23 Февруари 2020 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 21 Февруари 2020 12:22
Петък, 21 Февруари 2020 10:07
Петък, 21 Февруари 2020 10:00
Петък, 21 Февруари 2020 09:55
РЕКЛАМА
НПО
С работа по 3 проекта отбелязва Деня за безопасен интернет активно плевенско сдружение Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 10 Февруари 2020 13:52
internet zloupotrebaНа 11 февруари 2020 г. светът за 16-и път ще отбележи Международния ден за безопасен интернет като израз на загрижеността за безопасността на децата в дигиталния свят. „Заедно за по-добър интернет“ е основното мото на инициативата.
Плевенското сдружение „Учебна работилница Европа“ може да се похвали с резултатна работа в тази сфера. „Ние отбелязваме Деня за безопасен интернет с работата си по три проекта с европейско финансиране, под мотото „Добрата дигитална стая““, споделя председателят на сдружението Пенка Спасова. Това са проектите „Education @home“ (Обучение в къщи), Дигитална етика (ЕТИКА) и „Обучение за придобиване на умения във връзка с дигиталния стрес под формата на уеб-базирано приложение (TRIGS)“.
По проект @home крайният резултат ще бъде многоезичен дигитален наръчник в областта на медийното образование, под формата на уеб-базирано приложение. Координатор е сдружение „Правото в Европа“, Германия, а партньорите са от Германия, Гърция, Словения, Австрия и България.
Необходимостта от европейско образоване на родителите по отношение на собствените им медийни умения, но най-вече на тяхното медийно образование нараства във всички страни. Децата бързо осъзнават, че са по-добри от родителите си в тази област. Това са изходните аргументи за проект @home на участващите в него организации. Те се потвърждават от отговорите в анкетното проучване, направено по проекта, в което са участвали 551 души от петте страни - родители на общо 872 деца.
Разглеждат се 14 тематични области, между които Кибертормоз, Защита на данните, Киберпрестъпност, Интернет сигурност, Настройки за сигурност, Кражба на самоличност в интернет и Какво се случва с моите данни, към които анкетираните са изразили най-голям интерес. По 12 от най-често споменатите теми вече са разработени обучителни материали. Те ще послужат като основа за разработване на кратки образователни филми. Вече има създаден първия прототип на видеофилмите и той е качен на страницата на проекта (
„You, Media and Me“) www.youmme.eu . Филмите ще бъдат разработени и тествани от всички партньори до следващата им среща през април 2020 г. в Изола, Словения.
Вторият проект, по който работи сдружение „Учебна работилница Европа“, и е релевантен на Деня за безопасен интернет, се нарича „Дигитална ЕТИКА“, или формиране на етични компетенции в поведението при дигиталното използване, финансиран по програма Еразъм+, стратегически партньорства „Младеж“. Координатор е „Правото в Европа“ - Германия, а партньорите освен от България са от Гърция, Словения, Австрия и Германия.
Дигитализацията повлиява съвместния живот на хората и обществата из основи. Във виртуалните пространства, чрез анонимността на потребителите, както и заради забързаността на системата съществува опасността да изгубим от поглед ценности и норми. Нито в учебните програми, нито в обучението на професионалисти в сферата на услугите за деца и младежи, които са целевата група на проекта, може да се открие ключовото познание за „етика на дигиталните медии“, дори и да се срещат изолирани идеи за обучение. Проект „ЕТИКА“ отговаря на тази нужда с две основни цели: като първа стъпка да се разработят съответните теми на дигиталната етика и да се използва ясен набор от правила, написани на подходящ за подрастващите език. Втората стъпка е да се разработи игра с карти, която да подпомага анализаторските умения на подрастващите и да насърчава усвояването на нормите на дигиталната етика.
По време на проекта ще бъде разработено и предоставено на поне 6 езика предложение за квалификация под формата на платформа за електронно обучение с подробен материал за скритите зависимости и възможностите за действие, съответна уеб-базирана платформа и игра на карти за обучение и размисъл по въпросите на дигиталната етика.
Третият проект е „Обучение за придобиване на умения във връзка с дигиталния стрес под формата на уеб-базирано приложение (TRIGS)“, съфинансиран по Програма Еразъм +, мярка „Съвместна работа за насърчаване на иновациите“. Координаторът отново е от Германия, а партньорите са от България, Гърция, Словения, Италия и Германия. За цел на проект TRIGS е обявена способността да се самоопределяме, да бъдем бдителни и отговорни към собствените си навици в работата с цифровите медии и да развиваме съответната самодисциплина. Проектът е партньорство на шест партньора от 5 европейски страни в областта на образованието за възрастни, който допринася за постигане на целите на Европа 2020. Създаденото уеб-базирано приложение за насърчаване на компетентност по въпросите на дигиталния стрес и разработените обучителни материали ще се използват като отворен образователен ресурс.

