23 Февруари 2020 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 21 Февруари 2020 12:22
Петък, 21 Февруари 2020 10:07
Петък, 21 Февруари 2020 10:00
Петък, 21 Февруари 2020 09:55
РЕКЛАМА
Армия
До края на февруари ВВВУ „ Георги Бенковски“ организира ранна кампания за прием на курсанти и студенти Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Армия
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 05 Февруари 2020 10:45
VVVU logoОт 12 февруари 2020 година ВВВУ „ Георги Бенковски“ поставя началото на кампания по предварителен прием на курсанти и студенти за учебната 2020/2021г. Документи се приемат до 29 февруари 2020 година в информационните центрове в Централен военен клуб - София, военните клубове в Плевен, Шумен, Благоевград, Велико Търново и във военните окръжия в Пловдив и във Враца.
Желаещите да станат курсанти кандидатстват за 22 места за специалностите „Летец - пилот“ и „Ръководител полети“„ за нуждите на ВВС и МВР. 23 са местата за четирите инженерни/наземни специалности.
За студенти е обявен прием по четири инженерни граждански специалности - 23 места за редовно и 30 места за задочно обучение за образователно квалификационна степен „Бакалавър“.
Кандидатите за студенти полагат само общообразователен тест. В рамките на два последователни дни, в посочените военни клубове и във военните окръжия ще се проведат изпитите - общообразователен тест и тест по английски език.
ВВВУ „Г. Бенковски“ признава оценката от държавните зрелостни изпити, положени през годините от 2008 до 2020, за оценка от положен конкурсен изпит по дисциплините включени в тестовете: БЕЛ, история, математика, физика, химия, общотехническа подготовка, английски език
Признава се и оценката от кандидат-студентски изпити, положени в други акредитирани висши училища през 2020 година, за оценка от положен конкурсен изпит.
Кандидатите за курсанти задължително се явяват на изпит за физическа годност, който се провежда по дисциплините и нормативите за оценка от единния армейски тест - совалка 10 х10, лицеви опори за 90 секунди, коремни преси за 90 секунди, крос 1000 метра. Изпитът за физическа годност се провежда в лекоатлетическата зала, намираща се зад стадион „Плевен“.
Всички кандидати за курсанти подлежат на психологична оценка, която ще се извърши във военния клуб в Плевен. Резултатите от оценката са валидни за срок от 6 месеца от датата на явяване, т.е всеки кандидат-курсант има право на еднократно явяване в рамките на приемната кампания 2020/2021.
Всички кандидати за курсанти за наземни специализации преминават на медицински преглед във ВМА в София в рамките на два дни. Медицинското освидетелстване на годността на кандидат-курсантите за специализация „Летец-пилот“ и „Ръководител на въздушното движение“ за ранния прием се извършва от 16 до 19 март 2020 година във Военно медицинска академия.
Пред приемна комисия задължително се явяват кандидати, успешно преминали всички проверки и постигнали състезателен бал не по-малък от 21.00. Заседанието на приемната комисия ще се проведе на 6 април 2020 година от 10 часа във ВВВУ "Георги Бенковски" в Долна Митрополия.
В рамките на редовния прием ще бъдат обявени специалностите и брой места за студенти по образователно квалификационна степен „Магистър“. Подробности и допълнителна информация за кандидат-курсантската и -студентска кампания може да бъде намерена на сайта на ВВВУ „Георги Бенковски“.
