Начало Култура Образование Четвъртокласници се запознаха със защитените птици и лечебни растения в защитена местност „Кайлъка“
20 Януари 2020 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 20 Януари 2020 16:09
Понеделник, 20 Януари 2020 14:55
Понеделник, 20 Януари 2020 13:32
Понеделник, 20 Януари 2020 12:08
РЕКЛАМА
Четвъртокласници се запознаха със защитените птици и лечебни растения в защитена местност „Кайлъка“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 19 Ноември 2019 10:03
IV klas Kailaka В разговор с доц. Росен Цонев младежите – ученици в НУ „Христо Ботев“ в Плевен, научиха повече факти за някои от срещащите се в ЗМ „Кайлъка“ редки видове птици, вписани в Червената книга на България – белоопашат мишелов, голям ястреб, бухал, черен щъркел, черен кълвач и сив кълвач. Освен интересна информация за местообитанията им и нуждата от опазването им, учениците разбраха с какво се хранят птиците. Най-много оживление сред четвъртокласниците, под ръководството на Галя Георгиева, предизвика прослушването на различните звуци, които птиците издават – при търсене на партньор, при тревога, в полет.
Втората част от беседата бе посветена на лечебните растения, които се срещат в ЗМ „Кайлъка“. Децата научиха, че България е една от водещите страни по износ на билки в света, нареждайки се на 4-то място. Разпознаха част от растенията, които са срещали в „Кайлъка“ и брали със своите родители – коприва, бъз, и научиха повече за полезните им свойства и употреби, включително за лечение на различни заболявания.
Важна част от беседата беше посветена и на това как да опазваме лечебните растения и птици, изпаднали в беда. Освен желанието да помогнат, децата научиха, че трябва да бъдат и внимателни и да се свържат с експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите, за да бъдат посъветвани какво и как да направят, без да нарушават законовите изисквания и без да причинят стрес и увредят допълнително състоянието на птиците до намесата на контролните органи.
Учениците с интерес записаха страници в Интернет, на които ще могат да продължат да четат повече за птиците в България и да слушат песните им, за да могат да ги разпознават и при разходките си сред природата, в ЗМ „Кайлъка“.
Беседите са част от проект „Кайлъка – живата лаборатория на природата“ и се провеждат с подкрепата на Обществения борд на TELUS International в България.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Вторник, 19 Ноември 2019 10:07
 
Фейсбук коментари
Сподели статията