Водещи новиниИзбори

В Буковлък подкрепата за ГЕРБ и ДПС се срина

Катастрофално лоши резултати спрямо изборите от 4 април получават на вчерашните избори ГЕРБ и ДПС в емблематичното плевенско село Буковлък, известно с преобладаващото си ромско население.
Първо, срив бележи избирателната активност в селото. Преди 3 месеца до урните и машините в трите секции в Буковлък отидоха (май вече трябва да забравим израза „до урните отидоха“) общо 2 389 избиратели от имащите право на глас 2 934, което прави впечатляващите 81.42%. Вчера от имащите право на глас 2 795 (неясно по какви причини избирателите са намалели със 139) са гласували едва 505 души. Това е в пъти по-ниско от ниската средно за страната избирателна активност. А спрямо вота от април за Буковлък е спад от 4.5 пъти.
Какво наблюдаваме в представянето на партиите.
Пълен крах бележи подкрепата за ГЕРБ – при 1 189 гласа на предходните, на тези избори партията на Борисов получава тук едва 63 гласа. Излишно е да смятаме проценти и дялове. Тук трябва да се намесят анализатори. За ДПС гласовете спадат от 1 016 на 90.
Близо до резултата си от април е БСП с 56 гласа вчера спрямо 66 на 4 април. Има такъв народ отбелязва ръст – от 30 на 90 гласа, както и Демокртатична България – от 1 на 11 вота.
Любопитен е резултатът за ВМРО – и когато се явиха самостоятелно, и сега, в коалиция т.нар. патриоти получават точно 65 гласа.

Подобни новини

Back to top button