Начало Водещи
10 Декември 2018 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 10 Декември 2018 13:10
Понеделник, 10 Декември 2018 12:54
Понеделник, 10 Декември 2018 12:24
Понеделник, 10 Декември 2018 12:12
Валути
РЕКЛАМА
Водещите новини
Отбелязахме 141 години от деня, в който Европа възкликна: Плевен падна! Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 10 Декември 2018 13:10
10122018 1С панихида, отслужена от Плевенския митрополит Игнатий в съслужение с плевенски свещеници, започна тържественият ритуал по повод 10 декември - Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение преди 141 години. На площад „Възраждане” присъстваха народни представители от 44-ото Народно събрание на Република България, избрани от 15-и Плевенски многомандатен район, областният управител на Област Плевен Мирослав Петров, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, общински съветници, бивши кметове на Плевен, посланици от страните участнички в Руско-турската освободителна война, представители на държавни и обществени институции, политически партии, делегации от побратимените Ростов на Дон, Русия, от Николаев, Украйна, от Брест, Беларус, от Браила, Румъния, стотици плевенчани и гости на града.
В словото си към присъстващите кметът на Община Плевен Георг Спартански подчерта, че към всички загинали за Освобождението е нашият дълбок поклон и вечна признателност. Макар че петстотин години българска държава няма, през това време не забравяме своята вяра и език и целият свят вижда какво се случва по земите ни. „Независимо дали ще го наречем робство, както го наричат поетите и политиците или ще го наречем османско владичество, както предпочитат историците, факт е, че тези 500 години за България са години на тъмнина, на гнет, кръв, мъки и сълзи. На зелените възвишения край Плевен хиляди дават живота си за свободата на града ни. Плевен е началото на освобождението на България, началото на нова Европа и край на Руско-турската война. Деца, не сте длъжни да знаете как се казва кметът на Плевен, но сте длъжни да помните имената на големите военачалници, които със своя подвиг направиха възможно Освобождението на града ни. Отбелязваме 141 години от паметния ден, в който Европа възкликна: Плевен падна! За да ни има всички нас, нека помним и тачим подвига на хилядите герои, дали живота си за нашето Освобождение! И нека върви напред и Плевен, да процъфтява България и нека Бог да пази всички ни! Честит празник!”, каза г-н Спартански.
10122018 2 10122018 3

Посланикът на Русия Н. Пр. Анатолий Макаров също приветства домакини и гости по повод 10 декември. Той подчерта, че краят на Руско-турската война доведе не само до установяване на суверенна българска държава, но даде тласък и на другите балкански народи да отхвърлят османската зависимост.
Бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на Плевен.
 
Предстои шоково поскъпване на храната, твърдят производители Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 10 Декември 2018 12:54
moneti 1 levШоково поскъпване на основните стоки и храни заради по-високите цени на тока за бизнеса, прогнозират производители. Причината - енергията за индустрията поскъпна с пъти. Всяка стотинка отгоре върху цената на промишления ток, ще е удар за бизнеса, категорични са преработватели и производители в репортаж на Нова тв.
Прогнозата е за шоково поскъпване на основните храни и стоки, които купуваме с между 5 и 10% при крайния продукт.
„10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб, е електрическата енергия”, заявява хлебопроизводителят Димитър Бешиков. „В момента работим на ръба. Вдигнаха се всички продукти. Няма как да сложим по-малко материал, да печем по-малко или да харчим по-малко електроенергия”, казва той. И допълва - „За да ни се подготвят суровините, които ние използваме – сирене, мая, маргарин, масло, брашно, производителите им също използват електрическа енергия, което означава, че и тяхната цена ще се оскъпи”. Според него при поскъпването на тока на свободния пазар, сметката ще плати в потребителят.
„Ще се вдигнат и цените на закуските. „Една баничка в момента струва 1.20 лв. Трябва да вдигнем цената й с 25 ст. и става 1.40 лв., което е много”, казва Бешиков.
Между 13 и 15 % от цената на всеки колбас на щанда идва от тока, изчисляват месопреработвателите. „Увеличение при колбасите би имало с около 5 % от крайната цена. Ако един колбас струва 10 лв, то увеличението ще бъде с около 50-60 стотинки”, допълва Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите.
„Нашият цикъл е непрекъснат. Ние сме принудени да продаваме дори и на загуба. В момента цените в сектора са такива, че продаваме под себестойност”, заявява в репортажа собственикът на свинекоплекс Вихрен Димитров.
Най-сериозно новите цени на тока ще се усетят при производството на кисели млека, тъй като там отивало най-много енергия, категорични са пък преработвателите на млечни продукти.
 
