19 Ноември 2019 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 18 Ноември 2019 13:49
Понеделник, 18 Ноември 2019 10:27
Понеделник, 18 Ноември 2019 09:45
Понеделник, 18 Ноември 2019 09:42
РЕКЛАМА
НПО
Сдружение "Учебна работилница Европа" обявява конкурс за есе по проект "ФЛАГ" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 11 Ноември 2019 14:33
ES-znameСлед 30 години от падането на Берлинската стена и 15 години от разширяването на Европейския съюз на Изток възниква въпросът „Смяна на знамето или развяване на знамето“. Национализмът, популизмът и големият скептицизъм са актуални предизвикателства пред ЕС. Консорциум от неправителствени организации от три държави членки, сред които е и плевенското сдружение „Учебна работилница Европа“, е разработил проект, който цели да повиши осведомеността на гражданите и на представителите на политиката за Европа и нейните демократични ценности, да демонстрира споделената отговорност на всички граждани.
Проектът е с название „Показване/развяване на флага! 30 години от падането на стената, обединяване и разширяване на Изток - изграждане бъдещето на Европа с и за гражданите” и акроним ФЛАГ (FLAGGE). Координатор е сдружение „Заедно в Европа”, Люнебург, Германия, а партньорите са от „Правото в Европа”, Йена,Германия, „Учебна работилница Европа”, Плевен, България, и Румъно-германска фондация за професионално обучение, Тимишоара, Румъния. Проектът е по програма „Европа за гражданите”, мярка „Европейска памет за миналото”.
Работата по проекта вече започна с международни дейности в Йена през ноември 2019 г. В навечерието на 9 ноември в германския град се проведе публична дискусия на тема „30-години от падането на стената, изграждане бъдещето на Европа с и за гражданите”. Предвидени са срещи със свидетели на събитията, радио-кампания, международен обмен и работни срещи с политици и граждани.
Чрез въвличането на млади хора от училища и университети ще бъде възможно във всеки град да се достигне до всички граждани, и те да бъдат поканени  да участват в проекта  "FLAGGE".
Писмена позиция на партньорството  ще обобщи резултатите и предложенията от страна на  гражданите за политиката,  тя ще бъде преведена на всички национални езици и ще достигне до представители на политиката.
Във връзка с проект „ФЛАГ“ „Учебна работилница Европа“ обявява конкурс за есе на тема „Моята Европа“. В него могат да участват ученици и младежи от 12 до 29 години, разделени в три възрастови групи. Есетата трябва да са в обем до 3 600 знака и бъдат представени в електронен вид на адрес: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
до 28 февруари 2020 г. Те ще се оценяват от тричленно жури. Класираните на първите 3 места в трите възрастови групи ще получат награди - ваучери за книги.
За подробности можете да пишете на посочения електронен адрес или да се свържете със сдружението на телефоните, посочени в сайта му: http://lernwerkstatt-bg.eu.
 
17 клуба на Младежки воден парламент идват за сесия в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 07 Ноември 2019 13:21
voden parlament logoОт 8 до 10 ноември Плевен ще бъде домакин на деветата Парламентарна сесия на Младежки воден парламент - национална мрежа на ученически екологични клубове, които съвместно с Министерство на околната среда и водите и четирите Басейнови дирекции в страната работят за опазването на водите и водните екосистеми.
„Минералните води – национално богатство“ е мотото на тазгодишната сесия, за която са се регистрирали 17 клуба от страната. По време на заседанията учениците ще направят отчет на дейността си през изминалата година и ще планират дейностите си за следващата. В събота, 9 ноември, са предвидени редица дейности в Природен парк „Персина“ в Белене и в отдел „Природа“ на Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен. Младежите ще се запознаят с растителните и животински видове в „Персина“ и ще вземат участие в заключителна акция за почистване на брега на Дунав на фондация „Океани без отпадъци“. Екип на Регионална лаборатория – Плевен към Изпълнителна агенция по околна среда ще покаже как се взимат проби и се прави анализ на вода от река Дунав. В отдел „Природа“ на РИМ ще бъде представеното богатството на биологичното разнообразие на Плевенска област. Всеки клуб ще представи минералните води в своя район. В последния ден на Парламентарната сесия ще бъде избрано следващото ръководство на Младежки воден парламент. Като гости на Парламентарната сесия са поканени учители и ученици от Плевен, Долна Митрополия и Тръстеник, работещи активно в областта на екологичното образование.
Събитието се организира съвместно от Министерство на околната среда и водите и четирите Басейнови дирекции в страната, водени от мисията за подпомагане, насърчаване и развитие на екологичното образование и съзнание у младите.
Басейнова дирекция „Дунавски район“, Община Долна Митрополия, Център за извънучилищни дейности и занимания по интереси и екоклуб „Дунав“ в Байкал са символични домакини на Парламентарната сесия.
Официалното откриване ще бъде на 8 ноември, петък, от 16 часа в хотел „Кайлъка“.
Последно променен на Четвъртък, 07 Ноември 2019 13:26
 
