Начало Общество Политика
23 Октомври 2018 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 22 Октомври 2018 17:09
Понеделник, 22 Октомври 2018 17:08
Понеделник, 22 Октомври 2018 16:45
Понеделник, 22 Октомври 2018 14:21
Валути
РЕКЛАМА
Политика
Започва шестото издание на националния конкурс „Кмет на годината” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 22 Октомври 2018 17:09
kmet na godinataЗа шеста поредна година стартира националният конкурс „Кмет на годината”, организиран онлайн от платформата kmetnagodinata.bg. Гласуването започва от днес, 22 октомври, ще се проведе на два етапа и ще приключи на 13 ноември 2018 г. Категориите, в които може да дадете своя вот, са 10: Кмет на годината; Кмет на гражданите; Паркове и екотранспорт; Туризъм, Култура, фестивали и традиции; Спорт и младежки политики; Иновации в образование; Инвестиции и работни места; Видеонаблюдение и сигурност; Ин витро програми; Smart City. В първия етап всичките 265 общини, разделени на малки, средни и големи, ще бъдат номинирани в 10-те категории. Във втория, който започва на 5 ноември, в 9 от категориите остават по 9 общини, получили най-много гласове. Важно е да се отбележи, че в категорията „Кмет на гражданите” ще може да се гласува за всички 265 общини до края на конкурса – 13 ноември. Гласуването е свободно за всички, които имат достъп до интернет и са навършили 18 години.
Победителите, събрали най-много гласове от вота на хората, ще бъдат обявени на 15 ноември на специална церемония в НДК. Тогава ще станат ясни 30-те градоначалници отличници на България.
За кмета на Община Плевен Георг Спартански може да гласувате на: https://kmetnagodinata.bg/bg като изберете името му и маркирате някоя от 10-те категории в раздел „голяма община”.
След като даде окончателно своя глас, всеки потребител ще бъде помолен да потвърди гласуването си чрез линк, който ще получи на посочен от него имейл. Там той ще може да види отново за кого точно е дал вота си. При клик върху линка гласуването на един потребител се смята за приключило. Гласовете, които не са потвърдени чрез имейл, няма да бъдат зачетени от системата. 

 
Министерството на финансите прави регистър на всички имоти в опит са спре номера с 2-3 "основни" жилища Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 22 Октомври 2018 11:09
menda stojanovaВ опит да спре измамите с данъка върху жилищата държавата създава регистър, до който достъп ще имат общините. Така собствениците на няколко имота няма да могат да декларират всеки от тях като основно жилище и съответно да ползват 50% отстъпка от данъка върху тях. Това заяви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание, Менда Стоянова.
Декларирането на повече от един имот за основно жилище и сега не би трябвало да е възможно заради изискването адресната регистрация на собственика да съвпада с тази на имота. В същото време обаче е възможно ползването на отстъпка, ако имотите са в различни общини, защото „общините не си говореха“. Сега това ще бъде прекратено, обясни Стоянова.
Притежателите на апартаменти и къщи, които са хитрували и са декларирали повече от едно основно жилище, за да ползват данъчно намаление, ще бъдат санкционирани. Ако бъдат уличени от данъчни инспектори, че с деклариране на неверни данни са успели да смалят сградния си налог, тези собственици ще трябва да платят на местната хазна спестения данък за целия период, в който са ползвали 50-процентното облекчение. Отделно като наказание ще бъдат лишени от отстъпката дори за основното си жилище.
Това предвижда нова разпоредба в Закона за местните данъци и такси, гласувана на първо четене от парламента през миналата седмица заедно с целия пакет данъчни промени за 2019 г. Тъй като се появиха противоречиви тълкувания на предложението, включително и че от догодина само хората с единствено жилище ще ползват 50% намаление на сградния данък, вече е ясно, че отстъпка няма да има само за нарушителите. Новият текст, включен в закона, гласи, че "в случай, че е установено деклариране на повече от едно основно жилище, данъкът се дължи в пълен размер за всяко от жилищата и за периода, в който едновременно са декларирани като основни жилища“.
От сдружението на общините потвърдиха, че местните администрации в страната вече могат да "говорят" помежду си и да ловят нарушителите, защото имат достъп до единната информационна система на МФ. Районите на София  първи получиха възможност да обменят данни и от години засичат грешки в декларациите на столичани, които са посочили повече от едно основно жилище - примерно къща в "Лозенец"  и апартамент в "Младост". Когато общинските данъчни чиновници установят, че има дублиране, те привикват нарушителя и го приканват да посочи в кой имот живее, а за другия да доплати пълния данък. Ако собственик се сети, че е в нарушение, най-добре е сам да поправи грешката, като подаде коригираща имуществена декларация в общината, където е второто му (или следващо) "основно" жилище.
Междувременно от сдружението на общините поискаха по-ясна дефиниция за "основно жилище". Според действащия Закон за местните данъци и такси това е "имотът, който служи за задоволяване на жилищните нужди на гражданина и членовете на неговото семейство през преобладаващата част от годината". Според кметовете текстът трябва да се прецизира и поне да се уточни какво е "преобладаваща част от годината", за да може данъчните служби аргументирано да отказват ползването на 50-процентния отбив от данъка и да санкционират некоректните.  Не е ясно и как данъкоплатецът ще доказва, че даден имот е домът му.  Регистрацията по постоянен или по настоящ адрес не е надежден критерий, смятат данъчни адвокати.

