28 Ноември 2021 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 02 Септември 2021 16:20
Сряда, 01 Септември 2021 11:34
Вторник, 31 Август 2021 16:27
Вторник, 31 Август 2021 14:50
Вторник, 31 Август 2021 11:01
Вторник, 31 Август 2021 08:51
Понеделник, 30 Август 2021 22:05
Понеделник, 30 Август 2021 16:08
Понеделник, 30 Август 2021 15:22
Понеделник, 30 Август 2021 11:32
Понеделник, 30 Август 2021 11:23
Петък, 27 Август 2021 15:22
Петък, 27 Август 2021 09:10
Петък, 27 Август 2021 09:05
Петък, 27 Август 2021 09:00
Четвъртък, 26 Август 2021 18:00
Четвъртък, 26 Август 2021 16:45
Четвъртък, 26 Август 2021 14:58
Четвъртък, 26 Август 2021 12:06
Четвъртък, 26 Август 2021 11:19
Четвъртък, 26 Август 2021 10:50
Четвъртък, 26 Август 2021 10:15
Четвъртък, 26 Август 2021 10:00
Четвъртък, 26 Август 2021 09:15
Четвъртък, 26 Август 2021 09:10
РЕКЛАМА
НПО
Какви въпроси и отговори породи проект „Да живеем устойчиво в Европа“ с участието на плевенско НПО Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 26 Август 2021 10:50
logo Nachhaltig-leben-in-EuropaПриключва работата по проект „Да живеем устойчиво в Европа“, в който партньор е плевенското сдружение „Учебна работилница Европа“. Проектът се финансира по програма „Еразъм+“. Координатор е SystemeinBewegung e.V., Германия, а партньори освен плевенското НПО са Geendation e.V, Германия, Sambucusforum, Белгия, Академия за политическо образование и мерки за насърчаване на демокрацията, Австрияи EOIS, Испания.
През последните две години обществото осъзна глобалната екологична криза чрез движения като „Петъци за бъдещето“ или „1 милион жени“. В цяла Европа, по целия свят хората се чудят как да спрат климатичния колапс или замърсяването на океаните. Различните хора в различните страни стигат до различни точки, от които искат да започнат. В същото време се правят опити за справяне с проблема от институционална страна: ЕС призовава държавите-членки да разработят и актуализират своите „Планове за управление на отпадъците“ и се опитва да повиши обществената информираност по въпроса, а много проекти, финансирани от ЕС, подхождат към темата от различни ъгли. Вече има добри решения за много проблеми и въпроси, а някои от тях са съществували още по времето на днешните баби и дядовци, но просто са били забравени.
Консорциумът от партньорски организации от 5 държави е потърсил чрез проект „Да живеем устойчиво в Европа“ подходи, които да направят собствения ни живот по-устойчив и по този начин да се справим с глобалната екологична криза.
С анкети и проучвания е направено сравнение на ситуацията в Европа. Работещите по проекта дават и отговори на някои ежедневни въпроси.
Устойчивост означава, че отговаряме на нуждите си, без да застрашаваме хората, околната среда или икономиката сега или в бъдеще. Ресурсите се запазват и се работи внимателно. И това е доста голямо предизвикателство, защото западният свят все още живее "на широка нога". А с устойчивостта земята може да поеме и сумата от потреблението ни в дългосрочен план.People, Planet, Profit (хора, планета, печалба), (или 3-те P-та) е измислено от Джон Елкингтън, консултант в областта на устойчивото развитие. Те трябва да са в баланс, за да се постигне устойчивост . За Световната среща на върха по устойчиво развитие в Йоханесбург (2002) „P“ от „Печалба“ беше променена на „Просперитет“, за да включва не само икономически, но и социални печалби.
pic1Заплахите сега и в бъдеще включват:
- Изменението на климата в резултат на емисиите на парникови газове
- Разхищаване на суровини и прясна вода
- Отпадъци и замърсители, изпуснати в околната среда
- Прекомерна употреба на пестициди
- Замърсяване на въздуха
- Изсушаване и подкиселяване на почвата
- Експлоатация и нарушения на правата на човека
Обобщено, картината е следната. Всички сътрудници в проекта са наясно с предизвикателствата и задачите, които трябва да поемем, за да постигнем по-голяма защита на климата. Съществува консенсус по много неща, например избягване на боклука и въздушния транспорт. На някои места трябва да се намерят различни начини за постигане на целта, например ако системите за рециклиране или депониране все още не са достатъчно утвърдени или прозрачни в някои страни, например в България. За да се пести енергия и вода, да се придвижваме по по-екологичен начин и да направим собствената си институция по-екологична са открити много подобни начини и някои индивидуални решения. За партньорите по проекта от Сдружението на възрастните граждани от Белгия се затвори дори пълен кръг: старите ценности и процедури, които те познават и прилагат от 70-те години на миналия век, стават все по-актуални.
