Начало Водещи
23 Октомври 2018 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 22 Октомври 2018 17:09
Понеделник, 22 Октомври 2018 17:08
Понеделник, 22 Октомври 2018 16:45
Понеделник, 22 Октомври 2018 14:21
Валути
РЕКЛАМА
Водещите новини
В Славяново 36-годишен преби свой съсед на 82 години, задържан е Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 22 Октомври 2018 12:11
prebit maj slavjanovoМъж от ромски произход нахлул в къщата на възрастния Георги Вачев в Славяново. Нападателят искал да обере дома му. 82-годишният мъж се опитал да се защити, заради което бил жестоко пребит. В опит да се спаси, Вачев хвърлил портмонето си със 120 лева към нападателя, който взел парите и избягал.
Възрастният човек успял да стигне до телефона си и да се обади на 112.
Незабавно е изпратен полицейски патрул.
Задържан е 36-годишен мъж, посочен от пострадалия като извършител на грабежа. 36-годишният мъж е осъждан многократно за умишлени престъпления от общ характер.
Извършен е оглед на местопроизшествието, както и претърсване в дома, обитаван от 36-годишния извършител. При претърсването са иззети дрехите, с които мъжът е бил при извършване на престъплението.
Пострадалият е настанен в болница, без опасност за живота. Установено е, че има счупена яблъчна кост, разкъсване на ушна мида, отоци и синини и разкъсно-контузна рана на главата.
Извършителят е привлечен като обвиняем за грабеж на 120 лева, извършен при условията на опасен рецидив - престъпление по чл.199, ал.1 т.4, вр. чл.198, ал.1, вр. чл.29, ал.1 б.„б“ от НК. С постановление на наблюдаващия прокурор е задържан за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Извършено е освидетелстване на обвиняемия и са взети образци за сравнително изследване.
По досъдебното производство предстои да бъдат назначени ДНК експертиза, съдебно-медицинска експертиза и разпити на свидетели.
За историята първо се разбра от личния фейсбук профил на внука на пострадалия мъж.
Там той разказва историята от изминалата нощ, като публикува и снимки на жестоко пребития си дядо.
 
Успешен първи Поход за свобода срещу трафика на хора се проведе в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 20 Октомври 2018 14:50
pohod trafik2pohod trafik6pohod trafik7pohod trafik10pohod trafik vafli4pohod trafik14Днес десетки младежи, няколко деца и възрастни преминаха в мълчаливо шествие през пешеходната зона на Плевен. В колона по един, облечени в черни тениски с надпис „Днес още има робство” и носещи плакати, участниците в този поход се включиха в кампания, посветена на 18 октомври - Европейския ден за борба с трафика на хора. Походът за свобода е мащабна улична акция, организирана от фондация „Кампания А21”, която вече 5 години поред се провежда в над 50 държави по цял свят. Плевен за първи път се включи в тази кампанията, редом с още 17 града у нас. Това беше и първата голяма публична акция на Местната комисия за трафик на хора (МКБТХ), най-новата от общо десетте в страната, създадена през месец юни миналата година.
Походът за свобода тръгна от Драматичния театър, след като секретарят на МКБTХ – Плевен, Иванка Ватева обясни пред присъстващите в какво ще участват и защо е важно да се говори на висок глас и по-често за съвременното робство, каквото е трафикът на хора с цел трудова или сексуална експлоатация,с цел просия, продажба на новородени или на органи. За съжаление, статистиката сочи, че България е на второ място в ЕС, след Румъния по брой жертви на трафик на глава от населението.
Шествието измина разстоянието до площад „Възраждане”, където пред Мавзолея беше направена обща снимка, а участниците скандираха „Не на трафика на хора!”.
От специално създаден пункт в района на Водната каскада, както и пред мола младежи раздава на минувачите диплянки на "Кампания А21", информиращи за Националната телефонна линия за борба с трафика на хора 0800 20 100, която се поддържа от фондацията Линията има за цел да оказва помощ на хора, попаднали в схема на трафик, но също така и да предоставя информация за проблема на всеки, който пожелае.
В похода се включиха членове на МКБТХ – Плевен, ученици от ПГ по туризъм и други плевенски училища, доброволци от Младежкия общински парламент и от Младежката организация на Българския червен кръст, студенти в специалност "Социални дейности" в Медицинския колеж към МУ - Плевен, ползватели на Центровете за настаняване от семеен тип в града.
Младежите, участвали тази пролет в Академията за доброволци в Арбанаси, организирана от Националната комисия за борба с трафика на хора, имаха възможност успоредно с Похода да изпробват идеята, с която тогава са впечатлили журито. Това беше и плевенският акцент в проявата. Волен, Анастасия и Християния предлагаха на минувачите да опитат специално изработени по поръчка на МКБТХ – Плевен тунквани шоколадови вафли с пълнеж изненада – солен и с ментов аромат, напомнящ паста за зъби, каквото е оригиналното им хрумване. „Идеята на младежите е, че съдържанието не винаги отговаря на опаковката. И външно примамливата оферта за работа или за брак в чужбина, за супер пътешествие може да се окаже капан и да попаднеш в мрежа за проституция, просия или в трафик на органи”, обясни Иванка Ватева.
Стряскащите цифри за трафика на хора са, че едва една от 100 жертви бива спасена, че в световен мащаб близо 30 млрд. евро е печалбата на трафикантите на хора за една година. В момента едно  бебе се продава за 248 000 евро, но това е печалбата на „търговеца”. Тревожна тенденция е млади мъже да вкарват в капана на това съвременно робство млади жени, с които завързват любовна връзка и ги включват в схема за проституция. В България е още по-тревожно, защото трафикът става вътре в семейството. Затова е много важно да бъдем внимателни и информирани, за да не станем жертва на трафик на хора. По-добре да работим за превенция на трафика на хора, а не след това да се полагат неимоверни усилия и средства за спасяване на попадналите в неговия капан, беше акцентът на днешната акция.

