Начало Култура Образование
20 Март 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Сряда, 20 Март 2019 15:15
Сряда, 20 Март 2019 14:34
Сряда, 20 Март 2019 13:33
Сряда, 20 Март 2019 12:23
Валути
РЕКЛАМА
Образование
Информационни срещи за привличане на кандидати за учители по програма “Заедно в час” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 20 Март 2019 13:33
zaedno v chas2Какво означава да работиш за значима кауза като образованието? Как преподаването на ученици развива личностните умения на учителя? Какви възможности предлага програмата на фондация “Заедно в час” и как организацията работи за равен достъп до качествено образование за всяко дете в България?
Това са част от въпросите, които ще бъдат обсъдени на информационни срещи в Тетевен, Троян, Луковит и Ловеч между 26 и 28 март 2019 г. Събитията се организират от “Заедно в час” - организация, която търси, подбира, обучава и подкрепя хора от различни професионални сфери, които искат да работят като учители за период от най-малко две години и да станат дългосрочни поддръжници на каузата за качествено образование в България. Учителите от програмата на “Заедно в час” работят в различни региони и в училища, в които учениците показват резултати, под средните за страната.
Срещите ще се проведат на:
- 26.3, 18 ч., Община Тетевен, Тетевен (регистрация: http://bit.ly/2T2rh4z)
- 26.3, 18 ч., хотел "Дипломат Плаза", Луковит (регистрация: http://bit.ly/2XTBvI2)
- 28.3, 18 ч., Информационно-културен център, Троян (регистрация: http://bit.ly/2Cemzeg)
- 28.3, 18 ч., комплекс "Барокови къщи", Ловеч (регистрация: http://bit.ly/2F6pdEK)
Целта на срещите е да запознае присъстващите с програмата за професионално и лидерско развитие на “Заедно в час”, която включва както обучения, квалификация и подкрепа за работа като учител, така и развиване на ключови професионални умения, необходими за разнообразни сфери. На събитието ще се дискутира още как всеки ученик в България да получи качествено образование и каква е ролята на всеки един от нас в това. Какво означава да работиш за кауза и как протича денят на един учител ще разкажат от първо лице учители и възпитаници на програмата на “Заедно в час”.
От 2010 г. “Заедно в час” работи за осигуряването на равен достъп до качествено образование на всяко дете в България. Мисията на организацията е да открива, обучава и развива способни и мотивирани професионалисти от различни сфери, които допринасят дългосрочно за положителна промяна на образованието в България. В рамките на програма за професионално и лидерско развитие те се обучават да работят като учители, придобиват педагогическа квалификация (ако нямат такава) и имат достъп до разнообразни надграждащи обучения – както за работа в класната стая, така и за бъдещото им професионално развитие.
"Заедно в час" е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България" и е част от международната мрежа Teach For All, чийто подход успешно се прилага в близо 50 други държави на шест континента.
До 15 април "Заедно в час" набира кандидати за деветия випуск участници в програмата си за професионално и лидерско развитие, които ще преминат интензивно обучение, а от 15 септември ще започнат да работят като учители.
„Заедно в час“ работи с училища в регион Ловеч от 2013 г. В момента 7 учители от програмата на организацията преподават в ОУ „Христо Ботев“ в Брестница, ОУ „Неофит Рилски“ в Дерманци и ОУ „Васил Левски“ в Орешене. Основната част от обучението на новите учители от програмата се провежда вече две поредни години в Луковит. Примери за работата на учители от програмата на „Заедно в час“ в регион Ловеч можете да прочетете на следващите линкове:
„Грамотко“ на Биляна Асеновска
„Актьорите на Дерманци“ и Даниел Симеонов
„Училищни чудеса“
При интерес за срещи с учители на програмата на "Заедно в час" в регион Ловеч можете да се свържете с Люба Йорданова на Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. или 0899294430.
