ЗдравеСтраната

(обновена) Заведенията остават затворени до 28 февруари, големите ученици се връщат в училище поетапно за по 2 седмици

От 1 февруари България също завишава изискванията към предпазните средства, с които могат да се посещават закрити обществени места. От този ден в тях ще се влиза задължително със защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба. Това означава, че шлемове, шалове и кърпи няма да се признават за предпазни средства. Това произтича от новите заповеди, с която министърът на здравеопазването регламентира противоепидемичните мерки в страната до 30 април.
От понеделник, 1 февруари 2021 г. всеки ще трябва да има маска, когато посещава закрити обществени места, в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища,метростанции,търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др., гласи едната заповед на министъра. Досега в тези заповеди изрично бе посочено, че човек трябва да има „поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.)“. Този текст в новата заповед е отпаднал.
Същото изискване важи и за откритите обществени пространства, когато струпването на хора не може да бъде избегнато.
Изключение се допуска за:
– клиентите на местата за хранене и питейните заведения, когатo посещенията в последните са разрешени;
– спортуващите;
– децата до 6-годишна възраст;
– изказващи се по време на семинари, пресконференции и т.н.
Втората заповед регламентира поетапно разхлабване на част от противоепидемичните мерки. От 1 февруари се разрешават посещенията в кината (задължително с маска и при запълване на максимум 30% от местата при спазване на дистанция от 1,5 м), както и участието в занятия на творческото, танцовото и музикалното изкуство, при използване на 30% от капацитета на помещения и спазване на физическа дистанция. От същата дата се отварят фитнесите, които могат да работят при използване на максимум 50% от капацитета на помещенията и спазване на 2 м дистанция. Работата си възобновяват и търговските центрове и моловете, като малолетните и непълнолетните деца могат да ги посещават само с родител, настойник/попечител или друго пълнолетно лице.
Заведенията за хранене и развлечение остават затворени за посещения до 28 февруари, като се допускат доставки или вземане на храна за дома и офиса. Изключение от забраната се допуска за ресторантите в местата за настаняване при досегашните изисквания. На 1 март отварят ресторанти и заведения с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове. Те ще могат да използват до 50% от капацитета им, а между облегалките на столовете на две съседни маси трябва да има отстояние от 1,5 метра, като персоналът задължително трябва да носи защитни маски. Любопитно е, че в заповедта липсва дата за отваряне на нощните заведения, въпреки че представители на бранша обявиха след среща с министъра, че имат неговото обещание да отворят от 14 март.
Със заповедта се допускат присъствените учебни занятия и за учениците от 5-и до 12-и клас при спазването на следния график:
– от 4.02.2021 г. до 17.02.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 12 клас;
– от 18.02.2021 г. до 2.03.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 10 и 11 клас;
– от 4.03.2021 г. до 17.03.2021 г. – присъствено се обучават учениците в 6, 9 и 12 клас.
НА ГРАНИЦАТА
От петък България въвежда задължително представяне на отрицателен PCR тест за пристигащите в страната чужди граждани на държавите от ЕС, Шенгенското пространство и трети страни, за които няма в сила пълна забрана за влизане у нас, гласи третата заповед на здравния министър. Ограничението ще действа от 29 януари до 30 април.
Изискването за отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането, важи за гражданите на държави членки на ЕС, Великобритания, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, Обединените арабски емирства, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел, Кувейт, Беларус и Турция. Българските граждани, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства могат да заменят теста с 10-дневна карантина.
Както и досега, изследване няма да се иска за определени категории пътуващи като шофьори, екипажи, командировани и пр.

Подобни новини

Back to top button