Начало Култура Образование
02 Декември 2020 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Сряда, 02 Декември 2020 14:33
Сряда, 02 Декември 2020 09:00
Сряда, 02 Декември 2020 08:47
Вторник, 01 Декември 2020 16:20
Вторник, 01 Декември 2020 13:40
Вторник, 01 Декември 2020 13:23
Вторник, 01 Декември 2020 11:51
Вторник, 01 Декември 2020 11:11
Вторник, 01 Декември 2020 08:48
Понеделник, 30 Ноември 2020 17:17
Понеделник, 30 Ноември 2020 15:59
Понеделник, 30 Ноември 2020 13:22
Понеделник, 30 Ноември 2020 10:21
Понеделник, 30 Ноември 2020 10:20
Понеделник, 30 Ноември 2020 10:11
Понеделник, 30 Ноември 2020 10:06
Понеделник, 30 Ноември 2020 10:02
Понеделник, 30 Ноември 2020 09:44
Неделя, 29 Ноември 2020 10:44
Петък, 27 Ноември 2020 10:16
Четвъртък, 26 Ноември 2020 12:13
Четвъртък, 26 Ноември 2020 10:26
Четвъртък, 26 Ноември 2020 10:21
Четвъртък, 26 Ноември 2020 10:16
Четвъртък, 26 Ноември 2020 10:11
РЕКЛАМА
Образование
СУ “Стоян Заимов“ от Плевен и ДГ „Зорница“ от Видин са големите победители в конкурса на „Нестле за по-здрави деца“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 30 Ноември 2020 17:17
nestle konkurs plaketiДнес, 30 ноември се състоя награждаването в конкурса на националната детска програма за балансирано хранене „Нестле за по-здрави деца“. В него участваха над 6 000 деца от 40 детски градини и 24 училища от цяла България. По време на събитието, което се проведе изцяло онлайн, трите най-активни училища и детски градини в България бяха наградени от изпълнителния директор на Нестле България г-н Петър Стоилов и от специално жури. Те спечелиха финансова помощ, с която да продължат да възпитават полезни навици за балансирано хранене и активен начин на живот у българските деца.
На първо място се класира СУ „Стоян Заимов“, Плевен със своята идея за изграждане на спортна площадка в двора на училището с фитнес уреди на открито, като целта е да развият двигателната култура на учениците. С второ място бяха отличени представителите на НУ „Иванчо Младенов“, Враца, които планират да създадат нов физкултурен салон и да го оборудват с уреди, за да могат учениците да спортуват активно. Третото място бе отредено за СУ „Максим Райкович“, Лясковец, които ще оборудват кулинарния кабинет в училището с маси и столове, а също така и с подходящи декорации, за да могат децата да придобиват знания за приготвянето на здравословни ястия.
Сред детските градини ДГ „Зорница“, Видин бе отличена с първо място в конкурса и ще вложи средствата в биоградина с открита занималня от дърво. Втората награда бе връчена на ДГ 20 „Мир“, Стара Загора, които ще инвестират в открити съоръжения за катерене и баланс, и закрит фитнес кът. Със своята мотивация и представяне на трето място се класираха представителите на ДГ „Слънце“, Кюстендил, които благодарение на наградата ще организират фестивал на „Веселите плодчета“ и ще закупят специални костюми за него.
Журито на конкурса се състоя от дългогодишни посланици на програмата, партньори и представители на институции, сред които г-жа Ваня Кастрева, началник на РУО-София, представители на МОН, г-жа Анастасия Георгиева, директор на дирекция "Здравеопазване" в Община Варна, г-жа Виктория Терзийска, партньор на програмата, певица и ко-създател на проекта „Маргаритка“, и шеф-готвачът и председател на EURO TOQUE България Жоро Иванов.
На официалния финал на конкурса всяко училище и детска градина представи пред журито своята идея за дългосрочно възпитаване на култура на балансирано хранене и активен начин на живот у децата.
„Благодаря на всички участници за усилията, които са положили и продължават да полагат в тази наша обща мисия за изграждане на позитивни хранителни навици и култура на активен начин на живот у българските деца, дори в тези трудни времена на криза. Убеден съм, че с общите ни усилия ще успеем да помогнем в изграждането на по-добро бъдеще за нашите деца“, сподели Петър Стоилов, Изпълнителен директор на Нестле България.
В събитието се включи също и Милена Савова от  екипа на „Музейко“, която изнесе кратко представяне на тема“ Неформални обучителни практики“ и запозна присъстващите педагози с актуални и иновативни методи на преподаване.
Програмата на „Нестле за по-здрави деца“ е част от глобалната амбиция на Нестле да подпомогне на 50 милиона деца да водят по-здравословен начин на живот до 2030 като ги стимулира да се хранят по-балансирано и да бъдат по-активни. За поредна година Нестле, с подкрепата на институции и учебни заведения, активно призовава училищата и детски градини да вземат участие в инициативата, за да могат със взаимни усилия да изградят по- добро и щастливо бъдеще за българските деца.

