История

Скоро Хан Аспарух величествено ще изправи ръст в центъра на Левски

Двуметрова фигура на основателя на Стара Велика България, изваяна от Фани Асенов, възхищава всеки имал удоволствието да я види в казанджийницата в Левски, съобщава Любка Христова в материал, изпратен до медиите. И допълва, че скулптурата на Хан Аспарух е направена от ясен и тежи над 800 кг. 
Фани за първи път работи с ясен, но това сякаш не е случайно. Ясенът е почитан от древните народи, като „дърво на война”. Преди да влезнат в битка войните са искали сила от ясена. Вярвали са, че копията направени от ясен са най-силни, и който притежава такова копие е непобедим. „ Аз ли намерих ясена, той ли мен, но направих контакт с него…”сподели Фанко, както го наричат приятелите. 
Като дете казва на родителите си, че ще стане скулптор. През годините не е опитвал, но започва работа в чужбина и там има този шанс. 
Тогава открива, че за него това не е работа, а нещо повече… медитация, състояние на твореца. „Когато работя, може да се каже, че изключвам и е нещо невероятно…”, споделя авторът. Благодари сърдечно на хората, които са му предоставили възможността да работи спокойно, благодари за помощта и съдействието.
Но, защо Хан Аспарух? „През тази година се навършват 1340 години от създаването на българската държава.” – припомни Фанко и добави: „Живеем в такива времена, в които си мисля, че трябва да погледнем назад и не само да пишем „постулати“ във Фейсбук, колко се гордеем, че сме българи, а да започнем да работим. Той е дошъл с шепа народ в размирни времена и е успял да създаде държава, която е диктувала политиката на цяла Европа векове наред. Всичко е в наши ръце…”
Със съдействието на кмета на общината Любка Александрова, скулптурата на Хан Аспарух ще заеме своето място в центъра на Левски. 
Авторът, Фани Асенов има още много идеи. Решил е твърдо да се занимава с това, защото му доставя невероятно удоволствие. Творческият му дух и талант докосват всеки, имал удоволствието да види неговите творби.

Подобни новини

Back to top button