Начало Култура История
18 Октомври 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 17 Октомври 2019 15:53
Четвъртък, 17 Октомври 2019 15:49
Четвъртък, 17 Октомври 2019 15:47
Четвъртък, 17 Октомври 2019 15:02
РЕКЛАМА
История
Софийски софтуеристи ще освежават парка на къща музей "Цар Освободител" в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 17 Октомври 2019 15:49
kashta muzej PlevenНа 18 октомври 2019 г. за трета поредна година специалисти от софтуерна компания SAP LABS BULGARIA - София с мениджър Красимир Недков ще участват в доброволческа акция в Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”. Събитието е част от глобалната инициатива „Месец на доброволчеството” в компанията. Екипът за поредна година ще обнови безвъзмездно мемориалния парк  и ще боядиса оградата на музея.
Доброволческите инициативи са традиция за компанията през последните десетина години. Те се провеждат в един ден от годината, обичайно през октомври или ноември. Обектите, на които се работи, се избират от самите екипи.
 
Със средства от кампанията „Ние обичаме България“ за 45 дни бе реставрирана Панорамата Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 17 Октомври 2019 11:00
Panorama restavratsiya1Приключи реставрацията на художественото платно във впечатляващата зала „Панорама“ на художествения музей Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“. Подобна дейност се осъществява за първи път откакто емблематичният обект е построен. Освен реставрация и консервация на художественото платно, беше извършено и почистване и възстановяване на предметния план. Дейностите бяха изпълнени в рамките 45 дни.
Реставрацията в Панoрaмата се осъществи със средствата, събрани от дългосрочната национална кампания на BILLA България „Ние обичаме България“. Проектът стартира през 2016 г. по инициатива на търговската верига в подкрепа на значими исторически паметници и природни забележителности, част от 100-те национални туристически обекта, които се нуждаят от възстановяване или поддръжка. През 2018 г. кампанията на BILLA България подкрепи един от най-емблематичните исторически обекти в България – Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“. Хиляди българи се включиха в инициативата и дариха средства, закупувайки билети за грандиозен благотворителен концерт в зала Арена Армеец. От продажба на билети и други съпътстващи дейности бяха събрани 78 449, 94 лв.
Panorama restavratsiya2
„Художественото платно в панорамната зала е един от най-впечатляващите елементи в Панорамата и се радваме, че благодарение на кампанията „Ние обичаме България“ ще успеем да го съхраним за следващите поколения. Тази реставрация беше необходима и сме щастливи, че се случи с подкрепата на толкова много българи. Сърдечно благодарим на BILLA и на всички, които се включиха в инициативата“, заяви по повод свършеното Емилия Зорнишка, директор на Военноисторическия музей в Плевен.
Последно променен на Четвъртък, 17 Октомври 2019 11:49
 
Представиха книга със спомени за Ангел Спасов, за Емил Димитров, за Факира Мити и за други именити плевенчани Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 11 Октомври 2019 11:00
kniga plevenchani1Спомени за големия скулптор Ангел Спасов, за Емил Димитров, за неговия баща Факира Мити и за други именити плевенчани съграждани, събра в книга Любка Ванкова. Представянето на художествено - биографичната повест "Три поколения" бе в ХГ "Илия Бешков".
„За мен е удоволствие и чест да присъствам на представянето на книгата "Три поколения" на г-жа Любка Ванкова. Тук съм не само в качеството си на заместник-председател на Общинския съвет, но и в лично качество, защото г-жа Ванкова е моята класна ръководителка от времето в Прогимназия "Цветан Спасов". Тя е имала щастието да израсне близо до големия скулптор Ангел Спасов, да бъде близка на редица видни представители на плевенската култура, като учениците на известния си чичо, певеца Емил Димитров и др. Чрез такива книги, излизащи от сърцето, човек се доближава до истинската, човешка същност на големите творци и до атмосферата, която са населявали и създавали“, обърна се към автора и към присъстващите Петя Василева, заместник-председател на Общинския съвет в Плевен.
„Българските учители, хората на знанието и духовността сте тези, които правите живота ни по-стойностен! Самата Вие сте пример за това с дългогодишната си просветителска дейност, всеотдайност и грижа към децата на Плевен“, се казва в поздравление до г-жа Ванкова от името на председателя на Общинския съвет Мартин Митев. В него той посочва, че поколения нейни ученици днес са вече зрели и отговорни хора, които доказват себе си в различните сфери на живота и прилагат на практика не само знанията, които са получили, но и примера за човечност.
Поздравителен адрес бе изпратен и от името на Община Плевен и изпълняващия длъжността кмет на Общината Милен Яков.
kniga plevenchani2
Книгата на Любка Ванкова "Три поколения" е посветена на 135-ата годишнина от рождението на големия художник и скулптор Ангел Спасов, който е роден в Плевен. Самата авторка е племенница на твореца и в книгата споделя много спомени, свързани с него. На представянето дългогодишният преподавател по физика, химия и рисуване разказа и интересни случки от детството си и такива, свързани с нейния чичо. Любка Ванкова е автор на редица творби, носител е на наградата на името на Никола Ракитин за детско творчество. На представянето на книгата звучаха песни на Емил Димитров в изпълнение на плевенчанина Васил Чапанов, за приятната атмосфера се погрижи и Женската вокална група „Северняшки ритми” при читалище „Пробуда” с ръководител народната певица Надка Томова. Срещата завърши с много цветя от организаторите на събитието читалище „Развитие - 1998“ и Международно творческо сдружение „Сцена на духовността“, от колеги и приятели на автора.
Последно променен на Петък, 11 Октомври 2019 11:02
 
