ПолитикаСтраната

Президентът и „Демократична България“ искат излъчване на живо на броенето на бюлетините

И президентът Румен Радев, и извънпарламентарното обединение „Демократична България“ искат възможност за онлайн излъчване на броенето на бюлетините. Това се разбра по време на консултациите на „Дондуков“ 2 днес.
Според съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов това е изключително важна мярка и обединението е готово да направи за депутатите законодателни изменения в тази посока. Държавният глава също смята, че трябва да има възможност броенето на бюлетините и отчитането на резултатите от вота да се излъчват на живо от наблюдателите и застъпниците на изборите.
В момента изборното законодателство не позволява видеонаблюдение на изборния процес, а различни предложения в тази посока на ДПС и „Воля“ бяха отхвърлени през 2019 г. от мнозинството в парламента. Медии обаче могат да заснемат броенето на бюлетините, което според председателят на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова дава възможност и на застъпници да го заснемат и излъчват на живо.
От „Демократична България“ казаха, че имат около 6 хил. доброволци да наблюдават честността на вота в кампанията „Ти броиш“, но трябва да се гарантира тяхното здраве от властите.
Друга тема, по която участниците на срещата бяха на едно мнение, е, че отчитането на вота от машините освен контролните разписки трябва да се имат предвид и протоколите от паметта на машините.
От „Демократична България“ предлагат още гласуване по пощата поне за българите в чужбина и за карантинираните, независим одит на машините за гласуване, събиране на подписи за участие във вота чрез електронен формат, увеличаване на безплатното телевизионно време на партиите в обществените медии по време на кампанията и др.
Според Христо Иванов пътят към обновлението в българския политически живот са изборите, заради което трябва да се гарантира тяхната честност. Освен това е важно да се създадат условия за висока изборна активност. Той смята, че щом управляващите не искат да въведат дистанционно онлайн гласуване, могат поне да въведат гласуване по пощата – форма от 19-и век. По думите му трябва да има прозрачно одитиране на машините, за да не се превърне гласуването с тях от мярка за повишаване на доверието в причина за недоволство. Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов смята, че основен риск за изборите е, че ще бъдат организирани от корумпираната Борисова държава, заради което всички обществени кръгове трябва да участват в контрола. По-късно пред медиите той обяви, че има данни, че ГЕРБ купува около 300 хил. гласа.
В партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ имат единствена тревога за изборите – че те ще бъдат правени от ГЕРБ, което поставя сянка на съмнение доколко ще бъдат честни. Това обяви на среща с президента Румен Радев сценаристът Филип Станев, който е част от ръководството на формацията.
Другото притеснение било за избирателната активност заради пандемията.
Срещата на „Има такъв народ“ при президента бе закрита, а медиите имаха право да запишат само встъпителните думи. Предишните консултации за изборите се излъчваха онлайн целите.
Според сценариста Тошко Йорданов, който е зам.-председател на „Има такъв народ“, датата на изборите е решение и отговорност изцяло на президента. „Ясно е, че управляващите са шумни и кресливи и използват всякакви начини за въздействие върху вас“, каза той на срещата.
„На мен лично ми изглежда доста странно българският премиер да спи с пистолет до главата си и с някакво шкафче, пълно с пари“, каза сценаристът Филип Станев от „Има такъв народ“.

Източник: dnevnik.bg

Подобни новини

Back to top button