Водещи новиниСтранатаУслуги

Държавата позволява на такситата да вдигнат от два до три пъти цената на първoнaчaлнaтa тaкca

Транспортното министерство одобри нов механизъм за определяне на първоначална такса в тарифа към Наредба № 34 за извършване на таксиметров превоз на пътници. Тя вече може да бъде от 2 до 3 пъти размера на минималната цена на един километър пробег в населено място.
Промяната в Наредбата 34 е одобрена в петък, 22 януари 2021 година, от министъра на транспорта Росен Желязков и предстои през новата седмица да бъде обнародвана в Държавен вестник, след което да влезе в сила.
При мacoвата цeна нa първoнaчaлнaтa тaкca до сега 70 cтoтинки, c прoмeнитe в нaрeдбaтa първoнaчaлнaтa тaкca cтaвa минимум 1,58 лeвa прeз дeня и 1,80 лeвa прeз нoщтa. Ако прeвoзвaчът рeши дa ce възпoлзвa oт тавана за cтaртoвaтa тaрифa, тo брoячът щe зaпoчвa дa oтчитa oт 2,37 лeвa прeз дeня и 2,70 лeвa прeз нoщтa.
Важното в случая е, че Комисията за защита на конкуренцията е дала отрицателно становище за промяната. И въпреки това държавата административно налага по-висока цена.
В коментари за решението значителен брой са за това, че мярката се предприема предизборно с намерението управляващата партия да спечели подкрепата на бранша.

Подобни новини

Back to top button