03 Юни 2020 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 02 Юни 2020 14:18
Вторник, 02 Юни 2020 13:43
Вторник, 02 Юни 2020 13:22
Вторник, 02 Юни 2020 10:38
Вторник, 02 Юни 2020 10:21
Вторник, 02 Юни 2020 10:15
Вторник, 02 Юни 2020 10:11
Вторник, 02 Юни 2020 10:05
Вторник, 02 Юни 2020 10:00
Вторник, 02 Юни 2020 08:45
Понеделник, 01 Юни 2020 15:28
Понеделник, 01 Юни 2020 15:21
Понеделник, 01 Юни 2020 14:19
Понеделник, 01 Юни 2020 12:34
Понеделник, 01 Юни 2020 12:30
Понеделник, 01 Юни 2020 12:29
Понеделник, 01 Юни 2020 12:27
Понеделник, 01 Юни 2020 12:25
Понеделник, 01 Юни 2020 12:23
Понеделник, 01 Юни 2020 11:39
Понеделник, 01 Юни 2020 11:16
Понеделник, 01 Юни 2020 11:03
Понеделник, 01 Юни 2020 10:57
Петък, 29 Май 2020 13:23
Петък, 29 Май 2020 12:51
РЕКЛАМА
НПО
Какви са изводите от проект DigiRe, в който участва сдружение "Учебна работилница Европа" - Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 29 Май 2020 13:23
mob.razgovoriПриключва работата по проект „Дигитални взаимоотношения (DigiRe)“,по програма Еразъм+, Стратегически партньорства за обучение на възрастни, по който партньор е сдружение  „Учебна работилница Европа“, Плевен. Останалите партньори са Sambucusforum vzw, Мехелен, Белгия, Fundacja Autokreacja, Варшава, Полша и Asociacion de Innovacion, Formacion y Empleo para el Desarrollo sostenible (AIFED), Гранада, Испания, а координатор е сдружение „Systeme in Bewegung“ e.V., Винзен, Германия.
Все по-дигитализираният свят, в който живеем и в който нашите деца се държат като цифрово поколение, непрекъснато изправя родителите, но и обществото като цяло пред нови предизвикателства. Бързото техническо развитие доведе до факта, че социалният живот на много млади хора и все повече деца се осъществява до голяма степен онлайн. Родителите са притеснени, нямат стратегии за действие и рискуват да навредят на децата си чрез обикновени забрани.
Онлайн културата стана особено важна сега, след като заради пандемията от коронавирус много повече дейности се извършват онлайн, а заради социалната изолация и забраната за пътуване дигиталното общуване замени контактите на живо. Това прави резултатите по проект DigiRe още по-важни.
DigiRe си поставя за цел да изясни колко и в каква форма цифровите връзки са част от семейния живот и как това се отразява на семействата, като при това сравни ситуацията в няколко европейски държави.
Участниците в консорциума по проекта са направили отделни проучвания в своята държава, което дава общ преглед на текущото състояние на знанията и научните изследвания по темата. В хода на проекта всеки партньор е провел, оценил и представил полустандартизирани интервюта с поне 5 семейства (традиционни или самотни родители).
Както се предполага, семействата във всички участващи страни използват социални медии и месинджър за своето ежедневие и затова споделят сходни проблеми, страхове, надежди и ползи. Особено за семействата, които живеят далеч един от друг или имат специални нужди, цифровизацията може да бъде благословия. Повечето от интервюираните хора оценяват и предпочитат контакт в реалния живот. Но всички те също оценяват предимствата на дигиталната комуникация.
Много интересни са конкретните отговори на въпросите за вредите и ползите от дигиталното общуване, получени от интервюираните.
Ето някои от тях: „Преди време имаше само вестник, сега човек може да стигне напълно лесно до много различни гледни точки и мнения към дадена тема. Чувствам се по-добре информиран“. (Германия), „Фантастично е да намеря информация за всички важни за мен неща. Харесвам История, а когато пътувам, няма нужда да нося много книги със себе си, само моя Iphone.“ (Испания), „Чета книги, списания и вестници онлайн“. (Белгия).
Дигиталната комуникация улеснява и трансграничното сътрудничество: „Наистина вярвам, че дигиталната комуникация е от огромна полза за света по отношение на работата“. (Германия), „Мисля, че социалните медии могат да подобрят живота, дават ми повече сигурност, когато отида в чужбина, защото мога да видя преди това хората, които срещам там.“ (студентот Германия, който заминава да учи в чужбина) и в собствената ни къща: „Понякога съпругът ми е твърде мързелив, за да стане от дивана, а след това той изпраща съобщение до нашия син в стаята му“. (Германия).
"Обичам да почивам в планината, опитвам се да се огранича, но като по навик гледам телефона си, дори и да не чакам обаждане." (България). „Нашето общество страда от бедност на контактите“. (Белгия), „Дигиталната комуникация понякога води до опростяване и съкращаване на разговорите“. (Германия), „Това не е комуникация със сърцето“. (Германия). Емоционалното значение на този недостиг е обобщено от испанска майка: „Нямам по-добри отношения с децата си, само по-чести“.
Всички родители се борят да намерят здравословен начин за децата си да използват новите медии, а повечето деца изглежда намират много добре пътя си в дигиталния свят. Развитието на комуникацията в резултат на цифровизацията може ясно да се види, когато става дума за емоционални теми. Възможно е да има нови начини за справяне с конфликти, а също и за положителни емоции, по-нататъшното развитие на които ще бъде интересно да се наблюдава.
Резултатите заключават, че както може да се предположи, родителите в Европа са изправени пред еднакви предикателства в ежедневния семеен живот. В най-добрия случай това може да насърчи чувството за общност, така че европейските родители вече да не се чувстват насаме със своите проблеми.