С какво семействата най-често започват, за да стават по-устойчиви в ежедневието си? Спестяване на енергия у дома? В домакинството? Отпадъците от храна? По-устойчиво пазаруване? По-устойчиво пътуване?
Преди всичко семействата, които очакват деца, изведнъж започват да се занимават с теми като по-здравословно готвене, избягване на отрови, пестене на енергия и др. Според проучване, проведено в Германия през 2021 г., 51% от анкетираните казват, че много добре осъзнават, че те могат да повлияят на по-устойчивия живот чрез ежедневното си поведение. Този резултат едва ли се различава значително в другите страни.
Според друго проучване, чиито мерки са сред най-популярните за устойчива консумация, е  установено, че повече от една трета от анкетираните ще използват регионални и сезонни храни. Но темата за устойчивия живот е изключително търсена и не се ограничава само до пазаруването на хранителни стоки. Все повече хора следват философията за нулеви отпадъци, от една страна, за да запазят природните ресурси, но от друга - за да натоварват по-малко бюджета си. В областта на хигиената и почистването на домакинствата мнозина виждат отказа от перилни препарати или използването на саморъчно приготвени продукти, използващи естествени суровини, като възможност за добавяне на по-малко химикали в тялото и по този начин да живеят по-здравословно.
Чрез стъпките, които предприемат към по-екологичен живот, семействата могат значително да намалят собствените си въглеродни емисии. И това е необходимо, за да се спре парниковия ефект. Освен това, като правят съзнателен избор, те показват на компаниите какво смятат за важно като потребители. И колкото повече хора правят това, толкова по-голяма промяна можем да постигнем заедно, убедени са участниците в проекта.
Ето техните съвети за по-устойчив начин на живот:
- Внимавайте какво купувате
- Яжте по-често вегетарианска или веганска храна
- Избягвайте да разхищаватехрана
- Не летете или летете по-малко и компенсирайте полетите си с FlyGRN (Тази търсачка сравнява десетки хиляди самолетни билети до различни дестинации от различни партньори. Когато резервирате билет, FlyGRN получава такса от тези партньори. Тази такса се инвестира в (частично) компенсиране на емисиите на CO2 отполета. Така че не плащате никакви допълнителни такси.Колкото по-висока такса получават от партньорите си, толкова повече емисии на CO2 може да бъде компенсиран).
- Избирайте устойчиви начини на пътуване
- Купувайте Secondhand и избирайте трайно облекло
- Използвайте пестеливо енергия и вода
- Преминете към устойчива банка и застрахователна компания
Как може децата да бъдат вдъхновени да се стремят към един устойчив свят?
- Гответе с децата си, печете бисквитки и хляб
- Подарете и засадете семена от зеленчуци и цветя
- Посетете ферма или производител на плодове и зеленчуци. По този начин децата ви могат да видят откъде идва храната им.
- Останали са ви повехнали плодове в купата? Направете сладко от стари плодове заедно с децата си.
- Опитайте се да слагате по-малко месо на масата. Така децата ви ще научат, че месото не трябва да бъде стандартна част от храненето и ще научат по-устойчиви възможности.
- Намалете купуването на пластмасови опаковки. Потърсете картонени опаковки с децата си в супермаркета и майсторете нещо с тях
- Приготвяйте здравословни закуски за училище и за рожден ден
- Играйте игри по темата устойчивост с детето си.
 
Голям интерес към изявата “Под звездите на Дунав”, представена от български ученици Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 12 Август 2021 14:19
lager SarbiyaОт 26 юли до 8 август в Лимес парк Виминациум в Сърбия се проведе 2-ри Международен дунавски лагер по програма Еразъм+. Участници бяха деца и ръководители от Австрия, Румъния, Украйна, Сърбия. България беше представена от ученици от ОУ”Климент Охридски” в Крушовене, СУ”Евлоги Георгиев” в Тръстеник, СУ”Васил Априлов” в Долна Митрополия, СУ”Стоян Заимов”в Плевен и ПГ “Асен Златаров” във Видин. Партньор по проекта е Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в Байкал, община Долна Митрополия, а координатор е International Cultural communication, Vienna, Austria.
Децата участваха в предварително планирани “мисии” от всяка държава, включващи дейности по природни науки, история и археология, кодиране и роботика, арт ателиета. Българските мисии предизвикаха изключително голям интерес с изявите “Под звездите на Дунав” с дейности по астрономия - Астро парти и наблюдения с телескоп, изработване на слънчев часовник от картон и подвижна звездна карта и квадрант. Специална мисия бе проведена и на брега на река Дунав “Да изследваме Дунав с таблет и смартфон” с измерване на показатели на водата с мобилни лаборатории и използване на приложения за смартфони- NASA GLOBE OBSERVER за височина на дървета със сателита ISE Sat2. Всички участници рисуваха с текстилни бои върху тениски своите впечатления от лагера.
