Армия

По подобаващ начин бе отбелязана 90 годишнината на о.з. полк. инж. Ангел Георгиев Ангелов

Със скромно тържество, съобразено с пандемичната обстановка в страната, в родолюбивия кът на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) в Плевен, беше отпразнувана 90 годишнина на о.з. полк. инж. Ангел Георгиев Ангелов – бивш началник на ССВВУ (Средното сержантско военновъздушно училище) „Георги Бенковски” в Долна Митрополия.
Полковник инж. Ангелов e роден на 23 януари 1931 година в Рупци, Луковитска околия в семейство на учители. След завършване на основното си образование в родното село, продължава образованието си в Механоелектротехническа гимназия „Д-р Никола Василиадис“ в Габрово.
Следват 33 години отдадени на армията и авиацията:
Началото – 1950 г. в НВВТУ „Васил Коларов“ – Ловеч, където завършва специалност „Авиационно оборудване“ и като отличник на випуска остава в училището като командир на взвод и преподавател. През 1960 г. е преразпределен в НВВУ „В. Коларов“ – Горна Оряховица.
Следващите 23 години посвещава на ВНВВУ „ Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, преподавател в катедра “Електротехника и авиационно оборудване“, старши преподавател по експлоатация и ремонт на електроприбори и автоматично оборудване на летателните апарати и методист.
Началник е на Средно сержантско военновъздушно училище „Георги Бенковски“ десет години. Десетки са неговите възпитаници, които са продължили обучението си и във висшия профил.
За всеотдайната си и безкористна служба полковник Ангелов многократно е награждаван от Министерство на отбраната и командването на ВВС. Активно се включва във възстановяването на СОСЗР в Плевен и в дейността на Дружество „Авиация“.
Гости на тържеството бяха – Командира на ВВВУ „Георги Бенковски” Долна Митрополия бригаден генерал Юлиян Радойски; началникът на катедра „Електротехника, автоматика и информационни технологии” – полк. доц. д-р инж. Стефан Билидеров; Ралица Лазарова – главен експерт към Военен клуб – Плевен;о.з. полк. инж. Марин Шкодров – зам. председател на областен съвет на СОСЗР; Петко Стойнов – зам. председател на Туристическо дружество „Кайлъшка долина”, Илиян Христов – председател на дружество „Военноинвалид” в Плевен, които поднесоха поздравителни адреси и подаръци на юбиляра.
Тържеството беше организирано и открито от председателя на общинския съвет на СОСЗР в Плевен – о.з. полк. инж. Ванко Халачев, който с гордост сподели, че полковникът е бил негов класен ръководител във ВНВВУ „Георги Бенковски”,а друг негов възпитаник – о.з. майор Тошко Кирилов, поднесе прекрасна торта с благодарност към бившия си командир.
Заместник – председателят на Туристическо дружество „Кайлъшка долина“ Петко Стойнов връчи на юбиляра най-високото отличие на Българския туристически съюз – медал „Алеко“, за активната му дейност в Клуба по пешеходен туризъм и утвърждаване авторитета на туристическото дружество. Туристически поздрав отправи и 93 годишния турист-ветеран Захари Данчев.
В отговор на пожеланията, полковник Ангел Ангелов сподели, че три са най-важните за него ценности: да наблюдава малките деца, полета на самолетите и природата.

Подобни новини

Back to top button