 
Последно променен на Петък, 29 Май 2020 15:18
 
Победителите в конкурса за есе по проект „ФЛАГ” са от Плевен и още 7 населени места Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 07 Май 2020 15:16
flagge logoПриключи работата на журито по оценка на творбите, получени за участие в конкурса за есе на тема „Моята Европа” по проект „Показване/развяване на флага! 30 години от падането на Стената, обединяване и разширяване на Изток - изграждане бъдещето на Европа с и за гражданите (ФЛАГ)” на сдружение „Учебна работилница Европа” – Плевен.  Крайният срок по конкурса беше удължен заради грипната ваканция на учениците. Тъй като беше обявен и проведен изцяло онлайн, кризата с коронавируса и обявяването на извънредно положение в България не попречи на успешното му приключване.
Тричленно жури разгледа и оцени получените 23 есета. Приятна изненада за организаторите е фактът, че творбите не са само от Плевен, както в досегашни конкурси на местното НПО, а от още 12 градове и села от цялата страна: Ловеч, Пловдив, София, Русе, Бургас, Монтана, Лом, Дряново, Стражица, с. Стража - област Търговище, Сандански и Хаджидимово.
12 са и наградените. Журито е определило в първа възрастова група - от 12 до 15 години, една първа, три втори и една трета награда, както и едно поощрение. Най-много - 11, са участниците във втора възрастова група - от 16 до 22 години. При тях освен награди за първо, второ и трето място има и две поощрения. При младите българи във възрастовата група 23-29 години има само една, затова пък първа награда.
Съгласно регламента на конкурса, класираните на първо място есета ще бъдат публикувани в интернет страницата на „Учебна работилница Европа“ - http://lernwerkstatt-bg.eu/ и в сайта на проекта.
Класираните на първо, второ и трето място участници, както и тези с поощрение получават ваучери за книги от книжарници „Сиела”, на стойност съответно 50, 30, 20 и 10 лева. Заради продължаващите ограничения и невъзможността да се проведе планираното за началото на май масово събитие по проекта, ваучерите ще бъдат изпратени на победителите по пощата заедно с грамота за класирането им. Всички останали автори ще получат грамота за участие.

Ето и имената на наградените в конкурса за есе на тема „Моята Европа” по проект ФЛАГ
Първа възрастова група:
I място - Надежда Попска, VII клас, ОУ „Христо Никифоров“, Ловеч
II място - колективна награда за Анита Янева, Мария Рангелова и Надежда Георгиева, V клас, ОУ „Цветан Спасов“, Плевен
III място - Божана Славкова, IX клас, НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, Бургас
Поощрение:
Виктория Недялкова, VIII клас, СУ „Максим Райкович“, Дряново
Втора възрастова група:
I място - Десислава Иванова от Русе, студент II курс, Факултет по журналистика и масова комуникация, специалност „Книгоиздаване“, „СУ „Климент Охридски“, София
II място - Анджелина Наничкова, XI клас, ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“, Плевен
III място - Николета Колева, литературен  клуб  „ Млад творец, НЧ „Развитие 1926, с. Стража, обл. Търговище
Поощрение:
Виктория Георгиева, XII клас, НУИ „Панайот Пипков“, Плевен
Есил Шукриева, X клас, литературен клуб „Пегас(чета)“, Общински детски комплекс - Стражица
Трета възрастова група:
I място - Надя Манджовска, Сандански, студент по политология в СУ „Климент Охридски“

