Начало Култура Образование
25 Юни 2018 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 25 Юни 2018 16:46
Понеделник, 25 Юни 2018 15:50
Понеделник, 25 Юни 2018 10:30
Понеделник, 25 Юни 2018 10:25
Валути
РЕКЛАМА
Образование
Летни приключения в ДГ „Звънче“ - Плевен Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 23 Юни 2018 14:44
dg zvanche ljato1dg zvanche ljato2Седмицата, в която посрещнахме астрономическото лято, беше изпълнена с вълнуващи забавления за ДГ „Звънче“, като мероприятията са заложени в плана за лятна работа на детското заведение. На 20 юни, Моника Христова и Петя Чернева, учители от група „Моливко“ и група „Пчеличка“, организираха игри с екологичен характер, под надслов „Да опазим природата“. Децата демонстрираха грижа и отговорност към околната среда и изпълниха отлично поставената задача да съберат и разпределят разпръснати из двора отпадъци, които да изхвърлят разделно в трите еко кофи с жълт, зелен и син цвят. Събитието приключи със състезателна щафетна игра за събиране на пластмасови капачки.
На следващия ден, 21 юни, Виктория Симеонова, учител в група „Слънчо“, покани малки и големи да се повеселят с емоционални „Морски забавления“, включващи развлечения, игри и предизвикателства. Пъстра украса и песни за морето вдъхновиха децата за предстоящите приключения – подвижна игра „Рибки и рибари“, търсене на скъпоценни камъни, заровени в пясъчниците на двора и турнир по лимбо с финален кръг, в който съревнованиетосе проведе със спасителни пояси.
В двете развлекателни мероприятия участие взеха и група деца от ДГ „Калина“, които поради основен ремонт в своята градина, ще прекарат летния период в компанията на „звънчетата“.

 
От днес започва кандидатстването след VII клас Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 20 Юни 2018 09:07
7klas zajavlenieВ периода от 20 до 26 юни 2018 година включително се подават документи за участие в първи етап на класиране за прием в неспециализираните училища, за профилирани паралелки на средните училища и/или за паралелки по професия и специалност в професионални гимназии и средни училища, по държавен план-прием за учебната 2018/2019 година.
Информация за паралелките, в които  ще се извършва план-прием е публикувана в раздел „Прием“, на сайта на РУО-Плевен.
За участие в държавния план-прием в VIII клас учениците, успешно завършили VII клас, подават до председателя на областната комисия към Регионално управление на образованието следните документи:
1.
заявление за участие в класиране (по образец) с подредени желания;
2.
копие на свидетелство за завършено основно образование;
3.
копие от служебна бележка с резултатите от положените изпити;
4.
медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика - за кандидатстващите за специалности от професии, като без него желанието за професионална паралелка няма да бъде отчетено при класирането.
При подаване на заявлението е необходимо предварително да бъдат добре обмислени желаните специалности по професии и/или профили, както и тяхната поредност при подреждането, като се започва от най-предпочитаните профили, професии/специалности. Всяка паралелка по профил или по отделна специалност от дадена професия се изписва като отделно желание. Няма ограничение за броя на желанията, които могат да бъдат включени в заявлението.
Кандидатстването и тази година ще бъде чрез електронната система на МОН (https://priem.mon.bg/) или на хартиен носител в училища-центрове. Родителите или учениците, които са подали заявления за участие в първо класиране на хартиен носител, няма да могат да подават електронно и обратно.
За кандидатстване в друга област, учениците подават заявление в съответната област. Допустимо е едновременно да се кандидатства в област Плевен и в друга област. При обявяване на първо класиране ученикът избира къде да се запише, ако е приет на две места.
Формуляр на заявлението можете да получите на място в училището-център или да го изтеглите от тук.
 
