ЗдравеОбщество

Световноизвестен китайски съдов хирург оперира в „Сърце и мозък“ Плевен

Авторитетният специалист по съдова хирургия от Китай проф. Чанг Шу инспектира работата на съдовите хирурзи на високотехнологичната „Сърце и мозък“ Плевен. Гостуването е по покана на д-р Тодор Самарджиев – ръководител на екипа по ендоваскуларна хирургия към Клиниката по съдова хирургия на болницата. По време на престоя си в Плевен проф. Шу извърши две сложни операции, съвместно със съдовите хирурзи на „Сърце и мозък“ Плевен.

Оперираните пациенти постъпват с аневризми на коремната аорта, което е животозастрашаващо състояние. При интервенциите и в двата случая екипът поставя ендоваскуларни протези по метода EVAR. Съвместно с проф. Шу оперират д-р Тодор Самарджиев, д-р Валентин Великов, д-р Георги Войнов и д-р Калоян Матков, анестезиолог в операционната зала е д-р Людмил Великов, а анестезиологична сестра – Надка Кулева.

„EVAR е минимално инвазивен и изключително щадящ за пациентите метод. При него, през бедрените артерии, се вкарва покрит стент, който изолира руптуриралата аневризма. Пациентите вече са раздвижени и правят леки разходки в парка на болницата“, обясни д-р Самарджиев. Той сподели, че в клиниката по съдова хирургия имат натрупан богат опит в прилагане на EVAR както при планови операции, така и в условията на абсолютна спешност.

Проф. Шу сподели пред медиите: „Възхитен съм от високия професионализъм на колегите съдови хирурзи. Впечатление правят дисциплината, точността и акуратността на работа в тази високотехнологична болница“.

Ръководителят на екипа по ендоваскуларна хирургия определи посещението на проф. Шу като изключителна възможност за екипите на клиниката. „Проф. Шу е съдов хирург с иновативно мислене, експерт е в ендоваскуларните аортни процедури. Желанието ни е да прилагаме и надграждаме утвърдени световни практики за ендоваскуларно лечение“, коментира д-р Самарджиев.

Проф. Чанг Шу е директор на Клиниката по съдова хирургия в специализираната кардиологична болница Фувай в Пекин. Специализирал в диагностиката и лечението на заболявания на аортата и периферните съдове, извършва над 1000 ендоваскуларни хирургични процедури на аортата годишно. Проф. Шу е първият, който въвежда „Тhe Chimney Technique“ като важна ендоваскуларна техника за лечение на пациенти с аортна дисекация в Китай. Като експерт в ендоваскуларните аортни процедури, проф. Шу провежда такива и в Италия, Бразилия, Аржентина, Гърция, Индонезия, Филипините, Виетнам и др. Носител е на множество награди за заслуги в развитието на медицината в Китай. Има и над 100 публикации в международни научни издания.

Подобни новини

Back to top button