Начало Водещи
19 Март 2019 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 18 Март 2019 15:31
Понеделник, 18 Март 2019 12:10
Понеделник, 18 Март 2019 11:54
Понеделник, 18 Март 2019 11:37
Валути
РЕКЛАМА
Водещите новини
ОБНОВЕНА „Образование без граници“ с богата съпътстваща програма, насочена към правата на потребителите Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 13 Март 2019 14:19
obrazovanie karieraНа 15-ти март в Националния дворец на културата ще бъде открито новото издание на най-утвърденото изложение в областта на образованието и кариерата в страната – „Образование без граници“ и кариерният форум „Образование и кариера“. В изложението участват училища, университети, академии, институции, фирми, работодатели и организации от цял свят.
Над 70 участници очакват организаторите на събитието, като между тях ще има и за първи път представители на Азербайджан, Пакистан, Оман.
Изключително силно и разнообразно е българското участие на изложението – десетки езикови и средни училища, български университети и компании. Нашата страна ще представи изключително разнообразни възможности за обучение и кариерно развитие и ще докаже, че е най-доброто място, където младите хора да се развиват, прилагайки своите знания, квалификация и творчески възможности. Като основната идея е образованието да бъде отговорна, сериозна крачка и условие за успешна кариера… у дома.
Посетителите ще имат възможност да се срещнат и с група немски университети и Агенцията по заетостта на Германия, която ще предложи платени стажове и безплатни курсове по немски език. Освен немските участници, ще бъдат представени и водещи университети от Прибалтийските държави.
Силно ще е присъствието и от Америка, включително Университетът от Уисконсин-Милуоки, който е обучил Сатя Надела, главният изпълнителен директор на Microsoft Corporation.
Съпътстваща програма на изложението
15 март (петък)
Съпътстващата програма започва с Младежка конференция, насочена към правата на потребителя. Поводът е Световният ден на потребителя – 15 март. Конференцията ще бъде открита от Председателя на Комисия за защита на потребителите Димитър Маргаритов.
В рамките на изложението квалифицирани и интересни лектори ще говорят за основните права на потребителя: правото на образование, правото на информация, правото да бъдеш чут, правото на здравословна околна среда, правото на безопасност. Младежката конференция започва в петък от 13:00 ч. след официалното откриване и в нея ще вземат участие лектори от Асоциация Активни Потребители, Асоциация на европейските журналисти – България, Европейски потребителски център – България, WWF в България, Институт за пътна безопасност.
През първия ден на изложението председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) - д-р Елеонора Лилова, ще приветства участниците и ще представи изложба на плакати на ученици от Националния конкурс „Безопасност на децата в дигитална среда“, проведен през 2018 г. Конкурсът е организиран от Държавната агенция за закрила на детето и Националната художествена гимназия (НХГ) „Цанко Лавренов“, в Пловдив за плакат на тема „Сигурността на децата в реална и виртуална среда“. В конкурса участваха ученици до 18 г. от специалностите „Рекламна графика“ и „Компютърна графика“ от училищата по изкуствата. Изключително важен е погледът на младите хора и тяхното творческо виждане за това как средата, в която живеят и растат, да бъде сигурна и да гарантира спазването на правата им.
16 март (събота)
В съботния ден можете да видите няколко уникални презентации, насочени към програми за стипендии и обучение на млади учени и преподаватели, както и кариерно развитие на младите посетители. След 14:30 ч. Държавна агенция за закрила на детето ще представи Националния конкурс „Мобилно приложение“ и победителят в него Александър Ковалчук от Димитровград с разработеното от него мобилно приложение за безопасността на децата в дигитална среда. То спечели първо място в конкурса на ДАЗД за деца и младежи, а идеята на конкурса бе да стимулира детското участие и да се реализират идеи, създадени от деца за деца, за мобилни приложения с цел „Защита правата на децата в дигитална среда и превенция на рисковете в мрежата“. Към съпътстващата програма ще бъде представена и изложбата „Закрилата на децата в България”.
Изложението тази година ще бъде само два дни. Всеки желаещ да посети изложението може да се регистрира предварително на сайта на изложението (www.edu-fair.eu) или на място в Националния дворец на културата. Входът е свободен. Очакваме ви!
За „ОБРАЗОВАНИЕ БЕЗ ГРАНИЦИ“
Изложението е създадено през 2009 г. и е единственото събитие в страната, което обединява двата сектора образование и кариера на едно място. Традиционно събитието привлича голям брой български училища, университети и фирми, както и участници от цял свят. Изложението се организира с подкрепата на Столична община и с медийното партньорство на над 70 медии от цялата страна. Традиционно се посещава от хиляди ученици, студенти, младежи, родители и общественици, професионалисти и експерти в съответните области.
Последно променен на Четвъртък, 14 Март 2019 13:08
 