От Плевен стартира проект по Националната програма за младежките дейности Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 08 Юни 2018 16:27
mlad programa1mlad programa2Председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев и Диана Данова - общински съветник и председател на ПК по образователна политика и читалищна дейност, присъстваха днес на старта на проект “Младите хора - Бъдещето на България - това сме ние”, който бе даден официално от Плевен. Инициативата се реализира от асоциация “Докосни дъгата” с председател д-р Денислава Ангелова и Министерството на младежта и спорта по линия на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10 А от Закона за хазарта за 2018 г. Дейностите ще обхванат младежи на възраст от 15 до 19-годишна възраст от четири общини в страната - Плевен, Шумен, Варна и Кърджали.
Домакин на началото стана плевенското СУ "Иван Вазов" с директор Димитър Митев, а първата среща бе с ученици от 11-ите класове на гимназията. Сред гостите беше и Албена Тотева - началник на РУО - Плевен. За проекта и неговите цели говори д-р Денислава Ангелова, успех на начинанието пожелаха и представителите на Общинския съвет в лицето на Мартин Митев и Диана Данова. 
„За мен е чест да бъда сред хората, които дават начало на реализацията на една идея, обърната към подрастващите в Плевен. Да работиш с млади хора винаги е удоволствие, но и огромна отговорност. Отговорност, защото живеем във време, когато агресията изобилства и всъщност хората като нас - с малко повече натрупат опит в живота, сме тези, които трябва да ви покажем, че успехът е за добрите, знаещите и можещите!“, обърна се към учениците Мартин Митев. „Младите хора - всички вие, наистина сте бъдещето на България, и това не е просто един клиширан израз. Днес съм тук не само заради доброто сътрудничество, което имаме с асоциация “Докосни дъгата” и д-р Ангелова. Тук съм, защото вярвам в това, което се случва и защото смятам, че е важно да се говори по темата. Важно е всеки един от вас да избере пътя на знанието, да бъде отговорен и да изгради у себе си механизми за самозащита срещу пошлото и грозното, с което за съжаление ще се сблъсквате в живота. Искам да бъдете активни, будни, да ви пука за вашето бъдеще, да се борите за мечтите си. Вярвам в добрия потенциал на всеки един от вас и искам и вие да вярвате в това!“, каза още председателят на местния парламент.
„Като преподавател знам колко е важно у младите хора днес да бъдат възпитавани качества като социална ангажираност и отговорност, важно е те да разчитат на доброто образование и да имат добрите примери до себе си. Бъдете дръзки и смели в мечтите си“, пожела на участниците в проекта и Диана Данова.
Проектът "Младите хора - Бъдещето на България - това сме ние" цели изграждане на социално отговорно поведение, развитие на самочувствие, работа в екип и други умения за справяне с трудности. Той предвижда прякото участие на 160 младежи на възраст 15-19 г., от които 20 в неравностойно положение и 1000 младежи непряка целева група. В рамките на проекта са предвидени срещи на теми "Насърчаване на здравословен начин на живот", "Превенция на различните форми на зависимости" и "Превенция на агресията сред младите хора". Днес лекции пред учениците от СУ „Иван Вазов“ изнесоха доц. д-р Анелия Рангелова, Дарина Илиева и Владимир Иванов - инспектор в сектор БОП - Плевен.

Последно променен на Петък, 08 Юни 2018 18:12
 
НАП - Плевен подкрепи инициатива на ДФСГ "Интелект" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 13 Юни 2018 11:05
dfsg NAPОфисът на НАП - Плевен за пореден път се включи в инициатива на държавната финансово-стопанска гимназия „Интелект” в Плевен като домакин, подкрепяйки идеята за ефективно и градивно партньорство между държавната администрация и образованието.
На 11 юни учениците Николай Симеонов специалност „Митническа и данъчна администрация“, Кирил Димитров „Икономика и мениджмънт“ и Теодор Колев „Икономическа информатика“, имаха възможността да съпреживеят един реален работен ден на служителите в приходната агенция. Денят на бъдещите икономисти и млади мениджъри започна в кабинета на директора на офис на НАП Плевен, където  Цветомила Потурлиева в присъствието на ръководителите на всички структурни звена любезно ги посрещна и ги запозна със структурата на НАП, с естеството на работата, водещите ценности и основни приоритети на администрацията.
За да почувстват атмосферата по време на работа, младежите имаха възможност да се запознаят с многобройните услуги, предлагани от НАП. Подадоха искане и получиха персонален идентификационен код, така че в бъдеще да могат да ползват електронните услуги, предлагани от НАП. Особен интерес проявиха към естеството на работата с клиенти.
Получили първия си урок по данъчна култура, гимназистите изказаха удовлетворение от посрещането в офиса и изявиха желание да проведат своя летен стаж в офис на НАП Плевен. На раздяла им пожелахме да са все по-мотивирани и с вдъхновение да продължат образованието си в областта на икономиката и да поемат в бъдеще отговорността за събиране на приходите в държавната хазна, превръщайки се във финансово грамотни и социално отговорни бизнес лидери, обобщават от НАП - Плевен.

