Начало Водещи
23 Август 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 23 Август 2019 16:35
Петък, 23 Август 2019 16:21
Петък, 23 Август 2019 16:09
Петък, 23 Август 2019 14:33
РЕКЛАМА
Водещите новини
Да помогнем плевенчанка да стане най-изявена млада личност за света! Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 23 Август 2019 16:21
K .Кovacheva toyp-jciКатерина Ковачева, която е от Плевен, може да стане една от десетте „Най-изявени млади личности за света за 2019 г”. Нашата съгражданка достигна до ТОП 20 в класацията на Junior Chamber International (JCI) в категория „Принос към децата, световния мир и/или човешките права”. На 4 юни 2019 г. тя бе обявена от JCI – България за победител в тази категория на национално ниво. Информацията е разпространена от общинската администрация.
Катерина Ковачева е психолог във Фондация „За Нашите Деца”. Високото отличие е за работата й с всички участници в осиновителната тема – биологични родители, осиновени и осиновители. Младата жена се бори да достигне до финал и да грабне приза за една от десетте „Най-изявени млади личности за света за 2019 г.”. Решаващият вот, който е до 26 август 2019 г., остават броени дни!
Да подкрепим Катерина Ковачева на toyp.jci.cc.
Последно променен на Петък, 23 Август 2019 21:05
 
Най-късно до 26 август стопаните трябва да заявят помощта за убити прасета Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 21 Август 2019 15:26
svine kochinaСлед 1 септември ще започне изплащането на еднократната помощ от 300 лева на едно стопанство за умъртвени домашни прасета и предприети мерки за почистване и дезинфекция на обектите, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.
В съобщението се посочва, че право на обезщетение имат стопанствата в 20-километровите санитарни зони около индустриалните ферми и тези, определени с висок епизоотичен риск от Областните епизоотични комисии.
За улеснение на стопаните представители на Областните дирекции по безопасност на храните ще посетят населените места за изплащане на подпомагането. Допълнително се предвижда кметът на населеното място предварително да обяви деня и часа, когато ще се изплащат помощите на място. Вариант е средства да се превеждат и по банков път.
Ще се подпомагат собственици, които отглеждат до пет прасета за угояване, отглеждани във ферми тип "лично стопанство". Условие е месото от закланите прасета да бъде използвано единствено за лична употреба.
Стопаните трябва да подадат заявление по образец, че са усвоили месото доброволно, а не след принуда. Освен това трябва да са дезинфекцирали стопанството си, като представят фактури за това. И още - трябва да декларират, че няма да отглеждат прасета най-малко 12 месеца след последната дезинфекция.
Кметовете на населените места ще изготвят Констативен протокол по образец за удостоверяване на доброволно усвояване на месото и почистване и дезинфекция на стопанството. Кметовете имат ангажимент да публикуват на публично място списъците със стопаните, които следва да получат помощ.
Всички, които отговорят на условията ще бъдат включени в списък, изготвен от кмета на населеното място в срок до 26 август 2019 г. Документът се представя в Областната епизоотична комисия, заверен от областния управител и от официалния ветеринарен лекар, с подпис и печат.
Последно променен на Сряда, 21 Август 2019 19:36
 
В 63 населени места, намиращи се в 7 общини от областта стопаните трябва да унищожат прасетата, отглеждани „в заден двор“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 02 Август 2019 13:04
svine kochinaОбластният управител Мирослав Петров е издал заповед до кметовете от областта, в която нарежда „да се преустанови отглеждането на свине в обекти тип „заден двор“. Решението е резултат от доклад на Директора на агенцията по храните в Плевен, представен на заседание на областната епизоотична комисия, проведено в четвъртък, 1 август.
В заповедта са включени 8 населени от община Долна Митрополия, 7 - от община Долни Дъбник, 22 - от община Плевен и едно - от община Пордим. Всички те попадат в 20-километровата зона около свинеферма в землището на Дисевица.
В санитарната зона на втора свинеферма, разположена в землището на Малчика, попадат по 3 селища от община Белене и от община Никопол, 13 - от община Левски, 5 - от община Пордим и едно от община Плевен.
Последно променен на Петък, 02 Август 2019 13:10
 
