Начало Общество
19 Ноември 2019 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 18 Ноември 2019 13:49
Понеделник, 18 Ноември 2019 10:27
Понеделник, 18 Ноември 2019 09:45
Понеделник, 18 Ноември 2019 09:42
РЕКЛАМА
Общество
Готов е проектът на Правилник, по който ще работят общинските съветници в Плевен през настоящия мандат Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 18 Ноември 2019 13:49
obshtina-pleven1За обществено обсъждане е публикуван Проектът на Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет в Плевен, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандат 2019 - 2023 г., съобщават от общинската администрация. Съгласно Закона за нормативните актове (ЗНА) на заинтересованите лица се предоставя 30-дневен срок за предложения и становища по настоящия проект, като предложенията могат да бъдат депозирани в Центъра за административно обслужване при община Плевен, на адрес - Плевен, пл."Възраждане" №4 или на електронен адрес: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Пълният текст на проекта е достъпен в интернет на obs.pleven.bg/bg/proekti-na-dokumenti/proekt-na-pravilnik-za-organizatsiyata-i-deynostta-na-obshtinski-savet-pleven-negovite-komisii-i-vzaimodeystvieto-mu-s-obshtinskata-administratsiya-za-mandat-2019-2023-g.
Съгласно чл.7 на ЗНА, правилникът е нормативен акт, който се издава за прилагане на закон в неговата цялост, за организацията на държавни и местни органи или за вътрешния ред на тяхната дейност. В същия закон, Глава трета „Изработване на проекти на нормативни актове“, чл. 26., ал.3 е посочено, че преди внасянето на проект на нормативен акт за издаване или приемане от компетентния орган съставителят на проекта го публикува на интернет страницата на съответната институция. Срокът за предложения и становища по проектите, публикувани за обществени консултации по ал. 3, е не по-кратък от 30 дни. След приключването на обществената консултация по ал.3 и преди приемането, съответно издаването на нормативния акт, съставителят на проекта публикува на интернет страницата на съответната институция справка за постъпилите предложения.
Както вече posredniknews.com информира, проектът е изготвен от петчленна комисия към Общинския съвет в Плевен в състав: председател на комисията Илиян Йончев (БСП за България), и членове: Владислав Монов (ПП ГЕРБ), Свилен Трифонов (МК Демократична България - Обединение СДС, БЗНС), Павлинка Микова (ПП ВМРО - БНД) и Николай Маринов (ПП БДЦ).
Последно променен на Понеделник, 18 Ноември 2019 14:52
 
38-годишна блъсна на пешеходна пътека възрастна жена, счупи и рамото и китката Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Полиция
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 18 Ноември 2019 09:45
katastrofa policejska kola i linejkaНа 16 ноември 2019 година около 14 часа в Плевен на кръстовището на улица "Вит" и булевард "Георги Кочев" "Нисан Пулсар", собственост и управляван от 38-годишна, завивайки наляво, на зелен светлинен сигнал на светофар блъска жена правилно пресичаща пътното платно на пешеходна пътека. Пострадалата е 64-годишна от Плевен. Тя е транспортирана в ЦСПМ - Плевен, където е установено, че има фрактура на лявото рамо и китката на лявата ръка. Настанена е за лечение в „Клиника по ортопедия и травматология“, без опасност за живота. Водачът на лекия автомобил е изпробван за употреба на алкохол с техническо средство "Алкотест дрегер 7510", като пробата е отрицателна. Уведомен е дежурен прокурор при РП - Плевен. Извършен оглед на местопроизшествието от разследващ полицай и експерт от Базова научно-техническа лаборатория при ОДМВР – Плевен. Образувано е досъдебно производство.
Последно променен на Понеделник, 18 Ноември 2019 11:17
 
Жена беше нападната в гръб и ограбена на вход на дома си Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Полиция
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 18 Ноември 2019 09:40
pobojnik2На 15 ноември 2019 година в 18:40 часа в Първо РУ - Плевен е получен сигнал за грабеж в Гривица. На място са изпратени полицейски служители, които са установили, че около 17:50 часа 41-годишна, когато отключвала входната врата на дома си, е нападната в гръб. От дамската ? чанта са отнети 200 лева. Пострадалата е с охлузни повърхностни наранявания, без опасност за живота. За случая е уведомен дежурен прокурор при РП - Плевен за престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК. Образувано е досъдебно производство. Полицията работи за установяване и задържане на извършителите.
Последно променен на Понеделник, 18 Ноември 2019 11:16
 
