06 Март 2021 г., Събота
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 05 Март 2021 17:34
Петък, 05 Март 2021 16:26
Петък, 05 Март 2021 15:26
Петък, 05 Март 2021 12:30
Петък, 05 Март 2021 11:53
Петък, 05 Март 2021 09:00
Петък, 05 Март 2021 08:55
Петък, 05 Март 2021 08:47
Четвъртък, 04 Март 2021 10:50
Четвъртък, 04 Март 2021 09:57
Четвъртък, 04 Март 2021 09:36
Четвъртък, 04 Март 2021 09:11
Четвъртък, 04 Март 2021 09:05
Четвъртък, 04 Март 2021 09:00
Четвъртък, 04 Март 2021 08:47
Сряда, 03 Март 2021 14:04
Сряда, 03 Март 2021 11:23
Сряда, 03 Март 2021 08:57
Вторник, 02 Март 2021 16:15
Вторник, 02 Март 2021 13:00
Вторник, 02 Март 2021 11:04
Вторник, 02 Март 2021 10:38
Вторник, 02 Март 2021 10:00
Вторник, 02 Март 2021 09:55
Вторник, 02 Март 2021 09:50
РЕКЛАМА
Армия
Двама са отличниците в първия за годината курс в сержантския колеж към ВВВУ „Георги Бенковски“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Армия
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 15 Февруари 2021 11:21
VVVU serzhantski kolezhВ Професионалния сержантски колеж - ВВС към ВВВУ „Г. Бенковски“ в Долна Митрополия се проведе първият курс „За длъжност „Заместник командир на взвод“ и приравнени и военно звание „Старши сержант“, съобщават от военното училище. В курса взеха участие 19 военнослужещи от формирования на ВВС.
На специална церемония военнослужещите получиха удостоверенията си от Началника на ВВВУ „ Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски. За отличните им постижения и висок успех - Отличен 5,71, той награди сержант Райна Параскова от ПСК - ВВВУ „Георги Бенковски“ и сержант Тошко Петков от в.ф. 54320 (Божурище).
Противоепидемиологичната обстановка наложи курсът се проведе в два периода. Първият - за времето от 25 до 30 януари 2021 година бе в електронна среда. За този период специализантите преминаха теоретични и методически занятия по устави, огнева подготовка, тактическа подготовка и военно-лидерска подготовка. Занятията от втория етап - от 1 до 12 февруари 2021 година бяха практически и методически в присъствена среда със занятия от горепосочените дисциплини, както по физическа и строева подготовка, военна топография.
Основните цели на курса са специализантите да повишат своята командирско - методическа подготовка и да изградят умения за самостоятелно взимане на решения и успешно командване, администриране, организиране и ръководство на учебния процес в поверената им войскова единица, съгласно изискванията на регламентиращите документи.
Въпреки пропуските в материалното осигуряване, нивото на обучение, предоставено от страна на инструкторския състав на ПСК, е достатъчно качествено и кореспондира с предвидените по програмата цели.
Средният успех на курса „За длъжност „Заместник- командир на взвод“ и приравнени и военно звание „Старши сержант“ е много добър 4,64.
Курсистите бяха поздравени от заместник - началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ по професионална подготовка и международно сътрудничество полковник Андриян Колев и от офицерски кандидат Любен Василев - Директор на Професионалния сержантски колеж.
Последно променен на Понеделник, 15 Февруари 2021 16:23
 
По подобаващ начин бе отбелязана 90 годишнината на о.з. полк. инж. Ангел Георгиев Ангелов Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Армия
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 25 Януари 2021 18:51
iubilei 90 polk.AngelovСъс скромно тържество, съобразено с пандемичната обстановка в страната, в родолюбивия кът на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) в Плевен, беше отпразнувана 90 годишнина на о.з. полк. инж. Ангел Георгиев Ангелов - бивш началник на ССВВУ (Средното сержантско военновъздушно училище) „Георги Бенковски” в Долна Митрополия.
Полковник инж. Ангелов e роден на 23 януари 1931 година в Рупци, Луковитска околия в семейство на учители. След завършване на основното си образование в родното село, продължава образованието си в Механоелектротехническа гимназия „Д-р Никола Василиадис“ в Габрово.
Следват 33 години отдадени на армията и авиацията:
Началото - 1950 г. в НВВТУ „Васил Коларов“ - Ловеч, където завършва специалност „Авиационно оборудване“ и като отличник на випуска остава в училището като командир на взвод и преподавател. През 1960 г. е преразпределен в НВВУ „В. Коларов“ - Горна Оряховица.
Следващите 23 години посвещава на ВНВВУ „ Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, преподавател в катедра “Електротехника и авиационно оборудване“, старши преподавател по експлоатация и ремонт на електроприбори и автоматично оборудване на летателните апарати и методист.
Началник е на Средно сержантско военновъздушно училище „Георги Бенковски“ десет години. Десетки са неговите възпитаници, които са продължили обучението си и във висшия профил.
За всеотдайната си и безкористна служба полковник Ангелов многократно е награждаван от Министерство на отбраната и командването на ВВС. Активно се включва във възстановяването на СОСЗР в Плевен и в дейността на Дружество „Авиация“.
Гости на тържеството бяха - Командира на ВВВУ „Георги Бенковски” Долна Митрополия бригаден генерал Юлиян Радойски; началникът на катедра „Електротехника, автоматика и информационни технологии” - полк. доц. д-р инж. Стефан Билидеров; Ралица Лазарова - главен експерт към Военен клуб - Плевен;о.з. полк. инж. Марин Шкодров - зам. председател на областен съвет на СОСЗР; Петко Стойнов - зам. председател на Туристическо дружество „Кайлъшка долина”, Илиян Христов - председател на дружество „Военноинвалид” в Плевен, които поднесоха поздравителни адреси и подаръци на юбиляра.
Тържеството беше организирано и открито от председателя на общинския съвет на СОСЗР в Плевен - о.з. полк. инж. Ванко Халачев, който с гордост сподели, че полковникът е бил негов класен ръководител във ВНВВУ „Георги Бенковски”,а друг негов възпитаник - о.з. майор Тошко Кирилов, поднесе прекрасна торта с благодарност към бившия си командир.
Заместник - председателят на Туристическо дружество „Кайлъшка долина“ Петко Стойнов връчи на юбиляра най-високото отличие на Българския туристически съюз - медал „Алеко“, за активната му дейност в Клуба по пешеходен туризъм и утвърждаване авторитета на туристическото дружество. Туристически поздрав отправи и 93 годишния турист-ветеран Захари Данчев.
В отговор на пожеланията, полковник Ангел Ангелов сподели, че три са най-важните за него ценности: да наблюдава малките деца, полета на самолетите и природата.
Последно променен на Понеделник, 25 Януари 2021 21:52
 
Летящ старт за отборите на ВВВУ „Георги Бенковски“ на държавните военни шампионати Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Армия
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 03 Декември 2020 10:23
VVVU sastezaniyaПандемията се отрази и на годишния армейски спортен календар, повечето от турнирите се проведоха през есента с голям интензитет съобщават от ВВВУ “Георги Бенковски“. Благодарение подкрепата на командването на училището в лицето на Началника на училището бригаден генерал Юлиян Радойски и неговите заместници и треньорската и менторска дейност на доц. д-р Юрий Топчийски и майор Николай Николов бяха сформирани отборите, които изненадаха традиционните победители.
Предствители участваха в държавните военни шампионати по 6-те вида спорт и от 12 квалитетни отбора, с летящ старт заемат почетното 4-то място в крайното годишно класиране.
Намесиха се и в състезанията организирани от НВСФ. Представиха достойно ВСК „Георги Бенковски“, извеждайки го до 7-мо място от 28 клуба, членове на военната спортна федерация, въпреки, че пропуснаха футболните турнири.
Старши експерт II степен Майор Николай Николов споделя:
„Представителните отбори по видовете спорт на ВВВУ се подготвяха при ограничения наложени от пандемията и сгъстения спортен календар. На едни и същи състезатели се налагаше да участват в състезания и подготовка за следващо такова без прекъсване. Срелбището на УЦ „Николаево“ не може да посрещне изискванията за провеждане на подготовка в стрелковите дисциплини. Въпреки тези трудности и скъсеното време за подготовка, ВВВУ зае престижното 4 място, благодарение на правилния подбор и безкрайно мотивираните състезатели. При първото си участие те успяха да разучат и дори да усъвършенстват някои тънкости при изпълнение на дадени елементи при различните видове спорт. Връх в представянето на отборите, бе заемането на 3 място в ДВШ по „Дуелна и щафетна стрелба“, едно състезание което е изцяло в природата на Сухопътните войски. Доказахме, че при недостатъчна подготовка, но с правилен подбор и мотивация с един прекрасен човешки ресурс, с който разполага ВВВУ в лицето на курсантския състав, може да се постигнат високи спортно-технически резултати. От тук нататък следва надграждане.“
И мнението на ревностната състезателка, участвала в много от шампионатите, випускничката старшина инж. Ивелина Колева, специализация „Летищно осигуряване“: „Удовлетворена съм, защото знам колко старание, усилия и пот отне на отборите ни в различните спортни дисциплини за да бъде училището ни на челната 4-та позиция.
