Начало Светски новини
22 Януари 2019 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 22 Януари 2019 12:13
Вторник, 22 Януари 2019 11:00
Вторник, 22 Януари 2019 10:40
Понеделник, 21 Януари 2019 17:02
Валути
РЕКЛАМА
Светски новини
Най-големият и първи по рода си в България Исторически парк отваря врати Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Забавления
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 17 Януари 2019 13:39
istoricheski park VarnaМащабният проект е своеобразно пътуване назад във времето през различни епохи от развитието на човешката цивилизация, случили се по нашите земи. Замислен като мащабен комплекс, разположен в завършения си вид на над 500 декара площ на 33 км от град Варна, Исторически парк предлага на българските и чуждестранни посетители интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация. На място ще бъде пресъздадено развитието й, случило се по нашите земи от епохата на халколита и неолита, през славната история на траките и Рим, до разцвета на Първото и Второто българско царство. 
Чрез различни интерактивни и сетивно-образователни формати Паркът ще предлага на посетителите досег с древни и антични култури, превръщайки се в абсолютна революция в културно-историческия туризъм и запълвайки нарастващото търсене за исторически забележителности в световен мащаб. Тематични занаятчийски курсове, исторически представления и филми, обучения в древни бойни и битови умения, конна езда, теоритични семинари, изложби и точни възстановки на обекти, предмети и начин на живот от миналото ще бъдат представени в петте исторически епохи на разположение на посетителите. Наред с тях са предвидени и традиционни места за отдих и хранене с ястия по автентични рецепти от антични времена, приготвяни само с натурални български продукти. За допълнително изживяване ще бъде създадена детска зона, кино салон и сувенирен магазин с автентични български възстановки от художници майстори на артефакти от миналото и много други.
„Идеята за създаването на Историческия парк е моя и се роди през 2011 година. Основната цел е да променим начина, по който чужденците приемат българите и България, както и начина, по който ние самите възприемаме себе си. Високо оцененият на световно ниво атракцион ще промени и типа туристи, които посещават страната ни и в същото време ще създадем перспективен икономически отрасъл, който да даде възможност на много българи да правят международен бизнес. Всички можем да се радваме, че сме част от това ново начало за България и българския туризъм и самосъзнание, а аз съм повече от щастлив от това“, споделя Ивелин Михайлов, изпълнителен директор на „Исторически парк“ АД и инициатор на проекта.
Работата по Исторически парк е започнала преди повече от осем години, а от момента на планирането досега са включени над 4000 души, сред които едни от най-добрите български археолози-консултанти, писатели, музиканти, скулптори, майстори занаятчии, възстановчици и историци, които изпълняват прецизно проекта в цялостния му реалистичен вид. Използваните материали са изцяло автентичните за епохите - камък, дърво, мрамор и керамика.
Атракционът се изгражда поетапно, като построения през 2016 г. пилотен исторически комплекс „Неолитно селище“ в близост, дава основание на посетилите го вече туристи и българи да очакват откриването на Историческия парк с нетърпение. Планира се целият обект, в пълна функционалност, да бъде завършен през 2022 година, като в момента тече изграждането на първата фаза – халколит, неолит и траки и зона за почивка с езера, която ще приключи през пролетта на 2019 г., когато Паркът ще отвори официално врати за посетители.
Достъпът до обекта ще става с входна такса или с клубни карти като за момента са пуснати в лимитирани серии „Златна карта“ и „Семейна карта“, които дават ценово предимство на българските им притежатели за 10 години напред. Картите са вече в продажба на адрес: http://ipark.bg/tourism/loyal-programs/.
Освен изграждането на мащабния актракцион, дейностите се разширяват и във вече издадените над 100 броя комикса, илюстровани книжки и енциклопедии за деца и възрастни, които целят запознаването и обикването на българската история по приятен и забавен начин. Книжките са преведи на над 7 чужди езика, което съответства с дългосрочната цел за популяризирането на богатата и ценна българска култура по света и промяна на възприятието за българите, както сред чужденци, така и сред самите нас.
Последно променен на Петък, 18 Януари 2019 11:44
 
