Водещи новиниПлевен и страната

Пристигнаха още 14 040 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, до края на седмицата се очаква да дойдат 3600 дози от ваксината на Moderna

Нови 14 040 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech пристигнаха в понеделник, 25 януари 2021 година, в България, съобщават от Здравното министерство. В съобщението се уточнява, че новите ваксини ще бъдат разпределени в страната според Националния ваксинационен план. Доставката компенсира част от недоставените миналата седмица ваксини, обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. През февруари се очаква доставка на още 83 хил. дози, а през март в страната трябва да пристигнат 104 хил. ваксини от същия производител.
В края на седмицата се очаква решението на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на AstraZeneca. Ако то е положително, доставките ще започнат през февруари.
Богдан Кирилов обясни, че стартът на масовата имунизация зависи от това, кога останалите ваксини ще получат разрешение за употреба под условие: „По график, от първите две компании, които получиха разрешение (Pfizer/BioNTech и Moderna), се очакват около 4,4 млн. дози, респективно за 2,2 млн. души до края на годината. При положение, че и петте ваксини получат очакваното разрешение, това означава че 2,5 млн. души ще бъдат ваксинирани до средата на годината.“
Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, каза че европейските държави ще получат достъп до руската ваксина, едва след като тя отговори на всички европейски изисквания.
До края на седмицата се очаква у нас да пристигнат още 3600 дози от ваксината на Moderna, което е втора доставка от този производител.

Подобни новини

Back to top button