22 Октомври 2018 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 22 Октомври 2018 14:21
Понеделник, 22 Октомври 2018 14:17
Понеделник, 22 Октомври 2018 13:54
Понеделник, 22 Октомври 2018 13:33
Валути
РЕКЛАМА
НПО
Първият в Северна България Център за деца с аутизъм отвори врати в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 19 Октомври 2018 14:50
autizm1autizm2autizm3Първият в Северна България и трети в страната Център за деца с аутизъм беше открит днес в Плевен. Центърът е създаден от сдружение „Аутизъм днес”, председателствано от Владислава Цолова, и фондация „Стъпка за невидимите деца на България”, оглавявана от Ивайло Иванов. И двамата са родени в Плевен и са основатели на първите два центъра за деца с аутизъм в столицата.
В подкрепа на идеята Общински съвет – Плевен предостави сградата на бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа „Детелина” в жк „Сторгозия”, с площ 1 600 кв. м. Въпреки двата вандалски акта тук през лятото, едното крило на зданието успешно беше ремонтирано и оборудвано предимно със средства от дарители. Тук ще се предлага висококвалифицирана терапевтична грижа за деца с разстройство от аутистичния спектър. Като начало това са 22 деца от Плевен и региона. С тях ще работи екип от ерготерапевти, логопеди, психолози, поведенчески технолози.
Гости на събитието бяха заместник-министърът на образованието Деница Сачева, заместник-председателят на Държавната агенция за закрила на детето Валери Йорданов, Дийна Сингър, сертифициран поведенчески аналитик (BCBA) от 2005 г. и супервайзор на центровете „Аутизъм днес”, кметът на Община Плевен Георг Спартански, председателят на Общински съвет - Плевен, Мартин Митев, началникът на РУО - Плевен, Албена Тотева, дарители.
В приветствието си Георг Спартански подчерта, че децата със специфични образователни потребности, сред които и тези с аутизъм, са наши деца, децата на България, и заслужават грижите и вниманието, от които се нуждаят. Спартански добави, че подкрепата не може да стане в един ден, но трябват начални стъпки в правилната посока и политика на централната и местната власти. Всяко добро начинание трябва да има мотор, който върши цялата работа, преди да дойдат камерите да ни снимат, в този случай моторът е Владислава Цолова, коментира кметът Спартански.
Председателят на Общински съвет - Плевен, Мартин Митев благодари специално на Владислава Цолова и Ивайло Иванов, които са плевенчани, отдавна излезли от родния си град, но избрали Плевен за своето начинание. Малко плевенчани се връщат и инвестират опита и енергията си в родното си място, подчерта Мартин Митев и пожела успех на сдружение „Аутизъм днес” и Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“. Той декларира също, че каузата им винаги може да разчита на подкрепа и разбиране в лицето на местната власт. От името на Общинския съвет, Мартин Митев връчи символичен подарък на стопаните на Центъра - икона на Божията майка, която да ги закриля и напътства в делата им.
„Тази инициатива днес е много важна, защото тя поставя Плевен на друго ниво и показва отношението на местната власт към децата със специални образователни потребности. Искам да кажа, че не са много решенията на общинските съвети, които да съдържат и мечти. В това отношение аз също благодаря за подкрепата“, отбеляза в изказването си и зам.- министърът на образованието Деница Сачева.
От името на Държавната агенция за закрила на детето поздрав отправи зам.-председателят й Валери Йорданов. Той подари на Центъра и картина, рисувана от дете.
Плановете на фондация „Стъпка за невидимите деца на България“ са до пет години и останалата част от сградата на бившия дом "Детелина" да бъде преустроена, за да се създаде Център за възрастни с аутизъм и други проблеми в развитието.

 