Ловна пушка и патрони откриха в дома на 72-годишен от Гиген Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Полиция
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 18 Ноември 2019 09:31
lovna pushka copyНа 15 ноември 2019 година около 10:20 часа в хода на полицейска операция по линия общоопасни престъпления е извършена проверка в частен дом в Гиген, обитаван от 72-годишен. Установени са самоделна едноцевна ловна пушка - 16-ти калибър, 5 патрони калибър 16 мм. и два - калибър 12 мм. Извършен е оглед на местопроизшествието, като оръжието и боеприпасите са иззети. Образувано е бързо производство за извършено престъпление по чл.339, ал.1 от НК. Предстоят експертизи на оръжието и боеприпасите. Уведомен е дежурен прокурор при РП - Никопол и работата продължава разследващ полицай.
Последно променен на Понеделник, 18 Ноември 2019 11:08
 
Багери съсипват река Вит при Боаза заради строежа на "Хемус" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 18 Ноември 2019 09:42
balkanka kamion s balastraОт сдружение „Балканка” – София разпространиха свой доклад за съсипването на река Вит в местността Боаза, където напредва изграждането на магистрала „Хемус”. Той е подписан от Димитър Куманов от сдружението и съдържа няколко линка към видеа в Ютуб.
Ето част от изложеното в доклада.
„В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, копането на речна баластра и пясък, строителството на магистрали и т.н., отравянето на реки и язовири, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, което вече е неизбежно:
Моля да приемете настоящия доклад от посещение на сдружение Балканка и проверка на строежа на магистрала Хемус в района на Боаза при Български извор. Проверката беше извършена след няколко молби и сигнала от местни хора, които, учудващо, настояват да пращат сигнали на нас, а не на компетентните органи - в случая РИОСВ Плевен и БДДР, но това важи и за всички останали РИОСВ и БД в страната.
Докладът изпращаме до министър председателя, до министрите на РРБ и ОСВ, до АПИ, ДНСК, всички БД в страната /с фокус най-вече върху БДДР, но и до другите БД, при които се строят магистрали/, както и до КИИП, с надежда да предприемете необходимите мерки, след като се запознаете с доклада.
... На 14.11.2019г.
 около 10:00 часа, при проверка на строежа на АМ Хемус, от моста над река Вит при Боаза установихме, че цялото корито на река Вит в близост до строежа на новата магистрала Хемус представлява лунен пейзаж, разоран от тежка строителна механизация и транспортна техника. Поне три багера копаеха речна баластра от терасата на река Вид над моста, по посока на Тетевен.
Един багер под моста в посока Торос лениво копаеше разкривка в алувиалните отложения на речната тераса, за да се открие баластрата. Ето, моля, да се запознаете със следното видео, за да видите:
https://www.youtube.com/watch?v=NfZ8rkHeYSM&feature=youtu.be
В следващото видео ще видите транспортираната речна баластра в посока на строежа на магистралата:
https://www.youtube.com/watch?v=nvgTuO14pks&feature=youtu.be
Прикачили сме и снимка на един от камионите, на които ясно се вижда фирмата, собственик на камиона.
След показаните констатации се обадихме на зеления телефон на БДДР и РИОСВ Плевен, като описахме ситуацията.
И от двете институции бяха така любезни да изпратят техни служители, които да осъществят контрол.
Неизвестно защо, обаче, около двайсет минути след подаване на сигнала до БДДР и РИОСВ Плевен, се появиха някакви хора с един джип, които се представиха за охрана на строежа, А Цялата Механизация започна да се изнася от речната тераса позорно, кой накъдето види. Ето едно видео за да се убедите:
https://www.youtube.com/watch?v=Fg6AQHyv7ic&feature=youtu.be
Даже един камион гордо върна баластрата, която току що му бяха натоварили, призовавайки на помощ остатъците от достойнството си.
Извиняваме се, че не снимахме и самия процес, а само изтеглянето на техниката от бойното поле, но не ни стигна времето, защото докато поддготвяхме дрона, някой свири отбой на строителите и те достойно се изнесоха към магистралата си, първоначално малко наляво надясно, но после целенасочено.
И това нещо не могат да го хванат от Басейновата и от РИОСВ, а?
Коментирахме с охраната също така, че не се забелязват необходимите атрибути за обозначаване на строеж - например информационно табло, а и те любезно, но твърдо отказаха да дойдат с нас да снимаме заедно евентуалните нарушения.
След като техниката се изнесе, направихме още едно видео от същото място, с което можете да се запознаете от ТУК:
https://www.youtube.com/watch?v=hSB86pniUPk&feature=youtu.be
Мястото едно време представляваше приоритетно местообитание 91Е0* от мрежата Натура 2000, в рамките на ЗЗ Български извор, но и това е малък проблем.
Към 12:00 часа ние изпратихме сигнал и на тел.112, като описахме ситуацията.
Стана така, че към 12:30 часа дойдоха от РИОСВ Плевен и от БДДР, както и от МВР Български извор, само за да видят, че вече няма никой в реката. Констатираха нарушенията, но извършителят остана неизвестен за тях.
По настояване на МВР събственоръчно описахме видяното от нас, докато се копаеше.
Впоследствие, с малко усилия убедихме РИОСВ Плевен и БДДР да дойдат с нас до с.Торос. Между моста над Вит при Боаза и бента на Боаза за ВЕЦ Ракита, установихме отново пълно изсичане на местообитание 91Е0*, приоритетно за опазване в рамките на ЕС, както и разораване на речното легло. Ето видео, за да се убедите:
https://www.youtube.com/watch?v=tzFLIz5B-eY&feature=youtu.be
Също така, на това място коритото на реката е засипано с тънък слой подравнен инертен материал, неизвестно защо.
По-надолу, при бента на Боаза за ВЕЦ Ракита, заедно със служителите на БДДР и РИОСВ установихме, че в реката под бента се изпускат не повече от 30 л/сек, но това е най-дребното нарушение за деня. Ето Ви видео:
https://www.youtube.com/watch?v=DZH2KOv5sAE&feature=youtu.be
... Моля да забележите, че и тук имаше малко сеч на върби при сливането на Калника и Вит. Описаните дотук видеа могат да бъдат потвърдени и от служителите на БДДР и РИОСВ, без тежката механизация, разбира се, понеже тя се изнесе с неподозирана скорост и синхронизирана съвършена организация, с което учуди и нас.
Настояваме всяко от ведомствата, получатели на сигнала, в рамките на неговата компетентност да извърши проверка как се строи тая магистрала и да вземе необходимите мерки. Ако не друго, то поне помолете строителите да ограничат бракониерските набези на служителите си по река Вит, любезно, за да не нараните чувствата им, още повече че няма гаранции, че сниманите от нас бракониери са служители на строителите, засега.
Що се отнася до нас, от тук нататък Ви обещаваме огромен медиен интерес, както и най-редовни проверки от наша страна занапред, така че молим също така в приятелски разговор със строителите да ги помолите да спрат нарушенията, докато е време, имайки предвид, че имаме вече контакти с местните хора, които ще ни сигнализират, когато копането и сечта пак започнат".