Източник: segabg.com

 
Сдружение иска от Общината къщата на Винаров в "Кайлъка", за да я възстанови и направи музей Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 18 Октомври 2018 13:12
kashtata na vinarov124 предложения за решения и две питания от общински съветници включва проектът за дневен ред на октомврийското заседание на Общински съвет - Плевен. Заседанието ще се проведе в последния четвъртък на месеца - 25 октомври, от 9 часа в конферентната зала в сградата на Регионалната библиотека.
Сред предложенията е ратификация на официален договор за установяване на партньорски отношения между Община Гандия, Кралство Испания и Община Плевен, който беше подписан от кметовете на двете общини в края на септември. Съветниците ще дебатират по План за действие на Община Плевен (2018-2020 г.) в изпълнение на Областната стратегия за интегриране на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация, върху промяна на свое решение от август тази година за увеличаване капитала на „Тибор" ЕАД с два поземлени имота, за продажба, закупуване, ПУП и отдаване под наем на имоти.
Сред важните точки е предложение за учредяване безвъзмездно право на ползване от сдружение „Генерал Иван Винаров за парк „Кайлъка” върху недвижим нежилищен имот - частна общинска собственост, представляващ едноетажна сграда на територията на парка. Става въпрос за отдавна изоставената и в лошо състояние къща, в която ген. Винаров живее в последните години от живота си. До 1991 г. имотът е бил музеен кът, а след това е закрит и изоставен. От сдружението, чиято дейност е популяризиране на приноса на почетния гражданин на Плевен ген. Винаров за изграждането на парк „Кайлъка“ са осигурили средства за възстановяване на къщата. Идеята е тя да бъде превърната в музей за историята на „Кайлъка“.
Питанията и на двамата съветници от група „БСП и ПК „Тракия“ - Бойко Тодоров и Емил Райков имат за тема пътната маркировка в Плевен и населените места от общината.
 
Постоянните комисии на ОбС - Плевен заседават по преписки и предложения за предстоящото заседание Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 19 Октомври 2018 10:16
komisiiObS1Заседанията са насрочени за 22 и 23 октомври

Постоянните комисии към Общински съвет - Плевен се събират за заседания на 22 и 23 октомври /понеделник и вторник/. Всички проекти за дневен ред, предложения и преписки, които ще бъдат обсъдени, са публикувани на страницата на местния парламент: https://obs.pleven.bg/, раздел „Заседания“ - „Заседания на постоянни комисии“ - „Материали за заседания на постоянни комисии през месец октомври 2018 г.“ https://obs.pleven.bg/bg/materiali-za-zasedaniya-na-postoyanni-komisii-za-mesets-oktomvri-2018-g

