Начало Общество Проблеми
18 Октомври 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 17 Октомври 2019 15:53
Четвъртък, 17 Октомври 2019 15:49
Четвъртък, 17 Октомври 2019 15:47
Четвъртък, 17 Октомври 2019 15:02
РЕКЛАМА
Проблеми
Българите с високи доходи се оказаха по-малко, а с ниски - повече Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 17 Октомври 2019 15:53
pari portmoneТехническа грешка в писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутат за доходите на българските граждани увеличи броя на хората, получавали над 9 хил. лв. месечно и показа по-малко от реалния брой на получавалите минимална работна заплата.
Това е установил вестник "Сега".
В първоначалния текст, разпространен на 4 октомври, се казваше, че 6.15 % от българите или 150 хил. души, които декларират и плащат данък общ доход, са получавали доходи от над 9 хил. лв. месечно. В същото време 47.7% от деклариралите такъв доход или 1.495 млн. души са били осигурени върху 560 лв., колкото е минималната заплата.
В новия вариант, внесен в Народното събрание на 8 октомври, данните са различни. Според тях данък върху минимална заплата са платили 1.689 млн. души или 53.8% от всички данъкоплатци. Едновременно с това получавалите над 9000 лв. месено са 17 763 души или едва 0.57%.
От новата разбивка се вижда също така, че 267 хил. души, по-възрастни от 26 г., но ненавършили 35 г., са на минимална заплата. Същият е броят на по-младите от 26 г. с доход 560 лв.
Пред "Сега" Министерството на финансите е уточнило, че грешната информация е била подадена на министъра от Националната агенция за приходите.

Брой данъкоплатци

под 6720 лв. годишно - 1.689 млн. души

между 12 и 24 хил. лв. годишно - 695 хил. души

между 24 и 36 хил. лв. годишно - 529 хил. души

между 36 и 72 хил. лв. годишно - 77.7 хил. души

между 72 и 108 хил. лв. годишно - 16.2 хил. души

над 108 хил. лв. годишно - 17.7 хил. души

 
 
Тази събота Плевен за втори път се включва в глобалната инициатива „Поход за Свобода“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 17 Октомври 2019 13:41
pohod za svoboda2019На 19 октомври 2019 г., за шеста поредна година фондация „А21 България“ организира в страната най-мащабната информационна кампания против трафика на хора - Поход за свобода. Посветена на Европейския ден за борба с трафика на хора - 18 октомври, инициативата събира граждани с активна обществена позиция, партньори и съмишленици в борбата с трафика на хора, като има за цел да обърне вниманието на българите към огромните мащаби на това престъпление. Освен това, тази инициатива цели да разпространи информация за един от най-ценните инструменти в тази борба, а именно Националната телефонна линия за борба с трафика на хора, която приема сигнали за случаи на трафик на хора денонощно и безплатно на телефон 0800 20 100.
Плевен се включва за втора поредна година в Похода за свобода. Организатори тук са Местната комисия за борба с трафика на хора и Български младежки Червен кръст – Плевен.
Мълчаливото шествие в Плевен ще започне в 11 часа на 19 октомври, събота, от сградата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, като участниците са приканени да се явят в 10:30 часа. Походът за свобода ще премине през пешеходната зона и площад „Възраждане“ до Градската градина. На финала на Похода, пред Оркестрината в Градската градина ще се състои концерт с изпълнения на млади таланти и ученически състави от средни училища и професионални гимназии в Плевен.
В организацията, техническото обезпечаване и безпроблемното протичане на масовата проява МКБТХ се подпомага от Община Плевен и ОД на МВР.
“Поход за Свобода” е ежегодно събитие, което се провежда в повече от 450 града в над 50 държави по цял свят и с това се превръща в най-голямата и значима инициатива в подкрепа на жертвите на трафик на хора в света. Благодарение на ефективните партньорства на Фондация “А21 България” с Националната комисия за борба с трафика на хора, Местните комисии за борба с трафика на хора, Български младежки Червен кръст и Превантивно-информационните центрове към местните общини, за първа година България взима участие в международната инициатива на А21 с цели 25 града домакини. Освен в София, Поход за Свобода ще бъде проведен и в Пловдив, Бургас, Плевен, Сливен, Благоевград, Видин, Монтана, Смолян, Кърджали, Ямбол, Пазарджик, Габрово, Силистра, Разград, Русе, Шумен, Никола Козлево, Варна, Сандански, Добрич, Търговище, Велико Търново и Хасково.
Според данни от доклада на Националната комисия за борба с трафика на хора за 2018 г., България продължава да е страна източник на жертви на трафик, а според последния доклад на ЕК за напредъка в борбата с трафика сме сред петте държави основни източници на пострадали от престъплението в ЕС. Резултати от социалния експеримент “Summer Jobs”, проведен от фондация „А21“, сочат, че близо 99% от студентите в българските университети са уязвими към трудова експлоатация при кандидатстване за сезонна работа в чужбина. Именно поради тази причина А21 за пореден път застава зад организирането и провеждането на информационната кампания Поход за Свобода, която отново ще събере социално ангажирани граждани и организации, които подкрепят каузата и ще вървят крачка по крачка, докато съвременното робство бъде заличено.

