Начало Водещи Плевен и страната Заради ковид кризата - нови мерки в страната от 27 ноември до 21 декември
21 Януари 2021 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 21 Януари 2021 09:35
Четвъртък, 21 Януари 2021 09:30
Четвъртък, 21 Януари 2021 08:44
Сряда, 20 Януари 2021 14:26
Сряда, 20 Януари 2021 12:44
Сряда, 20 Януари 2021 12:07
Сряда, 20 Януари 2021 11:34
Сряда, 20 Януари 2021 10:11
Сряда, 20 Януари 2021 09:22
Сряда, 20 Януари 2021 08:45
Вторник, 19 Януари 2021 13:39
Понеделник, 18 Януари 2021 16:46
Понеделник, 18 Януари 2021 12:51
Понеделник, 18 Януари 2021 11:54
Понеделник, 18 Януари 2021 11:11
Понеделник, 18 Януари 2021 10:00
Понеделник, 18 Януари 2021 09:55
Понеделник, 18 Януари 2021 09:50
Понеделник, 18 Януари 2021 09:44
Понеделник, 18 Януари 2021 09:37
Петък, 15 Януари 2021 15:26
Петък, 15 Януари 2021 11:03
Петък, 15 Януари 2021 09:00
Четвъртък, 14 Януари 2021 13:46
Четвъртък, 14 Януари 2021 12:03
РЕКЛАМА
Заради ковид кризата - нови мерки в страната от 27 ноември до 21 декември Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Коронавирус - Плевен и страната
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 25 Ноември 2020 13:25
MS 25112020 От вечерта на петък, 27 ноември до 21 декември 2020 г. в страната се въвеждат нови противоепидемични мерки, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов след днешното заседание на Министерския съвет.
Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на януари.
Мерките са следните:
- Преустановяват се присъствените занятия във всички образователни институции, всички извънкласни дейности, всички занятия в езикови центрове и школи.
- Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли, детски центрове, клубове и др.;
- Преустановява се провеждането на конгреси, конференции, семинари, конкурси, тийм билдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма;
- Преустановяват се груповите културни и развлекателни мероприятия, с изключение на посещенията на театри, които ще работят при запълване на 30% от капацитета си;
- Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер с присъствието на повече от 15 човека;
- Преустановяват се всички спортни мероприятия за лица до 18-годишна възраст с изключение на международни спортни състезания, които са започнали към датата на заповедта;
- Всички спортни мероприятия за лица над 18-годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18-годишна възраст се провеждат без публика;
- Преустановяват се посещенията във фитнес центровете;
- Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечение по смисъла на чл. 124 от закона за туризма; допускат се само доставки и вземане на храна;
- Преустановят се посещенията в игрални зали и казина;
- Преустановяват се посещенията в търговски центрове и молове, с изключение на дрогерии, зоомагазини, оптики, аптеки, магазини за хранителни стоки, банки, застрахователи телекомуникационни оператори, пощи; става дума за големите търговски обекти тип мол, малките магазини в кварталите продължават да работят;
- Преустановяват се екскурзиите с организиран транспорт в страната и чужбина и груповите посещения на туристически обекти.
Ограничаването на контактите на тези места ще доведе до голям спад на рисковите контакти и това ще даде резултат, обяви шефът на Националния оперативен щаб, ген. Венцислав Мутафчийски. Този резултат ще дойде към края на втората седмица като нива на заболяемост, а към края на третата седмица се очаква и намаляване на смъртността, посочи той.
„Така ще дадем на нашите сънародници възможност да посрещнат по-спокойни предстоящите светли празници. Намалените нива на заболяемост ще забавят темпа на пандемията и ще дадат възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които вече са на прага. Това е голямата цел“, каза още Мутафчийски. „Ако смъртността спадне с 30 до 50%, това ще е постижение, защото означава хиляди човешки животи спасени, коментира Мутафчийски на въпрос с колко процента очакваме да се прояви ефектът на локдауна.
В момента Европа е континентът, който продължава да е в разгара на епидемията. Тук е най-високата смъртност и най-високата заболеваемост, каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава тези данни и да не вземе никакви мерки. Това би било абсолютно безотговорно, коментира той.
С въвеждането на сегашните мерки ние попадаме в групата на страните с индексът на строгост на мерките около 70%, това ще ни позволи да стигнем до плато и по отношение на заболяемостта, и на смъртността, подчерта Кунчев. Израел постигна 86% строгост, но там не можеш да излезеш навън, без да звъннеш на полицията. Нашите мерки са от диапазона, въведени във Франция и Испания, сравни той.
„Посягаме към училища, детски ясли, фитнеси и т.н., защото има няколко изследвания кога и къде се заразяваме най-много. Не правете огромни събирания, контактът между хора на маса и на няколко питиета, контактът на децата в една класна стая по няколко часа води до това, че и един положителен заразява всички останали, подобна е ситуацията във фитнеса“, каза главният здравен инспектор. Има и чисто човешка причина защо ги въвеждаме сега - за да дадем възможност на всяко българско семейство да посрещне светлите коледни празници, каза Кунчев.
„Следим много внимателно какъв ще е резултатът от затварянето на училищата, но няма двусмислие, че децата са голям разпространител на вируса. Започнахме да изследваме за грип, имам надежда, която се оправдава, че грипът хем ще закъснее, хем епидемията ще е много по-слабо интензивна“, коментира Кунчев.
