17 Август 2018 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Сряда, 15 Август 2018 14:18
Сряда, 15 Август 2018 12:00
Сряда, 15 Август 2018 11:50
Сряда, 15 Август 2018 11:23
Валути
РЕКЛАМА
Здраве
"Медицински одит" започва проверка на случая с починалата родилка в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 01 Август 2018 12:12
Boiko Penkov MZ zam.m-rЕкип на Изпълнителна агенция "Медицински одит" е в Плевенската университетска болница, за да провери случая с починалата родилка. Това каза пред журналисти в СБАЛАГ "Майчин дом" зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Той уточни, че екип на Районната здравна инспекция в Плевен също е ангажиран със случая. 38-годишната Маргарита издъхна по време на планово секцио. Бебето й остава в кома. Дали упойката е причина за смъртта на жената, все още не е ясно. В момента в Неонатологията на болницата се води борба за живота на бебето, каза Пенков, цитиран от БТА.
Окончателен резултат по случая ще има, но по-късно, тъй като има направена съдебна патоанатомична експертиза, посочи зам.-министърът. "Това, което знаем, е, че се е създал тежък проблем по време на въвеждане в анестезия. От там се водят около час, час и нещо реанимационни мероприятия, които за съжаление водят до летален изход. Съболезнования на близките", каза Пенков.
„Оценката е била, че жената е здрава, тъй като имало планирано секция, а това се появява по време на въвеждане в анестезия, така че дали е сърдечен проблем, който е създал проблема, или белодробна емболия - не знаем. Въвеждащият анестезията е много опитен колега с дълъг стаж”, обясни зам.-министър Пенков.
През цялото време с родилката е имало медицински екип, подчерта Пенков. По думите му лекарят, който е отговарял за анестезията, е много опитен, с много години стаж. След това са се включили най-добрите реаниматори в отделението, каза той.
Последно променен на Сряда, 15 Август 2018 14:25
 
Според съпруга на починала родилка има опит да се покрие случая Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 31 Юли 2018 10:33
umbal1"От УМБАЛ "Д-р Георги Странски” - Плевен се опитват да покрият всичко. Ако тук умре човек, скандалът е голям. В тази болница хората се раждат, в интензивното отделение - умират. Затова откараха жена ми в интензивното". Думите са на Владислав Якимов в ефира на "Здравей, България". Владислав е съпруг на 38-годишната Маргарита, която на 26 юли е трябвало да роди първото им дете, вместо това почива, а детето й е в кома.
"Операцията беше планирана и започна в 9 часа. В 9:30 часа медицинско лице каза в коридора, че има планирано секцио за 9 часа сутринта, което още не е започнало, защото има проблем с упойката. 20 минути по-късно изнесоха детенцето ми на ръце на изкуствено дишане”, каза още съпругът на починалата родилка. Той разказа, че е последвало несвързано говорене и паникьосване от страна на лекарите.
Владислав обясни, че съпругата му не е имала никакви алергии, които да предизвикат проблем с упойката. Единствено е имала ниско кръвно, а медиците са му заявили, че причината за смъртта й е хипертония.
От УМБАЛ "Д-р Георги Странски” обявиха, че няма да коментират случая преди да излязат резултатите от аутопсията. "Веднага след смъртта на родилката е направена проверка по случая. Направена е аутопсия и чакаме резултатите. РЗИ също проверява случая, както и медицинския одит. Докато не излязат резултатите от аутопсията, не можем да дадем някакво изявление, тъй като не знаем какво се е случило”, коментира Момчил Цветков, ПР на УМБАЛ "Д-р Георги Странски” – Плевен.
Прокуратурата разследва случая, а здравното министерство назначи спешна проверка в лечебното заведение. "Към този момент нямаме доказателства дали става въпрос за смърт поради лекарска непредпазливост. Това не е нормален резултат от едно раждане, затова ние сме длъжни да проведем това производство", заяви Ваня Савова, ръководител на Окръжна прокуратура - Плевен.
Последно променен на Сряда, 01 Август 2018 12:22
 
Плевен ще дари 1000 лева в националната кампания „Локомат за България“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 26 Юли 2018 15:21
Lokomat-ProСума в размер на 1000 лева да бъде предоставена в подкрепа на националната дарителска кампания „Локомат за България“, реши Общинският съвет на Плевен. Предложението бе внесено като извънредна точка на днешното заседание от ПК по „Здравеопазване и социална политика“ с председател проф. д-р Начко Тоцев.
Както вече posredniknews.com писа, писмото за подкрепа на националната дарителска кампания „Локомат за България“ бе изпратено до Плевен от д-р Анелия Хохвартер, която стои зад тази идея. Д-р Хохвартер е родена в с. Горна Митрополия, Плевенско. Следвала е обща медицина в Плевен, след което завършва във Виена, където от 27 години живее и работи като офталмолог.
Локомат е високотехнологичен робот, който се използва за лечение и рехабилитация при редица заболявания, като доказано помага ефективно за възстановяване на двигателните функции. В момента в страната ни има няколко уреда от този тип, но те са за частична рехабилитация и са за деца до 6-годишна възраст. Целта на кампанията е да се закупи Локомат от най-нова генерация, съществуващ от 2011 и с подновен софтуер от 2014. Той е с два модула и ще позволява лечение и на деца, и на възрастни. Има огромен шанс първият и единствен Локомат от този род в България да бъде в Плевен.
 
Център за обществена подкрепа в Гулянци доказва необходимостта от този вид услуга Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 26 Юли 2018 17:55
COP GulyanciЦентърът за обществена подкрепа в Гулянци беше създаден през април по проект на Община Гулянци и финансиран от Министерство на труда и социалната политика, фонд „Социална закрила” и Община Гулянци. Срока за изпълнение на дейностите е девет месеца. Като база по проекта се ползва първия етаж на общинската сграда, в която се помещава Социалният патронаж. Помещенията са в отлично състояние, скоро ремонтирани, а нужното обзавеждане и оборудване е осигурено от Община Гулянци. Персоналът се състои от управител, двама социални работници и психолог.
Дейността е насочена към осигуряване на социална закрила на деца в риск, за пълноценно разгръщане на личностния им потенциал и социално включване, превенция на отпадане от училище, асоциално поведение и подобряване на грижите в семействата с риск. Социалната услуга е в подкрепа на 20 деца в риск на възраст от 0 до 18 години и техните семейства. Специалистите работят със семейства, при които има риск от разрушаване на семейните връзки и отношения; неглижирани деца; семейства, чиито деца са настанени в специализирана институция или в друго семейство – приемно или при роднини и близки; семейства с деца със специални потребности (аномалии, увреждания, отклонения); семейства, които не могат да се справят с проблемите и търсят професионална подкрепа за отглеждане и възпитание на детето; отпадащи от училище деца; бременни жени и майки, в риск да изоставят децата си; кандидати за приемни семейства; утвърдени приемни семейства с настанени деца; кандидат-осиновители и семейства на осиновители в следосиновителния период; деца и семейства от общността, за работа по превенция на рисковото поведение.
Общинска администрация Гулянци ще използва формирания ресурс, помещения, обучени специалисти и др. и след приключване на проектните дейности ще кандидатства пред АСП, МТСП за разкриване на социалната услуга Център за обществена подкрепа, като държавно делегирана дейност.
Последно променен на Четвъртък, 26 Юли 2018 20:59
 
Съветници обсъждат предложението на родената в Горна Митрополия д-р Анелия Хохвартер в националната кампания „Локомат за България“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 24 Юли 2018 12:12
Lokomat-ProПисмо с призив за подкрепа на националната дарителска кампания „Локомат за България“ е част от дневния ред на две от постоянните комисии в Общински съвет - Плевен този месец. „Разпределил съм преписката за обсъждане в ПК по „Бюджет и финансова политика“ с председател Пепо Петков и ПК по „Здравеопазване и социална политика“ с председател проф. д-р Начко Тоцев“, информира председателят на Общинския съвет Мартин Митев.
„Писмото за подкрепа на националната дарителска кампания „Локомат за България“ е подписано от д-р Анелия Хохвартер, която стои зад тази идея. Роботът Локомат се използва за лечение и рехабилитация при редица заболявания, като целта му е да помогне възстановяване на двигателните функции. В лично качество напълно подкрепям инициативата, още повече, че има огромен шанс първият и единствен Локомат от този род в България да бъде в Плевен. В момента у нас има няколко уреда от този тип, но те са за частична рехабилитация и са за деца до 6-годишна възраст. Целта на кампанията е да се закупи Локомат от най-нова генерация, съществуващ от 2011 и с подновен софтуер от 2014. Той е с два модула и ще позволява лечение и на деца, и на възрастни“, коментира Мартин Митев.
Инициаторът на кампанията д-р Анелия Хохвартер е родена в Горна Митрополия, Плевенско. Следвала е обща медицина в Плевен, след което завършва във Виена, където от 27 години живее и работи като офталмолог. Периодично преглежда и в родината си, участва и в много социални проекти. В резултат на пътуванията и стотиците срещи се ражда романа й „Пътуване“, като решава парите от продажбата му да отидат именно за кампания за закупуване на Локомат в България.
Локоматът е създаден през 2000 г. и се използва в клиники в цял света. Това е робот за лечението и рехабилитацията на пациенти с цялостна или частична загуба на двигателни функции, хора болни от множествена склероза, детска церебрална парализа, пациенти, прекарали инсулт или претърпели мозъчна травма, както и с болестта на Паркинсон, с цел да им се помогне да проходят отново. Лечението продължава от 4 до 11 седмици със сеанси по 1 час три пъти в седмицата, след което се извършва поддържаща терапия с робота между 2 и 4 седмици два пъти годишно.
Писмото с призив за подкрепа на кампанията за закупуване на Локомат е изпратено до Националното сдружение на общините в Република България и адресирано до всички общини в страната. В ПК по „Бюджет и финансова политика“ в Общински съвет - Плевен то вече е обсъдено и подкрепено. Предстои да бъде обсъдено и от съветниците от ПК по „Здравеопазване и социална политика“ на заседание на комисията във вторник, 24 юли от 15 часа в Заседателната зала.
Последно променен на Вторник, 24 Юли 2018 12:59
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 173
Фейсбук коментари
Сподели статията