 

 
 
БЧК приключи раздаването на хранителни продукти за нуждаещите се Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 14 Април 2020 17:47
bchk hrani2Днес приключи раздаването на хранителни пакети от БЧК - Плевен, осигурени по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане. Хранителни продукти последни получиха най-нуждаещите се лица в общините Белене, Искър, Гулянци, Кнежа и Левски, информират от червенокръстката организация.
В Белене продукти са получили 50 лица, в Искър – 124, в Гулянци -206, в Кнежа -227 и в Левски -25.
Храните са достигнали до хората чрез нашите доброволци с неоценимата логистична и организационна подкрепа на кметовете на горепосочените  общини, посочват от БЧК - Плевен.
 
Четирима математици, певица и художничка от Плевен са сред одобрените за Клуб 2019 на Фондация „Димитър Бербатов“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 23 Април 2020 11:51
klub2019 BerbatovНоминирането започна през декември 2019 година и приключи на 7 февруари тази година, съобщават от фондацията. На 15 април беше публикуван окончателният списък на всички одобрени таланти в сферата на науката, изкуството и спорта.
Тази година от Плевен има шест талантливи деца, чиито постижения ги нареждат сред най- добрите. За постижения в сферата на математиката са приети първокласникът от СУ „Пейо Яворов“ Венелин Венелинов Георгиев, двама шестокласника - Валентин Николаев Филипов и Виктор Калоянов Ванев, и Ани Венелинова Георгиева от седми клас, и тримата от МГ „Гео Милев“. Елизабет Димитрова Захариева от VІІ клас в ОУ „Валери Петров“ е приета за постижения в сферата на поп, джаз и народно пеене, а за постижения в сферата на изобразителното изкуство - Марина Миленова Кацарска от ІІІ клас в ОУ „Васил Левски“.
Жури ще определи кои ще са наградените 9 деца от училища в страната или в чужбина: по три във всяка област на изява и в нея – по едно във всяка възрастова група (от І до ІV клас, от V до VІІІ клас и от ІХ до ХІІ клас). Чрез номинациите на децата може да бъде отличен педагог на годината.
Всички деца, които са в Клуб 2019, ще бъдат включени в алманаха „Успелите деца на България“, който Фондация „Димитър Бербатов“ предстои да издаде.
Последно променен на Четвъртък, 14 Май 2020 09:35
 
От БЧК - Плевен вече раздават пакети с храни на най-уязвимите в кризата Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 08 Април 2020 11:12
bchk hraniДопълнително включените уязвими граждани в област Плевен вече получават чрез БЧК пакети с хранителни продукти от първа необходимост. От помощта  се възползват предимно възрастни хора над 65 г., хора с увреждания, под карантина или такива с ниски доходи. Списъците на подлежащите на подпомагане лица са предоставени на БЧК от АСП. Поетапно ще бъдат раздадени  хранителните пакети.
Индивидуалните пакети са със средно тегло до 30 кг и съдържат продукти като брашно, олио, ориз, консерви и др. Те са осигурени по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.
Със съдействието и логистика на общинските администрации ежедневно от областния склад на БЧК - Плевен излизат камиони натоварени с тонове храни за нуждаещите се. Днес храни раздават в Белене, Левски, Пордим, Кнежа, Никопол и Д.Дъбник. От утре в кампанията се включват и в Гулянци. В община Плевен доброволци и служители на БЧК Плевен са доставили хранителни пакети на 42 домакинства.
От организацията благодарят на кметовете на Пордим, Левски, Белене, Никопол, Гулянци, Долна Митрополия, Червен бряг, Долни Дъбник, Кнежа и Искър за проявената съпричастност при оказване на подкрепа на най-уязвимите хора в създалата се кризисна ситуация на разпространение на COVID-19.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 106
Фейсбук коментари
Сподели статията