Бедствия и аварииСтраната

В следващите часове – снеговалеж в цялата страна, обилен в планините, възможни са виелици, навявания и образуване на преспи

Над 220 машини обработват и почистват пътищата от републиканската пътна мрежа, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите при започналия снеговалеж, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). В средата на деня сняг вали на прохода „Петрохан“, както и в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София и Перник. Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Съоръженията и настилките се обработват превантивно срещу заледяване и хлъзгавост.
Жълт код за потенциално опасно време за снеговалежи е определен във вторник, 26 януари 2021 година, за цялата страна. Прогнозата на метеоролозите е до вечерта навсякъде дъждът да премине в сняг. Обилни снеговалежи се очаква в планинските райони, възможни са виелици, навявания и образуване на преспи.
За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.
От АПИ апелират шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението затруднява работата на пътноподдържащите машини и възпрепятства пътуването на всички шофьори.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Подобни новини

Back to top button