22 OКТОМВРИ /ПОНЕДЕЛНИК/
ПК „Законност, противодействие на корупцията, установяване конфликт на интереси и контрол по изпълнение на решенията“ с председател Дарин Ангелов заседава от 14,00 ч. в ст. 70 на Община Плевен. Дневният ред на Комисията включва шест точки. Съветниците ще се запознат с уведомление за изтичане на договори за обществен превоз на пътници по автобусни линии от Републиканската и Областната транспортни схеми, включващи изпълнение на маршрутни разписания от Общинската транспортна схема. Ще бъде разгледано и уведомително писмо от д-р Данаил Стойчев - ликвидатор на Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина I - Плевен. В уведомлението си до местния парламент д-р Стойчев посочва, че Центърът е обявен в несъстоятел­ност и по силата на закона той е десезиран като ликвидатор и задълженията му като такъв приключват. Към уведомителното писмо е приложено и копие от решението, вписано в Търговския регистър. Комисията ще разгледа още предложение за учредяване безвъзмездно право на ползване на Сдружение „Генерал Иван Винаров за парк „Кайлъка”“ върху недвижим, нежилищен имот - частна общинска собственост, представляващ едноетажна сграда на територията на парка. Ще бъде обсъдено и предложение за промяна на решение от август тази година, касаещо капитала на „Тибор" ЕАД.
ПК „Устройство на територията, екология и земеделие“ с председател Милчо Илиев заседава от 15,00 ч. в Заседателната зала. Съветниците ще обсъждат предложения, касаещи промяна границите на съседни поземлени имоти по плана на гр. Плевен и с. Тодорово, и проекти за водопроводни отклонения и електроповоди. Ще бъдат обсъдени и постъпили заявления за разрешения за изработване на проекти за подробни устройствени планове.
ПК „Бюджет и финансова политика“ с председател Пепо Петков се събира от 16,00 ч. в Заседателната зала по дневен ред от 13 точки. Комисията ще се запознае с предложения за продажба на общински недвижими имоти, за прекратяване на съсобственост за имот в гр. Плевен, предложение за финансиране на пожароизвестителна система в ДКЦ III. Ще бъде разгледано също искане за финансиране на документален филм, както и отговор до Комисията на писмо относно отпускане на финансови средства за издаване на книга.
ПК “Стопанска политика и транспорт” с председател д-р Йордан Георгиев заседава от 17,00 ч. в Заседателната зала. Пред комисията ще бъде представено уведомлението за изтичане на договори за обществен превоз на пътници по автобусни линии от Републиканската и Областната транспортни схеми, включващи маршрутни разписания от Общинската транспортна схема; уведомително писмо от д-р Стойчев - ликвидатор на Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина I - Плевен; отговор до Комисията във връзка със закрита тролейбусна линия; предложение относно предстоящо Общо събрание на заседание на Асоциацията по ВиК - Плевен.