 
Възстановеното ВВВУ „Георги Бенковски“ - отговор на обществените очаквания и начин за възвръщане на високия престиж на Военновъздушните сили Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Армия
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 20 Януари 2020 14:55
VVVU otkrivane1С тържествен ритуал по връчване на бойното знаме и в присъствието на десетки официални гости в понеделник, 20 януари 2020 година, официално бе отктито възстановеното ВВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Тържествената церемония започна с посрещане на президента Румен Радев - възпитаник на училището, който бе приветстван от началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски. В Долна Митрополия бяха още вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание генерал Константин Попов, народни представители от 15 МИР - Плевен, областният управител Мирослав Петров, кметът на Община Долна Митрополия Поля Цоновска и кметът на Община Плевен Георг Спартански, командири на военни формирования, ексначалници на училището, дългогодишни инструктори-пилоти, началници на катедри и преподаватели, членове на военно-родолюбиви организации. От името на Общинския съвет в Плевен гости на откриването бяха председателят на местния парламент Мартин Митев и зам.-председателят Петя Василева.
VVVU otkrivane3
Ритуалът по връчване на бойното знаме включваше традиция, датираща от 1937 г., въведена от цар Борис III, а именно на новото войсково знаме да бъдат забити златни пирони на дръжката, олицетворяващи началото и ангажираността към рода войска. Тази традиция бе спазена и днес от министър Красимир Каракачанов, след което той връчи знамето на бригаден генерал Радойски. Отслужен бе и водосвет за здравето и благополучието на личния състав и за бъдещите успехи на Училището.
За бъдещото на ВВВУ „Георги Бенковски“ и задачите, които стоят пред учебното заведение, говори в словото си началникът на Училището бригаден генерал Юлиян Радойски: „Започваме новия етап от развитието на ВВВУ „Г. Бенковски“ с устрем и вдъхновение. Пътят е труден. Изисква възстановяване на инфраструктурата, разкриване на атрактивни специалности, откриване на професионален сержантски колеж, създаване на иновативни центрове за изследователска дейност, подготовка за обучение и експлоатация на новия самолет F-16, привличане на български и чуждестранни инвеститори и студенти. Резултатът - готовност за равноправно участие в интегрираното обучение на кадри за ВВС и гражданската авиация на страните - членки на НАТО“, заяви бригаден генерал Радойски.
„Вярвам, че възстановяването на Висшето военновъздушно училище ще отговори на обществените очаквания и ще способства за възвръщане на високия престиж на кадрите на Военновъздушните сили“, обърна се към присъстващите и зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той подчерта значението на личния състав, който ще ръководи процесите по развитие на вида въоръжени сили, ще управлява новата техника и ще отговаря за нейната поддръжка в следващите години.
VVVU otkrivane2
„За мен е върховна чест да присъствам на откриването на ВВВУ „Г. Бенковски. За мен е чест да бъда в този ден, тук с вас когато възстановяваме една несправедливост. Защото в българската история има политици, които взимат мъдри решения, има такива, които взимат глупави решения. Едно от тези решение бе закриването през 2002 година на ВВУ в Долна Митрополия“, отбеляза в обръщението си министър Красимир Каракачанов.
Към присъстващите се обърна и президентът на страната Румен Радев: „Днешното събитие не е просто инвестиция в нашето бъдеще. То е морален акт на възстановяване на гордия български авиационен дух и достойнство. То е действие, което дължахме на вековната ни авиация, на поколенията преподаватели, летци и авиационни специалисти. На нашите учители с побелели коси, които отдадоха младостта и силите си на българската авиация“, каза държавният глава.
Официалното откриване на ВВВУ „Георги Бенковски“ завърши с изпълнението на химна на Република България от представителния духов оркестър на ВВС и с преминаването в тържествен марш на блоковете.
Последно променен на Сряда, 19 Февруари 2020 12:43
 
В петък освещават бойното знаме на възстановеното ВВВУ „Георги Бенковски“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Армия
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 15 Януари 2020 09:45
VVVU pokana otkrivaneНа 18 април 2019 г. Народното събрание прие решение за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и за закриване на факултет „Авиационен“ в структурата на Националния военен университет „Васил Левски“, като дейността на факултета преминава във факултет „Авиационен“ в структурата на ВВВУ „Георги Бенковски“. Решението влезе в сила на 1 януари 2020 г.
