21 Януари 2020 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 21 Януари 2020 14:53
Вторник, 21 Януари 2020 12:33
Вторник, 21 Януари 2020 11:27
Вторник, 21 Януари 2020 09:15
РЕКЛАМА
Забавления
"Мото Коледа" в Плевен събра 10 000 лева за деца в социални домове Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Забавления
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 27 Декември 2019 09:26
moto Koleda 2019Станалата вече традиционна, "Мото Коледа" - дарителската кампания на мотоциклетни клубове в Плевен привлече рекорден брой участници - около 500, които събраха около 10 000 лева за нуждаещи се деца, съобщава БТА.
За първи път акцията е подкрепена от популярни плевенчани, организации, фирми. Една от куриерските фирми бе събрала около 1500 лева дарения.
Над сто деца, които са настанени в социални домове, бяха зарадвани с подаръци от Дядо Коледа, който пристигна при тях с пъстро мотоциклетно шествие. Мотористите в костюми на Добрия старец, заедно с момичета, облечени като Снежанка, донесоха много радост на децата, а те им рецитираха стихове и им изпяха песни.
Мотошествието, което бе най-веселото и шумно събитие навръх коледния ден по улиците на Плевен, премина през всички големи квартали. Организаторите пожелаваха на хората да бъдат здрави и добри не само на празник, но и в делник.
Дядо Коледа е мотоциклетист, е убедена Гергана от доброволците, организирали кампанията. Първият мотоциклетист, влязъл в ролята на Добрия старец в Плевен - Пламен, с прякор Косъма, си спомня, че за първи път е станал Дядо Коледа на мотор преди около 15 години. Тогава заедно със свой приятел, който бил Джуджето, те обиколили в празничния ден улиците на Плевен. По думите на Пламен преди 7-8 години се е зародила идеята за масовата "Мото Коледа", която се превърнала в успешна благотворителна кампания и от няколко години радва децата, които се нуждаят от подкрепа на празника.
Последно променен на Петък, 27 Декември 2019 09:31
 
В навечерието на Коледа - юбилейни награди за плевенски архитекти Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Забавления
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 23 Декември 2019 09:28
architekti nagradiСедем плевенски архитекта, членове на регионалната колегия на Камарата на архитектите в България (КАБ), трима от които и на местното Дружеството на Съюза на архитектите в България (САБ), бяха отличени на коледно парти на плевенската архитектурна колегия за юбилейните си годишнини.
За активна творческа дейност грамоти и стилни подаръци получиха за 70-та си годишнина - съавторът на плевенската панорама „Плевенска епопея 1877“ арх. Иво Петров, за 60-та си годишнина директорът на дирекция Устройство на територията“ в община Плевен арх. Мариана Исусова - Кучева, арх. Олга Илиева - бивш главен архитект на община Червен бряг, арх. Румен Шекеров, арх. Татяна Маркишка, и арх. Теодор Димитров, чиито имена се свързват с множество проекти, сред които жилищни, в сферата на здравеопазването, производствени. Връчи им ги председателят на регионалната колегия в Плевен на Камарата на архитектите в България и на местното Дружеството на Съюза на архитектите в България арх. Емил Дечев. Статуетка „Златен капител“ и грамота получи за своята 80-годишнина архитект Иван Стефанов, дългогодишен член на САБ и КАБ.
За 70-та си годишнина създателят на едно от най-големите към момента в страната архитектурни бюра - архитектурно бюро „Иво Петров архитекти“ арх. Иво Петров получи грамота за специален принос в изграждането на знакови сгради през годините от Национален конкурс Сграда на годината. В осемнайсетото издание на Национален конкурс Сграда на годината през 2019 г. архитектурното бюро спечели три награди в различни категории: за логистична сграда на годината: "Логистичен център на ЮСК" в Икономическа зона София-Божурище; специална награда за логистичен център: Логистичен център "СЕГ Кривина"; в категория "Социална инфраструктура" за "Парк Училище Британика".
На коледното тържество специални отличия бяха връчени и на още двама плевенски призьори за участието им в наградени обекти от престижния национален конкурс. Първото отиде при инженер - конструктора Борислав Борисов, който има съществен принос при изпълнението на най-новата инвестиция в Плевен – „Десизо Монни Ексклузив Клуб“. Сградата получи специална награда за корпоративен спортно-развлекателен комплекс и регенерация на индустриална зона в категория "Социална инфраструктура". Второто - при л. арх. Деница Денева – част от проектантския екип на ДЗЗД „ЦИЕС - ДММ Кърджали“, водещи партньори „ДММ- дизайн“ ЕООД и „Герганов проект“ ЕООД, арх. Светослав Герганов, които бяха удостоени с награда за реконструкция и реновация на средно училище "П.Р.Славейков" в Кърджали. Те получиха стилни авторски творби на Ели Кочкова.
За доброто настроение на всички присъстващи допринесе и организираната празнична томбола с награди, която се разигра за специалната селекция от няколко акварела, дело на л. арх. Емил Радков и още две творби на Ели Кочкова.
Последно променен на Понеделник, 23 Декември 2019 10:34
 
В Койнаре посрещнаха дружина коледари от плевенско училище Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Забавления
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 18 Декември 2019 07:58
koledari Koinare1Дни преди Коледа дружина коледари от НУ „Христо Ботев“ в Плевен гостуваха в Койнаре. Добрите гости бяха посрещнати от милите домакини още в началото на града. Коледарите с трепет пристъпиха прага на фирмата, в която са ушити техните костюми, където бяха топло посрещнати от целия колектив. Със своите наричания те орисаха всички присъстващи да са здрави и честити през новата година, да ги спохожда много късмет и берекет. Домакините изпратиха с радост и благодарност напетите коледари и както повелява традицията, за благите им думи ги дариха с торбички с много лакомства.
После малките коледари продължиха да наричат за благодатна и успешна година и пред децата от детската градина в града и учители от местното училище. На събитието присъстваха кметът на град Койнаре - Денислав Луканов, неговият предшественик Данаил Тоновски и множество граждани.
В началото неповторимата магия на българските народни танци претвориха чрез ритъма на ръченицата малките танцьорки Патрисия Ангелова и Анелия Ангелова. После всички присъстващи бяха очаровани от изпълненията на певците Дивна Николова и Валентин Христов.
Коледарите, ученици от ІІІ клас, подготвени от Йонита Милова и Валентина Николова, изпълниха характерни за ритуала песни и отправиха пожелания към възторжената си публика за изобилие и сполука. Те пресъздадоха автентичния дух на празника като зарадваха домакините с коледарски благослов за здраве, берекет, късмет и благополучие.
Кметът на града им пожела на гостите да са все така весели, даровити и да тачат и съхраняват българските народни обреди и традиции.
 
„Мото Коледа 2019“ събира средства за децата в дом „Майка и дете“ и децата от социалните центрове в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Забавления
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 19 Декември 2019 10:11
moto Koleda 2019И тази година десетки мотористи ще обикалят Плевен, облечени като Дядо Коледа и ще направят традиционната си обиколка на града навръх 25 декември. Освен идеята за повече празнично настроение, Мото Коледа 2019 има и своята благотворителна кауза - да подкрепи деца в нужда. Благотворителната инициатива бе представена в Общинския съвет на Плевен от неговия председател Мартин Митев. В заседателната зала „Гена Димитрова“ бе поставена и кутия за дарения в подкрепа на кампанията.
„На празничния 25 декември, когато всеки един от нас е със семейството си, в Плевен ще има деца, които нямат късмета да се радват на истински дом. За да може и тази година всички тези деца да усетят истинския коледен дух - можем да помогнем, като подкрепим благородната кауза на организаторите на Мото Коледа 2019“, каза Мартин Митев. Той поясни, че със средствата, събрани в рамките на Мото Коледа 2019 ще бъдат зарадвани децата в дом „Майка и дете“ и децата от социалните центрове в Плевен.
Мотоциклетното шествие с дядоколедовци в Плевен традиционно обиколя града на 25 декември, като преминава по централните улици и през големите жилищни комплекси. Началото на коледното мото каране тази година ще бъде дадено от паркинга в района на магазин „Практикер“. Финалът ще бъде в 14 часа на централния площад „Възраждане“ с коледно хоро.
Последно променен на Четвъртък, 19 Декември 2019 10:33
 
Със „Стани Нине, господине!“, празнични песни и народни танци ученици създадоха неповторима атмосфера на пазаруващи плевенчани Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Забавления
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 17 Декември 2019 08:44
koledari molВ навечерието на идващите светли Коледни и Новогодишни празници, ученици от НУ „Христо Ботев” гостуваха в един от моловете в Плевен. Пред великолепната елха второкласници рецитираха с плам и усмивки весели стихове за Коледа.
След което всички присъстващи бяха очаровани от изпълненията на певците от ВГ „Ботевци пеят“, с ръководител Валентина Николова, които изпълниха песните “Бяла Коледа“, „12 коледни картички“ и „Коледа е, мили хора“ със солист Дивна Петрова.
После в празника се включиха и третокласниците. Неповторимата магия на българските народни танци претвориха чрез ритъма на ръченицата малките танцьорки Патрисия Ангелова и Анелия Ангелова.
Накрая тържествено влязоха добрите гости коледари, ученици от ІІІ клас, подготвени от Йонита Милова и Валентина Николова. Народът ни казва, че ако не минат коледари „ялова ще е годината”, всичко ще върви не както трябва. Затова всяко семейство се подготвя да ги посрещне като най-чакани гости. Тяхната благословия е като заклинание. С коледарите във всеки дом влизат плодородието и благополучието. „Стани Нине, господине, тебе пеем, домакине, че ти идем добри гости, добри гости коледари!“ - с тази песен влязоха малките коледари, накривили рунтави калпаци с гирлянди от пуканки по тях. Облечени в традиционни народни носии, наметнати с красиви вълнени ямурлуци, носейки украсени с краваи и чимшир овчарски геги в ръце и водени от своя станеник Йордан Иванчев, те бяха представени на присъстващите от звънливото гласче на Руби Редиф.
Децата пресъздадоха българската традиция на коледуването. По стар обичай зарадваха домакините с коледарски благослов за здраве, берекет, късмет и благополучие. Наричания за щастие и добруване валяха от устата им: „Колкото листа в гората, толкоз берекет в таз къща!…Да е хаирлия годината!… Кажете, дружина: Амин!“. А стопаните прибавиха и надеждите си: „От вашите уста - в Божиите уши!“
И, както повелява традицията, за благите си думи малките коледари бяха дарени с торбички с лакомства. Подаръци от любезните домакини получиха и всички деца, участвали в програмата.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 95
Фейсбук коментари
Сподели статията