 
Търговско-промишлена палата организира среща с бизнеса в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 15 Октомври 2018 14:53
BTPP logoБългарската търговско-промишлена палата (БТПП) и Търговско-индустриална камара (ТИК) Плевен, в изпълнение на програмата на Единната система на Българските търговско-промишлени палати/камари за поддържане на тесни контакти с местния бизнес, областните и общински власти и медии, организират среща-дискусия в Плевен на 17 октомври 2018 г. от 10 часа в конферентна арт зала „Плевен“ на хотел Ростов.
Ще участват Председателят на БТПП Цветан Симеонов, Изпълнителният директор на Търговско-индустриална камара в Плевен Георги Русинов, Кметът на града Георг Спартански, Областният управител Мирослав Петров, предприемачи, представители на фирми от региона, медии.
По време на дискусията ще бъдат представени и обсъдени основни теми, като:
- икономическото състояние на региона + резултати от проведената от БТПП анкета сред фирмите от региона за проучване на мнението им и за набиране на предложения по въпроси от икономически, обществен и социален характер, които възпрепятстват нормалната им работа и чието отстраняване е важно за дейността им;
- постижения на БТПП и РТИК допринесли за подобряване на бизнес- средата в страната и в региона - изготвени становища, позиции, предложения и др. в защита на интересите на предприемачите, представени пред съответните компетентни органи, които са били приети и са постигнали положителен резултат;
- споделяне на примери за добри практики, реализирани съвместно с местни органи, общински власти, организации, вкл.публично-частно партноьорство;
- разработени нови услуги за клиентите, подпомагащи и облекчаващи дейността им:
- опростена версия на публичната част на Единния търговски регистър на БТПП с възможност за бързо и лесно извършване на справка и Видеоурок за ползване - https://newregister.bcci.bg/edipub/
- за фирмите-износители - създаден специален модул за дистанционно попълване и подаване в БТПП по електронен път на формуляри за издаване на сертификати за произход на стоки с приложени към тях доказателства - https://newregister.bcci.bg/edipub/Home/Index?requested=1
- включване в Продуктов каталог на GS1 България /платформа за съхраняване и споделяне на информация за произвежданите артикули /стоки https://www.gs1bg.org/bg/%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5/1
- 360° заснемане на фирма, по нейно желаниe – офис, цех, магазин и т.н. - http://businessmap.bg/
- ежегодно икономическо издание на БТПП „Топ 100“ - https://www.bcci.bg/top-100-bg.html
- Арбитражният съд при БТПП и Центъра по медиация https://www.bcci.bg/bcci-arbitration-court.html
- за МСП - получаване на Сертификат за отличие /"EXCELLENT SME”/ - https://www.bcci.bg/excellentsme.html.
Последно променен на Понеделник, 15 Октомври 2018 17:00
 
Безплатни трудови консултации по повод Световния ден на достоен труд Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 01 Октомври 2018 11:47
rabotnici1От 2008 година по инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) на 7 октомври се отбелязва Световният ден на достоен труд. Това е денят за мобилизиране по целия свят: ден, когато всички синдикати по света се застъпват за достойния труд и застават зад действия, призоваващи за възвръщане на икономическия растеж и за изграждане на нова глобална икономика, поставяща хората на първо място, нещо което Синдикатите отстояват всеки ден.
Темите, върху които синдикалното движение поставя особен акцент на Световния ден за достоен труд още от създаването му, са изключително актуални и общочовешки: миграцията, дискриминацията, равенството между половете, принудителния труд, основните трудови стандарти, правото на колективно договаряне и свободата на сдружаване, сивата икономика, въпросите за климатичните промени и зелените работни места, за здраве и безопасност, социална защита, социален диалог и много други. Тази година по инициатива на МКП празникът ще бъде под надслов „Промени правилата!“
В тази връзка Регионалният съвет на КНСБ в Плевен организира на 8 октомяри Ден на отворени врати с приемна в Плевен и Червен бряг на следните адреси:
в Плевен - ул. Александър Стамболийски 1, ет.5, стая 504
в Червен бряг - ул. Антим I №1, ет.7, стая 701
Всички желаещи са добре дошли да зададат своите въпроси, свързани с трудово-правните си отношения и да получат безплатна консултация от експертите на Конфедерацията.
 
Отбелязваме Рома Прайд - Ден на ромската гордост и култура Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 10 Октомври 2018 09:00
Logo-Roma-PrideЗа осма поредна година “Рома Прайд" – ден на ромската гордост и култура“ ще се отбележи в 10 европейски страни: България, Ирландия, Италия, Македония, Молдова, Нидерландия, Украйна, Унгария, Черна гора и Чехия. Център „Амалипе“ като една от 33-те партниращи организации на Европейското антирасистко движение ще отбележи Рома Прайд с поредица от събития, стартиращи от – 4-ти октомври и продължаващи в рамките на цялата седмица.
Всяка година събитието мобилизира и активира европейското гражданско общество – координирано от EGAM (Европейско Гражданско Антирасистско Движение) и се организира на национално ниво от ромски и антирасистки неправителствени организации, като кампаниите са насочени против дискриминацията и расизма, с цел да се преодолеят общоприетите стереотипи и предразсъдъци и да бъде показана традиционната ромска култура, история и традиции.
Рома прайд дава гласност на това, което остава скрито за масовата публика, показва различната страна на ромската общност, която е цветна, различна, празнична и необятна. Всичките успехи, които роми успяват да постигнат остават завоалирани и скрити, пред негативната същност, която се представя пред гражданското общество. Рома прайд е своебразен начин да бъдат чути ромските гласове за промяна, за равенство, за това да бъде прието многообразието на ентосите без омараза и негативни нагласи. Инициативата има също за цел да събере възможно най-много хора от всички етноси и да даде гласност на проблемите, пред които са изправени ромите в цяла Европа.
Учители, родители, ученици и представители на Център „Амалипе“ от всички региони на България ще се включат заедно с различни инициативи, показващи многообразието на богатата ромска култура.
В област Плевен на 10 октомври 2018 година от 15 часа в СУ ,,Св. Св. Кирил и Методий“ в Пордим ще се отбележи Рома Прайд с инициативи по проект “Толерантни заедно“. Те яключват музикални изпълнения, песни и танци, като ще бъдат изпълнени от клубове към училището: “Веселяци“, “Балканско настроение“ с ръководител Красимир Калинков и фолклорна закачка с ръководител Даниела Цолова.
Последно променен на Петък, 05 Октомври 2018 12:33
 