A21 България е глобална неправителствена организация с представителства в 12 държави по целия свят, която съществува и в България вече 7 години. Сферата й на дейност е борбата срещу трафика на хора и съвременното робство, в което живеят над 40 млн. души по цял свят днес. Усилията на А21 в работата срещу трафика на хора в и извън България, са резултат на разбирането, че в XXI век не е допустимо да има толкова много роби по света, повече откогато и да било в човешката история.
Повече подробности можете да откриете на https://www.facebook.com/A21bg
За събитието в Плевен: https://www.facebook.com/events/2335033926719246/

 

 
 
За втори път за последните две седмици на чешма в центъра монтират питейници, откършени от вандали Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 30 Септември 2019 16:22
vandali cheshmaЗа отстраняване на щети от поредни вандалски прояви е съобщил главният инженер на Община Плевен Владислав Иванов, съобщават от общинската администрация. В понеделник, 30 септември, на чешмичката до буквите в центъра на Плевен за втори път в рамките на последните две седмици са монтирани питейниците, откършени от вандали. След предишния ремонт елементите са останали по местата си по-малко от 24 часа. За разкриване на извършителите се разчита и на видеокамерите, монтирани наблизо.
За липсващи елементи и нанесени щети на монтираната на площад „Възраждане” сцена съобщи управителят на ОП „Жилфонд” Полина Георгиева. Повредите са установени при дейностите по демонтаж на съоръжението, освен липсващи елементи има и надраскани със спрей плоскости, има посегателство и върху системата за издигане и сваляне на покривната конструкция на сцената. Това е много опасно, тъй като реално застрашава човешкия живот, категоричен е инж. Иванов.
Последно променен на Понеделник, 30 Септември 2019 16:26
 
Ново оборудване за над 21 хил.лева получи социалният патронаж Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 15 Октомври 2019 16:25
hrana vazrastniОбщинският домашен социален патронаж в Плевен получи ново оборудване по проект за подобряване на материалната база със средства от Фонд „Социална закрила” към Министерство на труда и социалната политика, съобщават от общинската администрация. Оборудването включва четири професионални електрически печки на три нива и една професионална електрическа картофобелачка. Фонд „Социална закрила” финансира проекта с 19 380 лева, а Община Плевен с Решение № 1262 от 28.03.2019 г. на Общински съвет - Плевен осигури средства за съфинансиране в размер на 10 % от стойността на инвестицията или 1 938 лева.
Домашният социален патронаж е социална услуга, предоставяна от Община Плевен, като през март миналата година капацитетът на услугата е повишен от 300 на 400 потребители в Плевен. Последното наложи продължаване на процеса по обновяване и модернизиране материалната база на социалното заведение. С помощта на новите придобивки ще се подобри работата на персонала, ще се повиши и качеството на предоставяната храна.
Последно променен на Вторник, 15 Октомври 2019 16:29
 
Приключили са ремонтите на общинската пътна мрежа, продължават в общинския център Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 30 Септември 2019 15:08
remonti uliciС изкърпване на дупки в уличните платна в Плевен продължава дейността на „Инжстрой” ЕООД през седмицата 30 септември - 4 октомври 2019 година, съобщават от общинската администрация. Дейности по полагане на асфалт ще бъдат извършени в настилката на улиците „Берковица”, „Олимпийска”, към МБАЛ „Авис Медика”. Подготовка за изкърпване ще започне на ул. „Лайка”. Планът включва покрай блокове 35, 62, 63, 64 и 65 в жк „Сторгозия” също да бъдат запълнени образували се дълбоки дупки.
Продължава основният ремонт на ул. „Хилендар”, както и възстановяването на настилката след отстраняване на аварии от ВиК.
Приключиха договорените дейности по изкърпване на асфалтова настилка, обработване на фуги, почистване на храсти и дървета, профилиране на банкети и полагане на хоризонтална маркировка по общинската пътна мрежа.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 240
Фейсбук коментари
Сподели статията