23 Февруари 2020 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 21 Февруари 2020 12:22
Петък, 21 Февруари 2020 10:07
Петък, 21 Февруари 2020 10:00
Петък, 21 Февруари 2020 09:55
РЕКЛАМА
Здраве
В Плевен е пуснат в действие уникален за страната апарат за диагностика на рака на млечната жлеза Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 13 Февруари 2020 10:53
aparat vakoom diagnostikaЗапочна работа Лаборатория за стереотактични вакуум аспирационни биопсии по проект за изграждане на Център за компетентност по персонализирана медицина, 3Д и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" и Европейските структурни и инвестиционни фондове. В лабораторията, базирана в Клиниката по онкохирургия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен, ще се извършват стереотактични мамографски базирани вакуум аспирационни биопсии при пациентки с патологични лезии, микрокалцификати и рак на гърда. Това е резултат от надграждане на дигитален мамографски апарат за диагностика и скрининг с функция стереотактична биопсия. По този начин ще се даде възможност за добиване на туморна тъкан от малки по размер лезии с минимален разрез около 3 мм, което да осигури точна диагноза, терапевтична ефективност за малки и непалпируеми лезии и персонализиран подход в лечението на пациента. Взетите биопсични материали могат да се визуализират веднага за незабавно уверение на оператора, че подозрителните лезии, участъци или калцификати са били отстранени. Това ще осигури комфорт и сигурност за пациента, като се минимизира времето за извършване на биопсията, както и ще спести осъществяването на реална операция с разрез от 3 до 5 см. Такъв тип интервенции не се осъществяват на друго място в страната, което ще спомогне за създаване на алгоритъм за работа, който да улесни бъдещото разпространение в други центрове в страната. Използването на този метод се препоръчва от световните клинични алгоритми за диагностика на рака на млечната жлеза.
Лабораторията за стереотактични вакуум аспирационни биопсии с ръководител доц. д-р Добромир Димитров, зам.-декан на Факултет „Медицина“ е една от трите лаборатории в Департамента по минимално инвазивна хирургия (МИХ) в рамките на Центъра за компетентност. Другите две са свързани с изграждане на интегриран интердисциплинарен операционен блок със системи за навигация и телехирургия и изграждане на лаборатория за експериментални разработки за нуждите на минимално инвазивната хирургия към Института по роботика на БАН. Целта е да се изгради модерна научноизследователска структура, която ще даде възможност за осъществяване на минимално инвазивни оперативни интервенции от УНГ, онкохирургична и гинекологична практика, чрез които да се осъществяват проучвания с приложна и клинична значимост. Ще се изследват ролята, клиничната значимост и ефективността на МИХ интервенции в гинекологичната и онкохирургичната практика, интраоперативната навигация при МИХ в УНГ, както и вакуум аспирационна стереотактична биопсия при пациентки с рак на гърдата.
Проектът BG05M2OP001-1.002-0010 „Център за компетентност по персонализирана медицина, 3Д и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия“ Леонардо Да Винчи е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" с подкрепата на Европейските структурни и инвестиционни фондове. Общата стойност на проекта е 23 695 179,29 лв., от които 20 140 902.40 лв. европейско и 3 554 276.89 лв. национално съфинансиране. Водещата организация по реализацията на проекта е Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен), а основните партньори са Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна и Института по роботика към БАН (ИР-БАН).
Последно променен на Четвъртък, 13 Февруари 2020 10:57
 
Семинар по КАН терапия - Българска неконвенционална рехабилитация Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 11 Февруари 2020 14:12
kan terapiyaСеминарът ще се проведе на 21 и 22 март 2020 година в „Дом на учения“ - София, кв. Гео Милев, бул. “Шипченски проход” 50 (www.domnaucheniya.com) при следната програма:
21 март, събота
10:00 часа - Откриване, Николай Христов
10:15 - 12:00 часа - Кан Терапия - Български натуропатичен метод (неконвенционална рехабилитация), Николай Христов (автор)
12:00 - 13:00 часа - Обедна почивка
13:00 - 18:00 часа - Консултации с кан терапевти - консултационен лист и предлагане на рехабилитационна програма със средствата на Кан терапия (краткосрочна и дългосрочна), практическо приложение
22 март, неделя
9:00 - 9:30 часа - Изпълнение на комплексите от упражнения в Кан терапия под ръководството на кан терапевти.
9:30 - 9:45 часа - Почивка
9:45 - 12:00 часа - Консултации с кан терапевти - консултационен лист и предлагане на рехабилитационна програма със средствата на Кан терапия (краткосрочна и дългосрочна), практическо приложение
12:00 - 13:00часа - Обедна почивка
13:00 - 18:00 часа - Консултации с кан терапевти - консултационен лист и предлагане на рехабилитационна програма със средствата на Кан терапия (краткосрочна и дългосрочна), практическо приложение
Семинарът се провежда, за да информира широк кръг от желаещи да се докоснат до ползите от неконвенционалната рехабилитация Кан Терапия, както и да научат повече за концепциите, целите и задачите които си поставя методът.
Участниците в семинара
Ще могат да се консултират с опитни специалисти по Българския натуропатичен метод Кан Терапия, както и да разберат какъв е потенциала на метода и как можете да се възползват от него.
Ще бъде направена програма, чрез която ще могат да се грижат за своето оптимално здраве.
Ще осъществят контакт със специалисти, които биха могли да им бъдат полезни и извън семинара.
Ще могат да зададат въпроси във връзка с превенцията на своето здраве чрез метода Кан Терапия.
Ще разширят своя мироглед по отношение на българските природни начини за поддържане на здравето.
Участието е БЕЗПЛАТНО.
ВАЖНО: Местата за участие са ограничени! Желаещите могат да заявят участие най-късно до 15 март 2020 година.
За повече информация и контакти
0886638311; 0898604751
Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
www.kantherapy.com, www.stnikola.net
Последно променен на Вторник, 11 Февруари 2020 14:20
 
