In MemoriamВодещи новини

Почина журналистът и писател Вера Стефанова

Тъжна вест дойде днес от Дружеството на писателите в Плевен – на 5 януари след дълго и мъчително боледуване ни напусна Вера Стефанова – журналист, писател, човек с огромно и щедро сърце.
Вера Стефанова е родена на 28.11.1939 година в село Паскалевец, община Павликени. Средното си образование е завършила в смесена гимназия “Св. св. Кирил и Методий” – Велико Търново, а висше, специалност българска филология, в Софийски университет “Св. Климент Охридски”.
След пет учителски години в гимназията в гр. Тръстеник, Плевенско, се посвещава на журналистическата професия. Работи като литературен сътрудник, завеждащ-отдел, заместник-главен и главен редактор във вестник “Септемврийска победа” и неговия наследник – вестник “Посоки”, Плевен. Територия на творческите й търсения и изяви бяха литературата, театърът и музиката, културата. Написала е стотици есета, очерци, творчески портрети, репортажи, литературни и театрални статии и рецензии. Вера Стефанова дълги години беше художествен ръководител на литературен клуб “Пулс” в Плевен.
Автор е на поетичните книги “Безсънно небе” и “Есенни брегове”. Носител е на наградата за цялостно творчество „Александър Муратов“ на Община Плевен и Дружеството на писателите за 2020 г. и други награди за творчески постижения.
През 2008 година Вера Стефанова беше удостоена със званието “Заслужил гражданин на Плевен” за приноса й в развитието на културния живот на града и региона като дългогодишен журналист, литературовед, редактор и активен участник в създаването на духовни ценности.

Подобни новини

Back to top button