ПолитикаСтраната

Представяйки Послание за нова България, Румен Радев заяви, че ще се кандидатира за втори мандат

Президентът Румен Радев обяви в понеделник, 1 февруари 2021 година намерението си да се кандидатира за втори мандат. Радев заяви, че както и в първия мандат, негов вицепрезидент ще е Илияна Йотова. Заявката за нов мандат 
президентът направи, представяйки Послание за нова България. В документа се заявява, че най-важната непосредствена национална цел е укрепването на държавността. Нейното постигане изисква решителни действия от легитимен парламент и отговорно правителство за демонтаж на порочния управленски модел, утвърждаване на върховенството на правото, неутрализиране на концентриралото огромен ресурс и власт задкулисие, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението.
„България се нуждае от мощна политическа алтернатива с решимост за постигане на тази първостепенна цел“, посочи държавният глава. По думите му без укрепване на държавността, всякакви нови управленски конфигурации и техните политики са обречени на провал, а страната ни ще продължи да заема последните места по стандарт и качество на живот в ЕС. 
„2020-та бе годината на българското събуждане. Хората скандираха „Мутри, вън!“ и поискаха да вземат бъдещето на България в свои ръце, посочи президентът. Той подчерта, че парламентарните избори през април поставят гражданите пред дилемата дали приемат или отхвърлят днешния модел на властта: еднолична, задкулисна, репресивна и корумпирана, разхитителна и несправедлива към обикновения българин. „От началото на мандата ни като президент и вицепрезидент се сблъскахме с пороците на този модел, който концентрира властта в ръцете на министър-председателя и тесен кръг лица от неговото обкръжение. Този властови модел води към разпад на държавността“, отбеляза Румен Радев. Президентът отчете, че при липса на решителни действия за укрепване на държавността съществува риск след предстоящите парламентарни избори да се стигне до обичайните пазарлъци между партии, които да доведат до правителство на задкулисието под благовидния предлог на национално обединение, национално спасение, експертен кабинет или друга подобна формулировка. 
В Посланието си за нова България държавният глава открои промените, необходими за оползотворяване на потенциала на страната ни. „Те са неотменимият фундамент, върху който бъдещите правителства ще могат да разгърнат съзидателни политики за реформи в образованието, здравеопазването, социалната сфера, културата и духовността, сигурността, за насърчаване на предприемчивостта и привличане на инвестиции, за повишаване на производителността, за опазване на природата и развитие на зелена икономика, основана на наука, иновации и дигитализация“, посочи президентът. 
Гарантирането на честни и достъпни избори е сред акцентите в посланието на президента. Според Румен Радев са необходими неотложни реформи на Изборния кодекс и воля за гарантиране на доверие в изборния процес, както и постигане на висока избирателна активност чрез актуализация на избирателните списъци, видеонаблюдение и излъчване в реално време на преброяването на бюлетините и оформянето на протоколите, 100% машинно гласуване, дистанционно гласуване за българите в чужбина и създаване на МИР „Чужбина“, прозрачност в работата на изборната администрация и „Информационно обслужване“, справедлив достъп до медийно отразяване в предизборната кампания.
Държавният глава открои необходимостта и от конституционни и законови промени, с които да бъдат укрепени държавността и върховенството на правото. Промените трябва да гарантират гражданското участие в държавното управление, независимостта на съдебната власт в служба на справедливостта и обществения интерес, оптимизиране на структурата и функциите на ВСС, ефективна, отговорна и почтена прокуратура, както и подчинение на магистратите единствено на закона. Според президента законовите промени е необходимо да допринесат за ефективното разделение на властите, за повече прозрачност и предвидимост на законотворческия процес и пресичане на лобисткото законодателство. Важно е да бъде постигната и засилена защита на собствеността и честната конкуренция на бизнеса. Корупцията трябва да бъде безкомпромисно преследвана без оглед на политическата принадлежност и общественото положение на извършителите. „Ако това не се случи, всяко следващо управление може да гледа на властта като източник на безнаказано облагодетелстване, а порочният управленски модел и олигархията ще продължават да се възпроизвеждат“, посочи държавният глава. 
Президентът призова и за разширяване на механизмите за прозрачност и отчетност, за да бъдат пресечени злоупотребите с власт и кражбите. За целта разходите на правителството трябва да бъдат винаги обосновани с разчети за очакваните ефекти, а за постигането на зададените цели е необходимо управляващите да представят отчети.
Ролята на парламента като орган за контрол над Министерския съвет трябва да бъде засилена, подчерта още държавният глава. За целта е необходимо блиц-контролът да бъде възстановен, а разходването на бюджетен излишък да става само след одобрение от Народното събрание. Гражданският контрол също трябва да бъде засилен чрез реално електронно управление, прозрачност и отчетност на всички публични разходи, излъчване онлайн на работата на комисиите за обществени поръчки над определен финансов праг, както и на заседанията на КЗК. Необходимо е създаването на актуален регистър за всички концесионни договори и анексите към тях и осветляване на кредитното портфолио на ББР. В интерес на прозрачността всички договори и споразумения с контрагенти, сключени до момента от държавните фирми, страни по договори за вътрешно възлагане (in-house), както и на плащанията по тях, трябва да бъдат публикувани. Необходимо е и ограничаване на обхвата и обема на договорите за вътрешно възлагане, смята президентът. 
В Посланието си за нова България президентът призова и за гарантиране на свободата на словото чрез прозрачност на медийната собственост, финансова независимост на обществените медии от управляващите и спазване на професионалните и етични стандарти.
Изминалото десетилетие показа какво не трябва да бъде управлението на страна-член на ЕС и въобще – на една съвременна демократична държава, посочи президентът Радев. По думите му от решаващо значение за доверието в институциите са моралът, културата и компетентността на бъдещите управляващи. „За това е необходимо излъчване на нов тип управление, чиито качества да бъдат синтез на почтеност и компетентност“, заяви държавният глава. Президентът и вицепрезидентът предлагат на политическите сили, спечелили доверието на избирателите да управляват страната, да постигнат консенсус за формулирането и прилагането на пакт за почтеност, професионализъм и компетентност по отношение на номинираните за високи управленски длъжности.

Подобни новини

Back to top button