„Нестле за по-здрави деца“:
Програмата „Нестле за по- здрави деца“ обединява усилията на компанията и тези на родители, учители и образователни институции, за да осигурят по-добро и здравословно бъдеще за българските деца. Нестле за по-здрави деца“ е образователна програма, която има за цел да насърчи балансираното хранене и активния начин на живот при децата на възраст между 3 и 12 години. Програмата стартира през 2012 г. и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и Министерство на здравеопазването, редица национални експерти по хранене и спорт и неправителствени организации. През 2013 г. като добра практика в сферата на образователните програми за балансирано хранене и физическа активност в Европа, „Нестле за по-здрави деца“ в България става част от Европейския проект EPHE (EPODE For The Promotion Of Health Inequalities), финансиран от Европейската комисия. През 2018 година Програмата разширява своя обхват и влиза в учебните заведения в цялата страна, за да подобри хранителните и двигателните навици на българските деца. До този момента, образователното съдържание на „Нестле за по-здрави деца“ е достигнало до нас 23 000 деца в детски градини и училища в цялата страна.
Конкурсът има за цел допълнително да стимулира насърчаването на балансираноto хранене и активния начин на живот у децата, за да могат те да растат по- здрави и щастливи. Вярваме, че заедно можем да изградим едно още по-добре бъдеще за нашите деца.

Повече информация за Програмата, можете да намерите на следния линк: https://nestle.bg/bg/csv/global-initiatives/healthier-kids.
Последно променен на Вторник, 01 Декември 2020 11:58
 
Руски културен център откриват в библиотека "Христо Смирненски" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 30 Ноември 2020 15:59
uchebnik po ruskiУтре, 1 декември 2020 г. в Регионална библиотека „Христо Смирненски” - Плевен ще бъде открит руски културен център. Това е международен културен проект, осъществен от Фонд "Русский мир" - Москва, в партньорство с водещи световни образователни структури.
Целта му е популяризиране на руския език, на руската литература и култура –значими елементи на световната цивилизация, сред гражданите на Плевен. Предвиждат се различни форми на подпомагане за участие на библиотеката в програми за изучаване на руския език, за развитие на междукултурния  диалог и укрепване на взаимното разбирателство между народите на двете страни.
В Центъра се осигурява широк достъп до културното, историческото и литературното наследство на Русия, методологията и практиката на руското образование, до съвременните творчески идеи и програми. 
Руският център е ресурсен център, подобно на работещите в библиотеката немски ресурсен център при Гьоте институт и американски кът, в който се осигурява достъп до голям набор от образователна, методическа и научно-популярна информация от Русия.
Като място за обучение, в него се осъществява ефективно изучаване на руския език и култура, въз основа на прогресивни методи и програми. Руският център към библиотеката представлява освен това творческа и комуникативна платформа, която създава условия за организиране на арт събития, научни дискусии и неформална комуникация.
В България функционират пет Руски центрове, които се попълват с печатни, аудио и видео материали от Русия в основните тематични блокове: „Култура и изкуство“, „Наука“, „Образование“, „Руски език“, „История“, „Общество“, „Съвременна Русия“.
Откриването на нашия Център ще даде възможност на читателите ни да са в постоянно съприкосновение с  руската литература, език и култура, да са в течение на актуалните събития с културен  и образователен характер, отбелязват от РБ "Христо Смирненски". Центърът разполага с над 1 000 тома литература от всички области на знанието, но най вече с литература по езикознание (най-съвременни системи за изучаване на руски език, справочна и методическа), странознание, история и художествена литература. Центърът разполага така също и с над 100 диска с руски игрални филми.
Надяваме се, че Руският център ще стане притегателно място за всички наши съграждани, които се интересуват от руския език, историята и културата на Русия, посочват още от плевенската библиотека.
 
Обмислят удължаване на учебната година с две седмици за 1-6 клас Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 25 Ноември 2020 14:21
ministar valchevМОН обмисля удължаване на учебната година за учениците от 1 до 6 клас с две седмици през юни. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде БГНЕС.
„В същото време трябва да имаме предвид, че не е добре в следващите седмици децата да нямат ангажираност и занимания. Трябва да имат частичен ангажимент. Обмисляме да разширим учебната година по линия на проектните седмици. Знаете, че в момента имаме регламентирана такава проектна седмица за учениците от 1 до 3 клас. Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси и проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни месец. За 1 и 6 клас имаме две седмици маневреност през юни месец. Надяваме се, че ситуацията ще се подобри и ще позволи връщане на присъственото обучение. За голяма част от учениците в начален етап това ще бъдат първите 3 седмици, които ще бъдат с обучение в електронна реда“, допълни той.
„Чуваме много гласове - на родители и учители. Правят се включително предложения следващите седмици да бъдат ваканционни и учебната година да се удължи. Обучението в електронна среда е компенсаторно и не е равностойно с присъствената форма на обучение. То е частично ефективно, малко по-ефективна алтернатива за гимназиален етап, помалко за прогимназиален и много трудна за прилагане в начален етап“, каза още той той.
Министърът отбеляза, че в момента е много важно да се намали натискът върху здравната система.
Последно променен на Четвъртък, 26 Ноември 2020 07:51
 