Започнал през 2004 г. по инициатива на Европейската комисия като начало на поредица от инициативи, кампании и дейности, Денят за безопасен интернет се отбелязва през последните години в над 150 държави на всички континенти. Работата и създадените продукти по тези три проекта с участието на сдружение „Учебна работилница Европа“ са приносът на участниците в тях към инициативата на ЕК „Заедно за по-добър интернет“.
Последно променен на Понеделник, 10 Февруари 2020 14:01
 
Проект „ЕТИКА“ иска да направи дигиталното общуване по-етично Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 30 Януари 2020 14:25
logo DigiethikПо проект „Грижа и образование - Професионализация на социалната работа при формиране на етични компетенции в поведението при дигиталното използване (ЕТИКА)“ работи сдружение „Учебна работилница Европа“ - Плевен. Проектът е финансиран по програма Еразъм+, стратегически партньорства „Младеж“. Координатор е „Правото в Европа“ - Германия, а партньорите освен от България са от Гърция, Словения, Австрия и Германия.
Дигитализацията повлиява съвместния живот на хората и обществата из основи. На въпроса обаче, как „съжителството“ във виртуалните пространства може да бъде адекватно развито, няма отговор досега. При това точно там, чрез анонимността на потребителите, както и заради забързаността на системата съществува опасността да изгубим от поглед ценности и норми. Задача за всички нас, които участваме в дигитализацията, е да градим тази нова ера с достойнство, смятат организациите, участващи в проекта.
Нито в учебните програми, нито в обучението на професионалисти в сферата на услугите за деца и младежи може да се открие ключовото познание за "етика на дигиталните медии", дори и да се срещат изолирани идеи за обучение. Проект „ЕТИКА“ отговаря на тази нужда с две основни цели: като първа стъпка да се разработят съответните теми на дигиталната етика и да се използва ясен набор от правила, написани на подходящ за младежта език. Втората стъпка е да се разработи игра с карти, която да подпомага анализаторските умения на подрастващите и да насърчава усвояването на нормите на дигиталната етика.
Участниците в консорциума по проекта работиха през 2019 г. мащабно проучване на законодателството, изследванията - научни и социологически и публикациите по темата в своите страни. Всички резултати от проучванията сочат, че дигиталната ера вече определя ежедневието ни. Конвергенцията на информационните технологии, телекомуникациите и медиите е довела до значителни промени в почти всички области на обществения живот. На практика тя засяга всички човешки дейности и е променила средата за използване на лични данни из основи. Това развитие поставя важни етични, философски, социални и политически въпроси по темата за защита на личните данни в дигиталния свят и подчертава необходимостта да се поставят и регулират етични стандарти.
По време на проектния период на "ЕТИКА" ще бъде разработено и предоставено на поне 6 езика предложение за квалификация под формата на платформа за електронно обучение с подробен материал за скритите зависимости и възможностите за действие, съответна уеб-базирана платформа и игра на карти за обучение и размисъл по въпросите на дигиталната етика.
Всички ресурси, разработени по проекта ще бъдат предоставени на европейската платформа за проектни резултати. Разработените учебни материали ще бъдат достъпни и след края на проекта, а работата по съдържанието, както и резултатите ще бъдат доразвити и разпространени от партньорските организации.
Повече за проекта на: www.digiethik.eu

Последно променен на Четвъртък, 30 Януари 2020 15:40
 
Безплатно да използват общински зали, искат 30 читалища в община Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 17 Януари 2020 14:45
obshtina-pleven1Да бъде променена общинската Наредба №17 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Плевен в частта й за безплатно ползване на залите - общинска собственост, за това настояват 30 читалища в общината с писмо до председателя на Общинския съвет Мартин Митев.
В писмото, подписано от читалищните секретари и председатели на настоятелства, се посочва, че в момента общинските зали се ползват безплатно за мероприятия, организирани от детски градини, училища и спортни клубове, общинска собственост, а така също и от организации на хора с увреждания, пенсионери и учащи се. „Ние желаем читалищата да бъдат добавени към тези организации и категории хора. Аргументите ни са, че ние не провеждаме платени мероприятия и не реализираме печалба от тях. Освен това нашите концерти и други изяви са предназначени за хората от общината. В нашите състави участват предимно ученици и пенсионери, а и в публиката в залите преобладават предимно такива категории хора“, се казва в писмото. „Разчитаме на Вас и на останалите общински съветници да проявите разбиране и да ни подкрепите относно тази наша молба, тъй като тя е продиктувана от добри намерения и е в полза на хората от община Плевен“, завършва обръщението на културните институти.
Предстои преписката да бъде разгледана в три от постоянните комисии в Общинския съвет - "Образователна политика и читалищна дейност", "Законност и контрол по изпълнение на решенията" и "Общинска собственост и инвестиционна политика". Заседанията на комисиите са следващата седмица.
 
