18 Септември 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 17 Септември 2019 17:26
Вторник, 17 Септември 2019 14:39
Вторник, 17 Септември 2019 14:16
Вторник, 17 Септември 2019 13:23
РЕКЛАМА
Здраве
Уникална за страната двойна робот-асистирана операция извършиха уролози Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 30 Август 2019 13:35
dvoina operatsiyaУрологичният екип в УМБАЛ „Света Марина“ в Плевен извърши уникална за страната двойна робот-асистирана операция на 57-годишен пациент с две злокачествени заболявания - карцином на простатата и тумор в левият бъбрек, съобщават от лечебното заведение. Пациентът постъпва със съмнение за туморен процес в левия бъбрек. Взимат му се простатна биопсия и се извършват скенер и ПЕТ скенер. Установява се карцином на простатата и тумор в долния полюс на левият бъбрек с размери 30 мм. Уролозите доц. д-р Николай Колев и д-р Боян Атанасов, които имат натрупан дългогодишен опит в прилагането на минимално инвазивната хирургия, решават да извършат двете операции на един етап с роботизираната система от последно поколение Da Vinci Xi: радикална простатектомия (отстраняване на цялата простата), с двустранна лимфна дисекция и парциална нефректомия (отстраняване на засегнатата от тумора част от бъбрека), използвайки едни и същи портове на роботизираната система. Част от екипа е и урологът д-р Александар Ванов, както и анестезиолозите доц. д-р Камелия Цветанова и д-р Диана Саръиванова.
Според уролозите с конвенционалната хирургия това не би могло да бъде направено на един етап, поради необходимостта от два големи разреза, дългото оперативно време и свързания с операцията травматизъм. При конвенционалната хирургия всички тези фактори неминуемо биха довели до по-бавното възстановяване на пациента и риск от усложнения. Коментарът на доц. Николай Колев и д-р Боян Атанасов по повод на предимствата на роботизираната хирургия за пациентите пред конвенционалната бе: „С роботизираната система операцията беше извършена за четири часа, при минимална кръвозагуба (150 мл), време за топла исхемия 13 мин. през 6 порта. На следващият ден пациентът беше в отлична кондиция и бе раздвижен“.
Последно променен на Петък, 30 Август 2019 14:39
 
Лекари в Плевен спасиха онкоболна пациентка и първата й рожба с поредица от сложни операции Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 21 Август 2019 14:12
operatsiya razhdane1На 15 август, в деня на Голяма Богородица, специалистите на УМБАЛ „Света Марина“ извършват сложна двойна операция, за да спасят два живота – на бял свят се появява здраво момченце, което е първата рожба на пациентка с рак на шийката на матката. Хирургичната интервенция включва секцио, извършено от екипа на д-р Пепо Партенов, и последвалата радикална хистеректомия (отстраняване на шийката на матката, матката и лимфна дисекция) - от екипа на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев и проф. д-р Славчо Томов.
Пациентката е на 24 години от Пловдив, с първа бременност. При рутинен преглед по време на женска консултация в първия триместър от бременността е установен тумор на шийката на матката. Хистологично се доказва, че се касае за злокачествено заболяване. Пациентката е насочена към онколог и това я довежда до УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен, където постъпва на лечение при проф. д-р Славчо Томов. Пациентката е категорична, че бременността е желана и планувана и не желае да бъде прекъсната. След клинично обсъждане се взема решение жената да бъде подложена на сложно двуетапно лечение. Първият етап включва извършването на оперативна интервенция за премахване на маточната шийка заедно с тумора (трахелектомия) и поставяне на серклажен конец с цел запазване и износване на бременността до термин.
Пациентката прекарва остатъка от бременността си при пълен покой и под постоянно наблюдение до второто й постъпване в УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен, за да бъде извършена специална подготовка за втория етап от лечението й. Той включва сложното и прецизно извършване на двойна операция – секцио и радикална хистеректомия. Подготвителната работа е свързана с подготовката на плода за достигане на необходимата белодробна зрялост.
operatsiya razhdane2
По повод на операцията професор Горчев коментира: „В името на запазване на плода, младата пациентка бе подложена на сложна и доста рискована поредица от операции, произтичащи от откритото онкологично заболяване, което прогресира бързо при млади пациентки, особено по време на бременност. Извършването на трахелектомия в ранна бременност и поставянето на серклаж с цел износване на плода до термин и успешно родоразрешение се извършва за пръв път в България. За щастие, в този случай, ракът на шийката на матката е диагностициран в ранен стадий. Но все по-често имаме много млади нераждали пациентки, при които карциномът на маточната шийка не е открит навреме, което води до непълноценност да се реализират като майки и ниска преживяемост в дългосрочен план. Затова, мога да определя качествената профилактика и диагностиката от опитен онкогинеколог като първостепенни фактори за женското здраве.“
Последно променен на Сряда, 21 Август 2019 15:18
 
