19 Ноември 2019 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 18 Ноември 2019 13:49
Понеделник, 18 Ноември 2019 10:27
Понеделник, 18 Ноември 2019 09:45
Понеделник, 18 Ноември 2019 09:42
РЕКЛАМА
Право
4 години затвор за бивш общински съветник в Плевен, изнудвал и пребил човек Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Право
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 29 Октомври 2019 11:07
temida logoОсъдиха бившия общински съветник от Плевен Методи Петков на 4 г. затвор за изнудване, принуда и побой над човек, ловил риба в стопанисван от подсъдимия язовир до село Каменец. Решението е на Върховния касационен съд (ВКС). Решението не подлежи на обжалване.
Според запознати, Петков принуждавал пребития човек да яде жива риба.
Във ВКС е получено уведомление от прокурор, че е започнал действия по изпълнение на наложеното от съда наказание.
Делото във ВКС е по жалба от бившия общински съветник Методи Петков срещу решението на Апелативен съд - Велико Търново, с което е изцяло потвърдена присъда по н.о.х.д. № 508/2017 г. на Окръжен съд - Плевен.
С първата присъда Методи Петков - бивш общински съветник в Плевен, е оправдан в обвиненията за грабеж, придружен със средна телесна повреда.
Нападението е направено в съучастие с други лица включително и Асен Панов, и за хулиганство, извършено като извършител в съучастие с други лица, включително и Асен Панов. По тези обвинения Петков е осъден общо на 4 г. затвор, а съучастникът му Асен Панов е признат за невиновен и оправдан по повдигнатите обвинения.
След протеста пред ВКС върховните магистрати приемат касационния протест за неоснователен. Освен доводи, формулирани по най-общ начин, преимуществено той съдържа оплаквания за необоснованост и представя несъгласието на прокурора с оценката за недостоверност на част от показанията на пострадалия Д.Д.
В мотивите на ВКС пише, че след като Панов (съизвършителят) не е установен като участник, което е юридически е доказана невиновност.
Според върховните съдии жалбата на подсъдимия Петков също е неоснователна. Подобно на протеста в нея се откриват поредица от доводи за необоснованост.
Тричленният състав на ВКС приема, че не е налице и касационното основание, сочено в протеста и в жалбата на подсъдимия, за явна несправедливост на наложеното наказание.
В мотивите на решението се казва: "При индивидуализация на наказанието за всяко от престъпленията са взети предвид обстоятелствата с отегчаващо влияние, както и значимите смекчаващи отговорността, относими към личността, върху които се акцентира от касационния жалбоподател (брачно съжителство и полагани грижи за две деца, трудова ангажираност и усилия за повишаване на образователното равнище).".
С Решение № 112/17.10.2019 г. по наказателно дело № 467/2019 г. тричленката на ВКС оставя в сила решението на Апелативен съд - Велико Търново по в.н.о.х.д. № 388/2018 г.

Източник: https://news.bg
 
Общинският съвет реши кои 51 съдебни заседатели да предложи за Районния съд в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Право
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 17 Октомври 2019 08:11
temida1Предложение с 51 кандидатури за съдебни заседатели за Районен съд - Плевен, за мандат 2020 - 2024 г. утвърди Общинският съвет на Плевен. Днешното заседание е последно за Мандат 2015-2019 на местния парламент. Съветниците заседават по дневен ред от общо 19 предложения.
Съгласно Закона за съдебната власт четиригодишният мандат на настоящите съдебни заседатели, определени за районните съдилища от района на Окръжен съд - Плевен, изтича в края на 2019 г. В изпълнение на закона Общото събрание на съдиите от ОС - Плевен, е определило общо 99 съдебни заседатели за Районен съд - Плевен, от района на Общински съвет - Плевен. В изпълнение на горното местният парламент, със свое решение от 27.06.2019 г., откри процедура за избора им и определи Временна комисия, която да я проведе. Процедурата включваше и публично изслушване на кандидатите.
Предложението с 51 кандидатури за съдебни заседатели в Районен съд - Плевен, за мандат 2020 - 2024 г. ще бъде представено пред Общото събрание на съдиите от Окръжен съд - Плевен.
 