Също от 1 януари 2020 г. с президентски указ № 289/16.12.2019 г. полковник Юлиян Радойски е назначен за Началник на ВВВУ "Георги Бенковски" и повишен във висше военно звание „бригаден генерал“.
Възобновяването дейността на ВВВУ „Георги Бенковски“ по подготовка на летателни и технически кадри за Военно Въздушните сили и гражданската авиация бележат две събития.
На 17 януари 2020, петък в 9:30 часа от Военния клуб по маршрут Градската градина - Регионален исторически музей - храм „ Св. Троица“ тръгва представителна група, предвождана от Представителният духов оркестър на ВВС с диригент майор Михаил Младенов.
В групата следва знаменна част, водена от полк. доц. д-р Мануш Христов. Честта да бъде знаменосец на бойното знаме на ВВВУ е на курсант-старшина Милен Симеонов. Негови асистенти са двамата випускници - курсант-старшина Евгений Христозов и курсант-старшина Христо Бикяров. Почетният караул е под командването на капитан Георги Кръстев. Бойното знаме ще се съпровожда от Началника и Ректор на ВВВУ“ Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски и от представители на командно-преподавателския състав.
Ритуалът по освещаването на бойното знаме на ВВВУ „ Георги Бенковски“, което е същия ден от 10 часа в храм „ Св.Троица“, ще извърши свещеник Красимир Кръстев по каноните на БПЦ и Устава за ВС на РБългария.
Осветеното бойно знаме ще бъде връчено при откриването на Училището, което ще се състои на 20 януари 2020 година, понеделник, от 11 часа в района ВВВУ в Долна Митрополия.
Последно променен на Сряда, 15 Януари 2020 11:38
 
Президентът Радев и министърът на отбраната ще открият обновеното ВВВУ „Георги Бенковски” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Армия
Написано от Вестник "Посредник"   
Неделя, 19 Януари 2020 12:43
VVVU logoНа 20 януари 2020 ще се състои ритуалът по връчване бойното знаме и възобновяване дейността на ВВВУ „Георги Бенковски”.
През 1959 г. всички български авиационни училища се обединяват в едно – Висше народно военновъздушно училище (ВНВВУ) „Г. Бенковски“. След 1990 г. ВНВВУ става висше военно въздушно училище, но от 1 септември училището се преобразува във факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“.
На 18 април 2019 г. Народното събрание прие решение за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“.
За церемонията по откриването му утре в Долна Митрополия се очакват скъпи гости, благодарение на чиято съпричастност към авиацията се възстановява статутът на авиационното училище. Президентът и главнокомандващ въоръжените сили на Република България Румен Радев е пилот-изтребител, завършил като първенец на випуска си ВНВВУ „ Георги Бенковски”. Демо-пилот на МиГ-29. Достига до чин генерал-майор. Бил е командир на Военновъздушните сили на Република България.
Вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началника на отбраната генерал- лейтенант Димитър Илиев и постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев също са сред радетелите за възстановяване на авиационното училище в страната. Закономерно е участието в празника и на председателя на Комисията по отбрана в Народното събрание генерал Константин Попов извървял пътя от пилот в изтребителна ескадрила до командир на Военновъздушните сили и заместник-началник и началник на отбраната. Той е сред първите висши български офицери, работили в щабове на НАТО.
Откриването на ВВВУ „Георги Бенковски“ ще съпреживеят както командири от военни формирования, така и бивши началници на Училището, дългогодишни инструктори-пилоти, началници на катедри и преподаватели, представители на инженерно-техническия състав, членове на военно-родолюбивите организации.
Президентът на Републиката Румен Радев ще бъде посрещнат от Началника на ВВВУ „Георги Бенковски” бригаден генерал Юлиян Радойски в 11:00 часа. След като приеме рапорта на началника на почетния караул полк. доц.д-р Мануш Христов, президентът ще обходи строя и ще поздрави блоковете от офицери, сержанти и курсанти от ВВВУ и ВВУБ.