 
От 25 на 40 лв./час да стане таксата за спортното игрище иска директорът на СУ „Иван Вазов“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 20 Март 2019 10:33
futbol1С писмо до председателя на Общински съвет в Плевен Мартин Митев, директорът на средно училище „Иван Вазов“ в Плевен предлага промяна в Наредба №17 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Общината. „Става дума за регламентиране на такса за ползване на Многофункционалното спортно игрище в училището поради предстоящ основен ремонт на спортното съоръжение. Предложението ще бъде обсъдено този месец в две от постоянните комисии в Общинския съвет - ПК по „Бюджет и финансова политика“ и ПК по „Младежки дейности, спорт и туризъм““, информира Мартин Митев.
Предложението от СУ „Иван Вазов“ е публикувано на страницата на Общинския съвет: https://obs.pleven.bg/bg/materiali-za-zasedaniya-na-postoyanni-komisii-za-mesets-mart-2019-gВ него Димитър Митев аргументира своето искане: „Във връзка с осъществяване на основен ремонт на футболното игрище /подмяна на тревна настилка, оградни мрежи и осветление/ на територията на СУ "Иван Вазов" със средства от бюджета на училището, се обръщам към Вас с предложение за промяна на точка 6, Раздел III на Приложение 4 в Наредба №17 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Плевен.“ Предлаганите промени са:
- за ползване на футболното игрище за 1 ч. - 40 лв.
- за ползване на футболното игрище за 5 ч. - 175 лв.
- за ползване на футболното игрище за 10 ч. - 300 лв.
- за ползване на футболното игрище за 15 ч. - 375 лв.
- за ползване на футболното игрище за 20 ч. - 400 лв.
Сега ползването на Многофункционално спортно игрище в СУ „Иван Вазов“ от учащи е безплатно, а за неучащи таксата е 25 лв. на час с ДДС.
Последно променен на Сряда, 20 Март 2019 11:32
 
Тереза Маринова разговаря за спорта с ученици от 2 и 3 клас Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 12 Март 2019 09:03
Tereza Marinova sreshtaРодената и израсла като спортист в Плевен Тереза Маринова, златен медалист в дисциплината троен скок от Олимпиадата в Сидни през 2000 година, гостува на малчуганите от НУ „Христо Ботев“ в Плевен. Срещата на съгражданката ни, която сега е преподавател в НСА „Васил Левски“ по лека атлетика и Венета Петкова - преподавател в НСА ''Васил Левски'', международен съдия по шахмат, председател на ШК "Елит" София бе в рамките на проект „Спорт и изкуство срещу агресията“.
Пред ученици от 2 и 3 клас Тереза Маринова разказа какво е за нея спортът, колко е важен за да има всеки здрав дух и здраво тяло. Разказа за своите успехи, трудния път, който е изминала и жертвите, които е направила, за да ги постигне.
Отговаряйки на многобройните въпроси, тя подчерта, че спортът възпитава и за него се изисква сериозна подготовка, дисциплина и желязна воля. Разказа как именно това я е научило, че в живота нищо не е лесно, че има успехи, но има и спадове, че най-важното е човек да не се предава и да продължава да се бори, за да постига целите си.
 
ОБНОВЕНА „Образование без граници“ с богата съпътстваща програма, насочена към правата на потребителите Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 13 Март 2019 14:19
obrazovanie karieraНа 15-ти март в Националния дворец на културата ще бъде открито новото издание на най-утвърденото изложение в областта на образованието и кариерата в страната – „Образование без граници“ и кариерният форум „Образование и кариера“. В изложението участват училища, университети, академии, институции, фирми, работодатели и организации от цял свят.
Над 70 участници очакват организаторите на събитието, като между тях ще има и за първи път представители на Азербайджан, Пакистан, Оман.
Изключително силно и разнообразно е българското участие на изложението – десетки езикови и средни училища, български университети и компании. Нашата страна ще представи изключително разнообразни възможности за обучение и кариерно развитие и ще докаже, че е най-доброто място, където младите хора да се развиват, прилагайки своите знания, квалификация и творчески възможности. Като основната идея е образованието да бъде отговорна, сериозна крачка и условие за успешна кариера… у дома.
Посетителите ще имат възможност да се срещнат и с група немски университети и Агенцията по заетостта на Германия, която ще предложи платени стажове и безплатни курсове по немски език. Освен немските участници, ще бъдат представени и водещи университети от Прибалтийските държави.
Силно ще е присъствието и от Америка, включително Университетът от Уисконсин-Милуоки, който е обучил Сатя Надела, главният изпълнителен директор на Microsoft Corporation.
