Начало Светски новини Пътешествия Композиторът Ванко Найденов: Иранците приличат на българите, но са по-добре възпитани
20 Март 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Сряда, 20 Март 2019 15:15
Сряда, 20 Март 2019 14:34
Сряда, 20 Март 2019 13:33
Сряда, 20 Март 2019 12:23
Валути
РЕКЛАМА
Композиторът Ванко Найденов: Иранците приличат на българите, но са по-добре възпитани Печат Е-мейл
( 3 Гласа )
Светски новини - Пътешествия
Написано от Цветанка ХРИСТОВА, Кремена СЛАВКОВА   
Четвъртък, 07 Януари 2010 13:39
Как един българин, живял 40 години в Техеран вижда Иран и нейната култура, близостта и на нашите народи, ще узнаете в това интервю.
Срещите ни с композитора Ванко Найденов, за който вече излезе материал във в. “Посредник” бяха провокирани преди всичко от идеята да научим нещо повече за бита и хората в Иран - една не много позната за българите държава. Прекарал четиридесет години в тази далечна страна, с древна култура и жители, твърде подобни на българските, Ванко Найденов с много позитивност в думите си разказва за своето пребиваване там.
В Иран композиторът се оказва през 1968 г., малко след нахлуването в Чехословакия и последвалите събития в страната. Изпаднал в немилост заради неодобрението си към нахлуването на войските на Варшавския договор в една суверенна държава, той решава да напусне за известно време България. Получава  музикален ангажимент за Техеран и не след дълго вече е зад граница. В Иран Ванко Найденов намира среда, в която културата и музиката са на особена почит, а творците - уважавани и ценени хора. Той решава да остане, получава ценни ангажименти в своята област, оженва се за жена от Иран. Макар и любовта към България да не е изчезнала у него и той от чувство за дълг да се връща в родината си, с голяма любов говори за тази страна, в която е прекарал четиридесет години от живота си.

- Г-н Найденов, какво е първото впечатление на човек , попаднал за пръв път в Иран?
- Ако човекът е българин, първата му мисъл е, че се намира в друг български град. Всичко в тази страна ще му бъде много познато - и хората, и излъчването, и обстановката. Иран има много древна култура и като държава съществува още от 599 година. По това време господстваща религия е била тази на Заратустра, а културата и изкуството били издигнати в култ. Попадайки под мюсюлманско владичество, страната дълги години е под влиянието на исляма и неговите закони. В момента в Иран основната религия продължава да е мюсюлманската, но тя съжителства съвсем мирно с християнството, юдаизма и будизма. Това е модерна и цивилизована държава, което веднага се забелязва - и в архитектурата, и в отношенията между хората.
- Известно е, че Иран е богата страна, напреднала в икономическо отношение. Това, според вас, на какво се дължи?
- Разбира се най-вече на самите иранци, но държавата е богата на петрол и злато, което до голяма степен определя нейното развитие и модернизиране.
- От думите ви трябва да се разбира, че иранците са свободни хора и сами избират начина, по който да живеят и да се развиват?
- Да, така е. Всеки човек в тази страна има възможност да започне какъвто и да е бизнес, да се образова на световно равнище, да участва в управлението на страната. Във всеки университет в САЩ има поне един ирански учен, иранските специалисти са ценени навсякъде по света.
- Известно е, че в арабските държави жената няма същите права, които има мъжът. С какви права се ползват иранките?
- Иранците са персийци, а не араби и те много се засягат, когато ги смесват с тях. Ето защо иранската жена има права, каквито имат и всички жени по света. Момичетата учат заедно с момчетата в училище и в университета, заедно излизат и се забавляват. Иранската жена е модерна - и по отношение на облеклото си, и по отношение на избора си на работа. Разбира се, на обществени места тя трябва да е със забрадка, но това не е изкуствено наложено, а  се прави от уважение към традицията.
- Това важи ли и за брака?
- Браковете в Иран се сключват по разум (усмихва се). Обикновено младите хора, които ще се женят, са от един и същ социален кръг и това донякъде е гаранция за подходящ избор и сполучлив семеен живот в бъдеще. А сватбите им са пищни, на тях присъстват поне по 100 човека най-малко.
- Какви са по характер иранците, по какво си приличат и по какво се различават от нас?
- Иранците много приличат на българите. Знаете ли колко много еднакви думи имаме? А имената Мина и Неда, които се смятат за традиционно български, всъщност са ирански и там също се срещат. Между нас има една единствена разлика - хората в Иран са изключително добре са възпитани. При тях не се среща фамилиарничене, изключено е някой да се отнесе грубо към когото и да е било. никога не биха дошли у дома ви без предварителна уговорка, никога не биха се обърнали към вас на ти. Дори и децата се обръщат на “ви” към родителите си, а съпрузите си говорят на “ви”, ако са на обществено място. Същото важи и за употребата на малко име - спомням си, когато работех в телевизията и една от говорителките, която трябваше да ме назове с име и фамилия, предварително ми се извини за това. Поведението им не е изкуствено наложено, а е израз на деликатност. Това, разбира се, съвсем не означава, че не са радушни и гостоприемни. За един иранец е чест, ако посетиш неговия дом и ще те посрещне като най-скъп човек, а когато си тръгваш, ще ти благодари за това, че си го уважил с гостуването си.
- Каква е иранската кухня и кое е националното им ястие?
- В Иран се яде много. Ястията са разнообразни, като преобладават тези с ориз, а за основна мазнина се употребява зехтинът. Оризът се приготвя по най-невероятни начини - с месо и много подправки. Когато съм в България, се опитвам да си приготвям такъв ориз, но не ми се получава. Нашият ориз е доста по-различен от иранския. Разбира се, макар свинското да не е позволено, също присъства на трапезата. Особено характерни за иранската кухня са сладкишите и там разнообразието е огромно.
- Какво е отношението на иранците към тяхната култура и изкуство?
- Държавата покровителства културните изяви и това дава прекрасни условия за развитието на културата. Във всички по-големи градове има прекрасно поддържани театри, а техните представления се радват на голяма посещаемост. Хората на изкуството са уважавани личности и аз лично имах възможност да се радвам на такова отношение.
- В сферата на културата сте се срещали с много известни личности, разкажете за някои от тях.
- В Иран е гостувал един от най-големите балетмайстори в света - Морис Бежар, който почина през 2008 г. Той направиш една сериозна постановка по мотиви от иранската национална музика. Аз му оказвах помощ в поставянето, но това беше по-скоро техническа, отколкото друга помощ. В Иран се срещах и с известния композитор на модерна електронна музика Щокхаузен. Тогава гледах как прави една от своите суперпостановки: няколко хеликоптера летят и от тях се разнася музика, която звучи в пълен синхрон. Друга забележителна личност, с която съм се срещал, е Пендерецки - един от най-големите музиканти на XX век, основоположник на съвременната експериментална композиция.
- Познавали сте се и с Караян, какво ще кажете за него?
- С него съм се срещал неведнъж и между нас се завързваха интересни разговори. Той обичаш да отиде някъде и да дирижира съвсем непознат оркестър.
- Работили ли сте в Министерството на културата в Иран?
- Не, там съвсем не съм бил. Преподавал съм в музикално училище, в университета, бил съм в телевизията. По системата за обучение Шулберг направих оркестър от ирански национални инструменти, което беше много интересно.
- Вие и до днес нямате иранско гражданство. Защо?
- В Иран мъжете чужденци не получават такова. За жените, разбира се, това не е проблем и аз познавам много българки, които живеят в Техеран и имат редовно гражданство.
- С какво хората в Иран запълват свободното си време?
- Иранците много пътуват. През почивните дни Техеран остава празен - всички се изнасят на километри от него, за да посетят някоя забележителност, да спортуват или просто да се насладят на красива природна гледка. За разлика от децата в България, малките иранчета се занимават много повече със спорт и прекарват много време сред природата.
- Сега сте в Плевен, липсва ли ви Иран?
- Много неща ми липсват (смее се). Но смятам, че имам някакъв дълг към родината си и трябва да се връщам в нея.
В края на 2009-а година Иран отново стана гореща точка на света. Протестите на опозицията срещу новото правителство се прехвърлиха от столицата Техеран и в други градове на страната. Иранската опозиция обяви, че след намесата и стрелбата на полицията са убити петнайсет души от протестиращите опозиционер, между които и племенник на иранския опозиционен лидер Мусави. Арестувани са седем лидери на опозицията. В последвалите съобщения на различни агенции числото на убитите постепенно се снижи до 7, но е факт, че жертви има.
Збигнев Бжежински още през 2007 г. писа във „Вашингтон пост", че "Политиката на моркова и тоягата на Буш към Иран може да работи за „магаретата, но не и за сериозни държави". И още - че постоянните намеци за военна намеса със сигурност ще накарат Техеран да създаде ядрено оръжие. Американците биха предпочели повече ирански газ и нефт на световния пазар, вместо разходи за поредната война, заключава известният политолог.
Лидерът на опозицията в Иран Мир Хосеин Мусави заяви, че Иран е в "сериозна криза" и призова за незабавното освобождаване на привържениците си, арестувани след президентските избори през юни, Антиправителствени протести избухнаха в Иран след спорните президентски избори на 12 юни, на които президентът Махмуд Ахмадинеджад беше избран за втори мандат. Продължителните протести доведоха Иран до най-тежката вътрешна криза в 30-годишната история на Ислямската република. Лидерите на опозицията твърдят, че резултатите от президентските избори са били фалшифицирани, но правителството отрича тези обвинения. Освен това властите твърдят, че безредиците са били предизвикани от западните спецслужби и от терористичната организация на народните моджахидини.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Четвъртък, 07 Януари 2010 11:51
 
Фейсбук коментари
Сподели статията