Продължава раздаването на хранителни продукти на уязвими български граждани Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 29 Януари 2020 16:35
hrani pomoshtiВ изпълнение на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане на най-нуждаещи се лица, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица, Българският Червен кръст в Плевен продължава поетапното предоставяне на пакети с хранителни продукти, съобщават от организацията. Всеки правоимащ, включен в списъците от Агенцията за социално подпомагане, ще получи съответните продукти срещу документ за самоличност и подпис.
Приключиха с раздаването пунктовете в:
Гулянци - от 1 225 са получили хранителните си пакети 1 138 правоимащи;
Никопол - от 798 са получили 760;
Пордим - от 461 са получили 455;
Кнежа - от 771 са получили 636.
Процес е в ход в общините Долна Митрополия, Левски и в Долни Дъбник. Последният и най-голям пункт в Плевен ще отвори на 3 февруари, понеделник, на адрес ул.П.Р.Славейков №50 и работно време от 10 до 14 часа в делнични дни.
Подробният график за поетапното раздаване на продукти по програмата е публикуван на интернет страниците на БЧК www.redcross.bg и на АСП www.asp.government.bg, както и в регионалните офиси на БЧК, и е съобразен с възможностите за зареждане на складовете и пунктовете в страната.
Всички правоимащи, включени в списъците на Агенцията за социално подпомагане, ще получат по 24,570 кг от 16 вида хранителни продукти: пшенично брашно - 2 кг; ориз - 1 кг; спагети - 1 кг; лютеница - 0,500 кг; зелен фасул консерва - 2,400 кг; домати белени - 1,600 кг; грах зелен - 1,600 кг; гювеч консерва - 1,600 кг; конфитюр - 0,500 кг; говеждо в собствен сос консерва - 0,300 кг; говежди кюфтета в бял сос консерва - 0,600 кг; пиле фрикасе консерва - 0,300 кг; консерва риба - 0,170 кг; зрял фасул - 3 кг; леща - 4 кг; олио - 4 литра.
Право на подпомагане по програмата имат:
- Лица и семейства, подпомагани по Наредба № РД-07-5 от 2008 г. за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление (ДВ, бр. 49 от 2008 г. и следващи изменения) за отоплителен сезон 2017/2018 г.;
- Майки (осиновителки), които получават месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година по реда на чл. 8, ал. 1 и ал.5 от Закона за семейните помощи за деца (ЗСПД) към месец 08.2019 г.;
- Лица и семейства, получили еднократна помощ за ученици, записани в първи клас по чл. 10а от ЗСПД за учебната 2018/2019 г.;
- Лица с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ и ниски лични доходи от пенсия (до 348,00 лв.), които получават месечна финансова подкрепа по реда на чл. 70 от Закона за хората с увреждания (ЗХУ) към месец 08.2019г.;
- Лица и семейства, които получават месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане по реда на чл. 8д от ЗСПД към месец 08.2019 г.;
- Лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства по реда и условията на Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето (ППЗЗД) към месец 08.2019 г., а по отношение на еднократните помощи, за периода от 01.01.2019 г. до 31.08.2019 г.;
- Лица и семейства, инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, подпомогнати с еднократна помощ по реда на чл. 16 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане (ППЗСП), въз основа на установеното индивидуално ниво на материално лишение за периода от 01.01.2019 г. до 31.08.2019 г.
Оперативната програма се управлява от Агенцията за социално подпомагане и се осъществява със съдействието на местните власти.
Подробна информация гражданите могат да получат от отговорните служители в териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане и в регионалните офиси на БЧК.
Последно променен на Сряда, 29 Януари 2020 16:41
 
Прочети книга и спечели билет за представление - инициатива на НЧ „Съгласие 1869” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 10 Януари 2020 12:11
Saglasie tombolaВсеки месец редовните читатели на Библиотеката на читалището могат да спечелят билет за представление, съобщават от институцията. Инициативата се осъществява съвместно с ART Pleven - Агенция за изкуство и култура с продажба на билети.
Представлението, което ще се разиграва в томболата ще бъде обявявано в началото на всеки месец. Последния четвъртък ще се тегли печелившия участник, който ще получи два билета.
Този месец в томбола са включени два билета за концерта на тримата италиански тенори, който ще се състои на 18 февруари в зала „Емил Димитров”. Кой ще спечели, ще стане ясно на 30 януари, а Народно читалище "Съгласие 1869" - Плевен ще обяви името на своята фейсбук страницата.
Условията за участието са много прости - отидете в Библиотеката, регистрирайте се като читател, ако вече не сте, и попълнете талона за участие. От Читалището съветват „Разгледайте и нашите предложения за четене – сигурни сме, че ще намерите нещо любимо, интересно, изненадващо за себе си в най-старата плевенска библиотека (на 150 години!).“
Последно променен на Петък, 10 Януари 2020 12:54
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 103
Фейсбук коментари
Сподели статията