По отношения на пътуванията от чужбина продължаваме да следим потока, каза здравният министър. На въпрос ще се затворят ли ски лифтове и плувни басейни, той посочи, че всичко, което не е включено в ограниченията, продължава да работи. Ангелов уточни, че не е ясно дали всички мерки ще отпаднат автоматично на 21 декември.
Това беше много трудно решение, с много компромиси, каза социалният министър Деница Сачева. „В следващите три седмици няма да оставим никого сам. Продължават мерките 60/40, 80/20, патронажната грижа, специално за родителите имаме нова помощ, условието е средният доход да бъде 915 лв. на член от семействата", каза Сачева. Днес е приета и нова мярка от Министерския съвет. Това е отдавна обещаваното постановление за изплащане на компенсации на работници от предприятия с преустановена дейност. Хората, осигурени на 8-часов работен ден, които са в принудителен неплатен отпуск, ще получават по 24 лв. на ден за времето, когато не работят. Постановлението ще излезе в Държавен вестник в петък и за помощта ще може да се кандидатства още от понеделник. За нея са осигурени 50 млн. лв. Продължава и изплащането на 1 000 лв. на медиците на първа линия, като ги получават 18 000 медицински специалисти, каза социалният министър.
Затворените бизнеси не чуха на брифинга конкретни мерки за компенсиране на фирмите.
„Директните компенсации за затворените през следващите три седмици икономически дейности предстои да се уточнят в близките часове с работодателските организации и НАП“, обясни министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Те ще бъдат обявени публично и бързо и прозрачно ще достигнат до бизнеса, увери той. Министър Борисов подчерта, че сектор търговия остава изцяло отворен, с изключение на моловете, с което се гарантирали доставките, производството и промишлеността. Министърът на икономиката съобщи, че за компенсиране на засегнатите бизнеси ще бъдат освободени 156 млн. лв. безвъзмездна помощ от ОП "Иновации и конкурентоспособност", предназначени за други схеми. Работодателските организации вече поискаха във вторник с писмо до премиера Бойко Борисов държавата да осигури помощ за покриване на част от фиксираните (постоянни) разходи на фирмите, както и отсрочване на данъци и социалноосигурителни вноски. Според министъра на икономиката обаче най-вероятно ще се предложи схема за компенсации, които да бъдат процент от оборота, загубен по време на локдауна. 
Освен това Българската банка за развитие ще разшири гаранционните си схеми с търговските банки. За малките и средните фирми ще се отпускат кредити в размер до 1 млн. лв., а за големи предприятия - до 2 млн. лв. при по-облекчени условия от сегашните.
Доказаният ефект срещу COVID-19 е само един - намаляване на социалните контакти или карантина. За да облекчим болниците, които са на предела на възможностите, въвеждаме мерки за 3 седмици. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на днешното заседание, цитиран от пресслужбата си. За разлика от колегите си в ЕС, Борисов се скри от обществеността и не излезе лично да обяви и аргументира новите мерки. Той отново е изтъкнал, че до настоящия момент страната ни е била с най-либералния режим за ограничаване на разпространението на коронавируса с цел запазване на икономическите дейности, без да коментира какво ни коства това в човешки животи.
На правителственото заседание премиерът Борисов припомни, че до настоящия момент страната ни е била с най-либералния режим за ограничаване на разпространението на коронавируса с цел запазване и на икономическите дейности, съобщи Правителствената информационна служба. Борисов подчерта, че за справяне с болестта България участва наравно с останалите държави членки в обща доставка на ваксини за ЕС. „Това ще е единственото, което ще даде възможност на Европейския съюз като цяло да заработи пак така, както трябва“, изтъкна Борисов.
„Искам много ясно хората да разберат, че след 3 седмици – на  21 декември, ще си позволим разхлабване на мерките, яслите, детските градини и училищата ще отворят, моловете, ресторантите и фитнесите плавно ще заработят“, каза още министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че като компенсация за този период държавата ще осигури близо 400 милиона лева за бизнесите, които ще бъдат с ограничена дейност.
„Намираме се в труден момент, в който всички заедно трябва да се изправим срещу нещо колкото познато, толкова и непознато – пандемията от коронавирус. Защо казвам заедно – защото ние държавниците трябва да вземем трудни, но мъдри решения, които да ви убедим заедно да прилагаме и изпълняваме“, акцентира премиерът Борисов на правителственото заседание.
Той изрази увереност, че заставайки рамо до рамо - лекари и медицински сестри, здравни работници, учители, учени, органи на реда, държавници, работещи и пенсионери, млади и възрастни, всички българи заедно като общество можем да се справим с пандемията. „Вече сме го правили“, каза още Борисов.
Министър-председателят отбеляза, че не трябва да се прави противопоставяне между здравеопазването и икономиката. „Защото няма процъфтяваща икономика с болни или заразени с COVID-19 хора. Но няма и здравна система, която да може да функционира без силна икономика. Затова е необходим баланс, който ще ни преведе и през втората вълна на пандемията“, категоричен бе премиерът Борисов.
Последно променен на Сряда, 09 Декември 2020 11:08