Водещи новиниПолитикаСтраната

Ще се обсъжда дали снимането на изборните бюлетини няма да създаде хаос в секциите

В Централната избирателна комисия (ЦИК) ще бъде обсъдена идеята за филмиране или излъчване онлайн на броенето на бюлетините, съобщи в студиото на национална телевизия говорителят на комисията Таня Цанева. По думите й в Изборния кодекс не е записано нито, че може, нито, че не може, но Цанева бе категорична, че в случая не може да се приложи правилото че всичко, което не е забранено, е разрешено.
Таня Цанева препоръчва на партиите да излъчат по-голям от обичайното брой членове на секционните комисии, за да може в изборния ден да се сменят, ако има нужда. Тя коментира организацията на предстоящите парламентарни избори в условия на пандемия, след като вчера президентът Румен Радев ги насрочи за 4 април. От ЦИК препоръчват за участие в избирателните комисии, за които ще са необходими 130 хил. души, да се подбират хора, които са ваксинирани или вече преболедували от COVID-19. В тази връзка Цанева обърна внимание, че условията за поставяне на ваксина срещу коронавируса – 2 дози с интервал 2-3 седмици създават технически проблем, защото в Изборния кодекс няма изискване членовете на секционните комисии да са известни толкова рано.
Цанева увери, че машините за гласуване ще бъдат доставени в срок, който е 25 дни преди изборите.
Говорителят на ЦИК изрази скептицизъм както за предложението на извънпарламентарната опозиция за гласуване по пощата, така и за повече секции в чужбина. По думите й гласуването по пощата не е достатъчно сигурно, защото е в неконтролирана среда, а броят на секциите в чужбина зависи и от волята на съответните държави.

Подобни новини

Back to top button