Ритуалът по връчване на бойното знаме включва традиция, датираща от 1937 г., въведена от цар Борис III. Той изисква на дръжката на ново войсково знаме с позлатено чукче да се забият златни пирони, олицетворяващи началото и ангажираността към рода войска.
Министърът на отбраната и началникът на ВВВУ ще забият два пирона в дръжката на бойното знаме, след което министър Каракачанов ще връчи знамето на бригаден генерал Юлиян Радойски.
Негово високоблагоговейнство ставрофорен иконом Тихомир Йосифов, в съслужение с протойерей Милен Атанасов и свещеник Красимир Кръстев ще отслужат водосвет за здравето и благополучието на личния състав и за бъдещите успехи на ВВВУ „Георги Бенковски“.
Слова ще произнесат пачалникът на ВВВУ „ Георги Бенковски“, председателят на комисията по отбрана в Народното събрание, министърът на отбраната и президентът на Република България.
С изпълнението на Химна на Република България от Представителния Духов оркестър на ВВС с диригент майор Михаил Младенов и преминаването в тържествен марш на блоковете завършва официалното откриване на ВВВУ „Георги Бенковски”.
Предстои възстановяване на инфраструктурата, разкриване на атрактивни специалности, откриване на Професионален сержантски колеж, създаване на иновативни центрове за изследователска дейност, подготовка за обучение и експлоатация на новия самолет F-16, привличане на български и чуждестранни инвеститори и студенти.

Последно променен на Четвъртък, 30 Януари 2020 15:09
 
В бившето ВЗО военно формирование 22160 отбеляза 72 години от създаването си Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Армия
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 04 Декември 2019 15:23
vf 22160С тържествен строй и с много гости Военно формирование 22160 в Плевен отбеляза своята 72-ра годишнина. На честване, състояло се на ритуалния плац във Войскови район 1163 (бившето ШЗО), присъстваха представители на местни и държавни институции, офицери, сержанти и военнослужещи. От името на Общинския съвет в Плевен, празника уважи неговият председател Мартин Митев.
„За мен е чест от името на Общински съвет - Плевен, и лично от свое име да Ви поздравя по случай 72 години от създаването на Военно формирование 22160 в Плевен! Да си военен винаги е било символ на родолюбие и чест! Независимо от историческите превратности, Българската армия неизменно е имала една задача - да служи на своя народ и на Отечеството! Приемете благодарност към всички вас, които достойно изпълнявате своя дълг на военнослужещи от Българската армия“, се казва в поздравлението от името на местния парламент.
Празничната церемония започна с приемане на строя на военнослужещите от формированието и молебен за здраве и благоденствие, отслужен от свещеници от Плевенската митрополия. Слово по повод годишнината произнесе командирът на Единния център за начална подготовка полк. Николай Бешев.
„Позволете ми днес да се изправя пред вас преди всичко като човек, а не като ваш командир. Заставам тук, за да изкажа искрената си благодарност затова, че въпреки трудностите в своята ежедневна дейност вие успявате с чест да изпълнявате задачите, които стоят пред Сухопътните войски. Ежедневно вие доказвате не само себе си, но и името на българския войник“, каза в словото си полк. Бешев. За празника на формированието бе прочетен поздравителен адрес и от името на генерал Андрей Боцев - началник на отбраната. Поздравителни адреси бяха обявени от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, от началника на Военна академия „ Г. С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов.
Празникът на Военното формирование продължи с награждаване на военнослужещи за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните им задължения. Представена бе и атрактивна демонстрация по охрана на мероприятие.
По случай 72-ата годишнина от създаването на Военно формирование 22160 бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на Пета механизирана бригада.
Последно променен на Сряда, 04 Декември 2019 15:58
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 44
Фейсбук коментари
Сподели статията