Мобилното приложение на НАП следи вече за изрядни касови бележки Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 11 Март 2019 11:51
NAP appНова версия на мобилното приложение на Националната агенция по приходите (НАП) позволява проверка дали дадена касова бележка е истинска или фалшива. Проверката става със сканиране на QR код, които до края на годината трябва задължително да присъства във всяка касова бележка, издавана в България. Според институцията. към момента около 50 000 касови апарати печатат такива кодове върху бележките, които издават.
Мобилното приложение на НАП може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play - за Android устройства.
След като се сканира отпечатания на бележката QR код, приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Клиентът може да сравни данните в издадената му на хартия бележка и от мобилното приложение. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона, за сигнализиране за фалшива касова бележка.
Ако данните съвпадат, потребителят може да направи справка чрез приложението дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на НАП. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелено, че документът е бил успешно получен в НАП. Ако има разлика в данните или бележката не е изпратена в приходната агенция, приложението дава възможност за подаване на сигнал по телефона.
Според НАП, мобилното приложение на приходната агенция до момента има над 50 000 инсталации от потребители, като броят им непрекъснато расте.
Ако клиент изобщо не получи касова бележка, може да сигнализира в НАП на телефона на Информационния център 070018 700 в работно време или на имейл Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
Последно променен на Понеделник, 11 Март 2019 11:43
 
Направена е още една стъпка към отмяната на лятното часово време Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 06 Март 2019 12:26
summer timeПрез 2021 година трябва да приключи смяната на часовото време. За това се споразумяха съответните комисии на Европарламента, а Комисията по транспорт и туризъм, която е водеща по този въпрос, също даде зелена светлина. В средата на март се очаква и общото събрание на Европарламента да гласува решението. После отделните страни-членки на ЕС трябва да го одобрят, пише Deutsche Welle.
През септември председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че казусът е решен и лятното часово време ще отпадне. Това се оказа прибързано, защото въпреки съгласието на Еврокомисията и Европарламента по въпроса, настроенията в отделните държави са различни.
Преди Нова година бяха публикувани данни от голяма интернет анкета, в която европейците подкрепиха с мнозинство от 80 процента да отпадне променянето на времето. След това се оказа, че повечето от половината от гласувалите 4.6 милиона европейци са били от Германия. Това постави под сериозно съмнение колко представително е допитването. Някои държави се оплакаха, че Германия иска да им натрапи своето виждане по въпроса.
Все пак, политиците в Брюксел и Страсбург успяха да договорят план за премахването. Той включва краен срок до месец юни, в който държавите от всяка една от трите часови зони в ЕС трябва да са взели решение какво предпочитат. Някои, като Великобритания, Гърция и Кипър искат да се запази досегашната система с промяна на часовете два пъти годишно. Други, като Дания, Холандия и Франция още не са решили. Повечето от останалите страни членки искат лятното часово време да се премахне, но и те не са обявили окончателно, когато времето остане едно, дали предпочитат това, което сега се използва през зимата или другото.
Повечето страни по света изобщо не познават смените на часовото време. Има и държави, в които часовото време се променя само на част от територията им - например в Канада и САЩ. А 69 държави, които в миналото имаха лятно часово време, го премахнаха отново. Във всеки случай е сигурно, че и тази година на 30 март пак ще местим стрелките на часовниците. И то в целия ЕС.
 