23 OКТОМВРИ /ВТОРНИК/
ПК „Здравеопазване и социална политика“ с председател проф. д-р Начко Тоцев заседава от 15,30 ч. в Заседателната зала по три точки. Съветниците ще обсъдят предложение за финансиране на пожароизвестителна система в ДКЦ III и План за действие на Община Плевен /2018-2020 г./ в изпълнение на Областната стратегия за интегриране на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация.
На октомврийското си заседание Комисията ще разгледа и преписки за финансово подпомагане на граждани на Община Плевен с репродуктивни проблеми.
ПК „Общинска собственост и инвестиционна политика“ с председател Пенчо Дреновски заседава от 16,00 ч. в Заседателната зала. Дневният ред включва обсъждане на 12 точки. Сред тях са: предложение за продажба на ателиета в сграда на ул. „Георги Кочев”№13; за прекратяване на съсобственост; предложение за отдаване под наем на части от имоти – публична общинска собственост, в детски градини и училища. Комисията ще разгледа също предложението за учредяване безвъзмездно право на ползване на Сдружение „Генерал Иван Винаров за парк „Кайлъка” върху сграда в парка, както и писмо от НЧ „Тракия - 2013” - Плевен за безвъзмездно предоставяне на общински имот.   
ПК “Култура, вероизповедания и международна дейност” с председател Петя Василева заседава от 17,00 ч. в Заседателната зала по осем точки. Комисията ще обсъди предложение за ратификация на официален договор за установяване на партньорски отношения между Община Гандия, Кралство Испания и Община Плевен. Ще се запознае и с предложение от Инициативен комитет за удостояване с отличие на ученик от Математическа гимназия - Плевен за високи постижения. Дневният ред включва още: предложение за тържествено отбелязване на годишнина; заявление от Международното творческо сдружение „Сцена на духовността“ - гр. Плевен за предоставяне на финансова помощ за издаване на алманах; писмо за финансиране на документален филм; др.
ПК „Образователна политика и читалищна дейност“ с председател Диана Данова заседава от 17,30 ч. в Заседателната зала. За обсъждане в Комисията влизат предложение за предоставяне на финансова помощ на Езиковата гимназия, както и писмо от НУ „Хр.Ботев“ - гр. Плевен за съдействие за изграждане на физкултурен салон в учебното заведение. Съветниците ще се запознаят още с предложение за отдаване под наем на части от имоти – публична общинска собственост, в детски градини и училища, с писмо от НЧ „Тракия - 2013” - Плевен за безвъзмездно предоставяне на общински имот, ще обсъдят и предложението от Инициативен комитет за удостояване с отличие на ученик от МГ - Плевен за високи постижения.


Заседанието на Общински съвет - Плевен е насрочено за 25 октомври /четвъртък/ от 09,00 ч. в Конферентната зала на сграда “Гена Димитрова”. Предложеният дневен ред включва 26 точки, 2 от тях питания от общински съветници. Всички предложения могат да бъдат намерени в електронен вариант на интернет страницата на Общински съвет – Плевен, меню „Заседания на Общински съвет”.

 
Увеличава се броят на електронните регистри, до които Община Плевен има достъп Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 17 Октомври 2018 13:45
e-pravitelstvo3Електронните регистри, до които служителите на Община Плевен имат достъп, са вече 16, информира секретарят на Общината  Паулина Кирова. Това е следваща стъпка към реалното въвеждане на електронното управление и служебна обмяна на данни чрез Средата за междурегистров обмен (RegiX).  Междурегистровият обмен дава възможност за намаляване на изискуемите документи от заявителите на административни услуги, тъй като необходимата информация се набавя по служебен път. По този ред Общината може да си осигурява и данни, които са необходими за изпълнение на задължения извън предоставянето на административни услуги. За да се избегнат злоупотреби, в системата се влиза с електронен подпис и автоматично се отчита кой служител в колко часа е ползвал данните.
Община Плевен вече има осигурен реален достъп до данни от регистри като този на наказателните постановления; на защитените територии и защитените зони в Република България; на правните основания за ползване на площи - земеделски земи; регистър на средищните училища и детските градини; на дипломи и свидетелства за завършено основно и средно образование и придобита степен на квалификация; национален туристически регистър; регистър на задължените лица, регистър на уведомленията за трудови договори и уведомленията за промяна на работодател; регистър на производствата по несъстоятелност; Имотен регистър; Търговски регистър и др.
Община Плевен е подала заявки и очаква издаването на заповед за достъп от Държавна агенция „Електронно управление” до още осем регистъра.
Г-жа Кирова напомни, че съгласно §6 от Наредбата за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги след 1 ноември 2018 г. не се допуска обмен на документи на хартиен носител между администрациите, освен в случаите, когато това е определено със закон. Поради това Община Плевен е организирала надграждането на ползваната информационна система в съответствие с Единен технически протокол и е включена в Средата за електронен обмен на съобщения от 2017 г.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 537
Фейсбук коментари
Сподели статията