Кметовете на Горталово и Къртожабене искат 20 000 лева за ремонт и възстановяване на три моста и на част от масите и пейките от екопътека Чернeлка Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Пътешествия
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 14 Януари 2019 11:01
chernelka ecopatekaПисмо с искане в Бюджет 2019 на Община Плевен да бъдат заложени средства за ремонт на съоръженията по екопътека Чернeлка и в района да бъдат поставени нови указателни и информационни табели обсъдиха в свои заседания две от постоянните комисии в Общински съвет - Плевен. „Искането е внесено от кмета на Горталово, Пламен Петков и от кметския наместник на Къртожабене, Лени Димитров. То бе разгледано още през декември в две от постоянните комисии – по „Бюджет и финансова политика“ и по „Устройство на територията, екология и земеделие“, информира председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев.
В писмото, адресирано до Мартин Митев управниците на Горталово и Къртожабене посочват следното:
„През пролетно-летния сезон имаше няколко прииждания на реката, при които водата разби и отнесе по-старите мостови съоръжения. В обособените кътове за отдих съоръженията също се нуждаят от ремонт - има счупени маси, липсващи пейки, навесите и тоалетните също трябва да се ремонтират. Указателните и информационни табели, поставени през 2007 година, или липсват или са избелели и не се четат. Комисия от строителни специалисти на Община Плевен обходи екопътеката и огледа съоръженията, като описа в протокол необходимите материали за ремонт. Общинска Фирма „Паркстрой" остойности материалите, изработката и монтажа на съоръженията, след което съставиха количествено-стойностна сметка. Екопътека Чернелка е единствена по рода си в Община Плевен. Изградена е през 2000 г. и от тогава до сега туристите са се увеличили многократно. За да посрещнем посетителите през пролетта с проходима екопътека от Горталово до Къртожабене и с ремонтирани съоръжения, предлагаме в бюджета за 2019 г. на Община Плевен да бъде предвидена сума в размер на 20 000 лв.“
Към писмото е приложен и констативен протокол, изготвен от Комисията, извършила оглед на място. В документа е записано, че Комисията е констатирала необходимост от ремонт и възстановяване на 3 от мостовите съоръжения по екопътеката, както и на част от масите и пейките в района.
Във връзка с писмото в Бюджет 2019 на Община Плевен да бъдат предвидени средства за ремонт на съоръженията по протежението на екопътека Чернелка и за поставяне на указателни и информационни табели, от ПК по „Устройство на територията, екология и земеделие“ е изпратено писмо до общинска администрация. В отговор на него се посочва, че в проекта за бюджет за 2019 година на Община Плевен има заложени средства в дейност „Други дейности по опазване на околната среда"/„Текущи ремонти", където искането от Горталово и Къртожабене ще бъде включено.
 
Плевен отбеляза 171-ата годишнина от рождението на Ботев Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Неделя, 06 Януари 2019 15:15
Botev 4С поднасяне на цветя пред паметника на Христо Ботев на едноименния булевард в града, Плевен отбеляза тържествено днес 171-ата годишнина от рождението на големия български революционер, поет и публицист.
Своята признателност към делото на Ботев засвидетелстваха председателят на местния парламент Мартин Митев и кметът на Плевен Георг Спартански, общински съветници, представители на държавни и местни институции, десетки признателни плевенчани. Пред паметника на Ботев и тази година бяха децата от клуб „Млад възрожденец“ на Начално училище „Христо Ботев”, водени от своя директор Цветелин Горанов.
Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 г. в гр. Калофер. Поет, публицист, журналист, преводач, литературен критик, революционер и мислител, Христо Ботев се превръща в икона за българите и в национален символ.
 
D2, безплатна баница с червено вино и 900 късмета за желаещите да посрещнат на площада 2019 година Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Забавления
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 28 Декември 2018 18:35
Nova 2019 godinaРокаджиите от група D2 са акцент в организираната от Община Плевен програма за посрещане на Новата 2019-а година. Празничният концерт на 31 декември започва в 21 часа на пл. „Възраждане” с DJ Живко Иванов, час по-късно на сцената ще се качат рок група „Абсолют”. След тях ще свирят и пеят D2. В последните минути на отиващата си година поздрав към плевенчани и гости на града ще отправи кметът Георг Спартански, а в полунощ небето над града ще озари празнична заря. Народни хора ще звучат до 00:30 часа, след което програмата продължава още час, отново с DJ Живко Иванов.
За дошлите на площада, избрали да празнуват на открито, ще има безплатно баница и червено вино. От Общината са подготвили и близо 900 късмета, с които отправят най-добри пожелания за 2019-а.
Последно променен на Петък, 28 Декември 2018 20:38
 
