ПолицияСтраната

Манолова при президента: Ще създадем паралелна гражданска ЦИК

За първи път наблюдаваме такъв саботаж от страна на институции – Народното събрание, Министерският съвет, ЦИК и Държавната агенция за електронно управление, отговорни за провеждането на изборите. Намерението на институциите, макар и декларативно за провеждане на изборите на 28 март, час по-скоро, реално отдалечава датата за изборите, тъй като откровено саботират организацията.
Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес по време на консултациите при президента Румен Радев за организиране на предстоящите избори в условията на пандемия.
Два месеца и половина преди изборите няма доставени машини, няма сключен договор за доставката им, не е ясно кога и как ще са доставени, правителството не е осигурило логистиката им, не е ясно къде и как ще са съхранявани и пазени, ще има ли видеонаблюдение на броенето на бюлетините. Няма методика за сертифицирането и одита на машините, няма правила за гласуване на карантинираните лица в условията на пандемия, няма санитарен протокол за безопасното провеждане на изборите, допълни тя.
Манолова е категорична, че не се налага отваряне на Изборния кодекс, тъй като ЦИК има правомощието и целия инструментариум да създаде правила за провеждане на изборите.
Правилата за гласуване на карантинираните лица ги има в действащия Изборен кодекс – има правила за подвижни секции, които са използвани в други държави, провели избори в условията на пандемия. И сега има текстове в Изборния кодекс, които дават право на наблюдатели, застъпници, представители на партии да наблюдават и излъчват в социалните мрежи броенето на бюлетините, тъй като аналогично право имат медиите, обясни тя.
Текстовете в Изборния кодекс са категорични кога се опаковат, запечатват и отстраняват разписките. Броенето на разписки по партии и преференции обезсмисля машинното гласуване, забавя процеса и отваря възможности за манипулации. Допустимо и необходимо е на случаен принцип да се брои извадково съответствието между разписките и част от вота, подаден чрез машинно гласуване, категорична е Манолова.
В Изборния кодекс има и текстове, които позволяват независимо сертифициране и одит на машините. Не гражданите да присъстват, когато държавните институции ще вършат тези дейности, а участниците в изборите и НПО, които ще наблюдават изборния процес, да могат да извършат самостоятелен и независим одит на машините, допълни Манолова.
Ако се пристъпи към отваряне на Изборния кодекс, от „Изправи се.БГ“ ще настояваме за въвеждане на възможност за гласуване по пощата и избирателни списъци за българите зад граница, заяви тя.
При това абдикиране на отговорните институции и при откровения саботаж за провеждането на честни и свободни избори, единствените гаранти за честния вот оставате Вие, г-н президент, извънпарламентарната демократична опозиция и българските граждани. Затова ние ще предложим и на останалите извънпарламентарни демократични субекти да създадем паралелна гражданска ЦИК, която да наблюдава организацията на изборите, изборния процес, да обяви резултатите от гласуване във всяка една секция и да организира паралелно броене на вота на българските граждани и да сме готови с резултатите, преди Михаил Константинов да покаже, каза още Манолова.
Според Николай Хаджигенов от т.нар. Отровно трио е Химера правителството на ГЕРБ да организира честни избори. Той е на мнение, че и карантинираните могат да гласуват по пощата и то – чрез активна регистрация.
Държаният глава каза, че подкрепя гласуване на пощата за българите в чужбина и има резон да има такова и у нас, но карантинирането е динамичен процес.
От името на Отровното трио Арман Бабикян каза, че членовете на секционните избирателни комисии трябва да бъдат помолени да се ваксинират; че трябва да се премахнат подписките за регистрация за участие в изборите, тъй като за събирането им ще има много контакти между хора в пандемията; че трябва да се контролира чрез видеонаблюдение охраната на машините в складовете, а достъпът до флашките трябва да бъде ясен. По думите му ще има проблем за наблюдателите – дали да изпълняват разпоредбите за дистанция от 2 метра или да наблюдават.
От партия „Възраждане“ поискаха изборите да бъдат на 28 март, за да бъде премахнат режимът на ГЕРБ; да се създаде институция, която да контролира социологическите агенции; а частните национални телевизии и радиа да имат ангажимент да отразяват кампания като обществените, т.е. и безплатни форми.

Подобни новини

Back to top button