Сюрприз: Нова цена на водата в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 05 Декември 2018 12:26
vodomerНова, по-висока е цената на водата в Плевен от 1 ноември 2018 г. Това установиха най-съвестните клиенти на дружеството, които побързаха да платят сметките си в първите дни на декември.
Според публикувано своевременно (дори на два пъти!) съобщение в сайта на водоснабдителното дружество, с Решение № БП-Ц-10/25.10.2018 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране е одобрен Бизнес план (2017 г. – 2021 г.) за развитие на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД Плевен - консолидиран оператор за обособената територия на Асоциация по ВиК – област Плевен и утвърдени цени на водоснабдителни и канализационни услуги, считано от 01. 11. 2018 г. както следва:
1.Цена за услугата доставяне на вода на потребителите
1.1 битови потребители(население - физически лица) - 1.671лв./куб.м без ДДС
1.2.обществени потребители (юридически лица) - 1.671лв./куб.м без ДДС
2. Цена за услугата отвеждане на отпадъчните води
2.1 битови потребители (население) - 0.185лв./куб.м без ДДС
2.2. обществени потребители (юридически лица) - 0.185лв./куб.м без ДДС
3.Цена за услугата пречистване на отпадъчните води
3.1.Битови и приравнените към тях общ., търг. и др. потребители - 0.419лв./куб.м без ДДС
3.2. Промишлени и стопански потребители (ю.л.)
степен на замърсяване 1 - 0.599лв./куб.м без ДДС
степен на замърсяване 2 - 0.674лв./куб.м без ДДС
степен на замърсяване 3 - 0.908лв./куб.м без ДДС
Така крайната цена за най-масовите потребители - битовите нараства от досегашните 2.39 лв./куб.м на 2.73 лв./куб.м. Това е повишение с 12.45%.
За сравнение , последното увеличение, от 1 май 2016 г. Беше със почти същия скок – от 2.08 на 2.39 лв., тоест 12.97%.
Въпросът е дали при това ниво цената на водата в Плевен е социално поносима и ще се запази ли тенденцията за поскъпването й с 12-13 процента на всеки 30 месеца?
Последно променен на Сряда, 05 Декември 2018 12:41
 
Поради технически проблем част от услугите, предлагани от Пътна полиция, днес са недостъпни Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 10 Декември 2018 11:11
KAT plevenВъзникнал е технически проблем при инсталиране на нова версия на автоматизираната информационна система. Това е причината днес, 10 декември, да бъде спрян достъпът до Автоматизираната информационна система „Управление на наложени глоби по наказателни постановления и извършване на плащания по тях през Интернет, SMS, WAP“ и до Портала за електронни административни услуги – задължения по документи, издадени от Пътна полиция. Съобщението е публикувано на сайта на МВР.
До отстраняване на проблема наред с това, че гражданите няма да могат да извършват съответните справки онлайн, ще бъде затруднено и административното обслужване на гишетата на пътна полиция в столицата и в цялата страна.
По-късно в понеделник началникът на сектор "Пътен контрол" към Главна дирекция "Национална полиция" главен инспектор Росен Рапчев бе цитиран от Агенция "Фокус" за това, че въвеждането на нова функционалност в електронната система на МВР е довела до нейния срив. Внедрена в петък, новата функционалност изисквала сериозно техническо преобразуване на системата. Оказало се, че първоначално предвиденият за това срок до неделя не е достатъчен, за да може процесът да приключи.
Последно променен на Понеделник, 10 Декември 2018 14:36
 
С уроци по родолюбие и изложби Плевен отбелязва Освобождението си Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 05 Декември 2018 10:06
programa 10122018С уроци по родолюбие, насочени към най-малките, започва програмата от събития, организирани от Община Плевен по повод 10 декември – Ден на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение.
На 5 декември от 14 часа в Панорама „Плевенска епопея 1877” започва урок по родолюбие за възпитаниците на НУ „Христо Ботев” в Плевен. Същият ден от 17 часа в ХГ „Илия Бешков” ще бъде открита изложба графика „10 декември – ден на признателност”, творбите са от колекция „Руско-турска освободителна война” на галерията. На 6 декември програмата продължава с изложба „Книги от златния фонд на РВИМ за Руско-турската война 1877 – 1878 г. и Плевенската епопея”. Тя ще бъде открита в 11 часа в Панорама „Плевенска епопея 1877”. На същото място, но от 9:30 часа на 7 декември ще се проведе втори урок по родолюбие „Освобождението на Плевен” – той е за учениците от НУ „Отец Паисий”. В 11 часа същия ден на оградата на къща музей „Цар Освободител Александър II” ще бъде открита изложба от постери „Памет в бъдещето”.
Тържественият ритуал на 10 декември започва в 11 часа на пл. „Възраждане”. След него от 12 часа в ДКТ „Иван Радоев” ще се състои празничен концерт на Плевенска филхармония и Общински хор „Гена Димитрова”.
Със заповед на кмета на Община Плевен Георг Спартански 10 декември е обявен за неучебен за всички училища на територията на община Плевен и за Центъра за подкрепа и личностно развитие /ЦПЛР/.
 
« НачалоПредишна12СледващаКрай »

Страница 1 от 2