Тол системата е готова и от 20 август превозвачите ще могат да тестват издаването на маршрутни карти в четири демонстрационни центъра Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 16 Август 2019 16:10
toll ramkiПредседателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Георги Терзийски прие символичния ключ на Електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол, от изпълнителя на проекта за проектиране, изграждане и въвеждане на системата „Капш Трафик Солюшънс“ ДЗЗД. От петък, 16 август 2019 година, АПИ чрез Националното тол управление (НТУ) ще оперира електронната система и в частта за тол таксуването, а не само за електронните винетки, както беше до момента.
Георги Терзийски и изпълнителният директор на „Капш Трафик Солюшънс“ ДЗЗД Михаел Вебер размениха приемо-предавателните протоколи, с което държавата приема тол системата, в това число 100 новоизградени и 100 преоборудвани стационарни контролни точки. За останалите 95 съществуващи контролни точки, на които са монтирани трафик камерите на АПИ, предстои преоборудване с лазерни скенери и камери. Срокът по договора с изпълнителя е до февруари 2020 г.
От 20 август ще започнат работа четири демонстрационни центъра на НТУ, в които превозвачи и всички заинтересовани от тол системата ще могат да тестват издаването на маршрутни карти - т.нар. ръчно тол деклариране, съобщи пред медии проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ с ресор въвеждане на тол системата. Демонстрационните центрове ще бъдат в София, Пловдив, Варна и Русе и ще са отворени всеки работен ден от 14 до 18 часа. В тях ще може да се тества купуването на маршрутна карта от четирите канала, по които АПИ ще ги продава – терминал за самообслужване, сайта www.bgtoll.bg, мобилно приложение и гише. С тестовете започва техническата експлоатация на тол системата, като в нея поетапно ще бъдат включвани отделни компоненти. След като тя приключи успешно, но не по-късно от 1 март 2020 г., ще започне и търговската й експлоатация, при която тежкотоварните автомобили ще преминат от винетки към тол такси.
В момента електронната система работи в три среди - тестова, среда за разработка и среда за търговско опериране, обясни Асенов. От днес системата преминава от тестови режим в среда за разработване, с тестови обхват от около 6 000 км пътища и тестови тарифи, обсъждани на последното заседание на Обществения съвет към министъра на регионалното развитие и благоустройството. Целта е да могат да се осъществят изпитванията на системата заедно с превозвачите. Председателят на Сдружението на автобусните превозвачи Васил Пиронков потвърди готовността на транспортния бранш да участва в тестовете на тол системата. Това е тест, който ще ни даде яснота за три неща - с колко ще се оскъпи транспортната услуга, дали това ще повлияе на цената на превозваните стоки и съответно какви приходи ще постъпят в държавата, за да има финансиране за пътната инфраструктура, посочи той.
След старта на търговската експлоатация на тол системата при купуването на маршрутна карта ползвателят на републиканската пътна мрежа ще трябва да зададе първоначална и крайна точка на своя маршрут. Системата ще му предложи кратък или по-дълъг път. След като посочи избор, ще трябва да зададе и междинни точки, през които ще мине – най-малко две и най-много четири, или общо най-много 6 точки. Системата автоматично ще изчисли дължимата сума и ще попита клиента за потвърждение на въведените параметри – на маршрута и на превозното средство (категория, емисионен клас, брой оси). Маршрутните карти ще са с валидност 24 часа и регистрираните потребители ще могат да си ги купят до 7 дни предварително, а нерегистрираните потребители – до 24 часа преди началото валидността й.
Освен купуването на маршрутна карта на пресконференцията беше демонстрирана и работата на стационарните контролни точки. Т.нар. портални рамки са оборудвани с 3D лазерни скенери, с различни видове камери за всяка от лентите за движение, както и с камера за обзор. Когато пътно превозно средство приближава портална рамка се включва лазерният скенер, който задейства цялата рамка, камери и т.н. Правят се две снимки – една на предната регистрационна табела и една от камерата за обзор, след отминаването на превозното средство се прави снимка на задната регистрационна табела. Следва автоматична проверка от системата на двете снимки за съвпадение на регистрационните табели. При 100% съвпадение информацията се изпраща към центъра за данни в НТУ, но само ако превозното средство е нарушител, а информацията за изрядните ползватели на пътя автоматично се изтрива, за да не се натоварва системата излишно.
При по-малко от 95% съвпадение, информацията от стационарните контролни точки се насочва към центъра за верификация на нарушенията в НТУ и се проверява отново. Може да се изиска от системата допълнителна снимка от камерите за обзор, която отново се потвърждава от супервайзър. Едва тогава нарушението се обработва и се подава към инспекторите на НТУ на пътя.
Последно променен на Петък, 16 Август 2019 18:12
 
Вече можем да проверим в НАП за изтекли лични данни Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 26 Юли 2019 12:33
napleaks proverka NAPВ четвъртък, 25 юли, Националната агенция за приходите (НАП) пусна страница на своя сайт, чрез която всеки гражданин може да разбере дали негови лични данни са станали обект на неоторизиран достъп.
Справката се прави след въвеждане на ЕГН и номер на мобилен телефон.
Трудно може да се оцени доколко направеното е полезно, защото посетителите получават отговор дали има неправомерно разпространени техни лични данни, но не и какъв е видът на тези данни. За разлика от НАП, сайтът Бивол на следващия ден, след като беше резпространена информацията за изтичане на данни на близо 4.5 милиони българи, пусна търсачка, в която желаещите могат, въвеждайки криптирано своето ЕГН, да разберат в кои от изтеклите масиви има данни за тях.
Ден по-рано от НАП завиха, че има 189 граждани, за които освен три имена и ЕГН са изтекли и номерата на личните им карти, както и данни за тяхната валидност, което налага те да сменят личните си карти.
 
« НачалоПредишна12СледващаКрай »

Страница 1 от 2