ЗемеделиеСтраната

Зеленчукопроизводители и овощари могат да кандидатстват за кредити с лихва 1.5% за семена и торове

От 21 януари 2021 година стопаните могат да подават заявления за целеви кредит за закупуване на семена, разсад и торове за производство на зеленчуци (полско и оранжерийно производство) и закупуване на торове, необходими при отглеждане на трайни насаждения: плодове (ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, ягоди, малини, сливи, десертно грозде), винени лозя и маслодайна роза, съобщават от Държаен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Документи се подават в областните дирекции на ДФЗ до 12 март 2021 г. Предоставянето на кредитен ресурс ще бъде осъществено до 9 април 2021 г. 
Утвърденият финансов ресурс е 6 млн. лв. за направление зеленчуци и 6 млн. лв. за трайни насаждения или общо 12 млн. лева.
На подпомагане подлежат регистрирани земеделски стопани, с подадено и приключено заявление по схемите за обвързано подпомагане за производство на плодове (ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, ягоди и малини; сливи и десертно грозде) и/или зеленчуци (полски и/или оранжерийни), реколта 2020 г. , като кандидатите, отглеждащи винени лозя и маслодайна роза е необходимо да имат подадено заявление за подпомагане по СЕПП, реколта 2020 г.
Заемите ще се предоставят за покриване на част от производствените разходи по технологична карта за отделните култури, при следните ставки на хектар: 
Трайни насаждения:
– ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, ягоди и малини – 600 лв./ха;
– сливи и десертно грозде – 520 лв./ха;
– винени лозя – 460 лв./ха;
– маслодайна роза – 200 лв./ха.
Зеленчуци:
– домати, краставици и пипер (оранжерийно производство) за семена/разсад – 19 500 лв./ха и за торове – 6 000 лв./ха;
– домати, краставици, корнишони и патладжан (полско производство) за семена/разсад – 3 200 лв./ха и за торове – 680 лв./ха;
– пипер (полско производство) за семена/разсад – 3 500 лв./ха и за торове – 910 лв./ха;
– картофи, лук и чесън (полско производство) за семена/разсад – 1 470 лв./ха и за торове – 510 лв./ха;
– моркови, зеле, дини и пъпеш (полско производство) за семена/разсад – 650 лв./ха и за торове – 550 лв./ха;
Лихвата по кредита е в размер на 1,5 процента годишно. Срокът за погасяване е 30 ноември 2021 г. 
Максималният размер за предоставяне на кредитен ресурс от ДФ „Земеделие” е в размер на 300 000 лв. на земеделски производител .
Указания по схемата – ТУК или на сайта на ДФ „Земеделие”.

Подобни новини

Back to top button