Водещи новиниПлевен и страната

Заради добри показатели с борбата с COVID-19 ще бъдат възобновени плановите операции

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че в петък ще издаде заповед, в която ще се разреши плановият прием и операциите в болниците. Очаква се разрешението да важи от понеделник като пациентите задължително ще бъдат тествани с бърз тест преди прием и това за тях ще е безплатно.
„По отношение на заболеваемостта България е на 27-о място сред страните от ЕС и на 9-то място по смъртност. Добри показатели са в резултат от въвеждането на противоепидемичните мерки“, информира министър Ангелов. Той подчерта, че в рамките на седмица броят на излекуваните е повече от три пъти по-голям от този на новите случаи.
В заповедта, която предстои да излезе, ще бъде разрешено, с определен списък, връщането на практическите занимания в училищата и университети, които не могат да се проведат онлайн.
Министърът обяви, че по случая с ваксинирането на общински съветници от Сандански е получил доклада от проверката. В него не вижда нарушения, които да налагат санкции в РЗИ, но смята, че е имало време неупотребените ваксини да бъдат върнати. Ангелов каза, че би уволнил директора на болницата за нарушение на плана за ваксинации, още повече че член на неговото семейство също е сред ваксинираните в нарушение. Министърът отбеляза, че болницата е общинска и не може да се меси.
Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски подчерта, че се наблюдава увеличение на желаещите българи да се имунизират, което е начинът за справяне с COVID-19. Мутафчийски потвърди, че продължава тенденцията за намаляване на броя болни в лечебните заведения.

Подобни новини

Back to top button