Общинска и държавна администрацияСтраната

Отново опит за „фишинг“ с фалшиви имейли, разпространявани от името на НАП

Нови фалшиви имейли се разпространяват от името на Националната агенция по приходите (НАП), предупреждават от приходната агенция. Те представляват съобщение с име на подателя: nra.bg, но с електронен адрес: [email protected]. Писмата съдържат информация за възстановяване на данък в размер на 210 лв. и приканват получателите им да кликнат върху линк, за да „попълнят начина на плащане“.
От агенцията публикуват без редакция текста на фалшивите електронни съобщения:
„национална агенция за приходите на българия
Получихте 210 лв. Възстановяване на данък
попълнете начина си на плащане (активен линк)
Този процес може да отнеме 5-10 дни. Моля, щракнете върху връзката по-долу и изберете начина си на плащане на възстановяване.“
От НАП предупреждават, че това представлява класическа форма на „фишинг“ атака, чрез която се цели опит за кражба на лична информация в интернет – потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки и т. н.
Ако получите такъв имейл, не го отваряйте, а го изтрийте. В никакъв случай не кликайте върху линка. Ако вече сте го направили, сканирайте с антивирусна програма или потърсете съдействие от IT специалист, съветват от НАП.
Електронно писмо с подобно съдържание бе разпространен и в дните около Коледни празници. Тогава подателят използва адрес: [email protected].

Подобни новини

Back to top button