Видеоинтервюта с известни личности по проект на сдружение „Учебна работилница Европа“ вече са с превод на английски Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 16 Октомври 2019 12:02
makedialog screenshotПосетители не само от България, а от цяла Европа и света могат да изслушат вълнуващите спомени на десетки интересни личности за „революциите“ на XX-и век, създадени по проект „Диалог“ на плевенското сдружение „Учебна работилница Европа“. Заснетите в Плевен видеоинтервюта пресъздават историята от втората половина на XX-и век, хвърлят светлина върху важни етапи в националната и европейската история и чрез личните спомени, впечатления и документи правят този период разбираем за младите хора днес. Благодарение на субтитрите на английски език тези „портрети“ на творци, общественици, бизнесмени и изявени професионалисти от България са достъпни за много повече хора. Можете да ги изгледате в страницата на проекта: http://makedialog.eu/bg/, с превод на английски адресът е: http://makedialog.eu/de/veranstaltungen/bulgaria/.
Пак в страницата на проект „Диалог“ вече са достъпни и видеоинтервютата, изготвени от партньора в Австрия, на адрес: http://makedialog.eu/de/veranstaltungen/osterreich/. Те са с поет, адвокат, художник, университетски преподаватели и директори на училища, учител, лекар, общественици. В своите изявления те изтъкват колко е важно образованието за общия европейски проект за мир, че в Европа трябва да се търси социално съвместно съществуване, повече солидарност и ясна позиция на ЕС по отношение на ксенофобията, антисемитизма и расизма.
Проектът „Да градим Европа чрез ДИАЛОГ - ДИАЛОГ срещу популизма, расизма и антисемитизма“ (DIALOG) е девети пореден проект за плевенското сдружение по програма „Европа за гражданите”. Той е по мярка „Европейска  памет за миналото“. „Учебна работилница Европа” е координатор на проекта, а партньорите са от Германия, Австрия и Гърция.
Видеоинтервютата в Плевен бяха направени от младежи от пет плевенски училища и гимназии: ПГРТО, ПГЕХТ, СУ „Иван Вазов”, ДФСГ „Интелект” и СУ „Яворов”, под ръководството на преподавателите Искра Иванова, Цветелина Карлукова, Горан Делиев, Даринка Петрова и Галя Петрова. Те разговаряха с  музиканта Васко Кръпката, актрисата Мариета Калъпова, творците Маша и Кирил Мескин, Диян Павлов - Джими, Антония Караиванова, почетния гражданин и бивш кмет на Плевен, Андрей Романов, хирурга доц. д-р Сергей Илиев, педагога и поетеса Нина Чилиянска, бизнесмена Станчо Тотов.
На Международно изложение в Градския музей на Йена, Германия, посветено на 30-годишнината от падането на Берлинската стена, което ще се състои в началото на ноември 2019 г., ще се проведе междукултурен диалог с творби и думи. В изложбата, съпътстваща събитията в Йена, ще бъдат включени рисунки и колажи, изработени от плевенски деца и младежи, които бяха експонирани в художествена галерия „Илия Бешков“ през май тази година. Така младите граждани от четирите страни членки на ЕС ще покажат своята представа за Европа - израз на визията им за бъдещето.
 
Ден на народните будители в Победа Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 01 Ноември 2019 14:19
buditeli PobedaНа 1 ноември в лекционна зала на НЧ „Зора -1990” в Победа се състоя тържество, посветено на Деня на народните будители. Изказана бе почит и признателност към святото дело на народните будители, допринесли за съхраняването и развитието на българската история. Пред аудиторията от местни общественици и ученици бе излъчен филм за будителите - просветители и книжовници, вдъхновители на революционни идеи. Представена беше и азбучна мултимедийна презентация „Великите българи“. Думи на признателност и благодарност бяха отправени към съвременните будители, учители, преподаватели и дейци на културата. Поднесени бяха поздравителни адреси на присъстващите пенсионирани учители, с благодарност за дългогодишния им всеотдаен труд.
От читалищния екип бе подготвена кратка видеоретроспекция, отразяваща съвременните инициативи и разнообразните форми на Читалището в съхраняването и предаването на националните идеали на младото поколение. В края на тържеството, присъстващите благодариха на читалищния екип за всеотдайната им дейност, и им пожелаха никога да не угасва просветителския плам в душите им!
Последно променен на Петък, 01 Ноември 2019 15:22
 
От читалище „“Съгласие 1869“ разпространиха до медиите своя позиция Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 30 Септември 2019 09:33
chit.saglasie sgradaПубликуваме позицията без редакторска намеса: „На финала на този Общински съвет, съветниците получиха от нас като подарък юбилейното издание "150 години читалище "Съгласие". Подарък, не защото Общинският съвет мандат 2015/2019 г. подкрепи някое от многобройните предложения или инициативи на читалището, а точно обратното.
Не защото стана ясно на кому са нужни само в гр. Плевен 17 читалища с предоставена им щедро общинска собственост.
Не защото от уж направените по този повод проверки от общински съветници, ко ито констатираха многобройни нарушения, не последва нищо.
Не защото така и не стана ясно как така до Освобождението 1878 г. в България е имало 128 читалища, а сега са близо 4000.
С какво точно се обогати културният ни живот след 1959 г., след като до тогава в града ни е било единствено читалище "Съгласие 1869"?
Не защото през годините поетапно и със завидна упоритост беше отнета собствеността на читалище "Съгласие" извън основната ни сграда и щедро беше предоставена такава на новооткритите читалища.
Този сборник има една основна цел и тя е: за пореден път да стане ясно, че историята не започва от нас, че има стойности, основани на обективни факти, а не на такива, измислени от нас.
Надяваме се, че ако не всички, то поне част от сегашните съветници, ще прочетат откъси от този сборник, и ако е възможно не публично, а поне пред себе си да видят и оценят историята на читалище "Съгласие". История, която със самочувствие твърдим, че е частица от историята на град Плевен.“
Позицията е подписана от председателя на НЧ „Съгласие 1869” Ивайло Атанасов.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 101
Фейсбук коментари
Сподели статията