Начало Водещи
25 Юни 2018 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 25 Юни 2018 16:46
Понеделник, 25 Юни 2018 15:50
Понеделник, 25 Юни 2018 10:30
Понеделник, 25 Юни 2018 10:25
Валути
РЕКЛАМА
Водещите новини
Процедурата за избор на проектант за кучешкия приют започва отново Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 25 Юни 2018 16:46
kucheshki priutПроцедурата по обявяване на обществена поръчка за избор на фирма, която да изготви работен проект за основен ремонт и преустройство на бившата Ветеринарна лечебница в приют за безстопанствени кучета в Плевен, ще трябва да започне от начало. Това обяви на днешното оперативно заседание на ръководството на Община Плевен кметът Георг Спартански.
Причината е, че спечелилата обществената поръчка софийска фирма „Тобо - Проджект” ЕООД не е внесла в определения законов срок проекта за преустройство и отказва всякакви контакти с представител на Общината. „По изискванията на Закона за обществените поръчки, надпреварата се печели от фирмата, дала най-ниска цена за изпълнение на дейностите. Така обявената от Община Плевен поръчка беше спечелена от въпросната фирма. Нямаше обжалване на резултатите и след като минаха всички изискуеми срокове, беше подписан договор за изпълнение на проектиране на преустройството на сградите на бившата Ветеринарна лечебница. В средата на м. май изтече и срокът, в който фирмата трябваше да внесе готовия проект в Общината. Това не само, че не се случи, но изпълнителите дори блокираха обажданията от колегите. Вероятно защото нямаха моя номер, на моето позвъняване отговориха и ме увериха, че проектът ще бъде предаден. Водихме известно време кореспонденция и чрез текстови съобщения до момента, в който и моят номер беше блокиран. При това положение Община Плевен ще заведе дело срещу „Тобо - Проджект” ЕООД за неизпълнение на договора и плащане на неустойки. Но трябва да има елементарен морал в отношенията, това е абсолютно безобразие и безотговорност от страна на фирмата, която се подигра и с очакванията на обществеността. Още по-лошото е, че загубихме 4 месеца ценно време за работа и сега на практика трябва да проведем от начало цялата обществена поръчка. Но такива са условията на Закона за обществени поръчки, възложителите на обществени поръчки – и кметове, и дори държавна администрация, сме с „вързани ръце” и сме безсилни да заставим фирмите да си свършат работата, за изпълнението на която са кандидатствали”, обясни кметът Спартански.


Последно променен на Понеделник, 25 Юни 2018 19:49
 
С оспорвана игра между момичета и момчета откриха обновената шахматна площадка в "Кайлъка" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 25 Юни 2018 08:49
shah pl otrivane1shah pl otrivane2shah pl otrivane3shah pl otrivane4Областният управител Мирослав Петров и неговият заместник д-р Красимир Трифонов присъстваха на откриването на възстановената благодарение на гражданска инициатива шахматна площадка в „Кайлъка”. Събитието  уважиха още общинските съветници Христослав Михайлов и Йордан Грижов, както и много плевенчани.
Площадката се намира до тенис кортовете и беше открита при втората доброволческа акция в "Кайлъка", по идея на Димчо Бондоков. Няколко думи за инициативите на групата ентусиасти казаха техните представители Цветомир Кръстев и Наталия Конова.
Областният управител Мирослав Петров насърчи доброволческите начинания в „Кайлъка” и изрази надежда все повече млади хора да бъдат заинтригувани и да се включват в подобни обществено полезни дейности. „Още при първата ни среща с Наталия я уверих, че имат нашата подкрепа и се радвам, че онова, което всички ние искахме да бъде постигнато днес вече е факт. Надявам се и хората, които ще се възползват от шахматната площадка, да подхождат с нужното уважение към труда и усилията на всички, които се включиха безвъзмездно към гражданската инициатива”, каза областният управител Мирослав Петров.
В първата  партия шах областният управител предизвика логическото мислене на момчета и момичета, които тренират в плевенски шахматни клубове. Той и Наталия Конова направиха първите ходове. С оспорвана партия между 7-членния отбор на момчетата шахматисти, с черните и отборът от 4 момичета с белите фигури беше даден символичен старт на забавленията на старата нова шахматна площадка в „Кайлъка”. След бърза размяна на фигури полето се разчисти и противниците останаха с цар, по един офицер и пешки. И макар че момичетата имаха една пешка по-малко, те успяха да предизвикат момчетата да се предадат.
Накрая имаше грамоти за всички. А през цялото време - почерпка със сладки, фурнети и натурални сокове.
Фигурите ще бъдат достъпни за всички желаещи и ще се съхраняват в специално изградена къщичка непосредствено до площадката, около която удобно са разположени няколко пейки.
До 3 седмици на площадката ще бъде разположена видео камера, която, освен че ще пази ценната за плевенчани придобивка от вандали, ще даде възможност шахматните срещи и турнири, провеждани тук да се гледат онлайн.
Има идея на 15 септември да се проведе още една атрактивна партия шах - с деца, облечени като шпахматни фигури, издаде намеренията на доброволците Наталия Конова.