Под 1% оценяват с „отличен“ Сотир Цацаров като главен прокурор, а 25% му пишат двойка Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 07 Март 2019 10:31
profile chief GPСпоред 60% от българите главният прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича след една година, се е провалил в борбата с корупцията по високите етажи на властта и битовата престъпност. Резултатите са от национално проучване на социологическа агенция "Глобал метрикс", направено по поръчка на Българския институт за правни инициативи (БИПИ). Представителното изследване е извършено в периода от 5 до 20 февруари 2019 година, анкетирани са 1090 пълнолетни граждани на България с квотна извадка по възраст, пол, образование и населено място. Основната цел е да се установят очакванията на обществото от следващия ръководител на държавното обвинение, като от агенцията подчертават, че нарочно въпросите не са били насочени изрично към юристи.
Средно 43% от българите оценяват работата на главния прокурор Сотир Цацаров с “тройка”, "добър 4" е оценката на около 19% от хората, а "много добър 5" поставят 4,2%. Малко на 9% от анкетираните не се наемат да оценяват работата му.
Допитването показва, че за близо 80% от анкетираните Сотир Цацаров не се е справил нито с битовата престъпност, нито с корупцията по високите етажи на властта. Между 60 и 70% от хората не са видели никаква полза от работата на главния прокурор за обществото и намират, че в мандата на Цацаров прокуратурата е била използвана за политически цели. Според Теодор Славев от БИПИ, отговорите показват, че в момента има усещане за политическо вмешателство в прокуратурата.
Близо 37% от анкетираните смятат, че главният прокурор като институция е ненужен на обществото, а доверието на хората в съдебната власт е спаднало до 10%.
В резултат според 60% от анкетираните най-важният приоритет на новия главен прокурор трябва да е борба с престъпността по високите етажи на властта, а за 40% акцент в работата му трябва да е недопускане използването на прокуратурата за политическа цели.
Половината от попитаните (51%) смятат, че следващият ръководител на държавното обвинение трябва да е отново мъж, 18 на сто от запитаните предпочитат жена, а 31% нямат мнение по въпроса. Пак около половината посочват като най-подходяща възраст - 45 г. В предпочитанията за професионална кариера до заемането на поста водят прокурор (29.7%), следван от съдия (20.28%) и представител на академичната общност (10.14%). Прави впечатление, че тук най-голям е делът на неотговорилите - близо 40%.
Като най-важно качество на бъдещия главен прокурор участниците в анкетата посочват политическата независимост (65.38%), издръжливост на натиск (58.39%) и почтеност (55.59%).
Профилът на главен прокурор, който очертава изследването, е мъж над 45 г, прокурор или следовател, политически независим и активен в борбата с корупцията по високите етажи на властта.
“Хората усещат, че ако главният прокурор няма вътрешна чувствителност и непримиримост, почтеност срещу конфликт на интереси, срещу формите на влияние в системата, срещу непотизъм, колкото и добър професионалист да е, това в един момент може да се окаже контрапродуктивно. Ние сме виждали прекрасни професионалисти, които по такъв начин огъват законовите разпоредби, буквално изнасилват закона, за да може той да влезе в услуга на политическото статукво в страната", заяви при представянето директорът на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер.
Последно променен на Четвъртък, 07 Март 2019 10:36
 
Ще искаме близо 3 милиона лева от държавата за основен ремонт на улици Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 06 Март 2019 11:00
remonti uliciЦелево финансиране от държавата за основен ремонт на 12 улици в града ще поиска Община Плевен, обяви пред журналисти кметът Георг Спартански. Списъкът е съставен след постъпили в администрацията множество подписки от граждани, живеещи на тези улици, за които има вече изготвени количествено-стойностни сметки. „Става въпрос за основен ремонт, затова общата сума, която искаме от държавата, е 2 млн. 706 хил. лв., средства, които са непосилни за общинския бюджет”, коментира г-н Спартански. Той изрази надежда, че централната власт ще отговори положително на искането за подкрепа от Община Плевен, както е станало и с други общини.
Последно променен на Сряда, 06 Март 2019 11:46
 
« НачалоПредишна12СледващаКрай »

Страница 1 от 2