 
Образователният министър бе удостоен с плакет за заслуги към МУ - Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 08 Юни 2018 14:48
min valchev MUДнес, 8 юни 2018 г. министърът на образованието и наука на Република България, Красимир Вълчев бе официален гост на откриването на Втората международна Хайфу конференция в зала „Амброаз Паре“ на Телекомуникационния ендоскопски център в Медицински университет – Плевен.  Форумът бе официално открит от ректора на висшето училище проф. д-р Славчо Томов, който връчи плакет на г-н Красимир Вълчев за приноса му за изграждането на Факултета по фармация и цялостен принос за развитието на учебната и научноизследователската дейност на висшето училище.
Двустранният научен проект на тема: "Проучване на възможностите на ХАЙФУ технологията за лечение на миомна болест при български и китайски пациентки като неинвазивен, алтернативен на хирургията метод“ се финансира от Министерството на науката и технологиите на Китайската Народна Република и Фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката на Р България. Партньори по проекта са Медицински университет - Плевен, ХАЙФУ Център към УМБАЛ "Света Марина" - Плевен и Втора асоциирана болница към Медицинския университет Чонгчинг, Китай. За втори път форумът се превърна в платформа за обмен на знания, идеи и опит между специалисти в различни клинични приложения на HIFU (Хайфу) терапията с по-широк кръг от медицинска аудитория на национално и международно ниво. Над сто са участниците в конференцията от 13 държави, като част от гост-лекторите са професори от водещи клинични центрове в Европа, както и китайските партньори от Втора асоциирана болница към Медицинския университет Чонгчинг, Китай.
Образователният министър Красимир Вълчев е на двудневно работно посещение в град Плевен, част от което е и визитата му във висшето училище. В среща-разговор с Академичното ръководство на МУ-Плевен министърът изтъкна приоритетните оси на развитие на висшето образование в страната - инвестиции в млади преподаватели, научноизследователска дейност, дигитализация на обучението и включване в университетски мрежи. Според него само по този начин може да се съхранят и развият висшите училища. Той поздрави  екипа на ректора проф. д-р Славчо Томов и членовете на Академичния съвет за прилагането на модерни технологии в обучението, за последователните инвестиции във високотехнологично оборудване и за успешната работа по проекти. Министър Вълчев присъства на демонстрация на 3D студио за обучение, в което студентите наблюдават операции в реално време през очите на хирурга. Той се запозна с високотехнологичния образователен портал 3D медицинска маса за виртуални дисекции, която се прилага в обучението и прецизното планиране на хирургични интервенции. Министърът разгледа Телекомуникационния ендоскопски център с виртуална зала със симулатори за обучение от последно поколение и експериментална операционна зала, както и уникалния Музей на минимално инвазивната хирургия. Накрая той посети Факултета по фармация с лабораториите, оборудвани с уникална техника,  интерактивни аудитории, интернет кафе и магазин за сувенири. 
Министър Вълчев отбеляза, че Медицинският университет в Плевен разкрива разумно нови специалности и дава качествено образование на студентите. С представителите на академичната общност на МУ-Плевен той коментира необходимостта от спиране на екстензивното развитие на висшите училища и от промяна в стратегиите им - да обучават по специалности, за които съответният университет разполага с висококвалифицирани преподаватели и модерна материална база.

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 261
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти