Водещи новиниПлевен и странатаСтраната

Моловете отварят от началото на февруари, от 4 февруари се възстановява присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас

Националният оперативен щаб препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки с аргумента, че България е една от четирите европейски държави извън червената зона, като заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 хиляди души.
От началото на февруари ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в моловете. От 4 февруари ще се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред, потвърди щабът, цитиран от пресслужбата на кабинета. По разпореждане на премиера здравния министър трябва да се срещне с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното отваряне.
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че ще издаде заповед за задължително влизане с PCR тест на граждани от трети страни и граждани на Европейския съюз. До края на януари според последната му заповед е забранено влизането на граждани на някои трети страни, например Русия, САЩ, Иран, освен ако не са българи. С друга заповед до края на януари е забранено влизането на граждани на Великобритания и Северна Ирландия, освен ако не са българи. Те обаче сe поставят под задължителна 10-дневна карантина.
Във ВМА и в „Пирогов“ намалява броят на хоспитализираните пациенти и на настанените в реанимация. „България се намира в една много добра ситуация, но в страната ни е изолиран новият вариант на вируса и това е алармиращ факт, който трябва да заостри вниманието ни“, заяви председателят на щаба проф. Венцислав Мутафчийски. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба проф. Тодор Кантарджиев отбеляза, че няма медицински доказателства, които да показват, че новият вариант на COVID-19 минава по-тежко, но със сигурност е по-заразен.

Подобни новини

Back to top button