Не са одобрени само четири от подадените заявления за подпомагане на лица с репродуктивни проблеми Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 31 Юли 2019 10:29
bebeta2За първото полугодие на годината от 59 подадени заявления, 55 са получили одобрение от Комисията за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми на територията на община Плевен. От 1 януари до 30 юни 2019 година комисията, утвърдена с решение на Общински съвет - Плевен, е провела три заседания съгласно приетия от местния парламент правилник за дейността й.
За финансовата 2019-а сумата, предвидена за подпомагането на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми в общината е в размер на 35 000 лв., което е с 10 000 лв. повече в сравнение с предходната 2018-а. Всеки одобрен заявител се подпомага с 500 лв. за изследванията, предшестващи инвитро процедура. Заявленията за финансово подпомагане са по образец и се подават в Центъра за административно обслужване на граждани на Община Плевен - пл. „Възраждане“ 4. Всички постъпили документи се разглеждат от комисията, в която влизат 7 общински съветници, АГ специалист, директорът на дирекция „ФСД и УС” в Община Плевен, началникът на отдел „Здравеопазване и социални дейности” и юрисконсулт от Общината. Председател на комисията е общинският съветник и председател на ПК по здравеопазване и социална политика в Общинския съвет проф. д-р Начко Тоцев. В изпълнение на решението на комисията на заявителя се издава удостоверение за финансово подпомагане на заявителя.
Правото за финансово подпомагане се погасява, ако след изтичане на едномесечен срок от издаване на удостоверението същото не е потърсено. Това обстоятелство обаче не пречи кандидатът да кандидатства отново за финансиране по реда на приетите правила.
 
Стотици пациенти в България дължат живота си на този скромен мъж от Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 02 Август 2019 09:17
int hristofor1Христофор Христов извоюва лечение за нелечима болест с цената на голяма лична загуба

Срещаме се с Христофор Христов в едно централно кафене в Ловеч. Самият той е мъж в отлична спортна форма. Казва, че е около 50-те, но е трудно да му ги дадеш. Той е председател на пациентската организация на болните от хронична миелогенна левкемия (ХМЛ) – един от видовете рак на кръвта. Доскоро този рак беше нелечим. А след като лечението се появи, то не бе достъпно за българските пациенти. Но благодарение на този скромен мъж и неговите сподвижници днес смъртната присъда е спестена на стотици българи. Болните от ХМЛ у нас са около 540 души.