Голям интерес предизвика и участието им в археологически разкопки на терен под ръководството на учени археолози. На интеркултурната вечер децата от България представиха фолклорен театър “Традиционна българска сватба” и пяха народни песни.
Последната вечер на специална церемония всички получиха сертификати за участие и за любител астроном, а на сбогуване си пожелаха до нови срещи на следващият Дунавски лагер в делтата на река Дунав.
Последно променен на Петък, 13 Август 2021 09:17
 
Проект „FibiC”, в който партньор е плевенско сдружение, готви учебна програма за финансова грамотност Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 28 Юни 2021 11:17
finansova gramotnost4Понастоящем 30% от европейците нямат никакви спестявания. Пандемията от COVID-19 влошава финансовото състояние на много граждани и семейства. Повечето от тях не са се научили да боравят с пари, да оперират и да се „справят” нито в училището, нито в професионалното си обучение. Парите често са тема табу и как се борави с тях и самото поведение е културно, традиционно и семейно обусловено.
Компетентното боравене с пари не може да се намери в нито един учебник, въпреки че това основно умение е толкова екзистенциално. Последните изследвания на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показват, че хората с по-малка финансова грамотност са по-склонни да теглят скъпи заеми, да надвишават кредитните си линии по-често и да спестяват по-малко за своята старост. Някои от тях изпитват трудности при плащането на сметките си и се нуждаят от професионална помощ, за да се справят адекватно с дълговете си. По време на коронакризата нуждата на много хора да се справят с по-малко пари се увеличава, тъй като безработицата и почасовият труд се увеличават.
Темата за „основната финансова грамотност“ придобива все по-голямо значение. В икономическата криза, последвала коронакризата, отговорното, ценностно и осъзнато действие на хората по финансови и парични въпроси в Европа ще бъде все по-важно. Засега обаче почти няма дидактически концепции в цяла Европа. Консорциум от партньорски организации с богат опит в образованието за възрастни от пет европейски държави се изправя пред тази задача.
Образователният проект със заглавие „Учебна програма и предизвикателство за обучение и прилагане на основна финансова грамотност“ (FibiC) има амбицията да обучава всеки потребител в прилагането на компетентно и самоопределено боравене с пари.
Първият резултат от този Eразъм проект е метапроучване от всички участващи страни, което разкрива преглед на съществуващите възможности и дефицитите в тази област. Всяка участваща институция е направила подробен преглед на състоянието на научните изследвания и практиката в собствената си държава.
В резюме резултатите за България показват, че досега у нас не е имало редовни проучвания на финансовата грамотност, използващи една и съща методология. Според доклада на ОИСР 2020 „Финансова грамотност на населението в Югоизточна Европа“ нивото от 58% в България е ниско. Много българи спестяват: 77,6%; като спестяванията са главно в брой или в банкови депозити. По отношение на финансовата грамотност има голяма разлика между социалните и възрастовите групи: С най-нисък общ резултат за ниво на финансова грамотност са младите хора – 53% спрямо 61% за хората на възраст 30-60 г. и 57% за хората над 60 г. Между заетите и безработните разликата в резултатите достига близо 20%. Собствениците и предприемачите, от друга страна, са значително в по-висока степен финансово грамотни от средното за страната, като достигат общ резултат от 68%. Почти всеки българин има банкова карта и все повече плащания се извършват безкасово. Няма ресурси за обучение по финансов мениджмънт за студенти, младежи без образование, пенсионери и за групи в неравностойно финансово положение като нископлатени, безработни, малцинства и получатели на социални помощи.
Има и добри новини в тази област. През 2016 г. фондация „Инициатива за финансова грамотност“ е създала „Бяла книга за финансовата компетентност в България“. Тя разкрива различни недостатъци и проблеми главно поради липсата на национална политика за ограмотяване, свързана с финансовата грамотност.
Разработен е проект на Национална стратегия за финансова грамотност и план за действие за периода 2021-2025 г., който е насочен към всички граждани на страната. Подобна стратегия досега не е имало. Тя е приета от Министерския съвет през февруари 2021 г.
Задълбочените изследвания в страните партньори показват колко важни са финансовите резултати за всички граждани и кои аспекти от тях трябва да се разглеждат като приоритет в международен контекст.