Заради обявена епидемия до 7 февруари цялата област Плевен е в грипна ваканция Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 30 Януари 2020 14:59
gripna epidemiaПредвид достигане на епидемично ниво на заболяемост от грип и ОРЗ за област Плевен и решение на Областната оперативна група, директорът на РЗИ - Плевен със заповед № РД-01-33/30.01.2020г. обяви епидемична обстановка по отношение на грип и ОРЗ на територията на област Плевен, считано от 31.01.2020г. с прекратяване на учебните занятия в училищата в област Плевен, считано от 31.01.2020г. до 07.02.2020г. включително, се казва в съобщение, публикувано на сайта на инспекцията.
Въвеждат се следните противоепидемичните мерки :
1. Ограничаване на масовите и обществени мероприятия, на организирани мероприятия в детските, учебни и социални заведения.
2. Прекратяване на плановите операции в лечебните заведения на територията на област Плевен.
3. Разширяване на легловия капацитет на вътрешните и детски отделения в лечебните заведения за болнична помощ, с оглед приемането на насочените за хоспитализиране пациенти с грип и/или усложнения.
4. Преустановяване на свижданията и засилване на мерките за предпазване от вътреболнично заразяване с грип и ОРЗ в лечебните заведения за болнична помощ на територията на област Плевен.
5. Преустановяване дейността на женските и детските консултации на територията на област Плевен.
6. Преустановяване извършването на профилактичните прегледи и имунизации в област Плевен.
7. Осъществяване на ежедневен филтър в детските заведения за недопускане на заболели от ОРЗ и грип.
8. Прекратяване на учебните занятия във училищата на територията на област Плевен, считано от 31.01.2020г. до 07.02.2020г. включително.
Последно променен на Понеделник, 10 Февруари 2020 12:31
 
Здравната осигуровка, когато я заплащаме сами, от 1 януари вече е 24.40 лева на месец Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 31 Януари 2020 15:12
zdravna knijkaОт началото на 2020 година хората, които сами внасят задължителните си здравни осигуровки (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 24.40 лева, обръщат внимание от Националната агенция по приходите (НАП).
Промяната е свързана с увеличението на минималния осигурителен доход от началото на тази година, който вече е 610 лв. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица. Така, здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху не по-малко от 305 лв. и не повече от 3000 лв. месечно.
От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за месец януари 2020 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2020 г. Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7., припомнят още от приходната агенция. Тя се подава в офиса на агенцията по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Тоест, ако от 1 януари 2020 г. трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то следва да подадете декларация Образец 7 до 25 февруари. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева.
Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Здравноосигурителните права на гражданите, които са с прекъснати здравноосигурителни права се възстановяват, при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период.
Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg.
Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цена, съгласно тарифата на съответния оператор. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.
 
Броят на болните от грип в Плевен още е далеч от епидемичните стойности Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 27 Януари 2020 15:29
grip lekarstvaВ Плевен и региона не е обявена грипна епидемия.
По информация, подадена днес следобед от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Плевен, нивото на заболеваемост е „в границите на високите, но не епидемични стойности”.
За миналата седмица регистрираните болни са 198,80 на 10 000, а критичната стойност е 270 на 10 000. Все пак важно е да се отбележи, че има сериозен ръст, след като в периода 13-19 януари заболяемостта в град Плевен от грип и остри респираторни заболявания е била 130,46%00.
Обичайно в Плевен грипна епидемия и съответно грипна ваканция се обявяват през февруари.
Последно променен на Четвъртък, 30 Януари 2020 15:09
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 190
Фейсбук коментари
Сподели статията