Начало Света Култура Най-неграмотни в Европа остават учениците у нас
28 Януари 2020 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 27 Януари 2020 17:23
Понеделник, 27 Януари 2020 15:29
Понеделник, 27 Януари 2020 11:23
Понеделник, 27 Януари 2020 10:11
РЕКЛАМА
Най-неграмотни в Европа остават учениците у нас Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Света - Култура
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 03 Декември 2013 18:01
pisa2012 Последни по грамотност в Европа и на 47-о място сред 65 развити държави и икономики в света остават 15-годишните български ученици въпреки значителното намаляване на дела на учениците със слаби оценки. Изводът се основава на резултатите от авторитетното международно изследване в областта на средното образование PISA (Програма за международно оценяване на учениците) за 2012 г. Проучването PISA се провежда на всеки три години, откакто бе въведено през 2000 г. В проучването PISA за 2012 г. са участвали 34-те държави членки на ОИСР и 31 държави партньори, което представлява над 80% от световната икономика.
Еврокомисията поставя България в групата на десет държави членки на ЕС, които са постигнали "значителен напредък" в намаляването на дела на учениците със слаби резултати и при трите основни умения. Под "значителен напредък" се разбира ръст над 2 процентни пункта.
Въпреки това българските ученици остават далеч от средното равнище на компетенциите спрямо връстниците си не само в Европа, но и по света. У нас 44% от учениците не са се справили на тестовете по математика, четене и природни науки при 41% през 2009 г. Освен това разликата в постиженията на най-добре и най-зле представящите се българчета е най-голямата спрямо останалите държави в Европа. Основната причина за това е социално-икономическото положение на семействата на учениците. Само 4% от българските ученици са постигнали отлични резултати, сочи изследването. Според него момичетата се справят значително по-добре от момчетата. Слабите оценки са предимно на ромските деца и на тези от бедни семейства.
В Европа българските ученици са на последно място по умения по четене, като 40% не са се справили на теста при средно 16.6% за ЕС. Целта на Брюксел е през 2020 г. броят на учениците със слаби оценки да бъде под 15%. До сега седем държави са достигнали тази цел, като това са Естония, Ирландия, Полша, Финландия, Нидерландия, Германия и Дания.
По математика, която е акцент на тазгодишното изследване, българските 15-годишни ученици са последни в Европа и на 47-о място сред връстниците си от 65 държави. Под критичното второ ниво по математика остават 43.8% от деветокласниците ни при 23.1% средно за ОИСР.
След нас по математически познания се нареждат децата от Обединените арабски емирства, Казахстан, Тайланд, Чили, Малайзия и Мексико.
Единствено в областта на природните науки българските ученици изпреварват румънските в Европа, но резултатите им остават под средния за ОИСР. Под критичното второ ниво са около 36% от учениците у нас. Пет държави и икономики превъзхождат всички останали участници в представянето по природни науки. Това са Шанхай, Хонконг, Сингапур, Япония и Финландия.
Еврокомисията отчита стабилно повишаване на уменията по природни науки в целия ЕС, като десет държави - Чехия, Германия, Естония, Ирландия, Латвия, Нидерландия, Полша, Словения, Финландия и Обединеното кралство вече са постигнали целта от 15% слаби оценки.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Сряда, 04 Декември 2013 09:31