 
Leoni избраха Плевен за инвестиция от 32 млн. евро и над 2 хил. работни места Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 12 Юни 2018 20:20
Leoni nachaloГерманската компания "Леони" (Leoni), която е световен доставчик на електрически кабели за автомобили и на решение за управление на данни и енергия, е взела решение да построи завод край Плевен, съобщи директорът й Ралф Зингман, който официално връчи на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев решението за влагането на 32 млн. евро в бъдещото предприятие. Зингман благодари за персоналната ангажираност на заместник-министъра и институцията с техния проект, и изрази надежда още тази година да започнат поетапното откриване на производствените мощности. На събитието за обявяване старта на проекта присъстваха областният управител на Плевен Мирослав Петров и изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев.
„В Министерството на икономиката работим от повече от една година по реализирането на този проект и се радвам, че вече официално можем да обявим тази позитивна новина за региона“, каза Александър Манолев. По думите му през този период администрацията е отговорила на нуждите на инвеститора, в това число са направени и законодателни промени, за да може да стартира тяхното производство. „Нещо, което се случи в кратки срокове и за което имахме пълна политическа подкрепа в Народното събрание, за което искам да благодаря на всички парламентарни групи“, подчерта икономическият заместник-министър. Според него именно тези бързи действия са били сред основните причини компанията да избере България.
Leoni nachalo1Зам.-министър Манолев отбеляза и че икономическите ни отношения с Германия се развиват все по-добре, а само за седмица две големи новини за германски инвестиции привличат общественото внимание – преди дни бе открито предприятието на „Мултивак“ в Божурище, а сега се анонсира строителството на нова фабрика с германско участие. „През 2017 г. постигнахме рекорд в историята на търговско-икономическите ни отношения и преминахме цифрата от 7.2 млрд. евро двустранен стокообмен“, допълни Александър Манолев.
„Това е най-голяма чуждестранна инвестиция за последните 10 години в нашия регион“, съобщи областният управител на Плевен Мирослав Петров. Той подчерта, от особена важност повече инвеститори да се насочват към региона на Северна България е категоричният ангажимент на правителството за завършването на АМ „Хемус“. Според него, тази инвестиция и очакваното разкриване на толкова нови работни ще даде нов тласък на регионалната икономика.
Ралф Зингман обясни, че от “Leoni” предвиждат да инвестират 16 млн. евро в строителство и 16 млн. евро в машини и оборудване. „Избрахме Плевен след детайлно проучване на региона“, каза още той. Предприятието в България се очаква да изпълнява поръчките на германски клиент от автомобилния сектор. Разчетите на компанията са да стартират производство до края на тази година и поетапно да застрояват нови площи и да увеличават капацитета и наетите лица, до достигане на пълен обем през 2020 г. Правен е анализ и на конкурентни локации за този проект, сред които Сърбия, Украйна и Македония, но компанията е предпочела България, стана ясно от неговото изказване.
„Leoni” е глобален доставчик на продукти, решения и услуги за управление на енергията и данните в автомобилния сектор и други индустрии. Компанията е най-големият доставчик за автомобилната индустрия в своята област за Европа. Групата на компаниите, регистрирани на немския индекс MDAX, наброява над 87 000 служители в 31 държави и реализира консолидирани продажби от 4.9 млрд. евро през 2017 г. Най-голямата група клиенти на „Leoni” се състои от глобалната индустрия за доставка на автомобили, товарни автомобили и компоненти.
Последно променен на Сряда, 13 Юни 2018 10:33
 
