18 Септември 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 17 Септември 2019 17:26
Вторник, 17 Септември 2019 14:39
Вторник, 17 Септември 2019 14:16
Вторник, 17 Септември 2019 13:23
РЕКЛАМА
Право
Публикуван е списъкът с допуснатите до изслушване кандидати за съдебни заседатели за Районен съд - Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Право
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 17 Септември 2019 17:26
temida logoНа основание чл.68, ал.5 от Закона за съдебната власт, Временната комисия за избор на съдебни заседатели за Районен съд - Плевен, избрана с решение №1365/27.06.2019 г. на Общински съвет - Плевен, публикува списък на допуснатите до изслушване кандидати за съдебни заседатели. Пълният списък може да видите тук – https://obs.pleven.bg/bg/saobshteniya/spisak-na-dopusnatite-do-izslushvane-kandidati-za-sadebni-zasedateli-za-rayonen-sad-pleven
До изслушване се допускат 58 кандидати, реши днес на заседание временната комисия.
Изслушването на кандидатите за съдебни заседатели ще се състои на 2 октомври /сряда/ в Конферентната зала на Община Плевен в сграда “Гена Димитрова” (ул.“Димитър Константинов“ №2):
-         от 10,00 ч. Комисията ще изслушва кандидатите от № 1 до № 30 включително от публикувания списък.
-         от 10,30 ч. комисията ще изслушва кандидатите от №31 до № 58 включително.
Не по-късно от три работни дни преди изслушването юридически лица с нестопанска цел за извършване на общественополезна дейност могат да представят на Общински съвет - Плевен становища за кандидатите, включващи и въпроси, които да им бъдат поставяни. Анонимни становища и сигнали няма да се разглеждат.
 
Петък, 13 септември, е новият срок за прием на документи за съдебни заседатели за районния съд в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Право
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 23 Август 2019 09:39
temida1С решение на Временната комисията към Общински съвет - Плевен за подбор на съдебни заседатели за Районен съд - Плевен срокът за приемане на документи на кандидати за съдебни заседатели се удължава до петък, 13.09.2019 г. включително. От комисията припомнят условията и документите, необходими за кандидатстване:
Съгласно чл.67, ал.1 от Закона за съдебната власт кандидати за съдебни заседатели могат да бъдат дееспособни български граждани, които отговарят на следните условия:
- възраст от 21 до 68 години;
- да имат настоящ адрес в община Плевен, която попада в рамките на съдебния район Районен съд - Плевен;
- завършено най-малко средно образование;
- да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията;
- да не страдат от психически заболявалия;
- да не са съдебни заседатели в друг съд;
- да не са общински съветници от съдебния район на Районен съд - Плевен;
- да не участват в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели;
- да не работят в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район на Районен съд - Плевен;
- да не са избирани за съдебен заседател повече от два последователни мандата към същия съд.
Кандидатите подават в срок до 17 часа в петък, на 13.09. 2019 г., следните документи:
- заявление за кандидатстване за съдебен заседател - Приложение №1, по образец;
- декларация за липса на обстоятелства по чл.67, ал.3 от ЗСВ - Приложение №2, по образец;
- декларация за съответствие с изискването на чл.69, ал.2 от ЗСВ - Приложение №3, по образец;
- писмено съгласие по чл.68, ал.3, т.7 от ЗСВ - Приложение №4, по образец;
- данни за лицата по чл.68, ал.3, т.5 от ЗСВ - Приложение №5, по образец;
- подробна автобиография, подписана от кандидата;
- нотариално заверено копие от диплома за завършено образование;
- медицинско удостоверение, че лицето не страда от психическо заболяване;
- мотивационно писмо;
- документ за извършена проверка по реда на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, ако са родени преди 16 юли 1973 г.
Документите се приемат в деловодството на Общински съвет - Плевен, стая 35, етаж 2. Приложенията могат да се изтеглят от интернет страницата на Общински съвет - Плевен, а на хартиен носител могат да бъдат взети от Центъра за административно обслужване на Община Плевен - пл.“Възраждане“ №4 или от Пропуски - информация на Община Плевен - пл.“Възраждане“ №2.
Процедурата за подбор на 99 кандидати за съдебни заседатели, участващи в разглеждането на дела в Районен съд - Плевен, е открита на основание решение на Общински съвет - Плевен, от 27.06.2019 г. и във връзка със Закона за съдебната власт.
 
Започна делото срещу бившия районен прокурор на Кнежа за длъжностно престъпление Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Право
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 25 Юли 2019 16:34
temida papkidelaНа 24 юли 2019 г. Специализираният наказателен съд даде ход на съдебния процес за длъжностно престъпление срещу бившия ръководител на Районната прокуратура в Кнежа, доскоро прокурор в Софийската градска прокуратура, Красимир Кирилов, информират от обвинението.
На 26 юни 2019 г. Специализираната прокуратура внесе срещу него обвинителен акт за това, че от 6 април 2015 г. до 22 декември 2015 г., в условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице, нарушил служебните си задължения: с 2 постановления разпоредил връщането на два багера-товарача "KOMATSU" на лица, които не са техни собственици. С това той набавил за тях облага и нанесъл вреда на собственика – лизингово дружество, в размер на 119 750,55 лева.
Единият от багерите бил предаден на неправоимащо лице по негово искане, но при при липса на доказателства за собственост и при наличие на депозирана молба в Районната прокуратура за връщане на машината от реалния й собственик. Молбата на лизингодателя била оставена без разглеждане, той не бил и уведомен за произнасянето на прокурора. Претендиращото без правно основание лице получило на ръка постановлението за връщане на Кирилов и владението върху вещественото доказателство.
Другият багер бил предаден на друго неправоимащо лице, въпреки че собствеността му не била неизяснена, тъй като номерът на рамата е бил пренабиван.
 