Изложба по повод 100-годишнината от убийството на последния руски император Николай II Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 15 Октомври 2019 09:14
izlozhba PanoramaВ четвъртък, 17 октомври, от 16 часа, в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ ще бъде открита фотоизложба „Семейство Романови. Царствените страстотерпци“. Експозицията е изготвена от фотографа художник Дмитрий Остроумов през 2018 г. по повод 100-годишнината от гибелта на последния руски император Николай II.
Експозицията представя редки снимки и копия на интересни исторически документи, които проследяват важни моменти от живота на Николай II и неговото семейство.
Последният руски император Николай II Романов е роден на 6 (18) май 1868 г., в деня на Св. Йов Многострадални и чувства, че животът му е подобен на мъченическия път на Йов. Николай II се възкачва на престола на 26 години. Той получава прекрасно възпитание и образование, владее свободно три чужди езика. Блестящото му образование се допълва от дълбока религиозност и познаване на духовната литература, което не е често срещано за тогавашните държавници. Последният руски монарх е изправен пред не леката задача да управлява огромната империя в един от най-кризисните периоди от нейната история.
Дълбока и искрена религиозност отличава семейството на император Николай II сред представителите на тогавашната руска аристокрация. Възпитанието на императорските деца е пропито с духовност и православна вяра. Всички членове на семейството живеят в съответствие с традициите на православното благочестие.В годините на първата руска революция, царят изрича пророчески думи: „Може би, за да се спаси Русия, е необходима изкупителна жертва. Аз ще бъда тази жертва. Нека да бъде Божията воля“.
По време на Първата световна война царят поема върховното командване на руската армия и се премества в щаб, разположен в Могильов. Императрицата и принцесите се подготвят за медицински сестри и работят в болниците. Царица Александра с по-големите си дъщери Олга и Татяна се грижат за ранените, седят близо до умиращите, дават утеха на страдащите. Зимният дворец е превърнат в огромна болница. Тук се изработват бельо и топли дрехи, необходими за войниците на фронта и всичко това е организирано от императрицата.
В началото на 1917 г. в столицата Петроград започват вълнения, които прерастват в стачка с политически лозунги – „Долу войната“, „Долу автокрацията“. В Думата депутатите започват да убеждават царя, че само неговото отричане от престола ще спаси Русия.
Царят се вслушва в тези гласове и абдикира на 2 март 1917 г. „Няма жертва, която не бих направил в името на истинското благо и за спасението на Русия. Затова съм готов да се отрека от престола" - такава телеграма той изпраща на председателя на Думата. Но след абдикацията, обратно на прогнозите на опозицията, положението в страната се влошава: започват размирици и гражданска война. Свалянето на царя само ускорява краха на руската държава и армия.
Започва нов период за императора и семейството му: животът свърша и започва житието, християнският подвиг. Царят и неговите роднини са арестувани и изпратени в Сибир. Подложени на унижение и тормоз, затворниците се осланят само на Божията воля.
В нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г. в Екатеринбург се извършва ужасно престъпление - убийството на царското семейство. Заедно с императора и императрицата са убити пет от техните деца и верните им слуги, които не искат да напуснат семейството. Тази жертва е кулминация на трагедията, преживяна от руския народ през годините на революционните вълнения.
За многото страдания, претърпени от царското семейство през последните 17 месеца от живота им с кротост, търпение и смирение, за тяхното мъченичество като истински православни християни, през 2000 г. Руската православна църква канонизира последния руски император Николай II и семейството му - императрица Александра Федоровна, царевич Алексей, великите княгини Олга, Татяна, Мария и Анастасия. Църквата нарича царското семейство страстотерпци (мъченици). Великата княгиня Олга пише в навечерието на екзекуцията: „Баща ми моли да предам на всички, които му остават верни ... да не отмъщават, той прости на всички и се моли за всички, и да запомнят, че злото, което сега е в света, ще бъде още по-силно, но че не злото ще победи злото, а само любовта."
Изложбата ще остане в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ до 17 ноември 2019 г.
Последно променен на Вторник, 15 Октомври 2019 09:16
 
Интерактивна изложба на картини, предмети и съкровища разказва славната българска история Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 10 Октомври 2019 13:16
istorichesko velichieНационалното турне „Историческо величие“ бе официално открито на 7-ми октомври в НДК, а следващият град, в който ще се проведе събитието, е Плевен, съобщават организаторите. От 15-ти до 19-ти октомври жители и гости на Плевен ще могат да се насладят на величието на предците ни в Художествена галерия „Илия Бешков“. Посетителите могат да участват в различни интерактивни занимания, независимо от възрастта си. Ще могат да видят и пипнат дрехите, които са носели предците ни; съдовете, с които са боравили; и оръжията, с които са се сражавали преди години. Целта е бъдещите поколения на България да бъдат запознати с величието на страната ни през вековете. Нека знаем кои са българите и да почувстваме гордостта им, давайки живота си за земята, която ги е приютила.
Турнето се провежда за първи път в България и ни показва възхода и развитието на цивилизациите по нашите земи. Във всяка изложба са включени исторически картини, съкровища, предмети и литература, които ще бъдат показани на гражданите в цяла страна. Национално турне „Историческо величие“ ще посети всички 27 областни града в страната до края на юни месец 2020 година, а през 2019 година ще гостува на Плевен, Стара Загора, Бургас, Варна, Шумен, Русе, Велико Търново и Габрово.
Последно променен на Четвъртък, 10 Октомври 2019 13:19
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 108
Фейсбук коментари
Сподели статията