Съпътстваща програма на изложението
15 март (петък)
Съпътстващата програма започва с Младежка конференция, насочена към правата на потребителя. Поводът е Световният ден на потребителя – 15 март. Конференцията ще бъде открита от Председателя на Комисия за защита на потребителите Димитър Маргаритов.
В рамките на изложението квалифицирани и интересни лектори ще говорят за основните права на потребителя: правото на образование, правото на информация, правото да бъдеш чут, правото на здравословна околна среда, правото на безопасност. Младежката конференция започва в петък от 13:00 ч. след официалното откриване и в нея ще вземат участие лектори от Асоциация Активни Потребители, Асоциация на европейските журналисти – България, Европейски потребителски център – България, WWF в България, Институт за пътна безопасност.
През първия ден на изложението председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) - д-р Елеонора Лилова, ще приветства участниците и ще представи изложба на плакати на ученици от Националния конкурс „Безопасност на децата в дигитална среда“, проведен през 2018 г. Конкурсът е организиран от Държавната агенция за закрила на детето и Националната художествена гимназия (НХГ) „Цанко Лавренов“, в Пловдив за плакат на тема „Сигурността на децата в реална и виртуална среда“. В конкурса участваха ученици до 18 г. от специалностите „Рекламна графика“ и „Компютърна графика“ от училищата по изкуствата. Изключително важен е погледът на младите хора и тяхното творческо виждане за това как средата, в която живеят и растат, да бъде сигурна и да гарантира спазването на правата им.
16 март (събота)
В съботния ден можете да видите няколко уникални презентации, насочени към програми за стипендии и обучение на млади учени и преподаватели, както и кариерно развитие на младите посетители. След 14:30 ч. Държавна агенция за закрила на детето ще представи Националния конкурс „Мобилно приложение“ и победителят в него Александър Ковалчук от Димитровград с разработеното от него мобилно приложение за безопасността на децата в дигитална среда. То спечели първо място в конкурса на ДАЗД за деца и младежи, а идеята на конкурса бе да стимулира детското участие и да се реализират идеи, създадени от деца за деца, за мобилни приложения с цел „Защита правата на децата в дигитална среда и превенция на рисковете в мрежата“. Към съпътстващата програма ще бъде представена и изложбата „Закрилата на децата в България”.
Изложението тази година ще бъде само два дни. Всеки желаещ да посети изложението може да се регистрира предварително на сайта на изложението (www.edu-fair.eu) или на място в Националния дворец на културата. Входът е свободен. Очакваме ви!
За „ОБРАЗОВАНИЕ БЕЗ ГРАНИЦИ“
Изложението е създадено през 2009 г. и е единственото събитие в страната, което обединява двата сектора образование и кариера на едно място. Традиционно събитието привлича голям брой български училища, университети и фирми, както и участници от цял свят. Изложението се организира с подкрепата на Столична община и с медийното партньорство на над 70 медии от цялата страна. Традиционно се посещава от хиляди ученици, студенти, младежи, родители и общественици, професионалисти и експерти в съответните области.
Последно променен на Вторник, 19 Март 2019 14:55
 
Домакин сме на образователен форум от "Европа в нашия дом" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 11 Март 2019 15:10
EvND forumЗаместник-министърът на образованието инж. Таня Михайлова и Станислава Стоянова – член на комисията по образованието и науката в 44 НС ще се срещнат с учители и директори на учебни заведения от Плевенско в рамките на събитие от платформата за Граждански диалози "Европа в нашия дом". Дискусионният форум ще се проведе в Плевен, на 12 март 2019 г., от 17:30 часа в зала Плевен на областна администрация. Акцент в гражданския диалог са темите на българското образование, проблемите, предизвикателствата и перспективите в сектора. В събитието ще вземат участие народните представители от ГЕРБ Владислав Николов и Ралица Добрева, областният управител Мирослав Петров, началникът на РУО – Плевен Албена Тотева, представители на местната власт от област Плевен, както и учители, директори и представители на частни обучителни центрове от областния център.
Последно променен на Понеделник, 11 Март 2019 15:19
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 276
Фейсбук коментари
Сподели статията