СУ "Стоян Заимов" е финалист в конкурса "Нестле за по-здрави деца" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 30 Ноември 2020 09:44
nestle konkurs„Нестле България“ определи финалистите в конкурса на националната образователна програма „Нестле за по-здрави деца“, информират от компанията. Събитието, на което те ще бъдат обявени, ще се проведе изцяло онлайн през платформата Microsoft Teams на 30.11.2020 (понеделник) от 10:00 до 12:30. На него ще бъдат наградени трите най-активни училища и детски градини от цялата страна, които са взели участие в програмата през учебната 2019/2020 г.
„Нестле за по-здрави деца“ е образователна програма, която цели да изгради култура на балансирано хранене и активен начин на живот у най-малките като предоставя учебно съдържание на тема здравословно хранене в училища и детски градини. От 2018 г. до момента тя е достигнала до над 23 000 деца от цялата страна.
От област Плевен участие взеха общо 320 деца от 3 училища, СУ "Стоян Заимов" е сред финалистите.
Победителите в конкурса на „Нестле за по-здрави деца“ ще спечелят финансова помощ, която ще бъде вложена за облагородяване на средата в детската градини/училището и дългосрочното възпитаване на култура на балансирано хранене и активен начин на живот у децата.
На финала се класират представители на училища от 8 области и 10 града, включително - София,Ловеч, Ботевград, Враца, Разлог, Плевен, Лясковец, Белозем, с. Лозенец (Добрич), с. Марково (Пловдив). Финалистите от детските градини ще бъдат представени от своя страна от 8 области и 9 града, от които- София, Видин, Варна, Стара Загора, Благоевград, Враца, Кюстендил, Лясковец и с. Звездица (Варна).
Учебната 2019/2020 г. беше както изпълнена с предизвикателства, но и много успешна за отличените, посочват от Нестле България, затова е важно да споделят постиженията си и да бъдат поздравени за активността си.
 
Научна конференция с международно участие на тема „Нови подходи в общественото здраве и здравната политика“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 19 Ноември 2020 12:21
MU fakultet obshtestveno zdraveПрез 2020 година Медицинският университет в Плевен (МУ-Плевен) чества 15 години от създаването на Факултет "Обществено здраве" - второто структурно звено на висшето училище, съобщават от Университета. По този повод в периода 26 - 28 ноември 2020 г. ще се проведе онлайн Юбилейна научна конференция с международно участие на тема "Нови подходи в общественото здраве и здравната политика".
В научния форум ще вземат участие 6 международни експерти в областта на общественото здраве и биоетиката и 125 български участници. В програмата са включени 6 пленарни лекции и 2 уъркшопа на чуждестранни гости. В рамките на конференцията са предвидени 10 паралелни сесии по 11 тематични направления в областта на общественото здраве, в които са включени 98 презентации на български участници от Медицинските университети в Плевен, във Варна, в Пловдив, Националния център по обществено здраве и анализи, Югозападен Университет - Благоевград, Медицински факултет при Тракийския университет в Стара Загора и Бургаския университет „Проф. Асен Златаров“.
Първата пленарна лекция е на Президента на Европейската асоциация по обществено здраве д-р Ивета Нагьова, посветена на значимостта на обединените усилия на всички обществени и научни структури за подобряване на общественото здраве. С пленарна лекция на тема "Към ефективен контрол на хипертонията в страните с нисък и среден доход: перспективите на центрираните към хората здравни грижи" участва проф. Дина Балабанова от Лондонско училище по хигиена и тропическа медицина, което е най-старото училище по обществено здраве в Европа. Проф. Джон Кинсман от Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) в Стокхолм ще проведе интерактивен 4-часов уъркшоп по "Качествени методи на научни проучвания". Друг 4-часов уъркшоп, посветен на систематичните прегледи в съвременния бум на информация, ще направи доц. Мирослав Клугар от Чешкия Национален Институт по медицина, базирана на доказателствата и транслационни знания. В пленарно заседание и дискусия на тема "Акценти върху медицинската етика в Източна Европа" участват проф. Кристина Гаврилович от Университета по медицина и фармация в Яши, Румъния и д-р Йеромир Маточек от Третия факултет по медицина на Charles University, който е най-старият и най-голям университет в Чехия.
Последно променен на Четвъртък, 19 Ноември 2020 12:17
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 313
Фейсбук коментари
Сподели статията