Условни присъди за две „мулета“ от телефонни измами Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Право
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 30 Юли 2019 08:21
temida1Измамната схема, по която действали, е добре позната – представяли се за „полицаи“, които искат съдействие в спецакция за залавяне на измамници. Едната жертва е 71-годишен плевенчанин. На 7 февруари 2019 година за времето от 12:40 часа до 14:40 часа мъжът бил потърсен от непознати на домашен и мобилен телефон. Следвайки указанията 71-годишният изхвърлил през терасата на апартамента си в квартал „Дружба“ 495 лева. На 9 февруари 2019 година отново по телефона били въведени в заблуждение две съседки - 71-годишна и 63- годишна. За времето от 10:20 часа до 14:30 часа с двете се провели множество разговори по стационарни телефони и мобилни телефони. Под предлог, че е необходимо оказване съдействие на МВР по задържане на телефонни измамници, жените са накарани да съберат всички налични пари и бижута. По указания на извършителя двете пострадали поставили в плик 3 580 лева и около 10 грама златни накити – две златни халки, чифт обеци и две синджирчета и го изхвърлили през балконската тераса на жилище в квартал „Дружба“. Образувани са досъдебни производства. В хода на проведените оперативно издирвателни мероприятия са установени мъжете, които в ролята на "куриери" са посетили домашните адреси на потърпевшите лица, откъдето взели изхвърлените парични средства и накити – 49-годишен и 21-годишен, и двамата плевенчани. Открита е по голяма част от инкриминираната парична сума, накити и вещи, съотносими с предмета на разследване. Двамата са привлечени и разпитани в качеството на обвиняеми. Дават подробни сведения за участието си в извършените престъпления. По внесен обвинителен акт Районен Съд - Плевен на основание чл.66, ал.1 от НК е постановил осъдителни условни присъди на двамата.
Последно променен на Вторник, 30 Юли 2019 08:41
 
До 9 август е удължен срокът за прием на документи за съдебни заседатели Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Право
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 24 Юли 2019 11:24
Temida2С решение на Временната комисията към Общински съвет - Плевен за подбор на съдебни заседатели за Окръжен съд - Плевен, се удължава срока за приемане на документи на кандидати за съдебни заседатели до 9 август 2019 г. (включително).
Съгласно чл.67, ал.1 от Закона за съдебната власт кандидати за съдебни заседатели могат да бъдат дееспособни български граждани, които отговарят на следните условия:
- възраст от 21 до 68 години;
- имат настоящ адрес в община Плевен, която попада в рамките на съдебния район Окръжен съд - Плевен;
- имат завършено най-малко средно образование;
- не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията;
- да не страдат от психически заболявалия;
- да не са съдебни заседатели в друг съд;
- да не са общински съветници от съдебния район на Окръжен съд - Плевен;
- да не участват в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели;
- да не работят в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район на Окръжен съд - Плевен;
- да не са избирани за съдебен заседател повече от два последователни мандата към същия съд.
Кандидатите подават следните документи:
- заявление за кандидатстване за съдебен заседател /Приложение №1 – по образец/
- декларация за липса на обстоятелства по чл.67, ал.3 от ЗСВ /Приложение №2 – по образец/;
- декларация за съответствие с изискването на чл.69, ал.2 от ЗСВ /Приложение №3 - по образец/;
- писмено съгласие по чл.68, ал.3, т.7 от ЗСВ /Приложение №4 – по образец/;
- данни за лицата по чл.68, ал.3, т.5 от ЗСВ /Приложение №5 – по образец/.
- подробна автобиография, подписана от кандидата;
- нотариално заверено копие от диплома за завършено образование;
- медицинско удостоверение, че лицето не страда от психическо заболяване;
- мотивационно писмо;
- документ за извършена проверка по реда на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, ако са родени преди 16 юли 1973 г.
Документите се приемат в деловодството на Общински съвет - Плевен, стая 35, етаж 2. Приложенията могат да се изтеглят от интернет страницата на Общински съвет - Плевен, а на хартиен носител могат да бъдат взети от Центъра за административно обслужване на Община Плевен (пл.“Възраждане“ №4) или от Пропуски - информация на Община Плевен (пл.“Възраждане“ №2).
Процедурата за подбор на 70 кандидати за съдебни заседатели, участващи в разглеждането на дела в Окръжен съд – Плевен е на основание решение на Общински съвет - Плевен, от 27.06.2019 г. и във връзка с чл. 68, ал. 1 от Закона за съдебната власт.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 125
Фейсбук коментари
Сподели статията