60 кандидатури за съдебни заседатели за Окръжния съд утвърдиха съветниците Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Право
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 26 Септември 2019 08:44
temida1Предложението ще бъде представено пред Общото събрание на съдиите от Апелативен съд - Велико Търново.
Съгласно Закона за съдебната власт, четиригодишният мандат на настоящите съдебни заседатели, определени за окръжните съдилища от района на Апелативен съд - Велико Търново, изтича в края на 2019 г. Общото събрание на съдиите от АС - Велико Търново, в изпълнение на Закона за съдебната власт, е определило общо 93 съдебни заседатели за Окръжен съд - Плевен, като от района на Общински съвет - Плевен следваше да бъдат предложени 70. В изпълнение на горното местният парламент, със свое решение от 27.06.2019 г. откри процедура за избор на съдебни заседатели за Окръжен съд - Плевен и избра Временна комисия, която да я проведе. Процедурата включваше и публично изслушване на кандидатите.
Съгласно Закона за съдебната власт съдебни заседатели трябва да бъдат: дееспособни български граждани на възраст от 21 до 68 години; да имат настоящ адрес в община Плевен; завършено най-малко средно образование; да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията; да не страдат от психически заболявалия; да не са съдебни заседатели в друг съд. За съдебни заседатели не могат да кандидатстват общински съветници от съдебния район, както и членове на ръководства на политически партии, коалиции или организации с политически цели. Нямаха право да кандидатстват и работещи в съд, прокуратура, следствени органи, МВР или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район, както и такива, избирани за съдебен заседател повече от два последователни мандата към същия съд.
 
Съдия Даниела Дилова оглави Административния съд в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Право
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 08 Октомври 2019 13:15
Daniela DilovaДaниeлa Дилoвa, която в момента e шeф нa Paйoнния cъд в Плeвeн, e нoвият пpeдceдaтeл нa Aдминиcтpaтивния cъд peши Cъдийcкaтa кoлeгия нa BCC c 11 нa 1 глaca. Дилoвa бe eдинcтвeн кaндидaт, oтзивитe зa paбoтaтa й ca мнoгo дoбpи, a Oбщoтo cъбpaниe нa aдминиcтpaтивния cъд я e пoдкpeпилo eдинoдyшнo. Пpeдceдaтeлят нa BAC Гeopги Чoлaкoв застана зад кaндидaтурата на съдия Дилова, кaтo oбяви, чe в cлyчaя нe cтaвa дyмa зa aдминиcтpaтивнa нoмeнклaтypa, a зa aдминиcтpaтивeн кaпaцитeт.
„Основното предизвикателство пред съда е въвеждането на електронните услуги и осъществяването на процесуални услуги в електронна форма“, заяви Дaниeлa Дилoвa по време на изслушването си. Тя обеща да работи за постигане на оптимален баланс между качеството и бързината в правораздаването, както и избягване на противоречивата съдебна практика. Съдия Дилова пое ангажимент още за провеждане на редовни обучения за поддържане на професионалната подготовка на служителите на съда. Тя се ангажира да продължи и добрите традиции във връзка с провеждането на Дни на отворените врати, както и участието на ученици в образователните програми на съда.
Последно променен на Вторник, 08 Октомври 2019 13:43
 
Публикуван е списъкът с допуснатите до изслушване кандидати за съдебни заседатели за Районен съд - Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Право
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 17 Септември 2019 16:26
temida logoНа основание чл.68, ал.5 от Закона за съдебната власт, Временната комисия за избор на съдебни заседатели за Районен съд - Плевен, избрана с решение №1365/27.06.2019 г. на Общински съвет - Плевен, публикува списък на допуснатите до изслушване кандидати за съдебни заседатели. Пълният списък може да видите тук – https://obs.pleven.bg/bg/saobshteniya/spisak-na-dopusnatite-do-izslushvane-kandidati-za-sadebni-zasedateli-za-rayonen-sad-pleven
До изслушване се допускат 58 кандидати, реши днес на заседание временната комисия.
Изслушването на кандидатите за съдебни заседатели ще се състои на 2 октомври /сряда/ в Конферентната зала на Община Плевен в сграда “Гена Димитрова” (ул.“Димитър Константинов“ №2):
-         от 10,00 ч. Комисията ще изслушва кандидатите от № 1 до № 30 включително от публикувания списък.
-         от 10,30 ч. комисията ще изслушва кандидатите от №31 до № 58 включително.
Не по-късно от три работни дни преди изслушването юридически лица с нестопанска цел за извършване на общественополезна дейност могат да представят на Общински съвет - Плевен становища за кандидатите, включващи и въпроси, които да им бъдат поставяни. Анонимни становища и сигнали няма да се разглеждат.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 126
Фейсбук коментари
Сподели статията