Ето какви са главните изводи:
Ясно е, че децата трябва да бъдат информирани за важността на финансовото образование още в началната училищна възраст и че те трябва да бъдат запознати и да получават информация за света на финансите от ранна възраст.
Глобализацията и цифровизацията направиха финансовите услуги и продукти по-достъпни, но и по-сложни. Днес 15-годишните се сблъскват със ситуации, в които трябва да вземат решения относно разходите си. Те трябва да внимават за измами, трябва да знаят, че някои покупки са с постоянна цена и че някои оферти са твърде добри, за да са истина.     
Съществува силна връзка между финансовата грамотност, ангажираността и паричните проблеми: Хората, които са по-слабо информирани за своите финанси, се занимават по-малко с парични проблеми и са по-склонни да имат парични проблеми. Това е порочен кръг. Следователно финансовата грамотност е от решаващо значение: хората, които са добре информирани за своите финанси и се чувстват въвлечени, имат по-малко грижи за парите и се чувстват по-щастливи и по-сигурни. При образованието за възрастни е необходимо сега и в бъдеще основното финансово образование да се третира като централен основен предмет. Възрастните, които нямат необходимото основно образование, трябва да имат възможност за ежедневни упражнения за подобряване на финансовото си състояние, за да могат да предадат тези знания в семейството.
Следващата стъпка по проект FibiC е да се разработи учебна програма, курикулум, който да служи като ръководство и ориентация за образователните институции, когато те планират и проектират мерките за обучение и допълнителна квалификация. Съставеното по проекта т.нар. предизвикателство, ще бъде достъпно напълно безплатно за всички целеви групи и на 6 езика. То ще бъде под формата на годишен календар с интерактивни възможности за обучение за насърчаване на собственото критично отразяващо отношение към парите и зрелите икономически действия Освен това по проекта ще бъде създадена мрежа за всички професионалисти (специфична за всяка държава) и ще се проведат няколко мултиплициращи събития.
 
Още 15 дни до крайния срок на конкурса "Моята Декларация на Шуман" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 15 Юли 2021 13:44
konkurs ese1Издателят на posredniknews.com - фондация „Съвременна плевенска медия“ кани ученици и младежи да се включат в предизвикателство по проект „НОВА Декларация на Шуман - разговор на поколенията за НОВА Европа“конкурс за есе и конкурс за рисунка на тема „Моята Декларация на Шуман“.
Това е шанс младите хора да се запознаят с пълния текст на Декларацията на Шуман, за която всички са чували, но малцина са я чели.
„Съвременна плевенска медия“ е координатор по проекта, който се финансирана по програма „Европа за гражданите“. Направление „Европейски спомен за миналото“. Партньори са организации от Атина, Гърция, Гранада, Испания и Варшава, Полша.
Проектът си поставя цел да генерира идеи за бъдещето на Европейския съюз. За 70 години Европа стигна много далеч. Основните ценности, върху които е изградена общността - свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона и зачитане на човешките права, са същите. Дали младите хора ги познават? В разговори с тях те понякога споделят, че не ги вълнуват борбите на родителите и дядовците им и се дразнят, когато „им навираме в носа“ своите битки за права и свободи, благодарение на които днес живеят в мир и благоденствие. Искат сами да градят живота си. А организаторите на проекта искат да чуят как планират да го направят, какво смятат да дадат на обществото.
Международният конкурс ще се проведе едновременно в четирите европейски държави, партньори по проекта: България, Гърция, Испания и Полша.
Конкурсът е отворен за всички ученици, студенти и младежи на възраст от 11 до 29 години. Победителите ще получат награди и изложбата с рисунки ще е фон, а есетата - акцент в завършващото събитие по проекта - Международна среща и радиокампания в Плевен през месец май 2022 г.
 
Малки и големи отбелязаха Еньовден в Малчика Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 25 Юни 2021 10:34
Eniovden MalchikaЕньовден е един от най-обичаните празници в народния календар, пуснал дълбоки корени в народните традиции, мислене, вярвания.
НЧ ”Пробуда -1928” и Кметство Малчика организираха отбелязването на празника под сенките и аромата на липите в парка на центъра, съобщава В.Йорданова - секретар на читалището. Специални гости бяха децата от Детска градина ”Люляк” в Малчика. Присъстващите имаха възможност да се запознаят с кратка беседа за билките, поднесена от секретаря на читалището, а Лилия Михайлова ги запозна с информация за някои от най-използвани билки. Участниците в празника разпознаваха билки по картинки, всички пиха няколко вида чай, за да разпознаят от каква билка е, минаха под венеца изплетен от билки, набрани рано сутринта от доброволци и всеки получи китка от билки за здраве.
Последно променен на Петък, 25 Юни 2021 10:36
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 117
Фейсбук коментари
Сподели статията