Образование

Достойно се представиха учениците от ПГПЧЕ в програмата за училища посланици на Европейския парламент

Приключи допълнителният модул на Програмата за училища посланици, в който взеха участие 13 училища. Те се състезаваха и оценяваха помежду си с по една избрана от тях дейност, за да спечелят пътуване до Страсбург. Бюрото на Европейския парламент бе впечатлено от активността, ентусиазма и креативността, както и от многообразието на дейностите, отчетени в модула.
През октомври 2019 г. 20 училища посланици на Европейския парламент бяха избрани да се включат с една своя дейност в допълнителен модул по Програмата за училища посланици. Предвидено беше в края на годината всички училища да се оценят взаимно, а училището, събрало най-много точки в крайното класиране, да получи право на участие в специална сесия на „Евроскола“ в Страсбург.
Поради пандемията действието на този модул беше удължено до края на календарната година и през декември 2020 г. избралите да продължат участието си в модула 13 училища оцениха инициативите на всяко от останалите 12 по четири предварително зададени критерия:
– свързаност с целите на Програмата;
– новаторство и креативност на използвания формат;
– обхват на дейността;
– качеството на споделените материали.
Отчетените резултати надминаха очакванията на организаторите. Макар и пандемията да осуети предварителните планове за физически събития на много от училищата, те проявиха гъвкавост и успяха да реализират много от идеите си неприсъствено.
За участие в модула училищата отчетоха многообразни инициативи като виртуални срещи, открити уроци, дискусии, изложби, представяне на кулинарни рецепти от ЕС и презентации на европейски теми, конкурси за есе, клип, научно проучване, рисунка и доклад. Много от дейностите бяха посветени на Деня на Европа: специален европейски час на класа за цялото училище; игра в платформата Kahoot; прочит на Декларацията на Шуман на различни европейски езици; видеопослания на младшите посланици и изпълнение на пиано на четири ръце на „Одата на радостта“. Имаше и новаторски идеи като състезание „Шампионат ЕС“, Дни на филмите, посветени на Европа, и Ден за европейска подкрепа. Интересно беше и провеждането на симулация на изборен процес с политическа утопия (измислена държава Димоландия), в която учениците сами създават предизборни програми и платформи и сондират мнения на местната общност чрез интервюта с граждани. Екологичната тематика беше силно застъпена със събития като дискусии на тема „Отговорно потребление“, конкурс „Как да спасим планетата Земя“, благотворителна акция „Стара за нова хартия“, едномесечна кампания по събиране на пластмасови бутилки и др.
След взаимното оценяване на отчетените инициативи от участващите 13 училища, крайното класиране е следното:
Професионална гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“, Пазарджик ? 263 точки
Първо СУ „Свети седмочисленици“, Търговище ? 252 точки
Езикова гимназия „Иван Вазов“, Пловдив ? 249 точки
Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици, Плевен ? 237 точки
СУ „Св. Паисий Хилендарски“, Златица ? 229 точки
Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, Пловдив ? 228 точки
Природо-математическа гимназия „Иван Вазов“, Димитровград ? 218 точки
Езикова гимназия „Христо Ботев“, Кърджали ? 217 точки
ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“, Горна Оряховица ? 198 точки
2-ро СУ „Академик Емилиян Станев“, София ? 196 точки
СУ „Васил Левски“, Гълъбово ? 195 точки
СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, Дупница ? 192 точки
ПГТС „Арх. Йордан Миланов“, Перник ? 189 точки
Училището, класирано на първо място – ПГ „Иван Сергеевич Аксаков“, Пазарджик,
ще получи възможност да участва в специална сесия на „Евроскола“ в Страсбург, след като посещенията в сградите на Европейския парламент бъдат възобновени, и ще получи промоционални материали на Програмата.
Като поощрителна награда училищата, класирани от първо до четвърто място, ще получат възможност да се включат в онлайн сесия на „Евроскола“ на 12 март.

Подобни новини

Back to top button