Easy Credit мотивира участниците в „Плевен спортува“ с много подаръци Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 23 Юни 2018 13:37
pleven sportuva2018pleven sportuva2018 1pleven sportuva2018 2pleven sportuva2018 3Стотици плевенчани се забавляваха и спортуваха в парк „Кайлъка“ тази неделя, а генералният спонсор на събитието Easy Credit възнагради спортния дух на мнозина от тях с подаръци.
По програмата на „Плевен Спортува“ беше и състезанието Easy Credit Run, който стартира в 10:00 от спирка „Моста“, в началото на парк “Кайлъка”. Любителите на бягането и ходенето финишираха на Бригадирската поляна в „Кайлъка“, където Easy Credit наградиха първите финалисти.
Мащабното спортно събитие „Плевен спортува“ е част от националната спортна инициатива „България спортува“, която се провежда в страната за втори път. Всички любители на спорта имаха възможност да избират от спортна програма с разнообразни активности: силови тренировки, кросфит, аеробика, йога, зумба, канго джъмпс, бъбъл футбол и арчери таг. 
Целта на инициативата е широкото популяризиране на здравословния начин на живот чрез редовни занимания със спортни активности. „Плевен спортува“ даде възможност на голям брой хора от различни възрасти и социален статус, както и на хора с увреждания да участват в спортни занимания на открито.
Тази година „България спортува“ получи национален мащаб, като освен в София, се провежда в Благоевград, Пловдив, Бургас, Русе и Плевен.
Мисията на "България Спортува“, която е част от Световния ден на предизвикателството, подкрепиха Христо Стоичков, Мария Гроздева, Тереза Маринова, Евгения Раданова, Илиана Раева и много други.
И двете издания на "България Спортува" са обвързани с кауза за изграждане на специален фитнес на открито, пригоден за хора с двигателни увреждания.
„За нас е голямо удоволствие да се включим в тази инициатива, защото вярваме, че спортът освен здравословен начин на живот ни носии възможността да се срещаме и с нови приятели“, каза Стефан Колев, изпълнителен директор на Easy Credit.

 

 
Начало на приема в Медицинския университет на кандидатстудентски документи за редовната изпитна сесия Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 12 Юни 2018 13:16
MU studenti priemОт 14 юни 2018 г. започва приемът на кандидатстудентски документи за явяване на редовните изпити за магистърските и бакалавърските специалности на МУ-Плевен. Кандидат-студентите могат да подават документи за явяване на изпитите и за участие в класирането по три начина - електронно чрез сайта на университета, на място в зала 106 на Ректората или в кандидатстудентските бюра в цялата страна. Редовните изпитни дати са през м. юли 2018 г. – на 3 юли и на 10 юли съответно по биология и химия за специалностите «Медицина» и «Фармация», а тестът по биология за бакалавърските специалности е на 23 юли. Приемът на кандидатстудентски документи продължава до 28 юни, като за бакалавърските специалности има допълнителен период за подаване – от 16 до 18 юли 2018 г. Комисията за прием в зала 106 на Ректората ще работи от 8 до 17 часа и в събота влючително.
За поредна година Медицински университет – Плевен заложи на успешното провеждане на предварителна изпитна сесия за кандидат-студенти през март и април 2018 г., резултатите от която имат еднаква тежест в балообразуването като изнесените и редовните изпити по биология и химия. Ако оценката от предварителните изпити ги удовлетворява и са решили да не се явяват на редовната изпитна сесия през юли, кандидатите задължително трябва да подадат документи и в периода 14 – 28 юни 2018 г., за да посочат желанията си за участие в класирането по специалности. Кандидатите за бакалавърските специалности могат да кандидатстват само с оценката по биология от държавен зрелостен изпит или с оценка от друга матура по избор, без да се явяват на изпит. Висшето училище признава за изпитни оценките над 5.50 от национални олимпиади по биология и химия за текущата година.
Медицински университет – Плевен предлага обучение за общо 513 студенти в 14 специалности с 4 магистърски и 10 бакалавърски програми в 5 професионални направления – медицина, фармация, здравни грижи, обществено здраве и социални дейности. Обявените места за специалност «Социални дейности» са за обучение срещу заплащане, като кандидатстването се осъществява при условията за бакалавърските специалности. С Решение на Министенски съвет № 341/21.05.2018 г. е утвърден броят на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища за учебната 2018 – 2019 година. В МУ-Плевен са увеличени местата за прием на студенти по държавна поръчка за специалностите «Медицина» (120), «Фармация» (60), «Медицинска сестра» (70), «Помощник-фармацевт» (21) и «Медицинска козметика» (15).
За първа година Медицински университет – Плевен проведе изнесени предварителни изпити за бакалавърските си специалности. В градовете Монтана и Видин кандидатит-студентите имаха възможност да се явят на тест по биология за 9 специалности на висшето училище, водещи до придобиване на степен «Бакалавър» и «Професионален бакалавър». Решението за изнесените изпити в тези области произтича от доказано най-високия процент кандидати от тези региони. Явявайки се на изнесените изпити, гимназистите получиха оценка, която е равностойна на резултатите от предваритлената и редовната сесии.
На сайта на висшето училище в раздел «Актуално Прием 2018» е поместена пълна информация за специалностите, местата и таксите на обучение, по които МУ-Плевен осъществява прием за новата академична година, датите на изпитите и актуализирания Правилник за прием на кандидат-студенти. Чрез сайта всеки зрелостник може да подаде документи онлайн, да провери залата за явяване на изпит, както и получения резултат.
 
« НачалоПредишна12СледващаКрай »

Страница 1 от 2
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти