24 Май 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 24 Май 2019 09:45
Четвъртък, 23 Май 2019 14:41
Четвъртък, 23 Май 2019 13:32
Четвъртък, 23 Май 2019 13:30
РЕКЛАМА
Здраве
Деца научиха, че здравословното хранене може да бъде лесно, бързо, вкусно и дори забавно Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 23 Май 2019 10:09
zdravoslovna hranaВ НУ „Христо Ботев“ в Плевен се проведе „Работилничка за здравословни лакомства“, съобщават от училището. Мероприятието е съвместна инициатива на НУ „Христо Ботев“, Лайънс клуб Огледало и Детски диабетен център към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“. Специални гости на събитието бяха детските ендокринолози доц. д-р Чайка Петрова и д-р Ирина Халваджиян.
Албена Дамянова - експерт по спортно хранене, демонстрира идеи как бързо и лесно могат да се приготвят здравословни храни. Бяха подбрани рецепти, подходящи за деца и възрастни с продукти от биологично производство, натурални подсладители, фурми, сурови ядки, брашна без глутен.
Основна цел е да се покаже, че здравословното хранене може да бъде лесно, бързо, вкусно и дори забавно. Че отношението към това, с какво се храним, е отношение към самите нас.
Д-р Халваджиян се включи активно в изработването на сладките изкушения, помагайки на децата, а доц. д-р Чайка Петрова с удоволствие отговаряше на въпросите на родителите, свързани с поддържането на добро здравословно състояние и значението на здравословното хранене при подрастващите.
Всички деца имаха възможност не само да изработят, а и да си вземат и опитат приготвените продукти.
Последно променен на Четвъртък, 23 Май 2019 10:12
 
За първи път плевенски хирурзи извършиха робот-асистирана операция на пациент с язва на стомаха Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 20 Май 2019 11:34
opertsiya DaVinci pilorПървата робот-асистирана операция в България на пациент със стеснение на пилора (част от стомаха) вследствие на язвена болест извърши екипът на Клиниката по онкологична хирургия в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен, съобщават от болницата. Иновативната интервенция е осъществена от доц. д-р Д. Димитров, проф. д-р Т. Делийски, д-р Цв. Иванова и д-р М. Караманлиев, м.с. Н. Порумова и м.с. К. Пенева, с анестезиологичен екип д-р И. Михайлов и м.с. В. Стефкова.
Пациентката е 44-годишна с оплаквания от 2 месеца от тежест след нахранване и периодично повръщане. Проведени са изследвания, от които се установява наличие на язва на стомаха, причиняваща стеснение, което не позволява на храната да преминава ефективно в тънките черва. Проведено е консервативно лечение и ерадикация на Helicobacter pylori. Но след два месеца симптомите продължават, което налага вземане на решение за операция. При робот-асистираната операция се извършва реконструкция на тази част на стомаха, обхваната от фиброзна тъкан вследствие на язвената болест. Направена е пластика на пилора посредством специални шевни линии. Роботизираната система дава възможност това да се извърши изключително прецизно и точно. За извършване на сложната интервенция са използвани пет малки отвора на корема с цел проникване на роботизираната система. По този начин на пациентката е спестен големия коремен разрез. Други ползи от робот-асистираната операция пред отворената хирургия са – ранното раздвижване на жената, която бе захранена на втория следоперативен ден и изписана на петия следоперативен ден. Предимствата се дължат на по-малката травма за пациента при такъв тип хирургия и по-прецизното изпълнение на самата операция.
„Въпреки че оперативната интервенция в своята същност е идентична с тази при другите оперативни подходи (отворена и лапароскопска хирургия), реализирането на такава интервенция изискваше сериозна планировка и организация“, коментира доц. д-р Добромир Димитров, хирург на конзола и зам.-декан на Факултет „Медицина“ при Медицински университет – Плевен.
От 2014 г. е сформиран екип по обща хирургия за работа с роботизираната система, който завършва обучителен курс в Страсбург, Франция в следния състав: проф. д-р Ташко Делийски, доц. д-р Сергей Илиев и доц. д-р Добромир Димитров. В Клиниката по онкологична хирургия редовно се извършват роботизирани операции на пациенти с рак на дебелото и правото черво, но подобен тип интервенция на заболяване на стомаха се извършва за първи път.
Последно променен на Понеделник, 20 Май 2019 12:20
 
