да се наблюдават както операции и манипулации в реално време, така и записани такива. Създава се и каталог със записани операции и манипулации, в който е добавена допълнителна информация - пациент, диагноза и други медицински и научни данни. Чрез VR студиото за обучение на хирурзи, млади лекари и студенти ще се подобри тяхната възприемчивост, детайлност и познания в областта на минимално инвазивната и роботизираната хирургия, без необходимостта да присъстват на място в операционната зала.
За първи път VR студиото ще се използва за обучението на хирурзи по време на курс „Лапароскопска гинекологична хирургия“ под ръководството на проф. д-р Славчо Томов в периода 14-15 ноември 2019 г., давайки им възможност за 360-градусово наблюдение на реална оперативна интервенция. Иновативният метод ще се прилага в обучението на студенти по медицина, както и по време на традиционно провежданите високоспециализирани курсове на лекари в Телекомуникационния ендоскопски център. Ще се анализират резултатите от въвеждането на съвременния способ за обучение, като се изследват ефективността на иновационната технология, възприемчивостта към предаваната материя и влиянието към клиничната подготовка на хирурзи, млади лекари и студенти.
Виртуална реалност е термин, отнасящ се за дигитална среда, генерирана чрез компютърни системи и аудио-видео техника. Тази среда представлява нефизическа реалност, която бива възприета като реална или максимално близка до реалната. Проектирането на образите се извършва с помощта на VR очила - стереоскопични очила (снабдени с по един дисплей за всяко око и 2 броя френелови лещи). Картината се наблюдава в 360 градуса, като наблюдателят взаимодейства с нея чрез сензори за ориентация в пространството - тракери. С помощта на тракерите наблюдаващият се ориентира в посоката, в която гледа. Възможно е и придвижване на виртуалната гледна точка при физическо преместване на наблюдаващия. Технологията на системата позволява да се приложи и 3D звук, позволяващ усещане за посока на звука. Друга важна характеристика на VR технологията е при наблюдение да се създаде усещане за реални пропорции и дистанция на обектите.
Последно променен на Четвъртък, 14 Ноември 2019 15:22
 
Северняшкият ансамбъл „Иван Вълев” получи плакет за юбилея си и от областния управител Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 13 Ноември 2019 10:33
severnyashki ansambal plaket oblastОбластният управител Мирослав Петров удостои с плакет Северняшкия ансамбъл „Иван Вълев” по повод отбелязването на 60-та годишнина от неговото създаване.
Това стана на концерта, състоял се в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за 2019 година, който се проведе при вход свободен за плевенската публика в залата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” – Плевен.
„Щастливо съвпадение е, че инициативата ни за популяризиране на европейското културно наследство, за която чудесно си партнираме със Северняшкия ансамбъл, съвпада с отбелязването на 60 години забележителен професионален творчески път на ансамбъла”, отбеляза Мирослав Петров. Той връчи на директора на културния институт Мариян Туджаров плакета на областна администрация с пожелание за още успехи, здраве и вдъхновение.
„За първи път в своята дългогодишна история Северняшкия ансамбъл получава такова високо отличие от областен управител”, каза Мариян Туджаров. Той изказа своите благодарност и благопожелания към художествените ръководители в ансамбъла.
Последно променен на Сряда, 13 Ноември 2019 11:07
 
Северняшкият ансамбъл с Кристално огърлие и почетен плакет по повод 60 години от създаването си Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Изкуство
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 11 Ноември 2019 14:45
Severnyashki ansambal 60 godiniС най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци - кристално огърлие, и с плакет на Община Плевен, беше отличен Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”. Повод за това е 60-годишнината от основаването на ансамбъла. Почетните знаци бяха връчени на празничния концерт в салона в ДКТ „Иван Радоев” пред многобройните почитатели. С индивидуални награди - Златна и Сребърна лира, бяха наградени трима артисти от състава.
Повече от два часа продължи концертът, събрал най-доброто от изпълненията на ансамбъла през годините. На сцената излязоха заедно настоящи и бивши артисти и доказаха, че за любовта към народното творчество възраст няма.
Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” е създаден през 1959 година в Плевен. Концертните програми на състава се осъществяват въз основа на задълбочено изучаване и творческо обогатяване на песенния и танцов материал. Той представя най-характерното за фолклорната област между Дунав и Стара планина. Програмите на Северняшкия ансамбъл са изградени като концертни спектакли, в които синтезът между песен и танц е основа за изграждане на преливащи се музикално-хореографски картини, подчинени на обща сюжетна и драматургична идея.
Последно променен на Понеделник, 11 Ноември 2019 15:31
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 551
Фейсбук коментари
Сподели статията
Седмичен рейтинг

Понеделник, 11 Ноември 2019 10:15
Понеделник, 11 Ноември 2019 11:11
Понеделник, 11 Ноември 2019 09:12
Понеделник, 11 Ноември 2019 11:33
Понеделник, 11 Ноември 2019 16:56
Понеделник, 11 Ноември 2019 14:45
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти