Плевен и страната

Повече от половината лични лекари в Плевен, които са изявили желание, вече са ваксинирани

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Плевен вече разполага с фризер за съхранение на 117 000 ваксини при минус 70 градуса, цитира БТА д-р Илиян Минчев – изпълняващ длъжността директор на РЗИ.
Той посочва, че в региона са създадени 18 постоянни имунизационни кабинети срещу COVID-19 и един мобилен. Д-р Минчев уточнява, че тече реимунизирането на медицинския персонал в петте болници в областния град. Започнала е и ваксинацията на личните лекари – над 50 на сто от желаещите вече са имунизирани. При зъболекарите, фармацевтите и помощник-фармацевтите до момента са ваксинирани около 10-15 на сто от желаещите.
От понеделник – 25 януари, трябва да започне ваксинация в двата старчески дома на територията на област Плевен – в Бохот и Горна Митрополия. Пребиваващите в тях около 86 човека, заедно с обслужващия персонал – 60, са желаещи да си поставят ваксина, поясни д-р Минчев. В началото на следващата седмица започва тестване на учителите с антигенен тест с цел да се види какво е нивото на преболедували коронавирус. „Сред педагозите има голям интерес – около 500 души са се записали да тестване. От общо около 5000 учители и помощен персонал в Плевенска област близо 1000 са заявили желание да си поставят ваксина, което се очаква да стане през февруари“, коментира д-р Минчев.
От РЗИ – Плевен очакват пак в понеделник да получат нови 81 флакона с ваксина, които ще стигнат за 486 души. Към този момент желание да бъдат имунизирани са изразили около 750 човека, уточни д-р Илиян Минчев.

Подобни новини

Back to top button