Преди да се възроди училището се състезавахме на всички тези шампионати, но разпръснати по клубове на различни формирования. Докато под името „Георги Бенковски“ се почувствахме от четата му, защитавахме името му и се опитвахме като първа година от възстановяването да се представим на ниво! Защото курсантите от Долна Митрополия, които бяха незабележими през годините и неактивни на военните шампионати, показахме, че и ние можем да стреляме и бягаме.
Това ни обедини и покрай състезанията се засилиха връзките помежду ни, опознахме се курсантите със спортна страст и създадохме приятелства, които в ежедневието и натовареността с лекции няма как да се случи.
Представянето ни е достойно, гордея се с колегите, надявам се 2021 да е нашата година и вече добили тренинг и опит да се представим още по-добре, т.е. да сме в тройката! Като състезател в много от шампионатите тази година виждам, че конкуренцията е голяма. Състезаваме се с професионалисти, част от които са вече от „запаса“. Да се състезаваш с хора, които преди да станат част от елита на българската армия са били професионални състезатели и да знаеш, че мериш сили с тях е мотивиращо, че може и ти, макар и любител спортист, да бъдеш по-добър. Ако можеш правилно да разпределяш времето си, да тренираш по правилния начин, с правилните техники, всичко би било възможно…“
Последно променен на Четвъртък, 03 Декември 2020 11:25
 
Офицер от ВВВУ „Георги Бенковски“ с наградата на Сдружение „Военноисторическа комисия“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Армия
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 23 Декември 2020 10:16
VVVU ofitser nagradaГодишната награда за 2020 година на Сдружение „Военноисторическа комисия“ за принос в изследването и популяризирането на българската бойна слава бе присъдена на полковник доцент д-р Мануш Христов от ВВВУ „Георги Бенковски“, съобщават от военното училище.
През настоящата година доцент Христов издаде две интересни монографии, посветени на слабо изследвани проблеми на войната от 1877-1878 г. - „Военно-технически аспекти на готовността на въоръжените сили на Русия и Турция за участие във войната от 1877-1878 г.“ и събитията, които формират феномена Плевенска епопея - „Проблеми в тактиката на пехотния бой, очертали се в хода на бойните действия при Плевен през 1877 година“.
Сдружение „Военноисторическа комисия“ с председател полковник о.з. доцент д-р Станчо Станчев и неговите партньори от военно-родолюбивите организации връчи и награди за изследване на балканската военна история и награда на името на „Генерал- лейт. Яко Молхов“.
Последно променен на Понеделник, 28 Декември 2020 12:20
 
От ВВВУ „Георги Бенковски“ ще сътрудничат с две училища от Плевен - ПГПЧЕ и НУ „Христо Ботев“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Армия
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 20 Октомври 2020 09:55
VVVU logoПразникът на авиацията и Българските Военновъздушни сили е повод и за поглед към децата и младежите, които да познават миналото, настоящето и бъдещето им.
След възстановяването на ВВВУ „Георги Бенковски“ логично е учебните заведения да търсят различни форми на сътрудничество с него, се казва в съобщение на училището.
Първите, които сключиха рамкови споразумения за съвместна дейност с ВВВУ „Георги Бенковски“ са ръководствата на ПГПЧЕ и НУ “Христо Ботев“.
Тържественият акт по подписване на споразуменията бе пред участниците на годишна международна конференция. Директорът на ПГПЧЕ Юрий Тодоров и Началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски положиха подписите си под рамковите споразумения. Директорът на НУ “Христо Ботев“ Цветелин Горанов подписа споразумението в присъствието на талантливите деца от ВГ „Ботевци пеят“ с ръководител Валентина Николова. Чаровниците поздравиха с песни гостите и участниците в конференцията.
Предстои реализацията на разнообразни идеи, съобразени с възрастта и интересите на децата и младежите в името на бъдещето на авиационното познание.
Последно променен на Вторник, 20 Октомври 2020 09:48
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 49
Фейсбук коментари
Сподели статията