Водещи новиниПлевен и страната

(обновена) В болница са първите заразени у нас с британския щам на COVID-19, маските от плат са ефикасни и срещу него

В петък, 22 януари 2021 година, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести официално съобщи, че у нас вече осем души са заразени с новия щам на коронавируса, известен като британския щам, който се разпространява много по-бързо. Той увери, че българите с доказания нов вариант са приети в болнични заведения и са в относително добро състояние.
Новината беше потвърдена в събота във Варна и от здравния министър проф. Костадин Ангелов: „От 48 изследвани проби за новия щам на коронавируса, 43 резултата вече са ясни. 8 доказват вирус, идентичен с открития във Великобритания нов щам. От пробите една е от Националния център по заразни и паразитни болести, няколко са от Военномедицинска академия, а останалите – от частни лаборатории“. Министърът уточни, че новият щам се повлиява от ваксините, както и че при пациенти, при които е установен, се прилага същото лечение, познато до момента.
Междувременно от Световната здравна организация увериха, че маските от плат са ефикасни, дори срещу новите варианти на коронавируса, защото начинът на предаване е същият. Мария Ван Керхов от СЗО подчерта, че няма никакви данни за промяна в начина на заразяване, дори и при вариантите на вируса, които могат да бъдат по-заразни. Затова и Световната здравна организация няма намерение да променя действащите препоръки относно маските.
В последните дни медии тиражираха информация, според която в Европа вече забраняват текстилни маски и преминават към използваните за специализирани медицински цели маски по стандарта FFP2. В съобщенията се казваше, че обикновените медицински и текстилни маски вече са забранени в обществения транспорт и магазините в цяла Германия, след като Бавария първа предприе този ход заради силно заразните нови варианти на коронавируса. Вместо тях трябва да се използват FFP2, произвеждан в Китай като KN95, а в САЩ – N95. Алтернативата са маски за хирурзи в операционните. В допълнение се съобщаваше, че Австрия се подготвя за същото решение, като медицинският съвет е препоръчал да не се носят ушити вкъщи маски от подръчен текстил заради недостатъчната защита от новите варианти на вируса.

Подобни новини

Back to top button