БАБХ и Административен съд - Варна с антинагради в Деня на правото да знам Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 29 Септември 2018 10:50
den na pravoto da znam 2018 1Българската агенция по безопасност на храните получи „Катинар” - антинаградата на фондация „Програма достъп до информация” (ПДИ). За шестнадесети път организацията раздава награди и антинагради за Международния ден на правото да знам – 28 септември.
Агенцията беше „отличена” като институция, която не изпълнява задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и грубо нарушава правата на гражданите по този закон. Тя е номинирана заради практиката си в разрез със закона да държи заявленията за достъп до информация, подадени онлайн, да бъдат подписани с електронен подпис.
„Повтарящите се отговори от един орган сочат на намерение да се прегражда незаконно изпълнението на правото на достъп до информация. Същата практика обаче - използвани са същите аргументи и често същите думи и изрази - се прилага от различни административни органи и структури в системата на БАБХ. Този факт сочи, че вероятно намерението да се нарушава закона е било нарочно разпространено сред администрацията в страната. Една цяла система от изпълнителната власт е решила системно да нарушава закона”, пише в номинацията.
Със „срамота” в тази категория е отличена Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Антикорупционният орган беше номиниран за антинаградата заради отказа на председателя й Пламен Георгиев да бъде предоставена информация за осъжданията по Закон за отговорността на държавата и общините за вреди на предшественика на комисията - тази за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и за разходите на комисията по производството на Цветан Василев.
Административният съд - София-град отмени и двата отказа на Георгиев, чака се произнасянето на Върховния административен съд, пред който той обжалва.
Другата антинаграда - „Вързан ключ”, за най-смешно или абсурдно решение или практика по достъп до информация, взе Административният съд във Варна. Поводът е, че хората, завели дело за достъп до информация, засягаща същия съд, са дадени от магистратите на НАП за данъчна проверка. Практиката на съда загатва за наличието на „черен списък” за преследване на граждани и неправителствени организации, които системно търсят правата си в съда срещу институции, които не са им предоставили информация по реда на ЗДОИ. Според председателя на Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА), Юлиян Чолаков, който е номинирал варненския съд, тук личи тенденциозно взаимодействие между институции, целящо сплашване и демотивиране на най-активните граждани и НПО да подават заявления и да водят дела по ЗДОИ.
Срамотата в тази категория отиде при Министерството на правосъдието, което отказа да предостави отчета си по закона за достъп до информация. Това са публични данни, които трябва да са качени и на сайта на ведомството. Претендентите в тази категория бяха и Софийската областна дирекция „Земеделие”, ВиК - Благоевград, Военно-апелативният съд, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” към правосъдното ведомство и Община Севлиево.
„Програма достъп до информация” раздаде по традиция и положителни награди на активни граждани, неправителствени организации, журналисти и институции.
„Златен ключ” за гражданин, който най-активно упражнява правата си по закона за достъп до информация, взе адвокат Мария Шаркова. Тя беше номинирана заради изследването си за делата за лекарска грешка, както и заради събраните с помощта на закона над 500 съдебни решения, чийто анализ показва, че над 65% от наказателните постановления, издадени от Изпълнителна агенция „Медицински одит” (ИАМО), се отменят.
Грамота в тази категория получи Елена Христова, която използва активно закона за получаване на информация за регистрираните от съответните управляващи органи нередности по различни оперативни програми на ЕС.
Асоциацията на парковете в България получи „Златен ключ” като една от най-активните природозащитни организация по използването на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Грамота взе и Българският институт за правни инициативи.
При журналистите голямата награда отиде при Емилия Димитрова от от сайта SevlievoOnline.com и „За истината” заради активността й при разкриване на порочните практики на местната власт в града. С грамоти бяха отличени Валя Ахчиева, която режисира и води предаването „Открито” по БНТ, както и сайтът „Биволъ”.
Институцията, носител на „Златен ключ” тази година е община Белослав. С грамота беше отличена община Белоградчик.

Последно променен на Неделя, 30 Септември 2018 12:58
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 82
Фейсбук коментари
Сподели статията