Снимки: Дебора Манова, Зорница Донкова и posredniknews


Последно променен на Понеделник, 22 Октомври 2018 12:06
 
МЕТРО Плевен става на 10 години! Празнувайте с нас на 16 октомври! Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 15 Октомври 2018 17:05
METRO 10 godini v Pleven
Скъпи приятели и партньори,

Преди 10 години, през октомври, МЕТРО КЕШ&КЕРИ отвори врати в град Плевен.
От тогава до днес се радваме на развитие, което допринесе за просперитета и бизнес дейността на града, а повишаващият се интерес от страна на гражданите е сигурно мерило за успеха на МЕТРО.

За нас е голямо удоволствие, да Ви поканим на нашият юбилей по случай 10-тата ни година. Нека заедно се насладим на подготвените специални оферти, томбола с награди, и още много интересни изживявания.

Заповядайте на 16 октомври, вторник, от 10 часа.
Очакваме Ви!
Последно променен на Понеделник, 15 Октомври 2018 17:11
 
Перспективи: 60% от България ще е демографска пустиня през 2030 година, а 22% от населението ще са роми Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 18 Октомври 2018 13:54
BG karta obezludyavaneДемографските тенденции в Европа и в България е темата на анализ, изготвен от доц. Георги Бърдаров, зам.-декан на Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и доц. д-р Надежда Илиева, ръководител на секция „Икономическа и социална география“ в геофизическия институт при БАН - експерти по демография. Фокус на изследването е промяна на демографските модели в контекста на миграционен натиск от Африка и Азия. Анализът за демографските тенденции в България е изготвен по поръчка фондация "Фридрих Еберт"
До 2030 г. в зависимост от трите сценария на прогнозата – тенденциален, оптимистичен и песимистичен, се очаква населението на България да бъде между 6 млн и 400 хиляди и 6 млн. 600 хиляди. Очаква се от картата на България дотогава да изчезнат между 880 и 970 населени места, които ще бъдет обезлюдени в следващите 12 години.
Притеснителна е тенденцията за намаляване на гъстотата на населението. За територия, която е под 10 души население на кв. километър, се приема, че е демографска пустиня. През 2016 г. такива площи заемат 23% от териториите на страната, но през 2030 г. те вече ще заемат 60%. Естествено процесът влияе върху регионалното развитие, пространственото планиране, инфраструктура, планиране на различни услуги за населението. Когато в една територия няма човешки капитал, то няма потенциал за развитие.
Не по-малко притеснителе е и констатцията, че у нас през 2030 г. в 20% от населените места няма да има население в трудоспособна възраст. В резултат от посочените процеси през 2030 година 40 на сто от населението ще бъде съсредоточено в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.
Според доц. Георги Бърдаров в България говорим за демографията с клишета – "България изчезва", "Страната се стопява". Той е категоричен, че със сигурност апокалиптичните прогнози няма да настъпят. Неговото мнение е, че в страната няма ниска раждаемост, а по този показател сме в рамките на европейските норми. Страната ни е с нормална раждаемост от 9 промила при 7 за Италия и 6 за Ирландия, посочи доц. Бърдаров. Големият проблем е, че от 30 години нямаме естествен прираст, даже има общини, които регистрират смъртност, съпоставима с региони във военен конфликт. „Проблемът не е в числеността, а какво седи зад нея – като показатели етническа и възрастова структура. За 10 години българинът е намалял с 1 милион души. По официални данни ромите са 325 000, а неофициално три пъти повече. Очакванията са до 2030 година да станат 1,2 – 1,3 млн. или 22% от населението. За съжаление в по-голямата част тези хора остават неграмотни", е мнението на доц. Бърдаров.
Последно променен на Четвъртък, 18 Октомври 2018 14:18
 
Ученици от НУ „Христо Ботев” се запознаха с историята на видни плевенски фамилии, оставили следа за бъдните поколения Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 05 Октомври 2018 14:23
NU Hr.Botev turisticheski marshrut2На 2 октомври 2018 година Младите възрожденци от НУ „Христо Ботев” и ученици от IV клас участваха в Ученически турове по Проект "Историята на Плевен оживява. Памет за знатните плевенски родове и красивите стари сгради" на Фондация "Съвременна плевенска медия", целево финансиран по Програма „Ти и Lidl за по-добър живот“.
Децата преминаха по два от маршрутите - „Строители“ и „Меценати“, които включват знакови места, свързани с историята на града като Регионалният исторически музей, Винарското училище, Читалище „Съгласие“, Мавзолеят и Общината.
Ученици от Гимназията по туризъм представиха на Младите възрожденци и техните съученици интересни факти за посетените обекти и изнесоха беседа за членове на видни плевенски фамилии, които са живели, работили и оставили следа за бъдните поколения. Участниците в проекта се запознаха и с печатни издания, свързващи обществения, икономически и културния разцвет на града с най-видните негови представители.
NU Hr.Botev turisticheski marshrut1
Последно променен на Петък, 05 Октомври 2018 16:28
 
« НачалоПредишна12СледващаКрай »

Страница 1 от 2