Последно променен на Понеделник, 18 Ноември 2019 11:03
 
Седем сака с цигари без бандерол откриха в кола, шофирана от 41-годишен от Буковлък Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Полиция
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 18 Ноември 2019 09:35
cigari bez banderol3На 16 ноември 2019 година около 18 часа на паркинг между Плевен и Опанец служители на Първо РУ са претърсили "Опел Астра", управляван от 41-годишен от Буковлък. Намерени са седем сака, съдържащи 3 489 броя кутии цигари без акцизен бандерол от марката "ММ - слим". Местопроизшествието е посетено от полицейски служители и експерт от Базова научно-техническа лаборатория при ОДМВР – Плевен. Цигарите се намират на съхранение в Първо РУ- Плевен. Водачът е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е дежурен прокурор в РП - Плевен за престъпление по чл.234, ал.1 от НК. Образувано е досъдебно производство, по което продължава работа разследващ полицай.
Последно променен на Понеделник, 18 Ноември 2019 11:15
 
При проверка в бельото на 16-годишен намериха марихуана Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Полиция
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 18 Ноември 2019 09:26
policijaНа 17 ноември 2019 година в 18:30 часа в областния град на улица "Цар Борис III" служители на Първо РУ са извършили обиск на 16-годишен плевенчанин. В бельото му е намерено полиетиленово топче с неправилна форма с диаметър 5 см., съдържащо суха зелена листна маса. При последвало претърсване в дома му в ж.к. "Сторгозия" е установен полиетиленов плик с неправилна форма с размери 10 х1 0 см., съдържащ суха зелена тревиста маса. По данни на младежа веществото е марихуана. Веществата са иззети и предстои назначаване на физико-химична експертиза. Непълнолетният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е дежурен прокурор в РП - Плевен. За престъпление по чл. 354 „а“, ал. 1 от НК е образувано бързо производство. Продължава работа разследващ полицай.
Последно променен на Понеделник, 18 Ноември 2019 11:07
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 1917
Фейсбук коментари
Сподели статията