СтранатаТуризъм

Бордът по туризъм предлага тестване на границата

„Получаваме този удар и това решение на министъра на здравеопазването за въвеждане на задължителен PCR тест за влизащите от европейски страни у нас граждани е абсолютно несъгласувано и неочаквано“. Това заяви пред БНР Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Борда по туризъм, във връзка с това, че Националният борд по туризъм и Националната туристическа камара вчера изпратиха отворено писмо към министри да отпадне изискването за отрицателен PCR тест при влизане в страната.„Това ще доведе до провал на зимния туристически сезон, който сега е в едно добро развитие. Питаме здравния министър това съгласувано ли е с вицепремиера и министър на туризма. „Нямаме никаква информация за подобен диалог, а работим много активно с министерството на туризма”, каза Караниколова. Според нея по-разумно би било българските власти да осигурят антигенни тестове на граничните пунктове. Тя допълни, че не  получават отговор на писмата си до министъра на здравеопазването, включително на въпроса заетите хора в бранша няма ли да бъдат включени на първа линия.
„Този разход от 300-400 евро за PCR-тестове за едно семейство е катастрофа за зимния сезон”, смята Карастоянова. 
„Защо не се осигурят бързи антигени тестове на границата и ако тези тестове са положителни за някои от влизащите в страната туристи, само те да бъдат  карантинирани. Това е единствената нормална линия на поведение и мислене. Ние категорично възразяваме срещу такъв тип вземане на решения ад хок с мултиплициращ негативен ефект – това ще доведе до крах сезона“. Вече има анулиране на резервации, посочи още Карастоянова.
Тя добави, че не трябва да се предприемат протестни действия, преди да се изчерпат възможностите за диалог, а браншът досега е демонстрирал разбиране по въпроса за предпазване от разпространението на новия вирус.
От Националния борд по туризъм подкрепят и исканията на ресторантьорите. „Считаме, че техните искания са напълно справедливи. Имат право или да работят нормално, или да бъдат компенсирани достойно”, заяви Карастоянова.
Снимка: БНР

Подобни новини

Back to top button