Водещи новиниЖивотновъдство

Няма нови огнища на птичи грип в областта, спокойна е обстановката и що се отнася до чумата по свинете

На провелото се в четвъртък, 4 февруари 2021 година заседание на областната епизоотична комисия, директорът на ОДБХ д-р Иван Йорданов информира, че на този етап няма нови засегнати обекти от заболяването високо патогенна инфлуенца по птиците освен регистрираните случаи в птицефермата в Славяново, нито в трикилометровата, нито в 10 километровата зона около обекта. По думите му на трети февруари са взети тампонни трахеални проби от всички промишлени птицевъдни обекти, попадащи в 3 километровата зона и незабавно са изпратени за изследване.
Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ и със заповед на директора на ОДБХ в Плевен са определени мерки за ограничаване разпространението на заболяването.
Под възбрана за движение на птици е поставен заразеният птицевъден обект, както и намиращите се в трикилометровата предпазна зона още пет промишлени птицевъдни обекта. Кметовете на деветте населени места в трикилометровата и в десеткилометровата зони – Славяново, Коиловци, Мечка, Трънчовица, Бацова махала, Новачене, Дебово, Асеново и Тотлебен, са известени за ситуацията, а населението е информирано за изискването отглеждането на птици да става само на закрити пространства. Кметовете следва да изготвят списъци на личните стопанства, където се отглеждат птици, информира д-р Йорданов. При всеки констатиран случай на заболяването и/или повишена смъртност на домашни птици своевременно трябва да се уведомява общинския веD1?еринарен лекар или кмета на населеното място. Информация за регистрираните случаи на заболяването високо патогенна инфлуенца по птиците в Славяново от ОДБХ – Плевен са подали и към председателя на областната колегия на БВС – Плевен с цел заостряне на вниманието на регистрираните ветеринарни лекари за проблема.
Незабавно са започнати действия по организиране на хуманното умъртвяване, транспортиране и загробване на птиците от птицевъдния обект в Славяново. Одобрена е площадка за загробване като се извършват изкопните работи. Дейността стартира на пети февруари и се планира да приключи в рамките на 5-6 дни, информира д-р Йорданов.
Д-р Йорданов съобщи, че ОДБХ – Плевен извършва проследяване месец назад на „движението” на яйцата в търговската мрежа, тъй като обектът е с направление отглеждане на кокошки носачки. Ако бъдат открити наличности се изтеглят от пазара, уточни д-р Йорданов.
Заместник-областният управител Татяна Божинова, която е председател на областната епизоотична комисия, изрази благодарност към кметовете на Славяново и на деветте населени места в три- и десеткилометровата зона за съдействието. Тя информира комисията, че веднага след като бяха потвърдени положителните проби, е провела неофициални срещи и разговори с кметовете и директора на ОДБХ и благодари за добрата съгласуваност между институциите.
Директорът на ОДБХ д-р Иван Йорданов информира областната епизоотична комисия, че няма новорегистрирани случаи на АЧС както при диви, така и при домашни свине на територията на област Плевен.

Подобни новини

Back to top button