На 17 май - безплатни прегледи и консултации за Деня на хипертонията Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 10 Май 2019 15:45
hipertoniya preglediБезплатни прегледи, тестове и мерене на кръвно ще бъдат организирани в 11 града по повод Световния ден за борба с хипертонията - 17 май. Кампанията се провежда за 13-ти пореден път по инициатива на Българската лига по хипертония в партньорство с Българският червен кръст, фондация “Национална мрежа Сърце за сърце“, Националната пациентска организация, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България, Център за Спешна медицинска помощ София, Лайънс клуб и др.
На 17 май 2019 година, от 11 до 18 часа в Плевен на площад "Възраждане”, срещу фонтаните, ще бъде разположен пункт, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници; ще получат информационни материали с нормите на поведение при артериална хипертония; ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ.
Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене.
Инициативата се подкрепя официално от Световната лига по хипертония, Международното дружество по хипертония, Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето и Международната диабетна федерация.
В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. По данни на НСИ - проведено европейско здравно проучване за периода 2008-2017 година, заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е около 30%. Това се дължи главно на факта, че повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане. Причините за високото кръвно налягане са свързани и с идентифицируеми рискови фактори на средата като свръхтегло, прекален прием на алкохол и сол с храната, както и недостатъчна физическа активност.
Последно променен на Петък, 10 Май 2019 13:48
 
Среща, свързана с превенция и контрол на диабета, ще провдат в НУ "Христо Ботев" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Неделя, 19 Май 2019 16:35
nu-hristo-botevНа 22 май 2019 г. от 17:30 ч. в зала „Европа“ на НУ „Христо Ботев“ - Плевен ще се проведе „Работилничка за лакомства“. Мероприятието е по съвместна инициатива на училището, Лайънс клуб "Огледало" – Плевен и Детски диабетен център към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“.
С всяка изминала година се увеличава броят на децата с диабет. Проучванията доказват, че активното лечение може да допринесе за намаляване на усложненията при деца със захарен диабет.
Компетентните съвети на доц. д-р Чайка Петрова и д-р Ирина Халваджиян ще насочат децата към това, как да се хранят здравословно за превенция и контрол на диабета. Албена Дамянова, специалист по хранене и член на Лайънс клуб "Огледало", ще демонстрира идеи как бързо и лесно могат да се приготвят здравословни десерти.
В работилничката ще вземат участие деца със своите родители и учители от НУ „Христо Ботев“. Всяко дете ще си тръгне със собственоръчно изработени от него здравословни продукти. Родителите и учителите ще получат подарък - книжка с рецепти на 26 здравословни десерта, издадена от Лайънс клуб "Огледало". Рецептите са подходящи и за диабетици, и за напълно здрави хора, целящи здравословно хранене.
 
Дискусии, прожекция на филм и спортен празник за Европейска седмица на общественото здраве в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 10 Май 2019 14:43
EUPHA plakatМедицинският университет в Плевен, съвместно с община Плевен, се включват в Европейската седмица на общественото здраве под мотото „За по-здрави общности“. По решение на Управителния съвет на Европейската асоциация по обществено здраве (EUPHA), тя ще се проведе от 13-ти до 17-ти май 2019 г. Инициативата е подкрепена от Световната здравна организация (СЗО), Европейска комисия и всички неправителствени европейски организации в областта на общественото здраве.
Българската асоциация по обществено здраве (БАОЗ), създадена в Плевен, е пълноправен член на EUPHA и нея са включени 183 членове от факултетите по обществено здраве към медицинските университети в страната (без София) и Националния център по обществено здраве и анализи. Председател на УС на БАОЗ е доц. д-р Гена Грънчарова.
Факултет „Обществено здраве“ и Факултет „Здравни грижи“ в МУ-Плевен имат 63 члена на EUPHA чрез БАОЗ. Във връзка с Европейската седмица на общественото здраве в МУ-Плевен съвместно със Студентския съвет и Асоциацията на студентите-медици в България – клон Плевен са планирани и регистрирани на сайта на EUPHA редица мероприятия:
на 13 май
- Спортен празник под мотото „I like to move it, move it“ в спортния комплекс „Проф. Недко Кючуков“;
- Среща-разговор на студенти-медици 2-ри курс с ученици от основно училище „Васил Левски“ по проблемите на здравословното хранене и профилактиката на затлъстяването.
на 16 май
- Научно-практическа конференция „За по-добро здраве на местно ниво“ – съвместна инициатива на Община Плевен, Факултет „Обществено здраве“ и Българската асоциация по обществено здраве;
- Вечер на етиката на общественото здраве с прожекция и обсъждане на филма „OUTBREAK - ЗАРАЗА” за студенти от всички специалности.
на 16 май
- Кръгла маса „Психичното здраве на подрастващите“ с модератор д-р Александър Тодоров.
Последно променен на Петък, 10 Май 2019 14:50
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 183
Фейсбук коментари
Сподели статията