- Г-н Христов, как създадохте Сдружението на пациентите с ХМЛ?
- Създадохме го през 2003-2004 г. Тогава българските пациенти нямаха достъп до това модерно лечение, което за съжаление днес се приема за даденост. Много се дразня, когато ми се обаждат хора, които искат помощ и ми казват: ама аз не мога в този ден да отида до Варна, защото съм на работа и ще ми струва 20 лв. Хора, имате диагноза, при която доскоро единственият въпрос беше „Колко ми остава да живея?“. Вече имаме пълно излекуване, имаме пациенти, които спират лечението, които стават родители. Трябва само да отидеш при лекаря и той да ти изпише лекарството. И да го взимаш. Това е. Не вярвам 20 лева да са ти най-големият  проблем! Когато създадохме тази организация, лечението го плащахме сами. Струваше 5 600 лв. на месец. Колко души могат да си го позволят? Хората продаваха всичко, което имат. Моето семейство тегли огромен кредит. Създадохме организацията, за да изискаме от Министерството на здравеопазването да финансира това лечение. И това се случи! Бавно, трудно, но се случи. Първо за 35 души, после за повече. Пациентите не знаят цената на това лечение и колко трудно и тежко ни беше, докато го постигнем.
- За вашето семейство тази победа е извоювана с цената на огромна лична загуба.
- Да. Това беше вторият етап от живота на организацията – загубата на моята съпруга. Тя беше болна от ХМЛ. По онова време единственото лечение беше нов медикамент, недобре познат в България. Нямахме яснота при какви условия и показатели се прилага. Нещо, което сега се прилага рутинно. И сме допуснали доста грешки в лечението. Съпругата ми беше включена в клинично проучване в Германия. За да дадем гласност на проблема и да извоюваме това лечение, търсихме съдействието на всички медии. Успяхме да съберем средства и за трансплантации на костен мозък, но след втората трансплантация тя почина.
- Кое ви провокира да продължите след тази загуба? Това е много тежък момент, в който е нормално да се затворите в себе си, да зарежете всичко...
- Съпругата ми почина на 1 януари, аз зарязах всичко за година и нещо. Решението дойде след световна годишна среща на пациентските организации в Португалия. Тя беше най-тежка, защото отидох на нея сам, а дотогава винаги бяхме двамата. Самообвинявах се, чудех се къде сбъркахме. Има причина, трябва да я знам. Там получих този отговор. Казах си, че вече знам много. Знам къде сме сбъркали, къде сме допуснали грешки. Не мога да си затворя очите, трябва да кажа на останалите. Имам вътрешно противоречие - в един момент знаех повече от лекуващите лекари.
- Достатъчно компетентни ли са българските лекари и как работите с тях?
- Работим много добре с клиниките по хематология. Достатъчно компетентни са. Имат голям достъп до информация и вече няма проблеми с лечението. По онова време имаше. Това лечение беше единственото в света и те бяха леко скептични, че някой с това заболяване може да бъде излекуван. Сега вече е друго, има и други медикаменти, лекарите се обучават непрекъснато.
- Каква е целта на сдружението? Каква е подкрепата, която давате на пациентите?
- Основната цел на нашето сдружение е да решим проблемите на тези пациенти. Да се свържат с нас, да споделят проблема и ако успеем, да го решим.
- Вашата лична история ви е дала сили да продължите напред. Но хората днес не обичат да споделят толкова лични неща.
- Трябва да споделят, защото това помага на другите! Но не искат да го правят. Аз го виждам и по срещите, които организираме. Малко са заинтересованите да присъстват, правят го само ако има някакъв общ  проблем – напр. нови медикаменти, или недостиг на медикаменти. Хората се чувстват добре. Те искат да забравят за болестта си и да живеят нормален живот, което е разбираемо. И вече е възможно – пациентите са активни, могат да ходят на работа, да се грижат за семействата си. Това доскоро беше немислимо и е важно обществото да го знае.
- Вие сте от Плевен, работите в Ловеч. Познават ли ви хората в региона и знаят ли, че на вас дължат живота си стотици  пациенти?
- Не и не е необходимо да го знаят. За мен е много по-важно, когато се наложи, моята намеса да бъде в правилния момент и който има нужда, да му помогна. Годините ми, опитът ми доведоха до това да организирам начина си на живот така, че да е полезен за мен и за останалите. Не ми харесва това, което наблюдавам в момента – пристрастеността на децата към мобилните устройства, няма часове по физическа култура, или има, но те се провеждат формално. Децата няма къде да спортуват. Създадохме в Ловеч модерен фитнес, където децата и младежите да спортуват, да се срещат, да общуват. Колко ще тренират, колко няма, но това да е място за срещи. И вече го виждам в тях, което ме радва - определят си срещи във фитнеса, имат общност. Другата ни целева група са хората над 40 г., които са силно обездвижени поради естеството на работата си. Вече се движим все по-малко, ползваме превозни средства, стоим на бюро. Човек, особено след определена възраст, трябва да се движи повече, защото това води до намаляване на мускулната маса, ако няма мускули, нашият скелет пада и няма да се държи изправен. И започват основните проблеми с  врата, кръста, ставите. Това е новият етап в живота ми – превенция на здравето, чрез спорт, движение. Лично аз го изпитах върху себе си -  бях с високо кръвно, на два медикамента, които вече не употребявам.
- И посланието ви е?
- Погрижете се за себе си днес!

Елеонора АСЕНОВА

 
Последно променен на Петък, 02 Август 2019 10:15
 
Безплатни изследвания на белите дробове за превенция на хроничните белодробни заболявания Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 29 Юли 2019 15:31
beli droboveКлиниката по пневмология и фтизиатрия на УМБАЛ „Георги Странски“ ще се включи в деня на отворените врати на Националната пациентска кампания „Белодробно здраве във всички политики“. По време на кампанията ще се проведат безплатни изследвания на белите дробове - спирометрии, с цел ранна превенция на хроничните белодробни заболявания.
Изследвания ще се правят на 2 август от 10 до 14 часа в Клиниката по пневмология и фтизиатрия ул. Владимир Вазов“ № 91. Телефонът за предварително записване е 064 886 743.
Националната пациентска кампания „Белодробно здраве във всички политики“ се реализира по инициатива на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и ХОББ (АББА) в партньорство с българското дружество за белодробни болести и Българското дружество по алергология.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 186
Фейсбук коментари
Сподели статията