34-годишният Павлин Първанов извади кръста от студените води на река Вит Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Забавления
Написано от Вестник "Посредник"   
Неделя, 06 Януари 2019 16:07
bogojavlenie2019bogojavlenie pavlinbogojavlenie jordan34-годишният Павлин Първанов е късметлията, който тази година  на Йордановден извади кръста от студените води на река Вит край Плевен. Павлин участва за първи път в ритуала, баща е на две момчета на 4 и 7 години, които днес бяха заедно с него край реката.
Близо 30 смелчаци на различна възраст участваха в празничното изваждане на богоявленския кръст, а стотици други станаха част от традицията като зрители при Историческия мост при село Ясен. Край реката на Богоявление бяха и председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, а във водите на Вит за шести път за здраве влезе най-младият общински съветник на Плевен - Йордан Грижов, който на Йордановден има двоен празник - рожден ден и имен ден.
Ритуалното хвърляне на кръста започна с молебен за здраве, след което се пристъпи и към изпълнение на обичая. Специално участие в ритуала тази година взеха музиканти и танцьори от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”, които пресъздадоха обичая във вида, характерен за Северняшката етнографска област. За поредна година във водите на реката се изви и мъжко хоро, развято бе и българското знаме. Всички смелчаци, влезли в студените води на Вит, имаха възможност след това да се сгрят край буен огън на брега.
34-годишният късметлия Павлин Първанов ще получи парична награда в размер на от 300 лева от Община Плевен. „Пожелавам си здраве и късмет през новата година на себе си, на семейството си и на всички плевенчани“, сподели 34-годишният мъж след днешния ритуал.
 
На 6 януари ще отбележим годишнина от рождението на Ботев Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 04 Януари 2019 15:28
botevНа 6 януари 2019 г. се навършват 171 години от рождението на поета революционер Христо Ботев. По този повод кметът на Община Плевен Георг Спартански и неговият екип ще поднесат цветя в знак на признателност пред паметника на Христо Ботев на едноименния булевард в Плевен в 12.00 часа същия ден.
Община Плевен отправя покана към институции, организации, граждани да почетат паметта на националния ни герой.
 
Коледари пеят, малки моми пръстен топят Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Забавления
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 28 Декември 2018 12:06
Pobeda Koledari2На 28 декември в Народно читалище ”Зора - 1990г.” в Победа, община Долна Митрополия бе изнесен коледно - новогодишен спектакъл. Събитието е заключителен етап на проектната инициатива „Коледари пеят, малки моми пръстен топят”. Проектът бе спечелен в проектна сесия за малки читалищни инициативи по Програма ”Читалището – пазител на българските традиции, която Сдружение „Плевенски обществен фонд Читалища“ обяви и финансира съвместно с Община Долна Митрополия. Гост на тържеството беше кметът на селото Даниела Александрова.
Секретарят на читалището и ръководител на проекта Димитринка Гетова в отчета си подчерта, че чрез пресъздаване на обичаите Коледуване и Напяване на пръстените, читалището се утвърждава като пазител на българските традиции, където децата да пресъздават по традиционен и иновативен начин българския фолклор. Интересните проектни дейности, творчески работилници и ателиета са привлекли двойно повече деца от планираните. Целевата група, с която е работил читалищният екип, са 24 деца на възраст от 6 до 16 години. Девет е броя на доброволците, оказали ценна помощ с труд, опит и съвети - Маргарита Александрова, Павлин Филев, Атанас Ангелов, Цветанка Александрова, Райна Гетова, Диана Стоянова, Лена Папазова, Илиянка Дончева, София Богданлийска.
Pobeda Koledari1 Pobeda Koledari3

В препълнената читалищна зала участниците пресъздадоха обичаите Бъдни вечер, Коледуване и Напяване на пръстените. Паралелно с възстановките на обичаите бяха подредени три изложби на детско творчество, създадено по време на проекта: Изложба на „Диамантени гоблени с фолклорни мотиви”, Изложба на рисунки „Български традиции”, Изложба – базар „Коледен декупаж”. С изпълнения на народни песни се включи и женската фолклорна група „Вълшебни звуци”.
Кулминацията на тържеството бе, когато Дядо Коледа пристигна при децата и раздаде подаръци. От читалището бяха подготвени уникални календари за всеки участник, а от кметството – огромни пакети с лакомства. Думи на благодарност за активната дейност на читалищните дейци Димитринка Гетова и Цветанка Ангелова, за идеята и осъществяването на проекта, изказа Председателят на читалищното настоятелство Даринка Николова.
Празникът продължи с надпревара в разпродажбата на Коледната изложба – базар. Читалищният екип обяви, че събраните средства ще се използват за закупуване на мъжки ризи за народни носии. „Купувайки подарък за своите близки, вие подпомагате дейността на читалището” – обяви Димитринка Гетова.
Последно променен на Петък, 28 Декември 2018 14:15
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 103
Фейсбук коментари
Сподели статията