Водещи новиниЖивотновъдство

В птицеферма в Славяново е регистрирано първо в областта огнище на птичи грип

Огнище на заболяването „високо патогенна инфлуенца по птиците“ (птичи грип) е установено от Областна дирекция за безопасност на храните (ОДБХ) в Плевен в птицеферма в Славяново. Взетите проби са положителни, информират от ОДБХ.
Сигнал в дирекцията е подаден от регистриран ветеринарен лекар, обслужващ птицефермата за кокошки носачки. Лекарят е сигнализирал за завишена смъртност по птиците и проява на клинични признаци на заболяването високо патогенна инфлуенца по птиците.
В свое писмо до областния управител директорът на ОДБХ д-р Иван Йорданов информира за ситуацията, както и за предприетите незабавни мерки – вземане на проби, поставяне под възбрана за движение на птици на птицевъдния обект, както и намиращите се в трикилометровата предпазна зона още пет промишлени птицевъдни обекта. Кметовете в 10 км. зона около огнището са информирани за ситуацията и имат ангажимента да информират населението за необходимостта от отглеждане на домашните птици на закрито. Кметовете трябва да изготвят и актуални списъци на личните стопанства, където се отглеждат птици, информират още от ОДБХ – Плевен. До края на седмицата ще се проведе заседание на областната епизоотична комисия.

Подобни новини

Back to top button