Начало Култура Образование В НУ „Отец Паисий“ работят по модел за партньорство и приемственост с детска градина
06 Декември 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 05 Декември 2019 15:30
Четвъртък, 05 Декември 2019 14:27
Четвъртък, 05 Декември 2019 13:08
Четвъртък, 05 Декември 2019 12:14
РЕКЛАМА
В НУ „Отец Паисий“ работят по модел за партньорство и приемственост с детска градина Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 15 Ноември 2019 11:15
model gradina-uchilishte1 Класната стая на IV в клас с класен ръководител Радка Топалска отвори врати, за да посрещне децата от ръководената от Веселина Георгиева подготвителната група „Слънчо“ на от ДГ „Снежанка“, заедно с техните родители. Четвъртокласниците в ролята на ментори помагаха на децата - бъдещи първокласници, в работа по групи по темата „Здравословно хранене“. Изпълнението на задачите, свързани със знания за плодовете и зеленчуците, беше представено по начина, по който протича един учебен час в училище. Така родителите и децата на утрешните ученици имаха възможността да се запознаят с организацията на средата в класната стая и да наблюдават как протичат учебните часове. Родителите получиха специално изработени флаери с повече информация за достъпността, мотивацията и приобщаването на позитивната класна стая, като основни принципи на обучение в НУ „Отец Паисий“. Мачуганите и четвъртокласниците си размениха малки подаръчета, удовлетворени от съвместната си работа и демонстрираните знания и умения.
До успешно осъществената инициатива на НУ „Отец Паисий“ и ДГ „Снежанка“ се стигна след няколко работни срещи между детския и началния учител. Осъществените до момента съвместни дейности са част от проекта „Стъпка по стъпка към училище“, чиято цел е да се създаде и утвърди модел за партньорство и приемственост между детската градина и училището с акцент повишаване на родителската компетентност по темата „Училищна готовност“.
model gradina-uchilishte2
Темата е актуална, поради необходимостта от по-лесен преход на детето към следващия етап на обучение. До момента акцентът е поставян върху когнитивните умения, които са основна задача на учителите, а за социалната готовност на децата, изключителна е ролята на родителите, като основен модел на подражание. Между трите стълба, според концепцията на УНИЦЕФ (2012) – „готови деца“, „готови семейства“ и „готови училищни общности“, е необходимо да се изгради взаимодействие, което да доведе до успешна адаптация на децата в училищната среда.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Петък, 15 Ноември 2019 11:19
 
Фейсбук коментари
Сподели статията